Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Londoni robbantások: Meglepően pánikmentes hangulat

Külföldi olvasóink jelentik sorozatunkban már többször megírták egy-egy téma kapcsán a világ különböző országaiban élő megyénkbeliek lapunknak kinti tapasztalataikat. Ezúttal egyre bővülő hálózatuk révén két Londonban dolgozó fiatallal léptünk kapcsolatba. Elmondták, hogyan vészelték át ők és a környezetükben élők a július 7-i robbantássorozatot.

A brit fővárosban dolgozó győri hölgy a tévéből értesült a robbanásokról. Elmondása szerint a szemtanúkat megszólaltató híradók először minden riportalanyuktól azt kérdezték: láttak-e áldozatot, vérző embert. Ám akkor még halottakról nem szólt a helyi média sem. Házinénije, aki épp az újságot olvasta, mikor elmesélte neki a történteket, fel se kapta a fejét. Hiszen az tőle „távolabb", félórányi vonatútra esett meg. Azonban Annától azt is megtudtuk, hogy csütörtökön a külvárosból félóránál hosszabb idő alatt sem lehetett eljutni a Citybe. Az állomás, ami rendszerint üres – mert a gyakran közlekedő járatok elszállítják az utazókat –, most megtelt sűrűn mobiltelefonáló várakozókkal. Így igyekeztek intézni ügyeiket, mert nem jutottak el munkahelyükre.

Annáék vasárnapra tervezték, hogy a városközpontba mennek, de ez kétségessé vált. A fiatal hölgy beszámolója szerint senki nem gondolja, hogy a robbantások véletlenül történtek, azokat mindenki egy összehangolt terrorrtámadásnak tartja, márcsak azért is, mert egybe esett a G8-ak tanácskozásának kezdetével. Azt már párja, Mihály tette hozzá, hogy a legtöbben az Al Kaidát emlegetik és a beszélgetésekben a leggyakoribb téma a britek iraki jelenléte és a bevándorlás szabályozása. Pedig az első hírek hallatára – amelyek még nem szóltak halálos áldozatokról – sok londoni élcelődött azzal,  hogy „idejöttek a franciák az olimpia miatt mérgükben". A 2012-es helyszín megpályázásakor ugyanis London legnagyobb riválisa Párizs volt. Abban pedig biztosak a londoniak, hogy ha egy nappal korábban történik mindez, akkor nem nyerik el a rendezés jogát.

Mihály egy olyan cégnél dolgozik, amely a metrót működtető vállalatnak végez munkát. Ezért munkahelyére hamarabb eljutottak a földalatti közlekedés fennakadására vonatkozó hírek, mint máshova, de azok akkor még kisiklott szerelvényekről, műszaki hibáról, áramkimaradásról szóltak. Ám azóta is meglepően pánikmentes a hangulat a magyar férfi szerint, hogy kiderült, robbanások történtek. Az emberek nyugodtak, nem hagyták abba a munkát. Akik az események közelében voltak és a rádióban megszólaltak, azok is higgadtan nyilatkoztak. Aggodalom inkább amiatt van Mihály szerint, hogy hogyan jutnak a családtagok haza. Egyik kollégája telefonon hívta a lányát, aki bennragadt a belvárosban. Elmondása alapján Londonban már az is „maga a halál", ha egy metrojárat kimarad, késik. Elképzelhető, hogy mit okoz, ha az egész leáll. És még nem tudni, mikor indul újra. Mikor csütörtökön késő délután utoljára beszéltünk vele, csak arról hallott, hogy a földalatti részeket, alagutakat a hatóságok több helyen átvizsgálják.

Felfegyverzett rendőrök figyelnek

Terézia, aki a Külföldi olvasóink jelentik rovatban rendszere sen ír angliai tapasztalatairól, most a következő üzenetet küldte: „Barbár támadás történt ártatlan munkába igyekvő emberek el len, akik befogadták a menekülteket országukba. Most e mene kültek között meghúzódó terroristáktól kell félniük. Munkatár saim arcán csak elkeseredés és könny. Nem lehet leírni érzése iket. A helyzet súlyos. A terroristák nem csak Londont támadták meg, megtámadták az egész nemzetet, vagyis Nagy-Britanniát. Az áruházak, bevásárlóközpontok előtt felfegyverzett rendőrök figyelnek mindenkit. Valószinűleg a tegnapi nappal megválto zott itt az életünk örökre. Éberebbek leszünk.". Kriszta leveléből viszont az tűnik ki, hogy Walesben másképp élik meg a merény let következményeit. Írása szerint:

„A londoni robbantások nem befolyásolták a walesi életet, a többség nem foglalkozott komo lyabban a kérdéssel. Itt alig néhány embernek van londoni hoz zátartozója, ők viszont az egész napot telefonálással töltötték, mert a robbantás után a vonalak, a mobilhálózatok túl voltak terhelve. Este ezek az emberek gyűltek össze a pubban megvi tatni az eseményeket. Azóta nem nagyon beszélnek róla.".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentő hangjelzések síneknél és zebráknál

Világszerte különböző hangok hívják fel a figyelmet azokra a helyekre, ahol a gyalogosok, az autósok… Tovább olvasom