Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

London együtt él a veszéllyel

A 7/7 világszerte ugyanazt jelenti, azt, hogy épp egy éve halálos áldozatokat követeltek a robbantások Londonban. Az eddigi legvéresebb nagy-britanniai terrortámadásról, hatásairól egy megyénkbe látogatott tősgyökeres londonival és két kint élő győri fiatallal beszélgettünk.
Robert Samuel londoni rendőr, mikor a napokban megyénkbeli menyasszonyával hazánkban járt, a Kisalföldnek magánemberként nyilatkozott. Már csak azért is, mert tavaly július hetedikén nem volt szolgálatban, de emlékszik annak a napnak minden részletére, ahogy a brit főváros többi lakója is. Épp kocsiban ült, a város felé haladva hallgatta a rádiót. Először csak dugókról, a metró leállásáról szóltak a hírek, a riporter is összezavarodva beszélt, de egyre inkább kiderült: a terror egy formájáról van szó. Telefonálni szinte lehetetlen volt, mert mindenki a szeretteit hívta.

További támadástól tartottak

A legtöbben attól féltek, hogy a négy robbantás még csak a kezdet, a londoniak olyan borzalomra számítottak, mint ami New Yorkban az ikertornyokkal történt. Attól tartottak, további támadás éri az üzleti negyedet. A rádió ezért azt javasolta, mindenki maradjon ott ahol van, pedig akik beértek munkahelyükre, haza akartak sietni. De nem lehetett tudni, nem közben éri-e őket baj. Az első hetekben még metrózni is féltek az emberek, minden hátizsákos gyanús volt, de Robert Samuel szerint gyorsan visszatért az élet a rendes kerékvágásba. Egyrészt, mert a londoniak nem akarták azt mutatni, hogy a terror győzött, megfélemlítette őket, másrészt, Londonba naponta milliók járnak be dolgozni, mivel mennének.

Belső fenyegetettség

– Július hetedike benne a fejekben, de London már korábban megtanult együtt élni a veszéllyel, ezért is nem volt akkora sokk tavaly, mint szeptember tizenegyedikén Amerikában. Az az általános vélekedés, hogy nem kérdés, lesz-e újabb támadás, csak az kérdés, mikor. Igazi döbbenet nem az okozott, hogy a robbantások megtörténtek, hanem az, hogy másodgenerációs bevándorlók követték el, olyanok, akik már itt nevelkedtek, normális életet éltek. Belülről jött a támadás, pedig eddig a fenyegetés mindig kívülről jött – mondta el Robert Samuel és azt is hozzátette, a mai napig gyakran jelenik meg cikk arról, hogyan alakult a robbantás sérültjeinek, az áldozatok családjának élete. Általában arról szólnak, hogy az érintettek felépültek, de egy református pap, egy anya, akinek a lánya a metróban meghalt, emiatt elhagyta a pályát.

Nem szeretnek metrózni

Mednyánszky Ádámot és Grósz Nikolettát olvasóink onnan ismerhetik, hogy már többször írtunk londoni tapasztalataikról. A huszonéves győri fiatalok már a robbantásokkor is a brit fővárosban dolgoztak. Azóta nem is szeretnek metrózni. Számukra tavaly július hetedike csendesen kezdődött. Ádám mielőtt elindult lakásukból, a rádióban hallotta, hogy a lezárták a metrót. Buszra is hiába várt, úgy kocogott be a munkahelyére. Ott döbbent rá, mi is történt. Dolgoznia nem kellett, mert az étterem üres volt, hamar visszamehetett bőröndjéért, ugyanis aznap akart hazajönni. Szerencse, hogy öt és fél órát szánt arra, hogy kijusson a reptérre, mert taxival a káoszban ennyi idő alatt is alig sikerült és sokba is került.

Két perces néma csend

London készül a szomorú évfordulóra. Az újságok sokat írnak arról, hogyan igyekeznek a hatóságok megelőzni a terrorcselekményeket, megtalálni azokat, akik ilyet terveznek. Fokozott rendőri jelenlét lesz mindenhol, főként az üzleti központokban. Délben két percre leáll minden és csenddel nyilvánítanak tiszteletet az áldozatoknak. A londoni polgármester, Ken Livingstone és a London Transport, a helyi közlekedési vállalat vezetője koszorút helyez el a Kings Cross állomásnál reggel kilenc óra előtt, ott ahol az első bomba robbant és a Travistock térnél is, ahol buszt robbantottak fel. Este hatkor lesz megemlékezés a Regent parkban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horrorturizmus

Tovább olvasom