Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Lehetőség vagy jog a fájdalommentes szülés?

Szardínia. Régóta foglalkoztatja egy külföldi olvasónkat – egy fiatal kismamát – a szülés témája, az, hogy miért nem dönthetnek annak módjáról szabadabban az anyák. Kíváncsi, mások minderről hogyan vélekednek, ezért gondolatait megosztja olvasóinkkal.
„Miért nem áll jogomban megválasztani a saját szülésem módját, hiszen az én és a gyerekem testéről van szó? Rutinnak számít a természetes szülés, mégis annyi baki történik. Nálam a pontot az i-re a sok természetes szülés miatti halálozás, baleset, fogós szülés okozta maradandó károsodás tette fel. Plusz, miért kellene a kínok kínját átélnem, akár 24 vagy annál is több órán keresztül, ha nem muszáj, ha van rá más megoldás? Ez nem a női lét feltétlen velejárója. Már a kisfiam megszületése előtt is volt egy határozott elképzelésem a szülésről, de nem mertem hangot adni annak. Gondoltam, hátha úgy jó, ahogy mondják. És a nők többnyire sajnos nem mernek elképzeléseikről beszélni, arról hogyan szeretnének szülni, mert attól tartanak, hogy ahhoz mások mit szólnak.


Szerintem mindennek megvan az oka, mint annak is, ahogy én szültem. Mindig úgy tartottam, egy nőnek joga van megválasztani gyereke világrajövetelének módját. Császárszülés párti voltam. Terhes lettem, a kisfiam az utolsó pillanatig farfekvéses volt, így előre programozott lett a császár. Közben megfordult, tehát mégsem. A szülés kiírt időpontján már túlhaladtunk, 4 nap múlva elfolyt a magzatvíz, bementünk a kórházba. A megrepedt magzatburkon kívül semmi nem történt, a picurka jól érezte magát odabent.

Eltelt 36 óra, addigra a szülés-megindítás mindenféle módját kipróbálták. Erősnek tartom magam, jól hasznosítottam a szülési tanfolyamon tanultakat. Nem üvöltöttem és nem éltem át az utolsó fázis nehézségeit, de megpróbáltató élménynek bizonyult, azonkívül, hogy közben a többi nőt kellett hallgatnom a vajúdószobában. Még mi történhet velem itt? – kérdeztem magamban. Arra a kérésemre, miért nem császároznak már meg, csak az volt a válasz, hogy legyek türelmes. A szülésznőnél megkockáztattam cinikusan egy aprócska kérdést, hogy van-e már neki gyereke. Kiderült, hogy még nincs.

Csak 36 óra eltelte után döntöttek nagy nehezen azok a kedves orvosok a műtét mellett. A végére mégiscsak ez lett – gondoltam elmosolyodva. Sok nő nem meri kimondani, de barátnőim, ismerőseim között is van rengeteg, aki előre a császár mellett döntene, ha lehetne és örülnek, ha az orvosok is erre a véleményre jutnak. A nőknek miért nincs arra joguk, hogy fájdalommentesen szüljenek? Miért jobb a természetes? A nők 99 százaléka nagyon megszenved a gyerekéért szüléskor, aztán utána is viseli egy életen át a vajúdás fájdalmas következményeit. És ha a baba erőlködik a szüléskor, az anya testéből kijutáskor, a buksija is deformálódik. Akkor igazi a szülés, akkor értékeled a gyereked, ha természetesen szülted? Na, ne! Kérem!!

A császárból én rögtön felgyógyultam, a gyerekemnek semmi baja nem lett szülés közben, mindenki jól volt és az erőmet a kórházból hazatérés utánra, a családomra tartogathattam és nagyon szeretem a picurkát! A haragomat csak az váltja ki, hogy mások döntöttek rólam és a gyerekemről, hogy egyszerűen nem lehet beleszólásom, ha én másképp szeretném. Nem minden az orvosi szempont, még ha ennek a mindenhatóságát szeretik is hangsúlyozni. Vannak más szempontok is, csak arról sok nő nem mer beszélni. Nem jó, hogy mások döntenek rólunk, a közvetlen a testünket érintő dolgokról. És aztán, ha hiba csúszik be az orvosi döntésbe? Mi nők, miért nem mondjuk el, amit akarunk?"

Edina

Olvasóink írták

  • 2. rimanyiz 2010. november 29. 10:33
    „Azzal én is egyetértek, hogy egy orvosi beavatkozás kockázatait, előnyeit az orvos mérlegelje. Akár szülésről, akár vakbélről, akár visszér-műtétről van szó. De mérlegelését meg kell, legalábbis meg kellene beszélnie páciensével. Így születhet meg az a döntés, ami arra vonatkozik, mit végeznek el az illető testén, bármelyik testrészén. Én úgy értelmeztem a véleményét cikkben leíró édesanya mondandóját, hogy fel akarja hívni arra a figyelmet, hogy a beteg nem munkadarab, akit úgy javít meg az orvos, hogy nem vonja be a megoldás folyamatába. Ahhoz tudnám hasonlítani a helyzetet, hogy van aki a szükséges műtétet visszautasítja és ezt meg is teheti. Megjegyzem ugyanakkor, hogy nem szabad elfelejteni, a császármetszésnek is vannak hátrányai, lehetnek káros hatásai. Viszont azért a fájdalomcsillapítás egyéb módjairól jó lenne, ha kisebb kockázatokat maguk a szülő nők mérlegelhetnének az orvossal együtt. Régi vita ez, szinte uncsi a téma, de mintha jottányit se változott volna a helyzet.”
  • 1. Goldmund 2010. november 19. 13:45
    „Azzal egyetértek, hogy egy anya megválaszthassa a szülés helyszínét (pl. otthon vagy kórházban), de azzal nem, hogy császármetszést "rendeljen" magának.
    Attól kezdve, hogy nem normál hüvelyi úton történő szülésről beszélünk, már nem egy évmilliók óta lezajlódó természetes folyamatról van szó, hanem orvosi beavatkozásról, műtétről. Az ovosi beavakozás kockázatait és előnyeit pedig csak szakorvos mérlegelheti. Természetesen jó, ha előtte meg lehet beszélni vele, hogy a kismama császármetszést SZERETNE, de a döntést az ovosnak kell meghoznia.

    Képzeljük el, ha pl. egy visszérműtétet is mi rendelnénk meg az orvosnál és nem ő döntene arról, lehet-e, érdemes-e műteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi kerül fel az ajándékozási toplistára?

A külföldi magyar olvasóinknak címzett újabb körkérdés témája a közelgő karácsonnyal kapcsolatos.… Tovább olvasom