Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Kutyavilág (szerkesztetlen változat)

A téma: kóbor kutyák;
A kérdések: Gondot okoznak a városokban a kóbor ebek?
Hallani kutyatámadásos esetekről?
Van ilyenről közeli tapasztalata?
Ki foglalkozik a kóbor állatokkal, kutyákkal, macskákkal?
Vannak állatmenhelyek? Kik tartják fenn,
alapítványok vagy az állam?
Lézetik a kutyapiszok elleni szabályozás?
Mennyire jellemző, hogy az emberek tesznek azért,
 hogy az utcák, parkok ne legyenek tele „szagos pottyantásokkal"?
Ellenőrzi valaki, hogy a kutyát sétáltató
 használ-e pórázt, szájkosarat, van-e nála zacskó a kutyaguminak?
Mi a büntetés?

Kell a kutyát tartóknak „vezetői engedély"?
Járnak a gazdák kedvenceikkel kutyaiskolába?
Tartanak az emberek a kutyánál, macskánál jóval egzotikusabb állatokat háziállatként? Például hüllőt, krokodilt, vadászgörényt, medvét, nagymacskát? Szabad ezt?

Ez lesz a jövő energiaforrása?

Bandi Kaliforniabol
Jelenleg nem nagy problemat okoz kobor kutyak jelenlete.
Ugyan is a varosi, vagy megyei allatvedo kozegek,eleg gyorsan es sikeresen ossze szedik oket. Kutya tamadasok, ritkan de elofordulnak. Ilyen esetek leginkabb nehany harcias fajtaval fordul elo. Az aldozat sok esetben csaladtag, a postas, vagy kivancsi gyerekkel fordul elo. Jelenleg tobb varos es California torveny hozoi foglalkoznak egy torveny javaslattal, betiltani ketto kutya fajtat. Ugyanis a ketto fajta okozza a legtobb testi sertest, nehany esetben halalt is. Ez a ketto a Rotweiler es a Pitbull. A varosi vagy megyei hivatalos kozegek altal ossze szedett allatokat a menhelyek altalaban 7 napig tartjak. Igy lehetoseget adnak az elkoborolt allat tulajdonosanak, hogy vissza vegye, vagy magan szemelyeknek, hogy orokbe fogadjak. A 7 nap eltelte utan megmaradt allatokat megsemmisitik.

Vannak viszont magan alapitvanybol fonntartott allatvado egyesuletek, ezeknel a cel, hogy tartani az allatokat addig amig sikeres adoptalora talalnak. Kutyapiszok elleni szabalyozas mindenutt van. A szabaly szerint minden kutya setaltatonak kotelessege foltakaritani a kozteruleten pottyantott piszkot. A kutya vezetok redszerint viszik magukkal a zacskot es az erre megfelelo szerszamot. Poraz hasznalata kozteruleten kotelezo. Ellenorzes az ritka, de kihagas eseten penzbirsag a buntetes.
A kutya piszkitassal kapcsolatban egy erdekes javaslat van folyamatban San Franciscoban. Ugyan is a statisztika szerint az osszegyujtott osszes szemet 4% a az kutya urulek, amit egy uj modszer szerint folhasznalnanak. Osszegyujtenek a rengeteg kutya szemetet, amibol egy folyamat altal Methane gazt termelnenek. Az igy eloallitott gazt folhasznalnak aramfejleszto turbina hajtasara. A USA ban evente kutyak-macskak altal hagyott piszok 10 millio tonna. Ez lesz a jovo energia forrasa ????

A kutyak nyilvantartasban vannak, evente jonnek a varostol ellenorini a kotelezo tartasi engedelyt. Kotelezo, hogy az allaton rata legyen a nyilvantartasi szammal ellatott fembol keszult kis erme. Kutya iskolak boven vannak, sok szemelynek nincs turelme, vagy ideje az allatot rendre tanitani. Egzotikus allatok tartasa rend szereint tiltva van. Mindig akad valaki, hogy probal nevelni majmot, tigrist, krokodilt lakason belul. Ha kiderul sulyos penzbirsaggal jar. Arra sokan nem szamitanak, hogy az allat majd nagy is lesz es akkor mit is tesznek vele.
Jo peldara, hogy az elmult osszel valaki  Krokodilt engedett el egy Los Angeleszi varosi toban. A mai napig sem sikerult  megfogni. A volt tulajonost hamar megtalaltak, most fizethet. Kisebb kigyok, es hasonlo allatok tartasa gyakori. A fiunknak kigyoja van. Nekunk hosszu ideje ketto sivatagi teknos van az udvarunkban. A torveny most mar tiltja fovenni a szabadban elo teknosoket. Kiment mar a divatbol, hogy a kutya hzorzo legyen, mindinkabb csaladtagnak tekintik, foleg ahol gyerek nincs.
 
Anikó (Olaszország):
Az olasz családok mintegy 46 millió állatot tartanak - olvastam nemrégiben egy statisztikában -, a kutyák száma körülbelül 7 millióra tehető. Hét és fél millió macska, egymillió teknős, az akváriumokban pedig legalább 16 millió hal él, s az utóbbi években egyre többen próbálkoznak egzotikus állatok tartásával is. (Becslések szerint 3 ezer oroszlán és párduc is található az állatbarát olaszok otthonában, s legalább 10 ezer különböző kígyó.) Ezzel együtt - sajnálatos módon - megnőtt az egzotikus állatok illegális kereskedelme is, gyakran hallani megdöbbentő esetekről, amikor olyan fajokat is megpróbálnak ki - és becsempészni az országba, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget.
Az állattartást és az állatok védelmét itt is törvény szabályozza. Olaszországban mindenki annyi állatot tarthat,  amennyit megfelelően gondozni képes.

Aki háziállat tartására vállalkozik, annak nemcsak gondoskodnia kell a jószág megfelelő ellátásáról, tisztántartásáról,  de egyben  felelős is érte:  el ne szökjön, meg ne támadjon embereket. Itt szinte minden kutyatulajdonos biztosítást köt kedvencére,  arra az esetre, ha az esetleg kárt okoz,  vagy netán  megharap valakit. Ez a biztosítás az agresszívnek minősített fajok számára egyébként kötelező.

Tizenöt éve vezetik az önkormányzatok a kutyák nyilvántartását. Az az előírás, hogy az eb megszületésétől számított 30 napon belül a tenyésztőnek, vagy a tulajdonosnak kötelező regisztráltatni az állatot, s be kell jelenteni, ha az állat gazdát cserél, illetve más helyre költözik, elveszett vagy elpusztult.  Így az adatbank mindig naprakész.
2001-től minden kutya egy 15 számjegyű kóddal ellátott mikrochipet kap - ezt az állatorvosok ültetik be az állat bőre alá -, így az ebek egy megfelelő készülék segítségével bármikor azonosíthatók.


A kutyákat csak pórázon szabad sétáltatni, de minden településen ki kell jelölni egy futtatásra alkalmas, elkerített területet, ahol az ebeket szabadon lehet engedni. A veszélyesnek minősített fajok számára  - a jogszabály 18 ilyet nevez meg - a szájkosár is kötelező. Ez utóbbiakat szigorúan tilos harcra kiképezni és doppingszert adni nekik.
Az olasz utakon, autópályákon minden nyáron sok gondot okoznak az elhagyott kutyák: a család nyaralni indul, s valahogy meg akarnak szabadulni a megunt kedvencektől, útközben egyszerűen kidobják a kocsiból a kutyákat. A szerencsétlenek gyakran balesetet okoznak és el is pusztulnak. A kutyák elhagyásáért most már  1000-10.000 eurós pénzbüntetés is kiszabható, de akár 1 évig terjedhető szabadságvesztéssel is sújtható ezért a gazdája. Egyre több olyan szálloda van egyébként, ahol a négylábú kedvenceket is fogadják, s vannak a számukra kijelölt strandok is, de kutyapanziókból sincs hiány. Az autópályán utazó gazdik örömmel fogadták azokat a FidoPark elnevezésű, a kutyák számára elkerített füves, árnyékos, folyó vízzel felszerelt területeket, amelyeket több pihenőhely közvetlen közelében a közelmúltban alakítottak ki.

A kóbor kutyákat az állatmenhelyeken gyűjtik össze, nagyobb településeken az önkormányzat is tart fenn ilyet, de vannak magánkezdeményezések is. A pármai önkormányzati menhelyen jelenleg is mintegy 110 kutyus várja, hogy örökbe fogadják. A városban egy országos kutyavédelmi szervezet is működtet menhelyet, itt a  megyében talált kutyákat fogadják be, most éppen 480 elhagyott eb "vendégeskedik" náluk. Itt önkéntesek (megszállottak) dolgoznak, s tagdíjakból (15,50 euro egy évre), adományokból tartják fenn az intézményt. A belvárosban én magam is segítettem pár éve  abban a kis boltban, ahol a  jótékony állatbarátok adományait - könyveket, különböző ajándéktárgyakat, ruhaneműket, régiségeket, bizsukat, üzletek megmaradt raktárkészleteit, stb. - árusítják, s a bevételből gyógyszert, takarókat, élelmiszert vásárolnak a menhely "lakóinak". De szívesen fogadják a száraz kenyeret, konzerveket is. A befogott kóbor állatokat természetesen állatorvosok felügyelik, s azokat csak gyógyíthatatlan betegség esetén szabad elpusztítani, továbbá tilos állatkísérleteket végezni rajtuk. Sok állatbarát úgy fogad örökbe egy négylábút, hogy nem is viszi haza: napi 50 eurocenttel, legalább egy hónapon keresztül támogatható egy kutyus. Az elveszett és megtalált kutyák, valamint az örökbe fogadható ebek adatai és fényképe a megye internetes honlapján is megtekinthető. A helyi tévének és rádiónak is van olyan műsora, amely az elveszett jószágok megtalalásához kíván segítséget nyújtani. Az interneten egyébként rendkívül sok, állatvédők által működtetett honlapot találtam.

Sajnos, itt is van kutyapiszok az utcán, de szerencsére a gazdik többsége a kijelölt helyre viszi az állatot. Időnként különböző "akciókról" is lehet hallani, egy ilyen kampány során pédául az egyik önkormányzat kis lapátot és zacskót osztott a kutyatartóknak,  minden újságos pavilonban és trafikban ingyenesen átvehettek ezeket a "segédeszközöket". "Tettenérés esetén" a kutyapiszokért  kiszabható pénzbírság összege 25-500 euro, de én meg soha nem láttam és nem is hallottam olyan esetről, hogy valakit ezért megbüntettek volna.

Egy érdekesség: az egyik ismerősöm hobbyjáról: a srác  két kutyakölyköt vásárol, s hetenkét kétszer jár velük egy híres profi idomárhoz, aki mozgássérültek segítésére tanítja be azokat. A többhónapos kiképzés végén - amikor az állatok képesek le- és felkapcsolni a villanyt, hozni-vinni a távirányítót, és más tárgyakat, lekapcsolni a mosógépet, s kiszedni belőle a ruhákat - az ebeket a fogyatékkal élő emberek egyesületének ajándékozza, ahol eldöntik, kinek van leginkább szüksége rájuk. Aztán jöhet újabb két kutyus megint, és minden kezdődik elölről.
 
Peter, OH:
Kobor ebet alig latni. Itt szinte mindenkinek van kutyaja vagy macskaja. Kutyatamadasos esetekrol hallani neha, ilyenkor megfontoljak a hatosagok egyes fajok betiltasat/ szigorubb tartasi szabalyok bevezeteset. Kutyapiszok elleni kuzdelem az peldas itt. En szinte soha nem lattam sehol sem (most parkokrol es suburb(kertvaros)-okrol beszelek). Parkokban minden 50 meterenkent van egy ingyenes zacskoterjeszto hely (doboz), es szemetkosar. Ha valakinek a kutyaja odapiszkit az ut szelere, akkor az koteles felvenni a zacskoval es bedobni a dobozba, kulonben megbuntetik. Szoval azert Budapesttel ossze sem hasonlithato ahol eleg sok a kutyaszar a parkokban es az utcan nehany helyen.
 
Antal,Seattle.USA.:
Washington alamban a kutya tartas igen szigoru.Minden kutyat torvenyesen be kell jelenteni. Persze vanak akik ezt nem csinaljak meg. A kutyakat csak a kutyaknak kijelolt parkban szabad elengedni a nyaklanc nelkul. Ha az utcan setaltatjak akor az aki setaltatja anak kell, hogy zacsko es kis lapat legyen nala ha nincsen akor megbuntethetik $100 dollara.Ha valaki megunja a hazialatjat akor beviheti az alat menhelybe ami az ado-fizetok penzebol mukodik ot ha az alatot 10 nap alat senki sem fogadja orokbe akor elaltaljak oket. Sajnos meg igy is vanak sokan akik meg ezek utan is csak ki dobjak oket az autobol ha megunjak oket. Vanak varos reszek es megyek ahol a harci kutyak tartasa tilos mint peldaul a pit bul.

Ha egy kobor kutyat a sinter nem talal meg es hivjak a rendort az a legtob esetben agyon lovi a kutyat a hejszinen. Azok a kutyak akik valakit megharapnak azokat elpusztitsak. Sajnos meg a kemeny intezkedesek elenere is sok kis gyerek is mas szemelyek megserulnek a kutya harapasoktol sok esetben ez meg halalt is jelent a kis gyerekeknel. A kutya piszok it nagyon ritkasag mert ara igen vigyaznak it es ha valaki nem takaritane fel a kutyaja utan a jarokelok raszolnanak vagy meg hivnak is a rendort.
 
A., Sydney
Nalunk, nem sok gondot okoznak a kobor kutyak. Ha van is ossze szedik oket akik csak azal foglalkoznak.de nem azert hogy el pusztitjak. Allatmenyhelyre viszik es ujsagokba hirdedik. Lehet orokbe fogadni allatokat. Menyhelyt Allam tamagatja,de nagyo sok onkentes munkas es Orvos dolgozik nekik. Tamadasok ello fordulnak ,de nagyon ritkan. Kutya setaltato szemelynek kotelesege hogy jo baratja piszkat rogton fell szedje a muanyag tasakba amit magaval visz setalaskor. Minden kutya a tulajdonos felelosege,buntetes o fizeti es az Orvosi szamlajat is a serultnek. Tarto engedely regebben kellet,de mar reg beszuntettek.
Iskolaba? Persze nagyon sokan hordjak, aki meg engedheti. Eleg draga! Egzotikus allatok,nem tudok roluk, de biztos van kinek azok a kedvenceik. En szeretem az allatokat, falun noltem fel, de inkabb egy szegeny Gyermeknek adom azt az osszeget amit sokan az allatokra koltenek..
 
Nóra, Párizs
Gondot okoznak a városokban a kóbor ebek? Sem a kulvarosban, sem a centrumban nem lehet kobor kutyakkal talalkozni. Viszont nagyon sok hajlektalannak van egy, de akar tobb kutyaja is, akik sokkal jobb alapotban vannak mint a gazdaik...

Hallani kutyatámadásos esetekről? Egyatalan nem hallottam ilyen esetrol, sokkal tobb errefele a jambor termeszetu allat, mint pl a Golden Retriver, vagy a Labrador. Harci kutyakat szinte nem is lehet latni... Lézetik a kutyapiszok elleni szabályozás? Errol nem tudok, viszont nagyon sok helyen vidam, szines oriasplakatok es egyeb hirdetmenyek hivjak fel a lakosok figyelmet, hogy ovjak keruletuk szepseget, tisztasagat es szedjek ossze, az osszeszedni valot! Mennyire jellemző, hogy az emberek tesznek azért, hogy az utcák, parkok ne legyenek tele "szagos pottyantásokkal"? Sajnos nem mindenki tartja be ezeket iratlan szabalyokat, es azert az utcakon sok kutyapiszokkal lehet talalkozni. De nem a parkokban! A nagy kulvarosi parkokat hetvegente elozonlik az ebek es a gazdik, itt szinte mindenki zacskoval kozlekedik...

Ellenőrzi valaki, hogy a kutyát sétáltató használ-e pórázt, szájkosarat, van-e nála zacskó a kutyaguminak? Gyakran setaltatok kutyat, de meg soha nem ellenoriztek es masokat sem lattam ilyen helyzetben! Járnak a gazdák kedvenceikkel kutyaiskolába? Nem nagyon, a kutyak, mint a francia gyerekek is elegge szabadjara vannak engedve, neveletlenek. Ez a  hires, vagy inkabb hirhedt: "laisser-faire"

Tartanak az emberek a kutyánál, macskánál jóval egzotikusabb állatokat háziállatként? Például hüllőt, krokodilt, vadászgörényt, medvét, nagymacskát? Szabad ezt?

Eddigi kinttartozkodasom soran nem talakoztam semmilyen kulonleges allattal. Sot meg allatkereskedesekben sem lattam semmi "meghokkentot". Nagyvaros leven, szerintem itt a tradicionalis hazikedvencek; aranyhal, tengerimalac, kismeretu kutyusok hoditanak... Egyebkent nagyon sok kutya van, es ami szamomra meglepo, nagyon sok helyre, uzletbe, intezmenybe, etterembe szabadon be lehet vinni ezeket az allatokat...
 
Frani/Franciország-Luxemburg:
Franciaországban a kisállat tartásnak nagy kultusza van.
Rengetegen tartanak kutyát, macskát, tengeri malacot, madarakat....és egyre nagyobb azoknak a száma, akik úgy nevezett "NAC" új házi állatokat tartanak, ide értve kigyókat, patkányt, pókokat stb....
Minden nagyobb áruházban van kisállat részleg, ahol nemcsak a szükséges tápokat és almokat, de kedvenceknek való inyencségeket, játékokat és hygiéniai eszközöket is árulnak.
Ezen kivül léteznek csak kisállat kereskedelemmel és az ápolásukhoz tartozó eszközök, tápok, kuckók, kalitkák stb. árusításával foglakozó szupermarkettek.

Kobór kutyákat ritkán látni és azokat is gyorsan az SPA-hoz vagy más állatvédelmi ligához, társasághoz stb. önkéntesek, vagy egyszerű járókelők beszállítják. Ezek alapitványi, magántőkékből, adományokból fenntartott intézmények.

Állami szervezetekről alig hallani.
Rendszeresen rendeznek nagyobb bevásárló központokben, áruházakban az elhagyott állatok táplálására gyüjtéseket. Ilyenkor diszkréten kis cédulákat osztogatnak a boltok bejáratánál, amire felírják, hogy milyen tipusú termékre van szükségük.

Bevásárlás után, aki akar a kijárat mellett várakozó bevásárló kocsikba teheti az adománynak szánt élelmet, inyencséget, vagy játékot. Hires televiziós müsor a "30 millions d'amis" azaz "a 30 millio barát", amely a Franciaországban átlagos tartott házikedvencek számát jelzi.
Ma már ugyan nem az állami tévéken sugározzák, de még mindig létezik. Kedves és megható állattörténeteket, adopciós felhivásokat, menhelyek bemutatását végzi.

Mellesleg az állatmenhelyek, melyek gyakorlatilag csak adományokból tartják fennt magukat, rendszeresen rendeznek "nyitott kapu" akciókat, amikor is az elhagyott kisállatok adópcióját könnyitik meg.
Ehhez hasonló akciók a televizióban is szoktak lenni, főleg karácsony elött, amikor is ismert televiziós személyiségek mutatják be az örökbe fogadható kedvenceket.
Sajnos kutya támadásokról lehet hallani, bár szerencsére ez nagyon ritka! Nemrégiben volt egy komplikált arcátültetési mütét Franciaországban, pontosan egy ilyen kutyatámadás következtében.
Ami pedig a kutyaürüléket illeti...hát szabályozás létezik, büntetés is elvileg, de ezeket csak ritkán alkalmazzák. Megpróbálják rávenni a polgárokat, arra, hogy a már sok városban (Párizs, Dijon...) fellelhető utcai, kutyasétáltató parkok melleti ingyenes kutyaürülék szemetes zacskókat vegyék igénybe.
Másrészt meg nagyon sűrűn takarítják a járdákat. Párizsban minden reggel söpörgetnek és aki már volt Párizsban észrevehette, hogy gyakran folyik a viz a járda mellett végig egyes utakon. Ez bizony nem csőtörés!  A folyóvizzel könnyebb és gyorsabb a járdák takarítása.
A Champs Élysée-n pedig a hires "motocrotte"-ok porszívózzák fel a nem kivánatos dekorációt. Ezek olyan motorkerékpár kinézető tartályos alkalmatosságok, melyek naponta akár többször is végig járják a híres utat és több tonna ürüléket is eltávolítanak. Ettől függetlenül mindig figyelni kell hová teszi az ember a lábát! Kissebb városokban persze nem telik és nincs is szükség "motocrotte"-ra, elég az emberi munkaerő és a rendszeres sepregetés.
Luxemburg ebből a szempontból jóval tisztábbnak látszik, nem hagyják a járdán a kedvencek termékét, másféle szemetet sem egyébként! Bár még nem ismerem az erre vonatkozó szabályokat, biztos vagyok benne, hogy nagy mértékben hozzájárulnak ehhez a pozitiv eredményhez. Ezenkivül Luxemburgban kell ebadót fizetni, Franciaországban nem. Érdekes még tudni, hogy a veszetség elleni oltás nem kötelező.
 
Krisztina, Kanada:
Nem mindig szoktam hozzaszolni a temakhoz, de ez a kutyavilag az egyik gyengém, engedje meg hogy megosszam azokat a kellemes tapasztalatokat amiket Kanadaban tapasztaltam ezalatt a negy ev alatt miota itt elek. Eloszor egy szamadat. A negy ev alatt harom (harom!) elutott allatot lattam Vancouverben es kornyeken (ket es felmillios varosrol van szo, ketszer annyi autoval mint Budapesten). Kobor allatot egyet sem. Az egyik egy prerifarkas volt hajnalban, a masik egy mokus, a harmadik pedig egy macska. A macskanal nem voltam biztos hogy meg nem tudnek e segiteni rajta ezert megalltam es megneztem kozelrol. Ekkor jottem ra mi volt olyan furcsa: egy feher kis ronggyal le volt takarva. Mit mondjak, meg voltam dobbenve. Aki elutotte vette a faradsagot hogy kitegye az ut szelere es letakarja.

Es most egy masik adat, Kanadaban az allatvedelmi szervezet az 1869-ben alakult, es a lovak sanyaru sorsanak a kivedese volt a cel. A nyugati vilag furcsasaga, hogy elobb volt allatvedelmi torveny mint gyermekvedelmi, tehat a 8-9 eves gyerekek tobbet dolgoztak a szenbanyakban 100 eve mint a malhas lovak akiket vedett az allatvedelmi torveny. (A gyerekvedelmi torveny csak 1884-ben jott letre.)
A mai Kanadaban az allatvedelemrol csak es kizarolag szuperlativuszokban tudok beszelni, csodalatosan megszervezett allatmenhelyek, gyorsan cserelodo allatok, allando nepszerusites a media reszerol, mindez allami kezben.

Voltam menhelyeken, a kutyak, macskak csodalatos ellatasban reszesulnek, nem erzi azt az ember hogy megszakad a szive, hanem azt hogy "oke, jo helyen vagy, majd jon erted valaki es hazavisz". Onkentesek jonnek setaltatni a kutyakat, naponta ketszer. A menhelyeknek mind sajat weboldala van, tehat otthonrol ra lehet keresni az allatokra, mindegyikrol fenykep van es par mondatos leiras hogy hova ajanljak, mit szeret mit nem stb. Ha egy allatot sokaig nem visznek el, akkor nem marad menhelyen, hanem kihelyezik csaladokhoz ideiglenesen, hogy ne legyen buskomor, nehany honapot ott tolt mielott visszamegy a menhelyre. Kozben a weblapon ugyanugy rajta van a kepe es a bemutatasa.


Az emberek figyelnek az allatokra, nagyon sokszor lakossagi bejelentes alapjan kerul sor arra hogy az allatvedok kimenjenek es eljarast inditsanak az ellen aki allatot kinzott, a buntetes nem nevetseges es behajthatatlan huszonakarhany ezer forint mint otthon, hanem komoly tobbezer dollarok, de olyant is sokszor hallottam hogy bortonbuntetest szabtak ki. Komolyan veszik ezt a dolgot, az emberek is es a torveny is. Csucs.
 
Tamás Kanadából:
Kobor Kutyak, Kobor Macskak! Itt Kanadaban a nagy tisztasag vilagaban lassacskan meg cigarettazni se lehet a szabadban. El lehet kepzelni mennyire oda figyelnek a kutyas dolgokra. Lehet, hogy van egy ket szerencsetlen para ami koborog a parkokban, de nem sokaig. A szemfules emberek cellphone-nal ellatjak a bajukat. Hivjak az SPCA-t. Ez az allam altal fenntartott allatvedo egyesulet ami nehany ora alatt megszunteti a problemat. Kimennek egy szep teherautoval es " elfogjak " a tettest. Mint az igazi rendorok. Nev, lakcim, szemelyigazolvanyi szama. Mert itt minden tisztesseges kutyanak kutyakotelessege nyakaban hordani ezeket az adatokat. Ha nincs akkor " kutya dutyiba " vele. Itt ellatjak oket addig mig valaki orokbe fogadja oket. Ez a kutya szempontjabol nem valami nagy picnic.

Inkabb valasztanak a szabad levegot. De hat azert csak rendnek kell lenni. Hat ezert maradnak.
Nincs szemelyes tapasztalatom kutya tamadasrol. De ez erdekes tema. Eleg surun hallani, hogy ezek a bulldog-ok megtamadnak valakit es nagyon veszelyesek mert meg meg is olhetnek valakit olyan gonoszak ezek az ebek. Bulldog es Rottweiler fajtak a legveszeldemesebbek. Sok megyeben betiltottak vagy be akarjak tiltani tartasukat.
Az allam altal tamogatott SPCA tartja fenn a menhelyeket az allatoknak s, ezek minden fajta allaton segitenek. Apolo szemelyzet van ezeken a menhelyeken.

Oh " My God ", hogy van-e szabalyozas a kutyaize ellen? Mar hogyne lenne. Szegeny dog az se tudja mit csinaljon. Zacsko  vagy $500.00. Nehezen tudom megerteni, hogy valaki ilyen korulmenyek kozott kutyat akar tartani. Ezt igazan betartjak, nagyon is erdekukben van -$500.00 birsag.

A rendorok es SPCA zsaruk ellenorzik poraz es sajkosar viseletet. Erre van egy masik birsag.
Gondolom sokan viszik a kutyat tanitani, de a parkokban latni nagyon sok kutyat rohangalni. Vannak parkok ahol poraz nelkul szaladhatnak.
Tudomasom szerint kutya, macska, kanari, ez az elfogadott merce. Egzotikusabb allatok nincsenek meg engedve. Ha valaki meg is tart ilyet arra nagy birsagot ronak es semmi ertelme, hogy valaki egy medvet tartson egy ket szobas lakasban.
 
Niki és Ádám, Nagy-Britannia:
Gondot okoznak a városokban a kóbor ebek? Itt Londonban nem! Miért? Mert a regisztrál csövesek 200 fonotot kapnak egy hétre, ha fenntartanak egy kóbor kutyát.A többi mind menhelyen van.

Hallani kutyatámadásos esetekről? Biztos volt rá példa, de mi nem hallottunk ilyesmiről! Viszont mókustámadásról más hallottam! Egy éhes mókus megtámadott egy asszonyt és elszedte a táskáját, hátha talál benne mogyorót, vagy valami más finomságot. Tegnapelött egy idős asszony felszállt a buszra a zseb ebébvel amit az ölében tartott, és mikor leültek, a kiskutya megnyalta a hölgy mellett ülő szinesbőrü asszony kezét aki felháborodva, és kiabálva váltott helyet. Nem lett belőle rendőrségi ügy!

Itt álltalában aki kutyát vesz, az nem szokta csak úgy kitenni a szűrét! Minap olvastam egy cikket ahol ilyesmi volt szóban, hogy egy párnak volt egy kiskutyája, akit állítólag mindenki szeretett, mert rendkívül kedves, és szerető kutyuli volt, de a gazdának munkahelyet kellett váltani, és a gazda felesége is dolgozni kényszerült. Így senki nem tudott törődni az állattal. Ezért elhatározták, hogy menhelyre viszik, és beadják. 2 nappal késöbb, meggondolták maguk de túl késő volt! A kutyát elaltatták rossz agaviseletért! Állítólag agresszív volt. A bennfentes elmondása szerint évente többezer állatot altatnak el, az aggresszív magatartásuk miatt. Ugyanis ha a kutyának nincsen esélye arra hogy örökbefogadják, elaltatják, hogy ne szenvedjen. A pár nagyon megbánta, hogy lemondtak kedvenükről, főleg mert nem gondolták, hogy így kivégzik!De végüis így is sorsára hagyták!

Több féle állatmenhely van! Mindegyikből néhány! Az állami támogatottnál a kutyák hajléktalanokhoz kerülnek, akik ha jól tartják a kutyát heti 200 fontot kapnak. Van amelyiket önkéntesek tartják henn.
Lézetik a kutyapiszok elleni szabályozás? Egész biztosan létezik, de nemigazán foglalkoznak vele! itt elég gyakran esik, és az lemossa a járdát. Ha viszont parkba akarják futtatni a blökit akkor az erre a célra kijelöltbe vihetik, nem mindbe. Itt minden uttcán és parkban van takarító, de nemigazán szokták felkapni az elhullajtott meglepetést, inkább a természetre bízzák a nehezét.

Ellenőrzi valaki, hogy a kutyát sétáltató használ-e pórázt, szájkosarat, van-e nála zacskó a kutyaguminak? Nem ez itt mindenki maga felelőssége! Viszont akárki akárki ellen feljelentést tehet, ha valamit nem talál helyesnek! Ha bizonyítékkal is tud szolgálni, mondjuk 1 fénykép, a gazdi megütheti a bokáját! Tartanak az emberek a kutyánál, macskánál jóval egzotikusabb állatokat háziállatként? Például hüllőt, krokodilt, vadászgörényt, medvét, nagymacskát? Szabad ezt? Természetesen ez nem túl hétköznapi, de előfordul, és természetesen engedéllyel megengedett, a-nélkül nem.


Erika, USA:
Ez tan a hozzam leg kozel allo kerdes, ugyanis boldog "Mamaja" vagyok Lucky-nak, egy edes Bichon-nak. Mindenhova utazik velunk, zsufolt varosban, mint San Francisco, vagy Parizs a hatizsakjaban. Mi a ferjemmel nagyon mergesek vagyunk, ha valaki nem szedi ossze a kutyagumit", mert az minden kutyasra rossz fenyt vet. Itt pl. San Diegoban, meg a Belvarosban is, max. minden 2 haztomb kozott van egy kis allvanyon egy dobozban direkt a kutyasoknak meretre szabott zacsko, amivel konnyeden fel lehet szedni a "puput". Olyan, hogy kobor kutya inkabb kertvarosokban es azok is csak eltevedtek otthonrol. Vannak kutya menhelyek az eltevedt, megtalalt kutyak szamara, akiket 2 hetig tartanak ott es utana, ha a gazdajuk nem jelentkezik, orokbe adjak. A varos /onkormanyzat/ tartja fel, de rendszeresen kuldenek levelet, amiben segelyt kernek. Varosa valogatja. SD-ben pl. meg sosem kaptunk, gondolom keves az elkoborolt kutya, nehez lenne kiszokni egy 24 emeletes. portaszolgalatos felhokarcolobol. Kutyatamadas ritka, de en szemely szerint ismertem 2 gyereket, aki kutya tamadott meg. Sajnos sok orult ember imadja a nagy kutyajat vinni a nyitott truck-jan /ami kulonben tilos/, be mennek vasarolni, a kutya varja oket, aztan neha pl. eles gyermekhangra, vagy pedig a gyerek kozel megy es a kutya vedekezesbol tamad. Az ilyen kutyakat elaltatjak. En azert nem ertek ezzel az eljarassal, mert pl. a gyerek szulei csak annyira feleloseg, mert nem szabadna a kutyahoz kozel engedni a gyerekuket. Pl. en, amikor setaltatom a kutyam /pici kutya, sosem bantott senkit/ es kerdezik, hogy baratsagos e, megsimogathatjak e, a valasz mindig NEM!, mert sosem lehet tudni, hogy egy idegen ember mozdulata, esetleg szaga felelmet valthat ki belole es odakap. Szoval reszemrol, ha valaki kutyust akar simogatni, vegyen egyet! Az pedig, hogy milyen allatokat tartanak? hat ez Amerika, vegul is mindent. Olvas az ember orult torteneteket is. Emlekszem egy idoben nagy divat volt NY-ban a krokodil tartas, meg "babyk" voltak, aztan elengedtek oket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampány a világ más részein

A választások közeledtével külföldi olvasóinkat az őket befogadó ország szavazások előtti… Tovább olvasom