Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Különleges révház Hamburgnál

Willkomm-Höft, azaz üdvözlő földcsúcs. Hamburg közelében az Elba partján a vízbe nyúló félszigeten áll a schulaui révház, amelyből minden érkező és távozó hajót látványos ceremóniával köszöntenek. Ott élő olvasónk, Róbert ajánlotta a szerinte kihagyhatatlan kirándulóhelyet.

Kattintson a képre >>
Télen-nyáron reggel héttől napnyugtáig nyitva áll az ősi révház, amiben ma múzeum, parancsnoki híd és étterem található. Hamburgból tömegközlekedéssel könnyen elérhető, a kikötőhöz közel van, így az Északi-tengerről érkező hajók mind elhaladnak előtte. Nyitott teraszáról jó kilátás nyílik a hangtalanul tova úszó óriásokra, emléktábláján csíkok és évszámok mutatják, hogy mikor milyen magas volt az árvíz szintje. Az ablak felső párkányát is elérte már.

Eredetileg komp üzemeltetéséhez építették, mikor ezt a rendeltetését elvesztette, kocsmajogot kapott. Ötvenöt éve az akkori bérlőnek született a ma is bőséges hasznot hozó ötlete: az italkimérőt átkeresztelte és átépítette hajóüdvözlő révháznak. Ilyen romantikus, megható, maritim, azaz tengerészeti szertartás más kikötővárosban nincs.

Sűrű forgalom köti le a látogató figyelmét. Minden Hamburgba érkező hajót a révház parancsnoki hídjáról név szerint az anyanyelvén üdvözölnek. Wagner Bolygó hollandijából vett dallammal hangzik fel, majd a hamburgi himnusz. A negyvenkét méter magas zászlórúdon leengedik a hamburgi lobogót és felvonják annak az országnak a lobogóját és lejátsszák himnuszát, amelyben a hajó forgalmi engedélyét kiállították. Hangszalagról a matrózokat saját nyelvükön üdvözlik: „Isten hozott mindannyitokat Hamburgban! Örülünk szerencsés érkezéseteknek!". Ezután részletes tájékoztató következik a hajó műszaki adatairól, gyártmányáról. Közlik azt is, honnan jön, hová megy. A hajó válasza a „dippen", azaz fedélzeti lobogóját fel és le húzza. A távozó hajók búcsúztatása hasonló szertartással zajlik. Különbség csak az, hogy Hamburg lobogója helyett az „U" és a „W" jelzőzászlót húzzák a rúdra. Jelentésük: „Szerencsés utat! Viszontlátásra!". A hajó ködkürtjével köszöni. Hasonló jókívánsággal búcsúzhat a látogató is a révháztól, de ha még van ereje, a pincében megnézheti az üvegpalackokba épített vitorláshajók kiállítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőautók a világon – fotókat várnak

Tovább olvasom