Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 21°C Még több cikk.

Külföldön is spórolnak - de hogy? - szerkesztetlen változat

Márta, Németország
Nemetorszagban 16%-rol 19%-ra emeltek meg az AFA-t, januar 1-töl. Ezaltal mindennek 3%-al lett dragabb az ara, a lakasezsitöl kezdve az elelmiszerig, az egeszsegügyi biztositasig. Ami meg valtozott szinten januar 1-töl, az egeszsegügyben, hogy az orvosi ügyeletböl-azaz minden egyes ügyeletböl 8 orat munkaidönek szamitanak, a fennmarado reszt pedig ügyeletnek szamoljak el. Hetvegi 24 oras ügyeletböl tehat 16 orat fizetnek ügyeletnek, es a hetközbeni 16,5 oras ügyeletböl 7,5 orat. Igy allitolag sporolnak. Es ezaltal tartozik ez a takarekoskodas cimszo ala.
Hogyan sporolnak a nemetek? A fütessel olymodon lehet sporolni, hogy mindegyik helyisegben az orat be lehet allitani, azaz nem feltetlenül kell minden helyiseget füteni a lakasban. Pl. van aki csak a konyhat füti es ott alszik egy kanapen. A többi helyseget minimumon tartja, ami 1-esnek felel meg. Vagy nem füti a fürdöszobat, s nyitvahagyja az ajtajat, mert ezaltal az is valamennyire bemelegszik. Ezt csinalja egyik szomszedasszonyom.

Energiatakarekos egöt tesz mindegyik szobaba, s kevesebb lesz az aramkiadasa. Es meg ugy is lehet sporolni-hogy az ev eleji leolvasas ne legyen olyan sok-a havi dijat evközben meg lehet emelni, besaccolni, s akkor nem eri meglepetes masik ev vegen.
A lepcsöhaztakaritast sajat maguk vegzik a nemetek nagyon sok helyen, s ez nem jelent költseget, heti valtassal egymas között a szomszedok.
Felkesz vagy fagyasztott keszeteleket lehet vasarolni, s akkor nem hasznal a fözesre sok gazt vagy villanyt. Egyebkent Nemetorszagban mar villanygaztüzhely terjedt el.

Az elelmiszer atlagosan nem kerül olyan sokba, sporolni ugy lehet, hogy az alalndo akcios termekeket kell fiygelni es azt megvenni. Eleg nagy learazasok szoktak itt lenni, ha az ember ezt figyelemmel kiseri, valoban sokat lehet sporolni az etkezes teren es öltözködes teren is.
Ha egy lakasba több szemelyt jelentenek be, akkor megnö a lakber ara, nem gondolom, hogy ezzel sporolni lehet.

A nemetek nagy resze berelt lakasban lakik, ez szamukra kenyelmesebb megoldas, mint a sajat lakas költsege. Amikor egy idös ember mar nem önellato es apolasra szorul, akkor azt elhelyezik valamelyik öregek otthonaban. S a sporolas itt ebben az, hogy a hozzatartozo mar nem gondozza tovabb, a nyugdijert az öreget az otthon ellatja, ahol haziorvosi ellatasban is reszesül. Ha korhazba kerül egy idös ember, ott nagyon rövid ideig foglalkoznak vele, hamar feljavitjak az altalanos allapotat, es visszaküldik az otthonba. Az idösek zöme otthonban hal meg, nem pedig korhazban.

Ami meg eszembejutott a következö: hogyan sporolnak a Nemetorszagba szakadt magyarok?Nem tudom ez is erdekli-e, csak erdekessegkepp emlitenem meg. Az itt elö nehany ismerösömtöl tudom, hogy a fogaszati ellatasra mindig Magyarorszagra utazik a magyarok zöme, mivel itt nagyon draga. A fodrasz is sokkal olcsobb, pl. egy hajvagas 20 euronal kezdödik nöknel, ferfiaknal 10 euro. Sajat peldam: most hogy decemberben szabin voltam hajmellirozassal együtt 3000 Ft-omba került a fodrasz, itt 50 euroba. Van különbseg.

Szemüveget is otthon erdemes csinaltatni: 13000 Ft volt kerettel együtt egy olvasoszemüveg, itt 100 euronal kezdödik csak aza akcios szemüveg. Es nem beszelve az orvosi ellatasrol. Ferjemnek kopas van a terdeben, az ortopedus 200 euronal kezdte a kezeles költseget sorolni, otthon 800 Ft egy injekcio, es a kura is összesegeben gyogyszerekkel együtt 5000 Ft.
Hat egy magyar igy tud sporolni Nemetorszagban: szabadsaga alatt mindent elintez, mert Nemetorszag egy nagyon draga orszag.
 
Erika, Ausztria
Itt Ausztriában is felmentek az árak, mint otthon. Csak nem olyan durván, ill. nem beszélnek róla az emberek, hanem tudomásul veszik. Mineki s ment fel az ára? Gáz, villany (bár itt az éves fogyasztás is közrejátszik), a lakbér. A benzin ára folyamatosan változik egész évben, úgyanúgy a banki kamatoké is. Az élelmiszerek árán nem érzem a változást, bár itt azért ki lehet választani, hogy hol melyik üzletben mi olcsóbb. Ebböl a szempontból a legolcsóbb a Hofer, bár ezt a határ mellett élök úgyis tudják, mert rengeteg magyar jár oda vásárolni. En szívesen vásárolok a Sparban is.

A vendéglátás árai is állandóan nönek. Ma pl. egy egyszerü pékség kávézójában 2,70 euró fizettem egy kakaóért, ami majd 700 Ft. De egy pohár borért is lazán elkérnek 4-5 eurót. A menü árak 5-6 eurósak. Hogyan lehetne spórolni? Elöször is otthoni fözéssel. Kevesebbet autózni. Autózáskor inkább több ember utazzon együtt, mint mindenki egy autóval egyenként. Ki lehet használni az árleszállításokat is, amik egész évben majd mindig vannak. Az Outletek létjogosultsága is egyre inkább nö. Rengeteget lehet spórolni a kultúrán is. Megint itt az ideje az antikváriumoknak, a könyvtáraknak.

Az újság elöfizetések helyett könyvtárban vagy egy kávéházban egy kávé mellett kiolvasni az újságokat. Vagy áttérni az interneten való újság olvasásra. Sok ismerösöm lemondta otthon az internet elöfizetést és csak a munkahelyén használja azt. Moziba menni a drága nagy mozik helyett a kisebb még megmaradt belvarosi mozikba. A magam részéröl kihasználom a határ mellett élés minden elönyét. Fodrászhoz, kozmetikushoz, szerelöhöz Sopronban járok. Sokszor megyünk moziba a nem magyar nyelvü ismeröseimmel is Sopronba, mert a nem szinkronizált filmeket a legtöbben megértik angolul és a mozijegy feleannyiba kerül mint Ausztriában. Színházba, koncertre Magyaroszágon járok többet.

Szóval mindenki ott spórol, ahol tud még Ausztriában is.
Gabriella, Németország
A spórolás nálam is nagy betüvel van írva. Ami engem érint, az az áram és a fütés. Mivel mindkettö drágul, mártcsak azért is, mert a Mehrwerthsteuer (azt hiszem otthon AFA-nak hívják) 16-ról 19 %-ra emelkedett Németországban január elsejétöl. Azt árammal úgy takarékoskodok, hogy nagyon sok a gyertyám, amit nagyon szeretek is. Na  ha nem kell okvetlenül villanyt gyújtanom, akkor nem is teszem meg. Sokkal szebb a gyertyafény.
Ami a fütést illeti, annak az olajárakhoz van köze. Ha elmegyek itthonról, akkor lekepcsolom a rediátorjaimat. - Egyesre. - Na és reménykedek, hogy ez segíteni is fog!!.. Ez majd kiderül a jövö évi elszámolásnál. Valakik mindig csak nyernek, mikor nekünk meg egyre szorosabbra kell az övet húzni. A jó isten tudja, vagy szerintem ö sem, hogy hol lesz itt a határ.

Hallottam, hogy az árammal még úgy is lehet sórolni, ha lekapcsoljuk az áramot  teljesen a készülékeinkröl (TV, Video, DVD,) Tehát nem maradnak a készülékek Sdand bay-on.
Legszívesebben vennél én is egy kályhát, amit fával tudnék füteni. - De hát az én lakásomban ez nem lehetséges. Azok gyönyörüek, a lányomék beálítottak egyet, a  frissen vásárolt házukban a lakószobában. Mondjuk az is sok költséggel járt. (Új kémény meg hát maga a meglehetösen drága kályha.!) Reménykedünk, hogy behozza az árát.
Ezen kívül ök még Solerberendezést is szereltettek a tetöre, amiröl a jövöben a melegvízet kapják. Ilyesmire van itt Németországban valamennyi állami támogatás.
Reménykedjünk abban, hogy minden OK. fog menni és hogy normális politikusok kerülnek hatalomra, akik képesek lesznek arra is, hogy a kis ember dolgaival is foglalkozzanak, hiszen azokból van több.
 
Róbert Németország

Euro gleich Teuro! (Szójáték. Körülbelül: Euro drágasággal egyenlö).
A németek, különösen a hamburgiak, olyan durrogó, villogó tüzijátékkal fogadták a 2007-es új esztendöt, mintha külön, külön minden lakos soronkivüli fizetésemelést várhatna. Pedig az új év kezdetével pontosan az ellenkezöje vár minden polgárra. A 2007-es esztendöt ugyan is olyan lényegbevágó adó-, dij-, és áremelkedés, valamint a szociális segélyek érezhetö csökkentése fogja jellemezi, amit a Német Szövetségi Köztársaság történelme folyamán eddig még nem jegyeztek fel. A berlini koalicios kormány minisztertanácsa  folyó év január 1-vel 19 %-ra emelte az áfá-t. Ez egyaránt érint koldust és milliomost, nyugdijast és dolgozót. Rendelet született arról is, hogy ismét mellözik a nyugdijak emelését. A harmadik Nullrunde! Söt, az 1.5000 € feletti havi nyugdij adókötelessé válik. Megszüntettek, ill. kurtítottak egy egész sor adókedvezményt. (A egyetlen népszerü rendelet, mert az adókedvezményeket különben is gazdagok vehették csak igénybe.) Emelkedik a betegbiztosítási dij és érezhetöen csökken a betegbiztositók által fizetett gyógyászati hozzájárulás. (Régebben a beteg véletlenül sem gondolt arra, hogy kötöszer is pénzbe kerül. Manapság számlát kap róla!)  A központi kormány pénzéhessége hegyé a helyi hatóság és önkormányzat is bejelentette a pénzigényét. Pl. a hamburgi városgazdálkodás, továbbá a tömegközlekedést lebonyolító városi vállalat sem képes többé a feladatát áremelés nélkül ellátni. A közszolgáltatás dijainak tetemes emelése mindenkit érint és aggaszt. A gáz-, viz- és az áramszolgáltató maszek vállalatok elöszeretettel kihasználták az áfa emelkedése adta lehetöséget és szemrebbenés nélkül ök is méllyen a fogyasztok zsebjébe nyúltak. Mit lehetett ellene tenni? Enyiféle áremelkedést, mivel a felsorolás nem is teljes, nehezen lehet mégolyan fifikus leleményességgel is alárugózni. Hogyan igyekeztek az áfát kikerülni?

A takarékoskodásban jártosabb polgár pl. már a múlt év decemberében részletfizetésre valamilyen erre az évre szánt komolyabb beruházási cikket vett. (Butor és autó kereslete ekkor a magasba szökkent.) A fizetendö árt a 2006-ban érvényes áfával terhelték, noha az összeget az idén törlesztik majd csak le. Arról is olvastam, hogy néhány háziasszony tele vette a mélyhütöjét, azaz árut vett tartalékba. Leleményesebb kereskedö decemberben már átszámitotta az árakat. Januárban azután újabb 6 %-ot emelt és azzal csábitja, vezeti félre a vevöket, hogy ö csak 6 %-os áfát foganatosított. A peremvidéki lakók jelenleg is olcsóbbért vásárolhatnak. Átmennek a szomszédos országba és ott a kivánt árut olcsobbért vehetik. Pl. a határon túl a benzin ára az itteninél lényegesen olcsóbb. Igazi benzinturizmus öntötte el, lepte meg a dániai, a lengyel- és a csehországi határon tuli töltöállomásokat. Most ott hosszú autó sor áll és vár a kiszolgálásra. Ujabban gépkocsit és épitészeti anyagot is a határon túl vesznek. Hosz-szabb odaút is kifizetödik. Németországban nem csak az áfa, sokkal inkább a közszolgáltatási dijak vaskos emelkedése is aggasztja az embereket.

A fogyasztókra kétszeres teher nehezedik. Régebben a villanyt, gázt és a fütöolajt városi tulajdonban lévö vállalatok szolgáltatták önköltségi alapon. Manapság négy részvénytársaság, azt is lehet mondani; monopolhelyzetben lévö vállalat osztozik Németország egész területén. Konkurrencia serkenti az üzletet és csökkenti az árat. Ez a tévhit öztönözte a hamburgi honatyákat, amikoron a 90-es években a városi tulajdonban lévö villanyszolgálató vállalatot privatizálták és egy svéd érdekeltségü nagy vállalkozónak eladták. Azóta évente vaskos áremelés keseríti a lakóság hangulatát. Hogyan védekeznek ellene? Több fogyasztó összefog, bíroság elé megy és közösen nyújtanak be keresletet az áremelés részletes megindoklására. A per lefolytatása több évet vesz igénybe. Addig a régi ár érvényes. De az is elöfordult már, hogy az érdekcsoport megnyerte a pert. Bérházban lakónak egyéb lehetösége nem igen akad. Neki füteni kell azzala a rendszerrel, amit a tömbház rendelkezésre bocsát. Megtehetik azt, hogy alacsonyabb fokra állitják a höfokszabályzót, ill. csak egy helységben kapcsolják be a fütötestet. Fára, szénre csak azok tudnak átállni, akik vidéken laknak és egyedi fütéssel rendelkeznek. Persze az erömüvek igazgatósága sem alszik. Vidéken jóval olcsóbb az energia. Nem éri meg a megrakható vaskályhával való bibelödés. A hamu kiszedése, a tüzelö bekészitése, a kályha beggyujtása és óránkénti megrakása nem a miidönk emberének kitalált eljárás. Az ö komfortigénye szüleink komfortigénye fölé emelkedett. Akor is, ha erszényét az elviselhetöség felett terheli vele.
 
Anikó (Olaszország)
Több mint 500 eurós - egyes becslések szerint akár 700 eurós - többletkiadással kell számolniuk az olasz családoknak az idén az éveleji áremelkedések miatt.
Januártól többet kell fizetni Olaszországban például egyes vonatjegyekért, az autópálya használatáért, drágább lett a televízió előfizetés, a szemétszállítás díja, emelkedett az önkormányzati ingatlanadó. Az autó- és motor-tulajdonosokat is komolyan érintik az áremelkedések: nőtt  a gépjárműadó, és  -biztosítás, az átiratás, s a közlekedési szabálysértésekért fizetendő büntetéseknél is "vastagabban fog ezentúl a ceruza". Márciusig viszont nem emelkedik a víz-, a villany- és a gázszámla.

A kórházak elsősegélynyújtó ügyeletein fizetendő összeg 10 euróval drágult 2007-től. (Az beérkező beteg kórlapja az ellátás sürgősségét jelző  piros, sárga, vagy fehér jelzést kap, az utóbbi kettőnek eddig is fizetnie kellett a "pronto soccorso"-n.)

A napokban - az euró bevezetésének ötödik évfordulóján - különböző összehasonlító statisztikák jelentek meg a sajtóban. A fogyasztóvédelmi szervezetek felmérése szerint az új pénznem bevezetése óta jelentősen emelkedtek az árak, egyes termékeké akár 40-50 %-kal.
A családok tehát kénytelenek takarékoskodni. Élelmiszert  egyre többen vásárolnak a diszkont üzletekben, vagy várják a kettőt fizet, hármat kap és hasonló akciókat. Szinte minden szupermarket, áruházlánc kínál  törzsvásárlói kártyát a vevőknek, ez újabb kedvezményekre jogosít.
Jelentős összeget takarítanak meg a nagyvárosokban a "bevásárló brigádok"  tagjai. Általában munkahelyi kollektívák, baráti társaságok, vagy akár egy társasház lakói alakítanak úgynevezett bevásárló csoportokat. A családok így együtt, viszonylag nagy tételben vásárolhatnak közvetlenül a termelőtől, a gyártótól zöldséget, gyümölcsöt, tojást, tejet, sajtot, szalámit, baromfit, hentesárut, száraz tésztát, kekszet stb. Így termelői áron juthatnak hozzá a garantáltan friss élelmiszerekhez.

Újabban egyre több kistermelő, mezőgazdasági vállalkozó is kiszolgálja telephelyén a vásárlókat, a termelőtől a fogyasztóhoz módszerrel kis tételben is olcsóbban lehet vásárolni, mint az üzletben.
Az idei szokatlanul enyhe tél "segített" spórolni, eddig kevesebbet kellett fűteni és meleg holmikra költeni.
A régi háztartási cikkek helyett egyre inkább energiatakarékos gépeket vásárolnak az emberek, s tudják, hogy a tv-t, a dvd- és cd-lejátszót is ki kell kapcsolni, mert a standby üzemmódban is "pörög" a villanyóra.
Az autóvásárlásnál is fontos szempont a fogyasztás, egyre több típus már gyárilag vegyes üzemű: földgázzal vagy folyékony glp gázzal is gurul.
A korábban elterjedt, egyszárnyas, egy ablaküveges ablakokat mi is dupla üveggel felszerelt, kiválóan szigetelő alumínium nyílászárókkal és zsalugáterekkel váltottuk fel a nyáron. (Akkor még nem tudtuk, hogy ettől az évtől kezdődően a költségek egy részét le lehet írni az adóból.) Azt még nem számoltam ki, hány év alatt térül majd meg az ára...
Érdekes módon egyébként, a napfényes Itáliában nem túlzottan népszerű a napelemes fűtés.

A vízzel is lehetne jobban takarékoskodni. Szakemberek szerint gyakran gazdaságosabb lenne az önkiszolgáló mosodákba vinni a szennyest, de ezekben - az utóbbi időben elterjedt - üzletekben Parmaban általában csak diákokat látni. Én is csak akkor megyek el oda, ha valamilyen nagyobb és nehezebb dolgot kell kimosnom, ami nem fér bele az itthoni mosógépbe.

Egyre többen vásárolnak részletre, ám gyakran olvasni, hallani olyan családokról, akik "tovább nyújtózkodtak a takarójuknál", nem bírják fizetni a sok törlesztő részletet.
Valószínűleg a "kötelező  takarékoskodás" az oka a megváltozott nyaralási szokásoknak is. Évekkel ezelőtt, aki csak tehette, augusztusban ment szabadságra, annak ellenére, hogy a főszezonban sokkal drágábbak a szállodák.
Ezen a nyáron viszont már arról szóltak a tengerparti tudósítások, hogy egyre "népszerűbb" a június és a szeptember.
A vezetékes telefon előfizetésüket is sokan lemondják, mondván, elegendő számukra a mobiltelefon.
A mozilátogatók száma is csökkent, mert lényegesen olcsóbb kölcsönözni a filmet, mint beülni a filmszínházba.
Az úgynevezett fapados (low cost) légitársaságoknak is nagy a sikere, sőt, az ősszel Rómában megrendezték az első Low Cost kiállítást, amelyen a különböző területekről érkezett gyártók és szolgáltatók találkoztak az intézmények képviselőivel,  a vásárlókkal és a felhasználókkal, igazodva a megváltozott, spórolni kényszerülő fogyasztói igényekhez.

Nagy számban akadnak olyanok is, akik a szerencsejátékoktól remélik anyagi helyzetük javulását: Olaszországban hetente háromszor van lottóhúzás. Az óév utolsó előtti napján pedig éppen Parmaban egy 5 eurós kaparós sorsjeggyel félmillió eurót nyert valaki, neki egy ideig biztosan nem lesznek filléres gondjai.
Ám nemcsak a családok igyekeznek takarékoskodni: mostantól a Hadseregben dolgozóknak már  ingyenes a borbély, megszünt az ingyenes borotválás és hajvágás a laktanyákban és a hajókon.
 
K. J.-né SPANYOLORSZAG
SAJNOS ITT IS EMELKEDNEK AZ ARAK, A GAZ, A VILLANY A TELEFON, A KOZLEKEDES. DE SZERENCSERE CSAK 1-2%-AL, UGYHOGY AZT MEG KI LEHET BIRNI. VISZONT CSOKKENNEK AZ ADOK, ES AZ INGATLANARAK IS.
ELLENBEN ITT NINCS VIZITDIJ, EKKORA BAROMSAGOT MEG NEM IS HALLOTUNK. AZ ORVOSI ELLATAS ALLAMPOLGARI JOGON INGYENESEN JAR. ONOKNEL OTTHON A LEGNAGYOBB BAJ A FIZETESEKKEL VAN, HOGY 16-EVVEL A REDSZERVALTAS UTAN MEG MINDIG 3.DIK VILAGBELI BEREK VANNAK.
 

Stefan, Svájc
hosszabb idö utan jelentkezem egy két információval.
Áremelkedés mindenhol van. Van ahol az nagy politikai vitát és feszültséget okoz, mint pl. Olaszországban és az kihat a politikai választásokra is. Van ahol a lakók "lenyelik" a magasabb árakat, mint pl. Svájcban.

Az újságogból, TV-böl ismert, hogy Olaszországban januártól pl. a vonat árak 5 év után 3 - 15 %-al emelkednek de megmarad a régi már 5 éves ár a helyi vonatokra, amikkel föleg a munkában indulók utaznak. De meg kell mondani, hogy Olaszországban a vonat árak még a mai emelkedéssel is az europai szint alatt vannak. kb. 60 új adót vezetett a Prodi kormany be, a más konkrét áremelkedések mellett, az állítólagos, politikai meggondolásokból eltúlozott államdefizit javítására. Ennek politikai következménye lesz a mai olasz kormány bukása 2007-ben.
Mivel az olaj ár nemzetközileg megemelkedett, ennek következtében megemelkednek az olaj energiához kötött fogyasztások is ( fütés, villany, ipari termelés, szállítási költségek és ennek következtében az élelmiszerek is. stb.) Áremelkedést jelentenek az europai elrendelések bevezetése is,hogy minden árún, pl. egy lacsomagolt húson, halon, olyan etikettének kell lenni, hol az állat születésétöl e levegáson keresztül (ki, hol, mikor) a kereskedöknek és a végeladónak neveit fel kell tüntetni. Minden zöldségre, gyümölcsre, minden friss árúra ki kell irni a személysítö cimkét, az árút e termeléstöl az eladásig követni tudni kell. Ez és ennek a kontrolálása pénzbe kekrül. Azt mondják, a biztonságot meg kell fizetni. Ilyen áremelkedések elkerülhetetlenek.

Hatalmas áremlekedést jelentett minden országban az Euro bevezetése. Pl. ha egy ing 49'000 lirába került, az utána úgyan azon a helyen úgyan az a márka, 45 - 50 Euróba kerül = dupla ár (személyi tapasztalat).
Ha az Euro elött a német autópályán egy tányér húsért köritéssel 7,50 DM-et fizettem, ma fizeteg 7-9 Eurót ( a régi ár duplája). Ilyen áremelkedéseket meg hetett volna akadájozni rendeletekkel, kontrolálásokkal és kimondottan erös böntetésekkel (ipari engedély bevonása, pénzbüntetés stb.). Abböl kell tanulni azoknak az országoknak, ahol az Eurot most vagy a jövöben fogják bevezetni!
Svájcban a benzin árak naponta változnak (az amszterdami napi árak szerint) de a hónapokkal ezelött kb. CHFR 1.30-ról 1.60- ra emelkedett árak ma 1.55 körül mozognak, amely ár aránylag magasabb mint amennyinek a mai olaj ár szerint kellene kerülnie. Senki sem reklamál, mert ez az ár a legalacsonyabb nyugaterópában.

Amikor a marhabetegség ijesztette az embereket, a disznó és bárány húsok ára megduplázódott, mert megemelkedett a kereset. A marha hús ára ( a disznóhúsnak kb. 3- 5- szöröse). Ma már senki sem beszél a marhabetegségröl, a fogyasztás visszatért a régi szokásokhoz, de az árak megmaradtak az akkor megemelt árakon. A nagy elosztók egymást váltják le az akciókkal, amikor sok fogyasztási cikket fele áron adnak el (sokszor még mindig magasdabb mint az áremelkedés elötti ár !) Aki ügyes, olvassa a reklámokat, amit a postládában talál, akkor a hónap végém 30%-ot vagy többet is megspórólhat. Pl. egyik nagy európai elosztó, Lugánóban is van, Carrefour, minden kedden minden nyugdíjasnak 10 % ledvezényt ad ( tömör alkoholon kivül). Ehhez az üzlet ad egy  kreditkártya nagyságú igazolványt.
Aki határmentén lakik, átmegy Olaszországba, Németországba, Franciarszágva vagy Ausztriába, ahol az árak átlagban ca. 30%-al olcsóbbak ( hús, zöldség a fele, egyharmmada de pl. a téli zöldség, káposztafélék még 10-szer is olcsóbbak).
Igy spórolunk.

Svájban az egységes, szociális - szolidárisnak nevezett állami nyúgdíj (AHV) minden 2 évben emelkedik a 2 év hivatalos áremelkedés felével, ami mindig a realis emelkedés alatt van.  Igy szegényednek itt is a nyugdíjasok.
 
Niki és Ádám, Nagy-Britannia
Természetesen, itt is van áremelkedés.
Viszont az emelés mértéke nem jelentős.1-2 fontban mérhető a buszjegy esetében, de aki már a mágneskátyás rendszert használja, annak semmilyen emeléssel nem kell szembenéznie.
Víz, gáz, elektromosság, az nem jelentős költség, körülbellül 6 órai minimálbérrel azonos, víz= Londonban nincsen vízóra csak néhány helyen, így évre kiszámolt átlagot fizet mindenki előre, de ez is csak 20 órai minimálbérrel azonos de ez 1 teljes évre, a gáz az 8 órányi minimálbér 1 hónapra. Ezek az értékek egy 3 szobás beépített családiház adatai, más típúsú, méretű házaknál a megadott érték arányosan magasabb, vagy alacsonyabb. Most ha ehhez emelnének is egy kicsit senki nem érezné meg. Főleg mert minden házban többen laknak és ez a költség megoszlik. Az ételeknél rettentő nagy a választék, mindenhonnan importál, és angliai termel, rengeteg a kis külföldi bolt, és mind verseng, így az árak viszonylag stabilak.

Az emberek itt nagyon sokat foglalkoznak, a zöldház efektel, szinte minden nap hallani a tv-n, és valőszínű, hogy ez is az oka, hogy egyre többen választják a tömegközlekedést, meg a kerékpárt, a másik oka meg a közlekedési adó, amit minden autósnak fizetnie kell, ha a nagyon forgalmas központba szeretne kocsikázni. Akiket én ismerek azok ezen próbáltak spórolni meg az üzemanyagon, ezért metróztak meg buszoznak.

A másik dolog, meg itt indok nélkül nem emelhetnek árat!
Ha árat emelnek akkor valamivel több szolgáltatást várnak el!
Ennyiért ennyit kapok, annyiért annyival többet akarok kapni a semmire miért adnék? Féle mentalitás a jellemző.
Ha ok nélkül emelnének, nemsokan használnák azt a terméket, megoldanák máshogy, ahogy nekik olcsó és ugyanolyan jó!
De nincsenek rászorulva, csak az igazság érzetük miatt.
Mondok egy ellenpéldát a spórolásra.

Londonban nagy problémák voltak az orvosi ellátással, és még mindig vannak is, ez most nagyon hosszú lenn, ugyhogy csak a lényeget írom: Az idős betegek külföldre utaznak, és ott operáltatják meg magukat, mindenféle európai országba mennek, ott nyaralással egybekötött orvosi ellátásnak hívják, és vagyonokat fizetnek érte az ingyenes angol ellátás helyett!

Sokan az életük alatt félretett pénzüket adják oda, hogy jobb
ellátásban részesüljenek. Hozzá kell persze tennem, hogy a mi kis országunk nem volt azok között, ahova az idős betegek operáltatni vitetik magukat.

Most én épp itthon vagyok magyarországon minap értem haza, de most nem is ez e lényeg, hanem az amit a reptéren láttam!
Eszméletlen nagy plakát a várakozó székekkel szemben és az van ráírva, hogy szomjas, és nem akar sokat költeni?
Mennyen a lengyelekhez, mert ott 49 pence-ért már kaphat 1 pint 0.5liter sört. Másik ugyanakkora plakát az elöbbi mellett repüljön Warsóba csak 49 fonttól retur.

A másik nagy szívfájdalmam az hogy semmi hírdetés nincsen csak néha látok olyat hogy vagyél házat magyarországon, mert az olcsó, és az ottani viszonyokhoz képest az tényleg az, de olyat, hogy gyere ide sört inni, verd el a pénzed és menny vissza hirdetés az nincs csak a fektess be és légy vagyonos ittis hirdetés, ami szomorú.
Gyere olcsón kapod és örökbe. Ahelyett hogy kiadnák bérbe csak 10 évre. És abból nem ők, hanem mi magyrok spórolnánk, de nem még rajtunk is tudnak spórolni, pedig tényleg nem szorulnak rá.
 
Lajos, Svédország
Itt svédországban következöleg néz ki áremelés spórolás és ugy álltalában:
Áremelések nincsenek direkt évelejéhez vagy hasonlóhoz kötve. Mint a legtöbb jólszervezett EU országban itt is a nemzetközi piac irányitja az árakat. Elsösorban az EU de nem utólsó sorban az amerikai valuta befolyás és az olaj ár.
Van mikor egy évben többször is emelnek, pl. benzint vagy akár gázt -olajat. De az is elöfordúlt már hogy nem emeltek pl. gázt, de nagyon ritkán. Ha arról irnék hogy mekkora az emelés aránya, akkor helytelen képet tükröznék az egészröl, hisz az itteni árak már sok-sok évvel ezelött be voltak állitva a nemzetközi piachoz igy az emelés ritkán lehet magas. Igaz már itt is elöfordúlt hogy több mint 1koronát (300ft.) emeltek a benzinen, itt van Európa egyik legdrágább benzine.
Az emberek hogy fogadják az áremelést?.....mióta itt vagyok (30 éve) nem emlékszek semmiféle tüntetésre evvel kapcsolatba.
Most az új kormány 10%-kal levette a munkanélküli segélyt, meg csinált néhány szociális komoly megszoritást, egy kisebb tüntetés volt Stockholmba semmi más reagálas. Itt az emberek tudomásúl veszik kormány intézkedését.

Néhány adat:
Gáz fütés/melegviz egy éves fogyasztás nagyon sporólt körülmények között 85nm. ház kb. 11 000 korona, az több mint 300 000 forint egy évre. A sporolásba azt értem hogy a meleg nem lehet magasabb mint 22-23 fok között.
Villany ugyan erre a házra nagyon sporolósan kb. 13 000 korona, ez kb. 360 000 forint egy évre. Itt is a fogyasztás ugy értendö hogy alacsony energia lámpák és ugyan ugy a gépek is.
Itt naggyából válaszóltam is  mind három kérdésre, (tapasztalat-javaslat-év eleji változások) de viszont van néhány javaslatom.
Bárhová megyek otthon a legtöbb helyen (magyarország) valami elképesztö pazarlás folyik az enegiával. 24-27 fokos lakások/házak, két Tv megy "egyfolytában", ugyan akkor a computer is. Legtöbben nem zuhanyoznak hanem tele engedik a kádat. A házakban külömbözö magas WATT számu ósdi melegitök-gépek müködnek.
Szóval, ha ma a bérházak lakói összefognának és a fütést levinnék közel 10-20% között és mind ezt megbeszélnék a szólgáltatóval, nagyon elenyészö lenne az emelés.

Na aztán arról nem is beszélve hogy otthon majdnem mindenki kocsival közlekedik vagy más jármüvel. Nem tudtam hogy büszke e legyek vagy szégyeljem magam mikor kerékpározom otthon, mert ugy néztek rám mint ha a hóldról jönnék. Egy-két szegény emberen kivül seki sem kerékpározik. Itt kint az igazgatóltól-doktornötöl a gyárimunkásig rengetegen kerékpároznak. Állomásoknál stb. kerékpárok ezrei vannak.
Ha pl. egy még jobb módu is elviszi a gyermekeit uszodába-moziba-tegerpartra-nyaralni, akkor nem abból áll az egész nap hogy ide fagyi oda hamburger amoda coca, hanam elviszi mágával az álltala már elöre meg vett fogyasztani valót (ólcsón az üzletben) és azt fogyasszák. Persze itt sem mindeki visz magával, de a gyermeknek meg kell elégedi egyszeri fogyatással, nem állandóan valamit nyalni-rágni. GONDÓLJANAK CSAK BELE. MENNYIBE KERÜL AZ EGÉSZ EGY ÉVRE KIVETITVE?
 
Peter, OH, USA
Hogy emelkednek-e az arak az attol fugg. Tavaly a gazar 40%-al emelkedett egy idore (teli honapokra), de az emberek nem szoltak egy szot sem.Sokan vesznek elektromos futotestet es azzal probalnak ejszakara egy-ket haloszobat melegen tartani ugy hogy a lakas tobbi reszeben alig futenek. Olyanrol szo sincs itt mint otthon hogy 40-50-60%-os aremelkedesek tobb fo teruleten is. Ezzel csak azt erik el hosszu tavon hogy Latin-Amerikahoz fogunk hasonlitani a tarsadalom szeggregacioja miatt. Alapelelmiszer az kb. az inflaciot koveti ami evi 3%-os emelkedest jelent. Bar, szigoruan veve akkora a verseny a piacon hogy neha ez nem igaz, meg ennyi se az emelkedes.

Altalaban veve az emberek igyekeznek takarekoskodni, de foleg az idosebb korosztalyra jellemzo ez (illetve a 40-esekre). De azok akiket egesz eletukben napi 1-2 hitelkartya ajanlattal bombaznak azok nem igazan. Ezert is van az hogy a tobbseg nyakig el van adosodva. Igaz, tobbsegeben az onmutogatas itt nem annyira jellemzo mint Magyarorszagon (pl. ha valaki felvesz ugyanolyan inget ami nekem van a varosban akkor kidobom a szemetbe, vagy mercim van de zsiroskenyeren elek)
Sporolasi modok (nem ilyen sorrendben):
1/ kevesebbet megy orvoshoz, mert akkor nem kell fizetni a vizitdijat
2/ probalja nem hasznalni az autot kis tavolsagra (ez nagyon keves emberre jellemzo)

3/ probal nem etteremben enni
4/ probal nem "plazaba" menni szorakozni mert ott mindig lehet venni valamit (impulsive shopping) + nem egeszseges
5/ probal draga szabadido toltes helyett olyat talalani ami ingyen van (pl. elmegy a hegyekbe turazni) + egeszsegesebb
6/ probalja a biztositasi dijat (auto, lakas, egeszsegugy) ugy "optimalizalni" hogy ( a kockazattol fuggoen) lehetoleg a dij + az onresz baj eseten minimalis legyen
7/ mivel az egeszseg financialis befektetes is itt (a privat eu rendszer miatt ami otthon is sajnos vagy nem sajnos kezd meghonosodni) probal heti 2-3-szor testmozgast vegezni
 
Csidu, Connecticut, USA
Itt az Egyesült Államokban rendszerint csökkenek az árak igy az ünnepek után. Ez igy igaz az élelmiszerekre is.   A ruhák, butorok, elektronikus eszközök árát is legkevesebb harminc százalékkal csökkentik, de drasztikus fizetési kedvezményeket is ajánlanak csak hogy becsalogassák a vevöt. Egy uj LCD televiziot ugy hirdetnek, hogy ha részletre megveszik, akkor 2oo8ig nem kell elkezdeni a részletfizetést.
Az viszont szomorú tény, hogy az árak az idénytől függetlenül emelkednek. Ami igazán húsbavágó, hogy a csapolt sör árát suttyomban felemelték $4.50-ről $4.75-re, ami önmagában egy galádság. A bárfiút joggal megillető 5o centes borravalón meg úgy spórolok, hogy egy helyett iszom két sört és a kettő után adok 5o cent borravalót.
Személyesen én úgy oldom meg az emelkedő árak problémáját, hogy keresztény vallásomat föladva nem veszek senkinek ajándékot az ünnepekre.

Szintén, sanyarú sorsomra hivatkozva megtagadom Magyarországi rokonaim támogatását. Azt is eldöntöttem, hogy csak a legolcsóbb ételeket eszem, igy le kell mondjak az aszpikos szendvicsekről, a marinirozott halszeletekről tartár mártással, fondorlatos garnélarákokat a la Louisiana és -fájdalom -kedvencemről a fakhagymós kálbószról is. Ez utóbbihoz azonban nem kis fondorlattal hozzá juthatok. Egyik Győri barátom - volt ujságíró egyébként - készséggel megígérte, hogy az USA idevágó import szabályait durván felrúgva küld nekem egy tetemes mennyiségű fakhagymós kalbószt, ingyen.

Bandi, Kaliforniából

Nekunk tavolban levo Magyaroknak nagyon furcsa, hogy Januar elsejevel csinaljak az ar emeleseket hazankban. Miert kell mindet egyszerre ? Ha szukszeg lenne az arak emelesere, nem egyszerubb es konnyeben elszivelheto lenne az aprankinti kivetese. Ket kulonfele rendszert probalunk itt ossze hasonlitani. Itt nalunk a foldgaz szolgaltatas magan kezben van, hosszu lejaratu szerzodessel biztositjak az ellatast. A szukseges ara emeleseket egy californiai allami bizottsag ellenorzi es hagyja jova. Az ar emelest erezzuk amint hatalyba heyezik. Altalaban minden epulet gaz futessel van ellatva, helyetesiteni leginkabb villany arammal lehet, ami viszont dragabb a gaznal. Faval, szennel valo futes legtobb helyen lehetetlen. Erre a celra itt nincsenek kemenyek. Modern uj hazakban vannak kandallok, de ezek leginkabb csak dekoraciok. A mi klimank itt Kaliforniaban mersekelt, teli futesre itt is szukseg van, igy a gaz all rendelkezesunkre. Kivetel itt is van, mi peldaul magas hegyek kozott lakunk, erdokkel korulveve, itt sokan faval futenek, szen arusitas itt nem letezik.

Erdekes az, hogy mindig gyakrabban beszelnek arrol, hogy a faval valo futes legszennyezest okoz, tehat nem ajanljak. Tudunk itt is olyan esetekrol, hogy egyedul allo szemelyek, foleg nyugdijasok, ossze koltoznek sporolasi szempontbol. Igy megoszlik a szukseges letfonttartasi koltseguk. Ez ritka eset, nem egy altalanos dolog. Vizdijak ugyancsak akkor emlkednek, amint a szukseg hozza, de nem az ev elejen. Gyogyszer arak leginkabb szabad piaci aron vannak, biztositasi tamogatas van ra, mar azoknak akik biztosiva vannak. Az arak itt is szukseg szerint valtoznak. Itt elonyos az, hogy nagyon sok, gyogyszer szelveny nelkul is kaphato, amiben az arak uzletenkint valtoznak. Elelmiszerek arat ugyancak ajanlat - kereslet aranya hatarozza meg. Itt viszont az idojaras is befolyassal van. Jo pelda ra, hogy az elmult napokban a nagy fagyok miatt a narancs , citrom , eper termes elfagyott, tegnap mar az arak az uzletekben emelkedtek. Amint viszont boseges termes lesz, az arak lemennek. Ebben sincsen hivatalos beavatkozas. Sporolasra mindenutt szukseg van, a jovore is kell gondolni. Amig val lehetoseg valasztani a vasarlasnal ar kulombseget azt ki kell hasznalni. Rogzitett szolgaltatasoknal ,gaz, viz, villanynal cak a kevesebb hasznalattal tudonk valamit el erni. Talan sikerult egy kicsit bemutatni a mi helyzetunket. En csak az itteni kaliforniai helyzetrol tudok informaciot szolgaltatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvkedvelés külföldön

Tovább olvasom