Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Külföldi szülésélmény – szerkesztetlen változat

A téma: milyen külföldön a szülés;

Kérem, írják meg, amit arról tudnak, hogy az országban ahol élnek/tanulnak/dolgoznak, jellemzően hogyan történik a szülés. Otthon vagy kórházban? Többnyire császármetszéssel vagy anélkül? Fájdalomcsillapítással vagy anélkül? Az apuka, más rokon, barát is jelen lehet vagy nem? Fogadott orvost választanak a kismamák vagy nem? Milyen pózban szülnek jellemzően a kismamák, ülhetnek-e vízbe esetleg? Utána milyen az elhelyezésük a kórházban? Külön szobát kapnak? El kell-e látniuk a kisbabát vagy nem? Mennyibe kerül egy szülés a családnak? Kinek kell fizetni, kell-e? Szoktak-e hálaképp az egészségügyi személyzetnek ajándékot adni? Kell-e a baba ellátásához szükséges felszerelést bevinni a kórházba? Mennyi idő múlva mehet haza a baba és a mama? Stb. Minden egyéb is érdekel, amit ennek kapcsán fontosnak tartanak vagy eszükbe jut.

Lali/Svédország

Nos, itt SVÉDBE a legnagyobb %-ék (közel 100) kórházban szül és ez ugyan igy van a császármetszéses szüléssel is, ugyan akkor veszélyesnek és etikátlannak tartják.
Álltalában mindenki fájdalomcsillapitással szül, illetve mindenkinek ezt kinálják. Az érzéstelenités a hátgerincbe történik, ezt azért teszik mert a szülés után semmi utóhatása nincs az érzéstelenitésnek, rosszúlét stb.
Majdnem mindenki, valakinek (hozzátartozó) a részvételével szüli a babát, apuka, édesanya, testvér, stb.
Csak szülésznök vezetik le a szüléseket, csak komplikáció esetén jön az orvos.
A fogadott orvos fogalma nem ismert, itt hire-hamva nincs az orvosok lefizetésének, (senkisem kap pénzt) kivételt képez a nagyon ritka privát klinikai szülés, ahól megválaszhatja az orvosát.
Mindenki, nagy vonalakban olyan pózban szül ahogy akar, természetesen vizben is szülnek.
Kismama a szülés után rövid ideig többágyas szobában (2-3-4) van a kisbabával akit ö maga kezel az elsö pillanattól kezdve, ha szükséges egy kis segitséggel. Ezután ugynevezett "pácienshotelba" helyezik ahól már egyedül van és egy hozzátartozó ott maradhat - aludhat vele. A kórházban tartózkodásét mindenklinek fizetni kell naponta 150 koronát (vagy már többet, Kb 4000 frt) ugyan ugy mint a vizitdijjat mely 200-300 korona. A hozzátartozónak egy humánus hoteldijat kell fizetni. Itt is van szakfelügyelet vagy segitség ha nagyon szükséges.
A hálakifejezés sem létezik, mindenki végzi a munkáját és kész. De nagyon ritkán elöfordúl, hogy a sz.-osztály kap egy csokor virágot vagy egy doboz bombont a pácienstöl, de ez a maximum.
A kórházba semmit segédeszközt nem szabad bevinni csak a személyi szükségleteket.
Ha a kisbaba egészséges 2-3 nap után mehet haza, illet menni kell.
Van itt még valami;....az a látogatási invázió ami otthon (M) szokás, nem létezik, az ágyat nem lehet körül ülni, max 2-3 látogató, ez egy iratlan szabály, de egyébként szabályozva is van.
Nincs lakmározás a jó hazaiból, esetleg egy kis sütemény vagy hasonló szokás, de valahól itt a határ.
Kéri a kórház, hogy a virágot inkább haza vigyék, egyszerüen nem szabad bevinni a szülök és babák erdekében.
A fentieket nem kell rákényszeriteni az emberekre, mindenki tudja mit szabad és illik, apró kivétel.

Sanna Svédországból

Milyen jó téma ! 10 éve voltam elöször a svéd szülészeten vagy ahogy mi mondjuk BB -n. Mintha tegnap történt volna! A honapos ellenörzések után amit szülönö végez végre elérkezett a nagy pillanat , irány a szülészet ! 120-szal a közlekedési rendörség ebben az esetben elnézö vagy diszkisérettel segit ,elég gyakori mivel nagy távolságok vannak...
ja rövidre fogva. Telefon konzultacio majdmegmondja a szülesznö , hogy menjünk be szulészetre. Svédorszagban egy szulészet igen kellemes környezet a szülésznök igen nyugodtak ,nagyon kedvesek és magas tudással rendelkeznek. A terhesség alatt megl´togathatom a szulészetet , találkozhatok egy szulesznövel aki elmond és megmutat mindent.
A szulést általában 2 szulésznö végzi . Ha komplikacio van akkor jön a szulöorvos vagy a gyermek orvos. Császárt meg lehet beszélni elöre, sokan rendelnek császármetszést .
Fogadott orvos nincs . Hálapénz nincs, ajándek nincs!!! A bejelentkez´s és vizsgálat után megkapjuk a szulöszobát ahol van egy ágy , egy szülöágy , fotel , szamitogep . ahol a szülönö vezeti , irja a... zsurnalt??? szoval mindent leir ami törtenik. A kismamák és papák saját szobában szulik meg a kisbabát ,van családi szoba is ahol dupla ágy van a korháziágy helyett. Lehet furdökádban enyhiteni a fájasokat. Lehet otthoni szulest rendelni is. A lényeg az , hogy tudjam , hogy mit szeretnék , vagy hogyan akarok szulni akkor minden ugy történik, ahogy kivánom.
A második szulésnél már tudtam hogy hogyan akarom a szulést. De a lányom igen sietett éppen megkaptuk szobát megrendeltem a masziroz´st a furdöt és a reggelit 6,30-kor jött a szulönö a tálcával de már nem tudtam a reggelimet elfogyasztani mert elindult a szulés a szulöágyra sem tudtam már átmenni söt mivel muszak váltas volt a szulönök csak levezették a szulést és utána mutatkoztak be. 6,50-kor a lányom megszuletett . micsoda élmény mondták is a szulönök , micsoda kezdés egy napnak! Utána a kisbabát ráfektetik a mama hasára és megvárják mig a baba " felmászik " az emlökre ez segiti a tej megindulását. Közben a méh lepény is megszuletett megmutatják és elmondanak minden informáciot rola. Az Apuka (vagy más hozzátartozo) ott van egész idö alatt ök vágják el a köldökzsinort. A baba szuletése után meg unnepeljuk a szuletést kapunk finom szendvicset kavét vagy teát rozsaszin, vagy kék szalvétával és egy kicsinyitett Svédzászlót soha nem izlett olyan jol egy szendvics mint akkor. Szulés után átvisznek bennunket egy másik osztályra ahol 1-5 napig maradhatunk. 3 nap az átlag de sokan 1 nap után hazamennek. A saját szobában az ujszulöttel és az apukával saját ellátok vagyunk babaruhátol a szoptato melltartoig mindent megkapunk ( Természetesen nem visszuk haza ) ,de lehetunk a saját ruháinkba is. Az ápolonök, gyermekápolok, szulésznök segitenek hogy minden jol menjen és hogy a kisbaba megtanuljon anyatejet szopni , hogy az apuka hogy furdessen, pelenkázzon , vagy ha a baba sokat sir akkor kiviszik a szobabol hogy tudjon az anyuka aludni . Minden felszerelest ad a szulészet. Mielött haza megyunk kiértékelik a szulés lemenetelét .
En mind két esetben meg voltam elégedve a szuléssel , mivel mind ke´t esetben normális szulés volt. Az apukáknak kell fizetni egy összeget ha ott alszanak és az étkezésre.

Renata Rinyu / Los Angeles

En meg nem tapasztaltam a szulest sem itt sem otthon de a kovetkezoket hallottam az ismeroseimtol illetve kollegaimtol. A legujabb forma, hogy a kismama jobban kitaguljon, raulltetik oket a Fitness Ball-ra es azon kell ullve mozdulatokat csinalni. Persze itt is altalaban fogadnak a csaladok orvost es ha tehetosebbek akkor kulon szobaban is lehet a kismama. Nagyon sokan hozzak a babat csasszaral a vilagra, igaz az orvosok nem nagyon ajanljak ezt a format, de persze nem ok szenvednek meg a szules folyamataval. Ha minden rendben van egy par nap es a mama es a csopseg mar otthon is van. A baba ellatasahoz semmit szukseges eszkozt nem kell bevinni, csak olyan ruhat es kellekeket amik szuksegeseg a korhazbol valo tavozashoz. Nagyon gyakori a mamas / papas szules, es sokszor az apukak megorokitik a vegso pillanatokat videokameraval.

Bandi, Kaliforniából

Itt ahol mi elunk, korhazban tortenik a szules. Amint mi latjuk nagyon eltero az itteni szules az ottanitol. Legnagyobb reszben az ugy nevezett termeszetes szules a megszokott. Csaszarvagas csak akkor ha az Anya vagy a csecsemo elete van veszelyben. Az egyik unokank 23 oras anyai szenvedes utan jott a vilagra csaszarvagassal. Tulsagosan nagy volt a baba termeszetes szuleshez. A lanyunk 5 napi korhazi kezeles utan haza mehetet, az unokank az ota is egeszseges. Az unokahugunk ket fiut szult termeszetes szulessel. Mindket esetben a fajdalom enyhitesere a hatgerincbe kapott injekciot, igy csak az also testet erinti a csillapitas. Az egyik szulest fol is gyorsitottak nehany nappal, mivel orvosa szabira keszult. Ez nem okozott semmi hatranyosat, a fia most is egeszseges szep Magyar gyerek. Mindket szulesnel a ferje is jelen volt elvaghatta a koldokzsinort, Nem minden korhazban engedelyezi a szulo vagy rokon jelenletet, a hely, a biztositas ami a donto ok a jelenletre.
A csaladunkban most nagy esemenyre varunk, az unokank szul par heten belul, ki fiut. O is termeszetes szulesre keszul, ugyancsak fajsalom csillapitassal, a parja es a lanyuk jelenletevel. Korhazban a szulesetin erkezese utan a szulesnover kezeli a szules pillanataig amikor a szolesz szakorvos vezeti le a tovabbit. Az uj kismamanak az ujszulotet a korhazban nem kell ellatni. Csupan csak szoptatasra viszik a kicsit az anyakhoz. A korhazi tartozkodas komplikacio nelkul 24- 48 ora. Igen sok esetben csak egy ejszaka.
A korhazi szobak rendszerint szepek, kenyelmesek, csak nehany szuloanya reszere van berendezve. A babak kulon vannak egy teremben, allando ugyelet alatt. A babaterem uveg ablakos igy a latogatok megtekinthetik oket. A nev cimke a kis gyerek fekvon van, fiuk kek a lanyok rozsaszin takaroban. Ahhoz, hogy a babat kiengedjek a korhazbol a szuluknek csecsmo ulest kell bevinni ami az autoba az ulesre becsatolhato. A korhazi szemelyzet kikiseri a kismamat es az ujszulotet, ellenorzik azt hogy a kicsi ulesestol jol legyen az autoban elhelyezve.
A csaladunkon belul biztositas fizeti a koltsegeket, az orvostol a korhazig. Egy bizonyos osszegu hozzajarulast kell fizetni a koltsegekhez, a biztositastol fuggoen. Itt halapenzt nem ad senki sem, az orvos, vagy az apolo szemelyzet elegge jo keresettel rendelkezik. Neha hallani vagy latni TV programban egy egy kulonleges modszeru szulest de ez nagyon ritka eset. Ha valaki kivancsi ra, lathatja mert az ilyen program gyakori.
Csak erdekessegnek akarom emliteni egy esetet ami itt nagy folhaborodast keltett. Los Angelesben a vizmuveknel tanitjak as uj mamakat, hogy hogyan szoptassanak. Ugyan akkor folemeltek a vizdijat. Senki sem tanitotta Anyainkat, hogy hogy lassanak el bennunket, akkor meg ez TERMESZETES volt.

Ildikó Miranda, Los Angeles

1. Jellemzoen hogyan történik a szülés. Otthon vagy kórházban?
Legtöbbször kórházban, de lehet kérni az otthon szülést is, ha a kismama ragaszkodik hozzá.
2. Többnyire császármetszéssel vagy anélkül?
Császármentszést csak akkor végeznek, ha a kismama már szült császárral egyszer (többször), vagy ha a baba farfekvéses vagy pedig komplikáció lép fel a szülés során.
(a sztárok nagy része azonban 8hónapra és császárral szül!)
3. Fájdalomcsillapítással vagy anélkül?
A legtöbb szülés epidurális érzéstelenítéssel zajlik, amit rögtön lehet kérni, már akár 3centis tágulás után is. Lehet kérni az érzéstelenítés ismétlését is.
4. Az apuka, más rokon, barát is jelen lehet vagy nem?
Igen, de csak egy hozzátartozó lehet ott.
5. Fogadott orvost választanak a kismamák vagy nem?
Általában a saját nőgyógyász van ott a szülésnél, az, akihez a kismama a terhesség során is járt. Vagy pedig az adott orvos kollégája ugyanabból az irodából. Egy irodában általában 6 orvos van, a kismama őket is megismeri a terhesség alatt, és ha a saját orvosa valamiért nem elérhető, akkor közülük is választhat. Amerikában a "kezelő-rendelő" nem egy helyiségben van az irodával, hanem van egy iroda-iroda rész, ahol a papírmunkát stb végzik, és egy kezelő-vizsgáló, ahol a betegeket vizsgálják.
Ez személyes tapasztalat, mert nőgyógyásznál már én is voltam. Teljesen más rendszer, nem olyan megalázó, mint otthon! Először is felvette egy nővérke az adataimat, bevezetett a vizsgálóba, ahol elmondta, hogy miután levetkőztem, az ott kapott papírköpenyt vegyem magamra, egy másik hatalmas papírlepedővel takarózzak be, és amikor az orvos odaér, KOPOGNI fog, hogy bejöhet-e. A vizsgálat után az orvos kiment, és amikor visszajött, akkor ismét kopogott!
6. Milyen pózban szülnek jellemzoen a kismamák, ülhetnek-e vízbe esetleg?
A félig ülő pozíció az általános, de előzetes megbeszélés alapján a legtöbb kórházban lehet vízben szülni is.
De szülni csak abban a kórházban lehet, amelyikkel a kismama biztosítójának szerződése van, illetve, ha a biztosító a doktort határozza meg, akkor abban a kórházban szülhet a kismama, ahol az orvosa dolgozik.
7. Utána milyen az elhelyezésük a kórházban? Külön szobát kapnak?
A legtöbb kórházban 2 ágyas szobák vannak, de ha van rá lehetőség, akkor minden kismamát külön szobába tesznek. Van arra is lehetőség, hogy a házaspár egy lakosztályt béreljen, ahol az apa is bent aludhat a mamával és a babával. A lakosztályt persze nem fizeti a biztosító, a mamának is csak az első két napot, utána pedig csak a babának, ha annak valamiért bent kell maradnia.
8. El kell-e látniuk a kisbabát vagy nem?
Csak közvetlen a szülés utáni legelső lemosdatást csinálják a nővérek, utána a mama maga látja el a babát, de ha a mama pihenni szeretne, vagy túlságosan kimerült, akkor be lehet adni a babát pár órára a "nursery"-be.
9. Mennyibe kerül egy szülés a családnak? Kinek kell fizetni, kell-e?
A szülés árát elméletileg fedezi a kismama biztosítása, de ha valamilyen extra tesztet kell a babán vagy a mamán elvégezni, vagy a babának a kórházban kell maradnia és speciális ellátásan részesül, azt nem mindig takarja a biztosítás, és olyankor azt kiszámlázzák a szülőknek.
10. Szoktak-e hálaképp az egészségügyi személyzetnek ajándékot adni?
Nem. Max a nővéreknek visznek fánkot vagy virágot, annak örülnek, de pénzt nem fogadnak el sehol.
11. Kell-e a baba ellátásához szükséges felszerelést bevinni a kórházba?
Nem. Egész kis túlélőkészletet kap a baba, amiben az orrszívótól a fürdetőmatracon át a pelenkáig minden megtalálható. Kis kesztyű, kis sapka, kis takaró stb.
Ruhát vihetnek a szülők is.
12. Mennyi ido múlva mehet haza a baba és a mama?
Egy éjszakát kell bent tölteni, de ha nem lép fel semmi komplikáció, akkor a maximum az 2éj.

Stefan, Svájc

A születések évi száma Svájcban 1999 töl 2004-ig csökkenöben volt ( 78'408 / 73'082) de a születések száma azóta gyengén emelkedik: 2006-ban 73'400. Ezeknek kb 73 %-a svájci, a többiek (itt élö) kölföldi állampolgárok: vezetnek a balkáni országok kb. 6000 feletti szüléssel, utána jönnek a portugálok ( 2'300 felett) , az olaszok ( kb. 2000), a németek (kb. 1300). Ez azt jelenti, hogy egy asszonyra átlagban 1,44 gyerek születik. A külföldi asszonyok emelik a statisztikát, ökre 1,87 gyerek esik, a svájciakra 1.3. Ezekböl 2006 ban 15.4 % szülés volt házasságon kivüli. Ez a szám emelkedöben van.
Svájcban 3 fajta szülést különböztetnek meg: Korházban, ambulant, házi szülés.
Minden terhes asszonynak van ( vagy lehet) egy nögyógyásza, aki egy vagy több korházban végzi a születéseket.
Svájcban az egészségügyi biztositás mindenkinek, akinek itt van lakóhelye, kötelezö ( ebben bent van a teresség, a balset , az orvisi ellátás, az orvosságok és mások is), úgy hogy a költségeket 90% -ban a betegsegélyzö fizeti és ez megfelel az általános biztositásnak. A biztositott minden betegség esetében 10 %-ot fizet. Ha van neki nem kötelezö betegségi napdíja vagy más privát kiegészitö biztositása, akor esetleg még keres is a születéssel (= pénzt kap minden költség letörlesztése mellet; de meg kell mondani, hogy a biztositások nagyon magasak).
Az otthoni születések százaléka kb. 1-2 %, az ambulant születések százaléka kb. 5-6 %, a többiek korházban születnek és ott is gyerekágyasak addig, ameddig nem állnak jól talpra úgy, hogy saját maguk el tudják a csecsmöt látni (egy hét kb.).
A korházi szüléshez a 24-ik terhességi hétig a terhes asszonynak illetve ennek nögyógyászának feladata a várható születsi terminust a tetszése szerinti korházben bejelenteni. A korház illetve a nögyógyász megmondja, hogy mit kell a szülönek a korházba bevinni.
Az ambulanti szülés a korházban történik de ha nem jelentkeznek várható komplikációk, a kismama és gyerek pár óra után már haza mehetnek ( ezt elöre meg kell a korházzal illetve a nögyógyásszal beszélni. Legalább a következö 10 napon keresztül a gyerekorvos vagy / és a bábaasszony naponta meglátogatják a családot és megvizsgálják a gyereket. Itt is elöre megvizsgálják a családi helyzetet és a lakási feltételeket.
Az otthoni szülésnél a terhesnek meg kell mindent beszélnie a nögyógyászával. A döntés, hogy odahaza szülhet e, több dologtól függ: föleg a lakásviszonyokat, a családi állapotot veszik figyelembe. A bábassszony kötelezö. Ez a következö 10 vagy több napon keresztül is naponta megvizsgálja a gyereket.
A szülésnél az apa jelenéte kivánt. Más személyek nem lehetnek jelen.
A korházi elhelyezés a biztositástól függ: a privát osztály és legtöbb esetben a félprivát osztály is egyszobás, az utóbbi esetleg 2 ágyas szobát ad. Az általános osztály 2-vagy 3-ágyas szobát ad. A privát és félprivát osztályok megfelelnek a szállodai 5 vagy 4 csillagos szobáknak. Ha nincsn hely a 3-ágyas szobában akkor minden költség emelés nélkül a beteg egy vagy 2 ágyas szobát kap. A 4-ágyas szobák inkább ritkaságok ( én nem is tudok szobákról 3 ágy felett).
A kisbabát a korházi személyzet látja el. Naponta 3 orvosi vizsgálat / látogatás normális ( ez a szülö orvos feladata és kötelessége).
A császármetszéses szülések száma emelkedöben van. Ha kb. 10 évvel ezelött átlagban 20 %-ról volt szó, ma 30-35 % az arány. Föleg vidéki helyeken kevesebb; 1:10 az arány, a városokban magasabb. Fiatal orvosok inkabb a császármetszést javasolják, akkor is ha nincsne orvosi ok. A császármetszésü születés könnyebb, az szülönek praktikusan fájdalom mentes és, ami biztosan számit: kb. 3- szor drágább mint a normális szülés!
Vizben ülve szülés, és hasonló extraeurópai szokások, valamikor beszédben voltak, mert exotikus volt (nézd pl. az inka ábrákat, vagy ma is egy két primitiv regió szokásait ), de nem gyakorolják mert nincsen elönye.
A személyzetnek nem adnak semmit, mert ök is csak munkájukat végzik - és nagyon jól meg vannak fizetve. Ha igen, akkor csak kis értéktelen figyelmességet, mint egy kis csomag csokoládét - de semmi estre nincsen megengedve, hogy pénzt elfogadjanak. Más a helyzet, ha nagyobb értéket az intézetnek adnak. Egy eset: ca. 35 évvel ezelött egy olasz, akinek a gyermekét Bernben a gyerekorvos professor megmentette, 70 milliót ajánlott fel egy új gyerekkorház felépítésére. Ez a gyerek korház ma is hires.
A döntés, hogy az asszony korházban vagy ambulant vagy otthon szülik, nem függ anyagi lehetöségektöl hanem inkább az asszonynak vagy ennek környezetének extravaganz vagy extraeuropai kulturális beállításától l Legbiztosabb a korházi szülés.

Sánta Anikó, Olaszország

Olaszországban kórházban szülnek az asszonyok, nem tudok arról, hogy az otthonszülést választanák az anyukák, ilyenről még nem hallottam soha. Vannak olyan egészségügyi intézmények, ahol lehet például vízben szülni, tőlünk nem messze, Piacenza megyében is van egy kórház, ahol így lehet világra hozni a csecsemőt. A szülés itt nem kerül pénzbe. Csak azért kell fizetni, ha a kismama a terhessége alatt nőgyógyászati magánrendelésre jár, egyébként a terhes nőknek ingyenesek az amúgy mindenkinek pénzbe kerülő vizsgálatok (ultrahang, vérvétel, stb.). A szülészeten általában két-, háromágyasak a kórtermek.
Olaszországban egyáltalán nem szokás a hálapénz, sem az ajándék, sem a szülés után, sem más kórházi kezelést követően. Az anyuka – ha minden rendben van – 3-4 nap múlva már haza is mehet. Természetesen itt is "közreműködhet" az apuka a szülésnél, de van, akit az édesanyja kísér el a szülőszobába. Az egyik ismerősöm pár hete adott életet kislányának Cremonaban. Ő mesélte, hogy nemrég adták át az ottani kórházi új, modern szülészeti részlegét. Az asszonyok vajúdását könnyítendő például, olyan környezetet rendeztek be számukra, mintha otthon lennének saját nappalijukban: van heverő, fotelek, televízió. Ott – ahogy a többi kórházban is – az új jövevény már az első naptól a mamájával lehet, ő gondoskodik róla napközben is, ha állapota megengedi. Korábban az volt a szokás, hogy csak a szoptatás idején lehetett velük a pici.
Épp találkoztam olasz barátnőmmel, aki nyolc hónapos terhes. Kérdeztem, hol és hogyan fog szülni. Vízben szeretné világra hozni a babát. Az epidurális szülést azért nem választja, mert azért külön fizetni kell, ezer eurót (mintegy 250 ezer forint), amit inkább megspórolnak, hiszen a baba érkezése egyébként elég sokba kerül. Tehát igaz, amit hallani lehetett, tényleg drága a fájdalommentes szülés.

Edina, Szardínia

Az anyukak ugy, mint Magyarorszagon privat orvost fogadnak. A szules ingyenes, ha a mama nem ker mondjuk epiduralis erzestelenitest. Csaszarmetszesrol is hallottam keresre az is SOK penzbe kerul es nem szivesen csinaljak.
Itt a halapenzrol EGYALTALAN NEM halottak, fel sem merul hasonlo "igeny". Maximum ajandekot visznek az orvosnak vagy apolononek. A korhazra a nagyon rossz szervezes, adminisztracio, burokracia a jellemzo sajat eszrevetelem szerint. Viszont sok esetben a szemelyzetre nem lehet rosszat mondani, sokan igyekeznek lelkiismeretesen elvegezni a munkajukat, illetve a beteghez valo hozzaallasuk is pozitiv..., talan a mediterran mentalitas az oka. Az idot sajnos mindenhol ki kell varni. A szules utan a kisbabat az anyukajahoz viszik, 3-4 nap a termeszetes szules eseten, 5-6 nap a csaszarmetszesnel a korhazban eltoltendo ido. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világra jönni a nagyvilágban

A gyermekszületés a világ gyakran ismétlődő csodái közé tartozik mindenhol, ám a szülés világszerte… Tovább olvasom