Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 12°C | 23°C Még több cikk.

Külföldi olvasóink nem szavaztak

Tengerentúl: „Nekünk nehéz beleszólni innen a politikai küzdelembe"

A mostani az első országgyűlési választás, amelyen a magyar állampolgárok külképviseleteken is leadhatják szavazatukat. Ám külföldi olvasóink többsége szerint ez nem egyszerű, sokan pedig, mivel nem itthon élnek, nem akarnak beleszólni az eredménybe.
A szavazás első fordulóját külföldön egy héttel a magyarországi elé tűzték ki, kilencven nagykövetségen és főkonzulátuson lehetett szavazni a hétvégén. Több mint  8 ezren kérték külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A londoni magyar nagykövetségen akarták a legtöbben leadni szavazatukat.

Messze a konzulátus

„A külföldön élő magyar állampolgárok szavazási lehetősége még így is nagyon korlátozott: magyarországi lakcímhez kötött, ez kizárja a külföldön élő magyar állampolgárok többségét." – írta levelében Bandi Kaliforniából és hozzátette: ismerősei közül sokan azok se éltek jogukkal, akik megtehették volna. „Nekünk nehéz beleszólni innen a politikai küzdelembe, a lehetőség ugyan meg van rá, hogy ismerjük a pártok programjait, ígéreteit, de mégsem élünk a hazánkban."
Így vélekedik Péter is Ohióban: „Messze a konzulátus és nem igazságos, hogy én döntsek az ország jövőjéről, hiányos, esetleg hamis informácioók birtokában. Nem lenne fair, mert a következményei nem engem érintenek.". S úgy tűnik tengeren innen és túl ebben megegyeznek a vélemények, mert ugyancsak így érzi Kinga, Angliában, aki a brit rendőrség első magyar hölgytagja, és ugyanezt fogalmazta meg a Sydneyben élő asszony: „Hogy is tudnánk eldönteni innen, melyik párt jó. Nem szeretnénk nehezíteni honfitársaink életét.".

Postán is lehetne

Anikó viszont Olaszországban naponta olvassa az itthoni híreket. A legutóbbi parlamenti választások idején épp Győrben tartózkodott, így könnyen szavazott. Ám tegnap reggeltől estig dolgozott, nem mehetett sem Milánóba, sem Rómába, pedig össze akarta kötni a voksolást egy kirándulással. Úgy tudja, a Milánóban élő magyarok közül nagyrészt fiatalok kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, a szükséges nyomtatványt már hetekkel ezelőtt köröztették az olaszországi magyarok internetes levelezőlistáin. Parmaban élő ismerősei közül mindössze egy zeneművészeti főiskolás lány utazott Lombardia fővárosába, ő időben igazolást kapott magyarországi lakhelye választási irodájától, miszerint ott törölték a névjegyzékből.

„Többen azért nem mentek el szavazni, mert nem vagy csak későn értesültek a lehetőségről. Volt, aki nem akart az utazásra időt, pénzt szánni. Beszéltem valakivel, akit egyszerűen nem érdekel, hogy Magyarországon ki kerül a parlamentbe, régóta itt él, az olaszországi politikai élet iránt érdeklődik." – írta levelében Anikó és hozzátette: Olaszországban is választások lesznek áprilisban. A hazájuktól távol élő állampolgárok postán adhatják le szavazatukat.
 
Fördös Nóra, Párizs: A 2006-os orszaggyulesi kepviselo valasztas elso fordulojara az európai székhelyu magyar külképviseleteken, igy Parizsban is egységesen egy héttel korábban, aprilis 2-an 6 és 19 óra között került sor, a tomegkozlekedessel is konnyen megkozelitheto Párizsi Magyar Intézet és a Konzulátus közös épületében. A külképviseleteken csak azok a magyar állampolgárok szavazhattak, akik a magyarországi lakóhelyuk szerint illetékes jegyzotol, mint a helyi választási iroda vezetojétol elozetesen, meg marcius ho folyaman kérelmeztek a párizsi külképviseleti névjegyzékbe való felvételét. Ezt a kérelmet minden választópolgár személyesen, vagy postai úton ajánlott levélben, vagy meghatalmazottja útján juttathatta el a hazai lakóhelye szerinti jegyzohoz, aki ennek alapján gondoskodott a külképviseleti névjegyzékbe való felvételrol, es errol levelben ertesitett minden igenylot.

A vasarnapi valasztason minden rendben zajlott. A 411 regirsztralt szavazobol vegul 346 adtak le voksukat a francia fovarosban. Az esemeny unnepelyesseget a delutani orakban tobb mint masfel oranyi varakozasi ido homalyositotta el, melyet az adminisztracio komplikaltsagaval indokoltak. A belvarosi patinas epulet elott, tavaszi napsutesben kigyozo magyarok a zsortolodes helyett vegul a honfitarsakkal torteno ismerkedest valasztottak az ido gyorsabb eltolteseul. A rendezok a masodik fordulora a sorban allas elkerulese vegett, a kora delelotti orakat tanacsoltak.
 
Stefan, Luganó:
Nem tudtam, hogy a külföldön élö magyarok szavazhatnak. A magyar kormány nem értesitett engemet. Nagy hiba. A következö magyar kormánynak tanácsolom, hogy szervezzen egy miniszteri osztályt, ahol a külföldi magyarok érdekeit, azoknak az anyaországukkal való kapcsolataikat ápolják. A külföldi magyarokkal való kapcsolat inkább Magyarország érdeke mint az egyes személyeké! Pl. Olaszországan Mirko Tremaglia a világban élö olaszoknak minisztere. Ilyen pozició kell Magyarországon is - és ha esetleg már lenne, akkor az a miniszter nem csinálja jól a munkáját.

Feleségem, olasz állampolgár is a svájci mellett, évröl-évre választhat, hogy külföldi lakóhelyén vagy Olaszországban szavazzon. Ebben az évben itt helyben, Lugánóban választott. Az olasz kormány minden szavazásra értesiti egy meghívó levéllel a külföldi olaszokat. Korábban, amikor még nem lehetett külföldön választani, az olasz kormány ingyenes utazást garantált a külföldön élö polgárainak. Ha pl. a feleségem most olasz választási kerületében akart volna szavazni, az úti költségeit neki kellett volna fedezni. Mivel feleségem nem jelentette be szavazási kerületében, hogy ott akar szavazni, az olasz kormány automatikusan megküldte levélben a választási utmutatót, a kitöltendö papirokat és a már bélyegzett válaszboritékot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lebénult bajnok olasz segítséget kap

Olaszok, köztük külföldi olvasóink fogtak össze azért a magyar kerékpárosért, aki a fiorenzuolai… Tovább olvasom