Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Komolyan golyóznak

Repül a nehéz kő..., pontosabban francia módra a golyó és a dobók azt is tudják, pontosan hol áll meg. Az egykilós, kerekbe szabott fémremekek hajigálása a galloknál komoly dolog. Tudósítás a kilenc torony alatti közelítésekről, kilövésekről.
Az angoloknak a golf, a franciáknak a petanque – mindkét népnek megvan a maga jellegzetes szabadtéri szabadidős sportja. A szervezet igénybevétele szempontjából túlzásoktól mentesek, egyikhez sem kell túl nagy erőfeszítés. Jó levegőn, nyugalomban lehet játszani, épp ezért jó egészségmegőrző tevékenység. Persze kell hozzá ügyesség, taktika, na és néhány golyóbis. Azaz épp eléggé lefoglalja az ember gondolatait ahhoz, hogy ne a napi gondok körül forogjanak. A petanque még csak nem is költséges. Nem mondhatjuk rá, hogy csak a „dilis gallok hobbija", mert a mi üveggolyózásunknak is őse.


A világ egyik legrégibb golyójátéka, amelyet a franciák 1910 óta versenyszerűen űznek. Ám ha közéjük keveredünk, akkor a petanque szóvégi e-jét ne ejtsük ki. Persze ehhez nem a turistaparadicsommá fejlesztett párizsi belvárost kell úticélul választani, hanem mondjuk a kelet-franciaországi Neufchateau-t (ejtsd: Nösató), ami szó szerinti fordításban kilenc tornyot jelent, s ahová az ásványvizéről híres szomszédos Vittelből az ott dolgozó bőnyi orvos, dr. Menyhárt Miklós kalauzolt el minket.


S miközben a fehér marhákkal pöttyözött zöld mezők, erdőszélek között autóztunk, elmondta, hogy egy bevásárlóközpont akcióján hat euróért (mintegy ezerötszáz forint) látott petanque-hoz fémgolyókészletet. Aztán a verseny helyszínén a petanque-kellékekkel foglalkozó árust kérdezve azt is kiderítette, hogy százhatvan euróért (mintegy negyvenezer forint) is lehet kapni ilyen kerekbe szabott remekeket a játékhoz. Azok persze már a végtelent jelképező fényes műalkotásnak tűnnek.


Az első, ami meglepi az idegent a petanque-versenyen, hogy mennyire egyszerűek a körülmények. Egy zuzalékos, földes részen, pár négyzetméternyi placcon elférnek a csapatok, s az eső se nagyon zavarja őket. A pocsolyák legalább jók arra, hogy azokban a sáros golyókat megmossák. A másik, ami leginkább megdöbbentő annak, aki először csöppen bele ebbe a fajta golyózásba, hogy mennyire komolyan veszik a dolgot a játékosok.


A feladatra koncentrálva, csendesen, türelemmel és pókerarccal figyelik egymást, na és főleg a földön előálló golyókombinációt. Teljesen leköti őket a kívülálló számára nehezen követhető golyóállás, s legfeljebb a fejüket vakargatják egy-egy bonyolultabb, többféleképp értékelhető pozíció előállásakor. Ha a pontos pontozáshoz a helyzet nem szemmel láthatóan egyértelmű, akkor higgadtan kicentizik, lemérik a távolságokat.

Ruházatuk annyira lezser, mintha csak tökmaghéjat pöckölgetni indultak volna a kapualjba, pedig fontos válogató versenyeket tartanak. De ettől csak szimpatikus az egész, az viszont bántó, hogy többen cigarettáznak. Nemcsak a várakozók szájában, még az épp hajítóknál is ott füstrúd.
Közelítés vagy kilövés – ezek a szakkifejezések már a stratégiát jelzik. Ám leegyszerűsítve is ismertethetjük a petanque szabályai.A kis fából készült, zöld vagy sárga golyóbist kell először elhajítani. Ezt a franciák cochonnentnek, azaz malackának hívják, a magyar beceneve Öcsi. A fémgolyókat ehhez kell minél közelebb dobni a kezdőkörből. Hajítás közben a lábat mindaddig tilos felemelni, amíg a golyó le nem ér a talajra. A játék neve is a pieds tanqués kifejezésből ered, ami mozdulatlan lábakat jelent.Ez egyébként a petanque történetéhez kötődik, ugyanis a hajdani katonák golyósjátéka azért alakult így, mert egy ügyes dobó lábai lebénultak. Érdekes azt is megfigyelni, hogy a fiatalabbak és a hölgyek jobbára guggolásból lendítenek, az idősebbek szinte vigyázzállásból és akkor se hajolnak le, ha össze kell szedni a golyókat.Van ehhez egy kecses kis eszközük, egy huzalra erősített erős mágnes. A kéztartás pedig dobás közben egyénenként eltérő, de jobbára madárfogásszerűen felülről markolják a játékosok a golyót mielőtt eleresztik, s előtte hátulról lendítik előre karjukat.A magyar is ért persze a kigolyózáshoz, mi sem maradtunk ki ebből a sportból. A Magyar Pétanque Szövetség 1989-ben alakult meg, a Magyar Golyósportok Szövetségének Szakági Szövetségeként. Mintegy kétezer tagja van országszerte, sokan közülük fiatalok, sőt gyerekek, akik nagyapáikkal együtt játszanak. Egy-egy ellen, vagy duplettben és triplettben, de már van e játéknak is számítógépes változata.

Olvasóink írták

  • 1. Primax 2009. július 25. 19:27
    „Tulajdonképpen ez is - egyfajta - "kocsmai" sport.
    Nekem tetszik, már játszottam ilyesmit.
    Sokkal szimpatikusabb, mint a játékgépek...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol a köztéri pancsolás határa?

A külföldi olvasóinknak címzett új körkérdés témájának egy helyi aktuális probléma az apropója. Tovább olvasom