Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Kollektív taxik

Parmai példa: közös taxik Közös taxinak nevezett új szolgáltatással ismerkednek pár napja a pármaiak. Ha több, egy irányba tartó utas veszi igénybe a kollektív taxi feliratot viselő járművet, akár a tarifa 70%-át is meg lehet takarítani. „Minél többen ülnek a taxiban, annál olcsóbb az utazás. Ily módon nemcsak a taxis és az utasok lehetnek elégedettek, hanem a környezetvédők is, mert a levegőszennyezés csökkenését remélik az új kezdeményezéstől.

A város három forgalmas pontján – a pályaudvarnál, a kórház előtt és a belvárosban – van a kollektív taxik megállója, ahol az egy irányba tartók megegyezhetnek abban, hogy közösen veszik igénybe az autót. A gépkocsivezetővel együtt alakíthatják ki az útvonalat. Amennyiben eleve kész egy ilyen, maximum 4 tagú csoport, a kollektív taxi házhoz is hívható. Az egyes utasok által fizetendő összeg kiszámítása első hallásra bonyolultnak tűnik, de ezt – szerencsére – a taxióra kalkulálja. Az először kiszálló 70%-kal kevesebb fizet annál, mint amennyit a taxióra mutat. A második utasnak 70% árengedmény jár az első útszakaszra és 60% a másodikra.

A harmadik címre szállított személy által fizetendő összeget ugyanígy számítják ki, levonnak továbbá 40%-ot az utolsó szakaszra vonatkozóan. A negyedik utasnak ezen felül még 10%-os kedvezmény jár az utolsó szakasz árából. Ha az utasok ugyanarra a helyre kívánnak eljutni és ketten szállnak be a közös taxiba, fejenként 40% a megtakarítás, ha hárman, akkor 60%, ha négyen 70%. A Parmában közlekedő 78 taxi közül egyelőre 35 üzemel kollektív taxiként is. A szakemberek remélik, hogy a diszkóba járó fiatalok is megkedvelik ezt a módszert és csökken a diszkóbalesetek esélye. Sok esetben megérheti a kollektív taxit használni, például a drága parkolási díjak miatt is." Anikó (Olaszország)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boltokban olcsóbbak az orvosságok

Amerikában már megszokott, nálunk még ellenkezést vált ki, hogy boltokban is lehet gyóygszert… Tovább olvasom