Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Kofák, rikkancsok, gubavadászok - Képgaléria

Kereskedelem - A bevásárlóközpontok elterjedése óta is megmaradtak világszerte a tiszteletre méltó hagyományt őrző szabadtéri vásárok. A friss áru illatával, az alkudozás hangulatával. Külföldön élő magyar olvasóink írtak arról, hol mért érdemes piacozni.
Kántor Gábor, Svájc: „Luzerni piac hetente kétszer van, kedden és szombaton, két helyen: az öregvárosban (Altstadt) és az újvárosban (Neustadt). Zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret, sajtot, baromfit lehet kapni. A hetipiacra azért érdemes kimenni, mert nagyon friss az áru. A környék parasztcsaládjai már előző este, éjjel készülődnek és reggel hatkor már árulják termékeiket. Drágábban, mint az üzletek, de nagyon jó minőségben. Friss hal pénteken is kapható, az itteni tóból és a tengerből fogják. A hangulat remek, kávézva lehet a nyüzsgést figyelni, az ismerősöket köszönteni. Otthon érzi magát az ember."

Ritka dolgokra bukkanva

Stefán, Svájc: „Az ilyen hetipiacokon általában ugyanazon a helyen mindig ugyanaz a kereskedő árul, így mindnek sok a törzsvevője. Nyári szabadságunk alatt mi is mindig ugyanazokhoz megyünk szerdánként, amikor a piac van. Itt vesszük a legfrissebb zöldséget, gyümölcsöt, de egyéb holmik, például bőráruk is kaphatók, sokszor kedvező áron."
Szabatin István, Ausztria: „Bécsben több helyen van olyan bolhapiac, ami egyben régiségpiac is. Költözködésnél kiselejtezett, megunt tárgyakat hoznak ide az osztrákok, de gyakoriak a román, a szlovák, az ukrán árusok is. Kedvelt a Naschmarkt, magyar kereskedők is szívesen járnak ide, eladni is. A Kettenbrückengassén, a metróállomásnál van. A győriek kedvelik még a schwechati bolhapiacot is, mert nem kell Bécsbe autóval bejönni. A hangulat jó, az ár megegyezés szerinti. Ezek a piacok azért vonzók, mert ritka dolgok kerülhetnek elő. A helypénz öt négyzetméterre 36 euró (mintegy kilencezer forint). Jó egy héttel előre le kell foglalni a helyet, nyáron még korábban, mert sok az árus, de jó áruval, biztos vásárlói körrel, biztos profitot remélhetnek."

Kupacokban bányászó vevők

Sánta Anikó, Olaszország: „A nagyobb városokban hetente kétszer van piac, de abban az ezer lelket számláló hegyi falucskában, ahol rövid ideig éltem, a havonta egyszer kirakodó árusok standjai különleges eseménynek számítottak. Általában ruhaneműt, cipőt, táskát, bizsut, háztartási felszerelést árusítanak, de vannak kertészek és halkereskedők is. Zöldséget és gyümölcsöt nem termelőktől, hanem viszonteladóktól lehet venni, de olcsóbban, mint üzletben. A piacozás szerintem jól jövedelmező tevékenység. A forgalom attól függ, hogy az árus mely településen tud licencet vásárolni. A piaci helyeket ugyanis adják-veszik egymás között a vásározók, egy forgalmas, vasárnap délelőtti hely ára akár a nyolcvanezer eurót (mintegy húszmillió forint) is elérheti. De jó befektetésnek bizonyul az is, ha valaki bérbe adja a helyet, valószínűleg jobban jövedelmez, mint ha bankba tenné a pénzét.

A vállalkozás beindításához szükség van egy furgonra, melynek tetejére távirányítós sátortetőt szerelnek. Az utóbbi években egyre több az olcsó portékát, elsősorban ruhaneműt kínáló kínai árus, de az ő termékeikre is van igény. Az egésznapos kirakodóvásárok mindig sok nézelődőt vonzanak, a település védőszentjének napján mindenhol rendeznek ilyet. Újdonság a »stock«, a raktári termékek vására, ahol az eredeti ár feléért, harmadáért lehet márkás holmit kibányászni a kupacból. Ezek a piacosok az üzletek megmaradt árukészletét vásárolják fel. A legnépszerűbbek mostanában mégis a más megyék, tartományok ételeit, italait bemutató szabadtéri rendezvények. Sok vevő kimondottan a »termelőtől közvetlenül a fogyasztóhoz« feliratú sátrakat keresi. Például szárított gombát vesz, tíz dekányit, tíz euróért. Ez nem is drága."

Az atyafiaktól a potyázókig

Róbert, Németország: „Hamburg nem lenne teljes a legendás Fischmarkt, a halpiac nélkül. A híres kikötőnél, az Elba partján van. Hátsó része a folyóra, az eleje széles, hosszú utcára nyílik. A városi írnokok már a középkorban óalnémet nyelven szóltak róla. Valójában egy jugendstílusban épült szép vásárcsarnok. Régen a hajnali órákban a halászok itt árverezték el a frissen fogott folyami és tengeri halakat. Viszont az Elbában fogott hal már rég élvezhetetlen, halász többé nincs. Így a csarnoknak más rendeltetése lett. Minden vasárnap kirakodóvásárt rendeznek előtte. A kereskedők oldalvást nyitható pótkocsiból árulnak. Hajnali ötkor kezdik, de tíz órakor már nyoma se lehet a piacnak. Ha rendőr vagy piacfelügyelő valahol is akár egy keresztbe tett szalmaszálra bukkan, nyomban vaskosan bünteti a helybérlőt.

Megéri idejönni. Különjáratú autóbuszok hozzák az érdeklődőket. Úgy nyolc óra körül egy gombostűt se lehetne leejteni. Szinte egy testként sodródik a tarka-barka tömeg. Ez a hangoskodó kofák, a piaci kikiáltók ideje: »Halló! halló! A piros blúzban ott a kecses hölgy. Kérem, álljon meg! Finomabb és frissebb angolnát sehol e világon nem kap. Nézze! Darabja öt euró! Tessék, teszek rá még egyet, és még egyet. Nem drágább. Három angolna öt euró! Madám, ajándék.«. Szívesen járok ide én is. Szeretem hallgatni a sok marktschreier, piaci rikkancs túlkapó árudicséretét. Sok potyázó látogató is van. A romlandó árukat röviddel tíz előtt szinte a nép közé szórják. Tévedés azt vélni, hogy szegények potyáznak. Schnepfchenjäger, gubavadász a divatos gúnynevük.
A Gildemarkton, a céhvásáron méhsört is árulnak. A neve met. Itt a kiállítók régi viseletbe öltöznek és imitálják a régi nyelvszokást. Gevatter, atyafi a kissé zavartan néző vevők megszólítása. A vásártért szalma fedi és kerítés övezi. Különben eltűnne a néhány tyúk és kecske, ami a sok atyafi közt mekeg, kaparászik. Az egyik sarokban disznóól is látható. Ez egy hagyományőrző jellegű vásár, a hagyatéki kiárusítás pedig megunt holmik olcsó elsózása. A rendőrség lezárja a kijelölt utcát. Sokan jönnek bámészkodni, a lakás sarkába valami díszítő elemet keresni, ismerősökkel találkozni. Kétoldalt a járda szélére állítják az asztalokat, de földre terített abroszon is árulnak. Boldog-boldogtalan teheti, aki a helypénzt levasalja. Mit lehet egy ilyen bolhapiacon venni? Használt koporsón kívül szerintem mindent."

A kínálat kavalkádja Kaliforniában

Era, USA: „San Diego belvárosában csütörtökön délután és vasárnap reggel van piac. A csütörtöki az üzleti negyed kellős közepén. Az áruk: virág, zöldség, gyümölcs. A vasárnap reggeli, ahova én is járok, lakónegyedben. A virágok olcsóbbak, a zöldség-gyümölcs annyi, mint az üzletben. De vannak egyedi lehetőségek. Például itt nehéz találni olyan zöldbabot, amit otthon megszoktam, de a piacon egy helyen gyakran van. Az árusok többnyire asztalra rakják portékáikat, de a kávés berendezett buszból árul. Kínálnak mindenféle ételeket is, afrikait, mexikóit, arabot, lehet venni ékszert, táskát, kalapot. A környező városokban más-más napon van a piac, így a legtöbb kereskedő vándorol."

Lomtalanítás helyett „garázsszél"

Reni, Kanada: „A bolhapiacon mindenféle régi és új dolgot árulnak, olcsón lehet mindenhez hozzájutni, de nem lehet a vétel után reklamálni. Felkapottak a biopiacok is, ahol zöldséget, gyümölcsök, szörpöt, mézet lehet kapni. Egyre több ilyen »market« nyílik, mert nagy az igény az úgynevezett organikus termékekre. Nem is kell sokkal többet költeni így annál, mintha a boltban vásárolnánk. A lakosok pedig feleslegessé vált ingóságaikat a házuk előtt kiárusíthatják, erre nem kell engedély. Általában tavasszal szoktak ezt csinálni, lomtalanításkor. Itt úgy hívják, hogy »garage sale«. Olcson lehet használt holmikhoz jutni.

Még nem láttam olyat, hogy meglepik a piacot a hatóságok ellenőrzés végett, mint Magyarországon, ha viszont valaki megbetegszik megvett áru miatt vagy rossz élménye volt a piacon, bejelentést tehet. Ennek komoly büntetés, per a következménye, amin senki sem akar keresztül menni. Hiszen egy jó ügyvéd 250 dolláros (mintegy 45 ezer forint) órabérrel dolgozik. Egyébként a nagyobb piacokon, amit turisták is látogatnak, megéri árusítani és a nyári bolhapiacokon is, mert sokan kimennek, már csak az érdekesség kedvéért. Én sokat járok piacra. Főleg gyümölcsöt és zöldségeket veszek, mert sajnos a nagyüzemben előállított áruk ízetlenek és túlzottan hormon- és vegyszerkezeltek."Rimányi Zita

Olvasóink írták

  • 1. szücs edit 2007. november 01. 17:31
    „szeretném pontosaban megtudni hogy holvan ez a piac köszönöm”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piachangulat a nagyvilágban – szerkesztetlen változat

Tovább olvasom