Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Kocsmazaj külföldön – szerkesztetlen változat

Stefan Fabian/Svájc
A "kocsmazajra" helyi rendeletek vannak. Mivel a Svájci demokrácia a "községi" alapelven müködik, ami azt jelenti, hogy minden ami nem országos kérés, mint pl. külpolitika, háború, diplimáciai kérdések és hasonló jellegü dolgok, a Cantonok ( = megyék) vagy városok- községek feladata. Ezt pontozom: pl. a svájci állampolgárságot a község adja meg, amit a megye és a központi hatalom ( = állam) igazol. Ha nincsen községi engedmény, Svájc mint állam nem adhat állampolgárságot. A községben ebben az ügyben a lakók szavaznak. Ugyan ez a vonal van a helyi dolgok kezelésére is ( adó mennyisége; iskola, utca, nyilvános helyek, patikák- és orvosi rendelök nyitása, ZAJREND stb.). Mind ezek a dolgok a nép- ( = lakó) szavazás, refrendum lehetösége = törvénye alatt van. A község elrendeli a vendéglök, diszkók stb. záróráját, ami helytöl helyig változik: este 11 vagy reggel 3 óra stb. Ez függ attol is, hogy hol van a kérdéses hely: lakónegyedben vagy valahol városon kivül.
A rendörség ezt szigorúan ellenörzi. Szabálysértés esetében, hasonlóan, mint amikor az autós átmegy a piros lámpán, büntetés van. Visszaesés esetében a közég vissza veheti az ipari jogositványt. Ha nem megengedett zaj van, minden polgár hivhatja a helyi rendörséget, amely a vigáló törvény szerint azonnal intézkedik. Az alap elv: mindenki azt csinál amit akar, ameddig nem zavar senkit. Szerintem az a civilizális együttélés alapja.
 
Lali/Svédország
Zaj, szórakozó helyek;
Itt svédországban nagyon körültekintöen van mególdva az ugynevezett "kocsmazaj" kiszürése.
Elösször is, itt nincs kocsma még hozzá hasonló sem. Talán, egy fajta "pub"-ok vannak melyek valami inteligensebb kocsma hasonlóságra utalnak. Az összes szórakozóhelyek ugy vannak a városokban elhelyezve, hogy ott lakások nincsenek vagy nagyon kevés. Álltalában irodák-üzletek-bankok stb vannak.
Még egy nagyon fontos tény az, hogy itt szigoruan meg van szabva, hogy hól lehet nyitni valami féle szórakozó helyet, Egyszerüen szó sem lehet róla, hogy valaki példának okáért a saját házában nyisson. Igen megteheti, ha a fenti és az alábbi feltételeknek megfelel. Na és az sem elhanyagolandó, hogy nagyon kevés helyen van zene. Zene csak bent lehet a belsöhelységekben, és olyan szintátoros zenecsoda ami otthon van az itt nincs, vagy nem megegendhetö. A hangerö-zajszint is szigoruan szabályozva van. Még mind ezek ellenére is szigoru szabályok vannak arra vonatkózólag, hogy meddig hehetnek nyitva és meddig szólhat a zene. Nyilván való itt is van kinti szervéring de ott csak beszélgetni lehet, se táncólni se zenélni nem szabad. Vannak kivételes esetek valami ritka nagyobb alkalmakkor, mint pl karneválok vagy hasonló rendezvények.
Mindenkor a rendörségre megy a bejelentés, a rendörnek kötelessége megvizsgálni a körülményt, ha van rá eröforrás akkor azonnal. Ugynevezett falukban jófórmán nincs vagy nagyon kevés szórakozó hely van, de ha van is itt is a fenti szabályok vonatkoznak. Az nem fordúlhat elö mint otthon, hogy valakinek eszébe jut éttermet nyitni a házában. Egyedül, valamiféle pizza-kávézófélét üzelmeltethetne de zene nélkül és korai zárással, ugy 20,00. Természetesen kaphat engedélyt az étterem nyitására de megmodják hogy hól és hogyan. Amint azt észrevették nincs eltúllozva a szórakozási lehetöség, de viszont nyugalom és rend van, de azért itt is van negativ kivétel.
 
Bandi Kaliforniából
A kocsmakbol es egyebb szorakozo helyekrol szarmazo zajt itt Kaliforniaban a torveny korlatoza. Varosokon, telepuleseken belul a helyi hatosagok korlatozzak a zajt. Kocsmak es alkoholt szolgalo egyebb szorakozo helyek nyitvatartasat a kaliforniai torveny hatarozza meg. Egyontetuen ejfel utan 2 ora. Ugyanakkor allitjak meg az alkohol eladasat minden uzletben. A vendeglok, kocsmak es egyebb szorakozo letesitmenyek helyet zonasitassal korlatozzak. Tehat csak az erre meghatarozott helyen engedelyezik a szorakozo helyeket. Igy a zaj altalaban tavol marad a nyugalmat kivano lakossagtol.
Egy erdekes tapasztalat reszemrol, hogy itt nem enekenek, uvoltoznek a kocsmakbol ejszaka hazatero szemelyek. Talan csendesebbek a hazaterok mivel autot hajtanak, a tavosagok miatt keves a gyaloglo, mas a kultura ? Nem lehet tudni. Estleges csendhaboritas miatt a rendorseget hivhatjuk. Legtobb esetben lakohazaknal a hazibuli miatt van inkabb panasz. A rendorsegi kiszallasnal eloszor figyelmeztetik a hazigazdat. Ha megegyszer elofordul ugyan az nap, akkor buntetes jar, meg kell teriteni a rendorsegi koltseget.
Itten nalunk az elore tervezett varosreszeken konnyeb a zajt elkuloniteni, mivel minden szorakozo hely, elore meghatarozott zonaban mukodik. A jo pelda erre Anaheimban a Disneyland, ahol a rengeteg turista osszpontosol. Ahogy terveztek, epitettek, keves zaj szivarog ki, igy nem sok a panasz. Egy zajt okozo tevekenyseg Disneylandban a tavaszi,nyari minden esti Tuzijatek, amit legtobben mar megszoktak. Valojaban Disneyland volt ott elobb, a korulotte lakok kesobb de ezzel a tudattal koltoztek oda.
 
Anikó (Olaszország)
Olaszországban minden olyan étterem, kávézó előtt, ahol ez megoldható, van terasz, de legalább egy padot vagy néhány széket, napernyőt mindenütt elhelyeznek a bejáratnál. (Annál is inkább, mert kevés vendéglátóhely alakított ki a jogszabályban előírt feltételeknek megfelelő dohányzó helyiséget, így az utcán cigarettáznak az olaszok.) A nyári kánikulában nemcsak  légkondicionálóval hűsítik a teraszt, hanem a hölgyek frizurájára nem "veszélyes" porlasztott vizet is szórnak a vendégekre. Természetesen itt is előfordul, hogy a környékbeliek, a szomszédok, a kávézó felett lakók panaszkodnak a ricsaj  miatt, főleg akkor, amikor a vendégek  focimeccset néznek a szórakozóhelyen.
Parmaban néhány évvel ezelőtt élelmes, általában kisebb vendéglátóipari egységet üzemeltető vállalkozók engedélyt kaptak arra, hogy - egy egyébként forgalom elől elzárt - belvárosi utcákan "elfoglalják" az úttest egy részét. Itt szerdától szombatig, már késő délután kezdődik a "movida",  nagy a jövés-menés, a többségnek nem is jut ülőhely, az utca közepén iszogatnak, ismerkednek, adnak egymásnak randevút.  Általában éjfélig, 1 óráig tartanak nyitva, ekkor ugyanis a fiatalok elindulnak a diszkókba, elcsendesedik a környék. (Itt az a szokás, hogy péntekenként  a lányok a barátnőikkel, a srácok a haverokkal mennek táncolni, a szombat este pedig a pároké.) A lakókat gyakran az a néhány randalírozó zavarja, akik záróra után is hangoskodnak az utcán - talán többet ittak a kelleténél -, vagy pedig sokan olyan helyre hajtanak be autóval és motorral, ahová egyébként tilos, vagy kocsibeálló előtt parkolnak és  késő éjszaka az ablak alatt járatják a motort. (Ilyesmiről rendszeresen lehet olvasni a helyi napilap olvasói levelek rovatában.) Természetesen itt is kihívják az önkormányzati rendőrséget néha, de kirívó esetről nem hallottam.
 
Róbert / Hamburg
Itt a kocsma a vendéglató ipar üzeme. Praktikus gyakorlat nélkül lehetetlen lenne öket üzemeltetni. Részletes, helyi rendelet szabályoza, a lakóság és a vendéglátók zavartalan viszonyát. Az elökelö éttermek, a nagyobb tekitéllyel rendelkezö kávéházak, presszók és kerthelységek nagy bosszusága dacára, a kikötöi lebújokra s a rossz hirü kocsmákra, ill. csehókra is ugyan az a helyi törvény vonatkozik, mint az ugyancsak zajt okozo discokra. Külön hivatal lépteti életbe a törvény szigorú elöírásait s a helyi rendörség ügyel a pontos betartásra. Szabály vonatkozik pl. a nyítás-csúkás idejére. Éjféli záróra. Szigorú elöírás rendelkezik a környezet zajjal történö zavarására. Ha vendéglató ipari üzem lakoházban müködik, akkor este 22 órakor hangos zaj nem hallhatik az utcára, sem a házban lévö szomszédos lakásokba. Ha valaki e tilalom ellen cselekszik, akkor a lakók értesithetik, bejelentés tehetnek a rendörségnél. Ismétlödö visszaélés esetében büntetés, engedély megvonás következhet.Több kocsma ill. étterem úgy igyekszik a kiáramló zajt korlátozni, hogy hangszigetelö burkolattal vonják be a helység falait. (Nem sok sikerrel jár) Baj van a nyári teraszokkal. Nem annyira a zaj végett, hanem a beszükített járda véget. Különösen babakocsit toló anyukák panaszkodnak, hogy az úttestre kell kitérniük. Az illetékes hatóság itt szigorúan rendelkezik, ill. szigorúan büntet. Disco esetében más az elöírás. Elleve tilos lakóházban discot üzemelni. Általában egyedül álló csarnoképületben, volt pajtában, vagy rendeltetését vesztett raktárakban megy a fülsiketitö zene. Kerthelységek zenészei sem játszhatnak az éjjelen át. Hamburgban világhires a szórakoztató negyed. Pl. a St.Pauli városnegyed. Ott a hirhedt Reeperbahn utca. Sündigste Meile der Welt! (A világ legbünterheltebb mérföldje) A kikötö közelében elérhetö távolságban van. Évente több milló túrista látogatja. Éjfélkor ott nincs vége a zenének, a mulatozásnak, a táncnak, a rulettozásnak s szerencsejátéknak.  Záróra a helyi önkormányzat és a környezö lakók nagylelküségétöl függ. Nyáron tovább szólhat a zene. Egyéb elöirást és szabályt is a helyi hatóság léptet érvénybe és ügyel a betartására. Szövetségi törvény a kocsmazajt nem szabályozza.
 
Németh Szabi Rodoszról
Íme a görögországi helyzet nagy vonalakban!
Görögországban áprilistól novemberig nyár van, így az élet is egyértelműen az utcán, illetve a szabadban zajlik. Az éttermek, a bárok, a kávézók elengedhetetlen része a terasz, sőt vannak kimondottan csak szabadtéri szórakozóhelyek is.
Míg az üdülőhelyeken az élet szerves része a szórakozás, és az ezzel járó zaj, addig a városok falvak jóval csendesebbek. Alapjában véve a görögök hangos és zajos emberek, ha mi magyarok görögöket hallunk beszélgetni, sokszor gondolnánk, hogy veszekednek, pedig csak épp egy normális társalgást hallunk, ami a mi fülünknek azonban hangos.
A kocsmazajt Görögországban szabályozzák, a szórakozóhelyek 07:00 óráig tarthatnak nyitva. A városi bárokban éjfél után csak zárt helyen szólhat a zene, vagyis a teraszokon ilyenkor már csak szolídabban lehet szórakozni. Mindez persze vonatkozik az üdülőhelyekre is, és a helyi rendőrség rendszeresen és szigorúan ellenőrzi a szórakozóhelyeket.
Athénban és a  nagyobb városokban kialakultak az úgynevezett szórakozónegyedek, sok üdülőhelyen pedig léteznek úgynevezett bár utcák, ahol egy kupacon több tucat szórakozóhely van. Ezek az utcák napközben csendesek, jóformán kihaltak, este aztán beindul az élet. Ha valaki meglepően olcsó utazást foglal, bizony előfordulhat,  hogy a aszálláshely pont egy ilyen utcában lesz, érkezéskor még örül az ember a csendnek, aztán mikor lemegy a nap, akkor jön az igazi meglepetés
A görögöket a kocsmazaj nem igazán zavarja, általában éjfél után tér mindenki nyugovóra, így csak a késő éjszakai kocsmazaj miatt tesznek bejelentést. A vállalkozók természetesen tekintettel vannak a környéken élőkre, a szomszédokra, és mindez igaz fordítva is, aki bárok, éttermek közelében lakik, az tudja, hogy esténként zajosabb a környék.A turisták számára az esti kocsmazaj néha zavaró  lehet, és a bárokból kiszűrődő zene bizony megkeserítheti a nyaralást, akár csak a a rengeteg moped által felerősített utcazaj is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi nagytakarítás – szerkesztetlen változat

Tovább olvasom