Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Kikapcsoló befektetések- Képgaléria itt

A görögök azt mondják, a kafenionokban csinálják a politikát, mert kávézókban, tavernákban annyi időt töltenek. Na, de mennyiért? A déli férfiak még gavallérok, a randin állják a számlát, de a tengerentúlon ez kiment a divatból.

Kattintson a képekre a nagyobb méretért!

Görög bárutca
Az operarajongó olaszok viszont még a karzat állóhelyeiért is kétezret fizetnek. Külföldi magyar olvasóink írtak arról, hol mekkora a kikapcsolódást biztosító befektetés, a szórakozás ára.
Kikötői csehóktól a korcsolyarevükig

Róbert, Németország: Az operajegy ára 20-140 euró (5-35 ezer forint), de világhírű tenor vendégszereplése esetében a magasabb összeg dupláját is kérhetik. Hamburgba szívesen jönnek a sztárok. Színházban, hangversenyre hasonló árat kell fizetni, mégis mindig hiánycikk a jegy. A mozijegy 4-7 euró (1-2 ezer forint), az autós mozi csak 5 euró (mintegy 1250 forint), nagyon kedvelt.

Görög beach party
A diszkóbelépő 7 euró (mintegy 1750 forint), de újabban olyan megoldás is létezik, hogy a vendégek 25 euró (mintegy 6250 forint) általányt fizetnek, s ezért korlátlan mennyiségű úgynevezett alkopopot (lime és vodka keveréke) fogyaszthatnak. Tömény italt is isznak, pedig azt ott tilos árusítani, viszont az utcán, a diszkó előtt lehet. Kezd a divatból kimenni, hogy a férfiak fizetik a számlát. Ha nem ötcsillagos étteremben étkeznek, akkor 20-30 euró (5-7 ezer forint) elég egy estére. Nemrég az Arénában a Rolling Stones vendégszerepelt, 200 eurós (50 ezer forint) belépőt is fizettek. Kedveltek a kikötői mulatónegyed lebujai, csehói is. Én szívesebben megyek korcsolyarevüre, 15-45 euróért (4-11 ezer forint)."

Operarajongó olaszok

Görög beach party
Anikó, Olaszország: „Parmaban, ahol élek, megszámlálhatatlan komolyzenei fesztivált, koncertet és operaelőadást rendeznek. A zene városa címet már a XVIII. században kiérdemelte. A híres pármai operaházba, a Teatro Regioba viszont szinte lehetetlen jegyet szerezni. A jegyek nem olcsók, de egy focimeccs áráért általában meg lehet tekinteni a koncerteket is. Az operaházban a legjobb jegyekért 60 eurót (15 ezer forint), a karzaton az ülőhelyekért 15 (mintegy 3750 forint), az állóhelyekért 8 eurót (2 ezer forint) kell fizetni. A milánói Scalaba a legdrágább, 10 előadásra szóló operabérlet az idén 1751 euróba (mintegy 440 ezer forint) kerül. A próza is sok érdeklődőt vonz, a
Görög kafenion
társulatok vándorolnak egyik színházról másikra, így országos és világsztárok lépnek fel nálunk is. A kisvárosi színházjegyek ára itteni viszonylatban nem drága: 15 euró. A legválasztékosabb kínálat azonban Milánóban van, s bevett szokás, hogy az emberek órákat autóznak egy érdekes előadás kedvéért.

A diszkópubokban belépőként »drink cardot« kell venni 10-20 euróért (2-5 ezer forint), az árban egy fogyasztás benne van. A keringőt kedvelők is több program közül választhatnak. Az olasz fiatalok érdekes szokása, hogy péntekenként a lányok a barátnőikkel, a fiúk a haverjaikkal mennek pizzériába és táncolni, a szombat este a pároké. A diszkókban csak éjfélkor kezdődik az élet, ezért is tiltakoznak a tulajdonosok a balesetek megelőzése érdekében bevezetett szigorítások miatt, miszerint éjjel kettő után nem szolgálhatnak fel alkoholt. A mozijegy ára 7-8 euró (mintegy 2 ezer forint), de általában a hét egy napján kedvezményt adnak a filmszínházak."

Tányértörő görögök

Görög koncertposzter
Szabolcs, Görögország: „A görögök fiatalok szeretnek eljárni otthonról, ugyanis gyakran 30 éves korukig a szüleiknél laknak. A legjellemzőbb és mindennapos szórakozás a kávézás, ismerkedni is lehet. A délelőttöt az idősebb férfiak szinte kivétel nélkül a kávézókban töltik, a görögök szerint a politikát nem a parlamentben, hanem a kafenionban csinálják. A mozijegy ára 7 euró, de a DVD-kölcsönzők 5 euróért bármelyik új filmet ráírják egy lemezre. A színházjegy 20 euró körüli. Rengeteg a taverna, a görögök szerint egy jó vacsorához három dolog szükséges: étvágy, idő és társaság. Egyszerűbb vacsorát meg lehet úszni 15 euróból is, egy igazán romantikus azonban 50-70 eurós (12-18 ezer forint). Ezt persze a férfiak állják, a görögök nem kimondottan romantikusak, de legalább gavallérok.

Míg a turisták a bárutcában általában 5 eurót fizetnek egy italért, ami azonban kommersz alkoholt tartalmaz, addig az óvárosban 7 eurót is elkérnek ugyanazért az italért, az azonban minőségi. Nyáron a legkedveltebb szórakozóhelyek a beach partyk, neves dj-ket hívnak a partra, a belépő 15-25 euró. A leggörögebb szórakozóhely a bouzukia (a bouzuki gitárszerű húros hangszer), itt kizárólag élő, görög zenét játszanak, de a vendégnek mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia: italt csak üveges kiszerelésben lehet rendelni, egy üveg whisky, vodka általában 80-100 euró. Az asztalokat egy hölgy járja körbe, a férfiaknak kis tálcákat virágfejekkel kínálva. A férfiak aztán a nekik tetsző hölgynek dobják a virágot, akár az asztaltól, akár tánc közben. Itt mulatozás közben poharat, tányért is törnek, az eltörött poharak természetesen az italok árába már be van építve."

Amerikai randin felezik a cehhet

Teatro Regio Párma
Reni, Kanada: „Sokan járnak moziba, a jegy 10-20 dollár (mintegy 2-3 ezer forint). Csodálatosan szép és fantasztikusan modern filmszínházak, színházak vannak. A színházjegy 50-200 dollár (8-34 ezer forint). De mikor egy balettelőadáson voltunk, a körülöttünk ülők úgy voltak felöltözve, mint egy hokimeccsen. A diszkóbelépő 15 dollár (mintegy 2550 forint) körüli, az éjszakai klubok nagyon zsúfoltak, a belépő nem számít drágának, de az italfogyasztás igen. A lakosság nagyrésze rendszeresen étterembe jár, szeretnek síelni, snowboardozni, hokimeccsekre, barbecqu partikra járni, az idősebbek golfoznak. A randikon itt nem mindig a férfi fizeti a számlát, általában az, aki meghívta a másikat."

Era, USA: „Belvárosi üzleti negyedben lakom, itt a legfelkapottabb szórakozás, hogy az emberek munka után bemennek olyan helyekre, ahol a »boldog órák« akció keretében délután 3 és 6 között előételek féláron, italok olcsóbban kaphatók. Dumcsiznak, lazítanak. Mozi 2 embernek, kukoricával, kólával 20-25 dollár (3-4 ezer forint). Színház, opera 35 dollár (mintegy 9 forint) vagy több. A sportesemények a leglátogatottabbak, ismerősöm több ezer dollárért vesz éves bérletet. Itt elterjedt gyakorlat, hogy ha ketten vagy többen szórakoznak, esznek együtt, akkor is, ha randiról van szó, fele-fele arányban fizetnek, úgymond összedobják a pénzt."

Péter, USA, Ohió: „A diszkóbelépő 10 dollár (mintegy 1700 forint), vacsora két személyre 50 dollár (8500 forint). Nőknél a shoppingolás, férfiaknál a meccsre járás az elterjedt. Olcsóbb szórakozásnak számít edzőterembe járni, drágábbnak az ejtőernyőzés, a vitorlázás. Kultúrára keveset költ a többség."

Bandi, USA, Kalifornia: „Egy amerikai futballra szóló jegy ára elérheti a 100 dollárt vagy a még annál is magasabb összeget. Unokáink szerint egy-egy randin 20-30 dollárt költenek, rendszerint felváltva fizetnek, főleg azért, mert a férfiak, a nők is dolgoznak."

Családbarát bárok

„A görögöknél a felnőttek magukkal viszik a gyerekeket is a kávézókba, a tavernákba, mert az ilyen szórakozás annyira az élet szerves része. Sokáig azonban a kicsik egyedüli szórakozása a macskák asztal alatti kergetése volt, ebben az országban ugyanis nem találunk tavernát macskák nélkül. Mára azonban élelmes vállalkozók előálltak a családi szórakozóhelyekkel. Rodoszon egyre másra nyílnak a játszótérrel rendelkező bárok." – írta ott élő olvasónk.

Nyáron a legkedveltebb görög szórakozási alkalmak a nappali és éjjeli a beach partyk, ilyenkor neves dj-ket hívnak a partra.
A legjellemzőbb és mindennapos szórakozás a görögöknél a kávézás. A délelőttöt az idősebb férfiak szinte kivétel nélkül a kafenionokban töltik, de a fiatalok is ott ismerkednek.

Parmaban, a zene városában sok komolyzenei fesztivált tartanak. Híres operaházába, a Teatro Regioba viszont szinte lehetetlen jegyet szerezni, pedig nem olcsó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszteri csók Velencében

Még lehet jelentkezni a Love 2008 - Gyere csókolózni Velencébe! elnevezésű nagyszabású szilveszteri… Tovább olvasom