Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Kibővülhet az ingázók segélyszolgálata

Burgenland - Az Ausztriában magyar nyelvű munkajogi tanácsadást működtető projekt uniós támogatásáról született döntés. Így megszűnt finanszírozásának bizonytalansága, kibővülhet a jogsegélyszolgálat. A határon túl és lapunkon keresztül is tájékoztatást kaphatnak az ingázók, olvasóink.
Döntésre vár az ingázók segélyszolgálata címmel július 7-i számunkban írtunk arról, hogy a burgenlandi magyar nyelvű munkajogi tanácsadás működtetése pályázati döntéstől függ. A Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland–Nyugat-Magyarország (IGR) jogsegélyszolgálatát már korábban is rengetegen vették igénybe, ezért kerestek forrást a folytatáshoz. Legalább tízezer magyar dolgozik ugyanis régiónkból a határon túl és nagy szükségük volt a jogi tanácsokra ahhoz, hogy az őket megillető pénzeket, jogos járandóságaikat megkapják.

Nemrégiben pedig újabb szakmákban nyitotta meg kapuit Ausztria munkavállalóink előtt, sőt, itt a mezőgazdasági munkák szezonja is. Ezért jó hír, hogy megszűnt az IGR finanszírozása körüli bizonytalanság. Erről lapunkat az Ausztria–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 Közös Technikai Titkárságának vezetője, dr. Horváth Csaba tájékoztatta.

Kérdéseinkre tájékoztatásképp a VÁTI Kht. területi irodájából, Sopronból küldött választ. „Az Európai Területi Együttműködés keretében indított programot az Európai Bizottság hivatalosan 2007. december 20-i határozatával hagyta jóvá. A projektötletek regisztrálása múlt év decemberében megkezdődött, majd a pályázatok benyújtására is megnyílt a lehetőség. Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség burgenlandi és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége nyugat-dunántúli képviseletének közös projektje az elsők között érkezett be.

A pályázatokról először július 8-án és 9-én hozott döntést a Közös Monitoring Bizottság, melynek tagjai között területfejlesztési szakemberek, régiók, minisztériumok képviselői vannak. Huszonhét projektet tárgyaltak meg; 14 kapott feltételes vagy feltétel nélküli jóváhagyást, 8 projektről halasztó döntés született, 5 projektet nem hagytak jóvá. A jóváhagyott projektek között van az osztrák és magyar szakszervezetek közös projektje is."

A projektgazdák a pályázat regisztrációjától kezdődően felmerült költségeiket elszámolhatják, az erről szóló elszámolást legkorábban a támogatási szerződés megkötése után nyújthatják be, melyre ősszel lehet számítani. Az első kifizetésekre valószínűleg jövőre kerül sor, aminek feltétele az adminisztratív kötelezettségek teljesítése.

– Még egy ideig előfinanszírozniuk kell a két ország szakszervezeteinek a projektet, de így már látják, meddig. Mivel a döntés révén megszűnt a bizonytalanság a tanácsadás jövőjét illetően, újra szervezünk tájékoztató rendezvényeket, nagyobb akciókat és kibővítjük tanácsadásunkat, ami jelenleg is több burgenlandi településen működik – mondta Tóth Eszter projektvezető. Arról, mikor és hol lehet személyesen, mikor milyen számon telefonon tanácsokat kérni, az IGR honlapján tájékozódhatnak az ingázók (www.igr.at), ami magyar nyelven is olvasható.

E-mailben is lehet érdeklődni az igr@oegb.at címen. Olvasóink kérdéseire is válaszolnak az ausztriai szakemberek, ha a rimanyi.zita@kisalfold.hu címre elküldik, és hamarosan megint szerkesztőségünkben is tanácsadást tartanak az IGR munkatársai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fröccs régi szódásüvegekből

Győr - Ha a szóda megnevetteti a bort – ahogy Krúdy megfogalmazta –, akkor a győri… Tovább olvasom