Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Kiállítás kupolamagasságban

Olaszország - A kilenc Oscar-díjat nyert Angol beteg című film egyik legemlékezetesebb jelenete, amikor Juliette Binoche-t kötéllel egy templom kupolájába emelik, hogy közelről láthassa a freskókat. Ilyesmiben lehet része a pármaiaknak is. Olvasónk helyszíni tudósítása.
A budapesti Szépművészeti Múzeumban őrzött Correggio-alkotást, a mester Szoptató madonna című festményét is megcsodálhatják a látogatók a pármai Nemzeti Galériában, a művész életművét bemutató, minden eddiginél nagyszabásúbb kiállításon, amelyre a világ leghíresebb múzeumaiból érkeztek festmények, vázlatok, rajzok. Antonio Allegrit – akinek művészneve valójában szülővárosa, az észak-olaszországi Correggio – a legkiválóbb olasz reneszánszkori festők egyikeként emlegetik, Raffaello, Michelangelo, Leonardo és Tiziano társaságában.


Legtovább Parmaban élt és dolgozott, ezért több híres alkotása itt található, a bencés Szent János templom és a 900 éves dóm kupolájának freskói is keze munkáját dicsérik. Az 1520-as években készült remekműveket most szó szerint közelről is megcsodálhatja a közönség: mindkét templomban különleges állványzatot szereltek fel ez alkalomból. A dóm 36 méter magas kupolában a látogató most 25 méter magasból szemlélődhet. Érdemes megmászni a 188 lépcsőt, mert a látvány lélegzetelállító. A mozgáskorlátozottak sem maradnak ki az élményből, őket lift viszi fel.


A lentről is jól látható alakok így hatalmasnak tűnnek – kirajzolódnak az arcok, a tekintetek. Úgy érzi hirtelen az ember a festményekbe feledkezve, hogy „beszippantja" őt is a Paradicsom. Az idegenvezető sok apró, lentről egyáltalán nem látható részletre hívta fel a figyelmünket. Nem akartunk hinni a szemüknek például, amikor kiderült: több lentről szobornak látszó alak, valójában festmény.


A Dóm mögötti bencés templomban az állványzat 20 méteres. Az itt látható, Szent Jánost ábrázoló freskónak köszönhette a mester, hogy alig 30 évesen felkérték a Dóm kupolájának díszítésére. Correggio művei iránt óriási az érdeklődés, már jóval a megnyitó előtt több mint 70 ezer látogató rendelt jegyet, külföldről is. A szervezők remélik, hogy az egyedülálló, a mester alkotásainak mintegy 90 százalékát felvonultató tárlatot akár 250 ezren is megtekintik. A kiállítás honlapja: www.mostracorreggioparma.it/index.php. Videók a kupoláról: www.gazzettadiparma.it/mediagallery/video/2079/Correggio_a_testa_in_su_-_3_video.html.


A kiállításmegnyitó napján Vittorio Sgarbi ismert művészettörténész bejelentette: a kétszáz alkotás közt van egy hamisítvány is. Hogy melyik az, csak később árulja el. Érdekesség az is, hogy a képtár árkádos bejáratánál egerészölyv teljesít szolgálatot, hogy távol tartsa a galambokat.


Több hír, kép külföldi olvasóinktól: www.kulfoldrol.kisalfold.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sonkaárverés - pármaik százezerért

Olaszország - Először került kalapács alá néhány, szakemberek által kiválasztott kiváló minőségű… Tovább olvasom