Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Kézművesház, kalapszínből táncpajta Kunszigeten

A sározott, vályogtéglás padlást is megismerhetik a fiatalok és a turisták Kunszigeten, ugyanis a plébániaudvar melléképületét úgy újítják fel, hogy idegenforgalmi célokat és a hagyományőrzést is szolgálja. A romos épületet kézművesházzá alakítják.

Uniós forrásból újulhat meg a plébániaudvar melléképülete, nyitott tűzhelyén hamarosan ismét kenyeret, lángost süthetnek. A tervek szerint szeptember végére elkészül a rekonstrukció, már a munkálatok nagy részével végeztek. A nyitott konyha, a kiállító- és a foglalkoztatóhelyiségek már szinte teljesen készek. Még több feladat van hátra az úgynevezett kalapszínnél, a falábakon álló nyitott pajtánál, amelyben többek között táncházakat tarthatnak, népi játékokat eleveníthetnek fel a helyiek.

A tervek szerint szeptember végére elkészül a felújítás. Fotó: B. A.
A tervek szerint szeptember végére elkészül a felújítás. Fotó: B. A.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázatán LEADER-forrásból a Kunszigetért Közalapítvány több mint 21 millió forintot nyert a romos épület rendbetételére, a projekt szerint ˝szakrális és kulturális közösségi térré alakítására˝. Lendvai Ivánné polgármester portálunknak elmondta: a megvalósítás során együttműködik a falu a római katolikus egyházközséggel. A helyiek is összefogtak, társadalmi munkával segítik a beruházást.

– Számítunk a lakosok közreműködésére, mert szeretnénk a kézművesházat régi használati tárgyakkal berendezni. Akinek még van ilyen otthon, szívesen fogadjuk felajánlásként, akár kölcsönbe is – mondta el a faluvezető és hozzátette: az 1800-as években készült nyitott konyha építészeti értéknek számít, az elkövetkezőkben műhelyfoglalkozások keretében ismerhetik itt meg a népi szakmákat az érdeklődők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártyavetők nem kérnek munkanélküli segélyt

Magyarországon az ezotéria lett a gazdasági válság nyertese, azaz romló egzisztenciális helyzetükben… Tovább olvasom