Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Későn ébredők versenylehetősége

Külföldön már régóta hagyománya van az amatőr műkorcsolyázók versenyeinek, hazánkban az utóbbi években kezdett ezzel foglalkozni néhány edző. Egyre több fiatal él a lehetőséggel.
Aki nem kezd el egészen kicsi gyerekkorában foglalkozni a műkorcsolyázással, nem kezd el tudatos elhatározással arra készülni, hogy egyszer a nemzetközi élmezőnybe kerül, annak aligha van esélye arra, hogy például téli olimpián képviselje hazáját. Azonban a későn ébredők felnőtt amatőr versenyzők lehetnek. E lehetőség hazai megteremtésében úttörőnek számít Tóth Zoltán és Kulcsár Zsófia edző. Már mintegy négy éve foglalkoznak azokkal, akik felnőttként szeretnék megtanulni a forgásokat, a több fordulatos ugrásokat. A rekreációs kategóriában pedig a 18 év alattiak versenyezhetnek, akik későn kezdtek műkorcsolyázni, így kortársaikhoz képest már le vannak maradva.


– Sokan szeretnek korizni és többen vannak olyanok is, akik, annál jóval többet tudnak, mint, hogy körbe-körbe csúszkáljanak a jégen. Szeretnének szép ruhában kűrt előadni, hiszen a műkorcsolya egy táncos, látványos, ugyanakkor kitartást, gyakorlást kívánó sportág. Így nézője is egyre több akad az amatőrök versenyeinek. Mi azért foglalkozunk szívesen felkészítésükkel, mert tényleg örömet szerez a fiataloknak, akik a klasszikus versenykarrierről lekéstek. Azoknak is versenyzést biztosít ez a kategória, akik a sportnál több időt akarnak fordítani például a tanulásra – mondta el lapunknak Kulcsár Zsófia és hozzátette: jelenleg hazánkban pár tucatnyi amatőr versenyző van, Budapesten, Miskolcon és Kaposváron foglalkoznak edzésükkel.

A felnőtt amatőr versenyzők is képesek dupla ugrásokat, három-négyféle ugrásfajtát megtanulni, sőt sokszor egészen nehéz elemeket is. A cél az, hogy a saját maximumukat elérjék. Míg a kiskoruk óta a nemzetközi versenyzésre készülőknek szabályzatokhoz kell igazodniuk, az elvárásoknak megfelelő lépéseket kell megtanulniuk, az amatőrök maguk eldönthetik, mivel szeretnének többet foglalkozni, forgásokkal vagy ugrásokkal. Ők jelentik a műkorcsolyázásban az élsport mellett a tömegsportot. A nemrégiben befejeződött téli olimpia valószínűleg több fiatalnak kedvet ad ehhez.

Névjegy. Kulcsár Zsófia kétszeres magyar junior bajnok és kétszer szerzett felnőttként ezüstérmet hazai műkorcsolya-bajnokságon. Az ötszörös magyar bajnok Tóth Zoltán műkorcsolyázó edzőjeként két olimpián vett részt (2002 Salt Lake City, 2006 Torino). A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség technikai specialistája: versenyeken a szakmai minősítéseket adja meg a bemutatott elemeknél, ami meghatározza a bírói munkát. A Jégcsillag Se vezetőedzőjeként oktatással, versenyfelkészítéssel foglalkozik.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apukáknak jól áll a háztartás vagy marad minden a nő nyakán?

A külföldi magyar olvasóinknak címzett újabb körkérdés témája az apukákkal és a háztartással… Tovább olvasom