Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Karácsonyi topajándékok 2011

Nagyvilág. Külföldi magyar olvasóink arról írtak, melyek az idén a karácsonyi topajándékok a különböző országokban.

A kérdések:

– Mi számít idén karácsonyi topajándéknak az országban, ahol él/lakik/tanul/dolgozik?
– Mit reklámoznak leginkább a kereskedők, a gyártók azzal a szándékkal, hogy karácsony előtt minél többet eladjanak belőle?
– Mit szeretnének kapni idén leginkább az emberek ajándékként a fenyőfa alá?
– Mi jellemzi az ajándékozást? Inkább praktikus dolgokat vesznek az emberek egymásnak? Melyek a legnépszerűbb ajándékok? A könyvek? A digitális eszközök? A háztartási berendezések? Az utazások? A plasztikai műtétek?
– Mik számítanak a boltok kínálatában adventkor igazán népszerűnek?Mayer Katalin, Bécs

Ismerőseim körében egyre inkább hallok az ajándékozás különleges formájáról, ami az önzetlenség és a segíteni akarás nagyszerű megnyilvánulása. A karitatív ajándékozás. Vagyis kapnak a családtagok kedves figyelmes ajándékot, de az ajándékra szánt pénz egy részét karitatív célra fizetik be. Például a hajléktalanok vagy a rákos gyerekek megsegítésére. Ausztria Európa egyik leggazdagabb országa ugyan, de egy aktuális felmérés eredménye több mint megdöbbentő. Egymillió ember él a szegénység küszöbén. A média ilyenkor karácsony előtt erre a tényre nyomatékosan felhívja a figyelmet és arra, hogy adakozzunk azok számára, akiket a sors nem kényeztetett el.

Szabó Péter diák, London

Idén minden eddiginél korábban kezdődött az angol fővárosban a karácsonyra való hangolódás. Ékes példája ennek, hogy már november első hétvégéjétől karácsonyi fényekben pompázik a belváros. Ünnepi akciókkal és ellenállhatatlannak tűnő ajánlatokkal bombázzák az érdeklődőket. Megkezdődött a hagyományosan nagyszabású karácsonyi rendezvénysorozat is, melynek keretében koncertek és ünnepi előadások teszik még színesebbé az adventi időszakot.

Hogy a kérdésre válaszoljak; az idei karácsony slágertermékei itt kétségtelenül a tabletek és e-olvasók. Akinek még nincs iPadje vagy/és Kindle-je, de a trendet követi, az szinte biztosan megtalálja ezeket a karácsonyfa alatt, illetve a karácsonyi zokniban, ahogy itt tartja a szokás. Kicsit olyan érzésem van, mint nagyjából tíz éve otthon, Magyarországon, amikor a mobiltelefonok váltak egyik napról a másikra nélkülözhetetlen részévé életünknek. Egy kis túlzással azt mondhatnám, hogy kétféle ember van 2011 karácsonya előtt Londonban; akinek már van és akinek karácsonykor lesz tabletje.

Természetesen a legnépszerűbb klasszikusok között idén is megtalálhatóak a különböző utalványok. Az utazási utalványok közül talán a sítúrákat emelném ki, mint a legjobban promótáltakat. Az általános utalványok sem kevésbé kelendőek, lévén, hogy praktikusak, (sok esetben megspórolják az esetleges újév utáni termék-visszacseréléseket) és valljuk be, az ajándékozó részéről is kevesebb fejtörést igényelnek.

Mivel az angolszász hagyomány szerint nem a Jézuska hozza az ajándékot, hanem a Télapó, így – főleg a fiatalabb korosztály esetében – a neki címzett levelek sokszor kiváló ötletforrások a Télapó nevében eljáró szülőknek.

A Tablet PC vagy táblagép olyan speciális, kisméretű hordozható, a méretéhez képest nagy kijelző mérettel rendelkező számítógép, amely rendelkezik egy személyi számítógép (PC) legfőbb képességeivel. Lényegében tulajdonságai és mérete alapján az úgynevezett marokkészülékek (PDA, okostelefonok) és a billentyűzettel rendelkező netbookok közé helyezhető. (www.wikipedia.hu)

Bandi Kaliforniából

Megindult nálunk is a vásárlási láz karácsonyra. A hálaadás ünnepe utáni péntek lett a Fekete Péntek. Ez a félhivatalos kezdete a szezonnak. A szokásostól eltérően az üzletek nagy része már éjfél után nyit. A sok hirdetés előre jelzi, hogy mit vásárolhatnak olcsóbb áron a korán érkezők. Néhány üzletnél már egy héttel előbb indul a sorbaállás, sátrakkal, takarókkal, mivel lényegesen olcsóbban kaphatnak tévét vagy más hasonló digitális eszközt.

Nem újdonság a verekedés az ajtók nyitása után, vagy amint itt láttuk, félőrült személy paprikasprait használva első lehetett egy videójáték vásárlásánál.

Itt most a legkeresettebb, legkívántabb eszköz az IPad, a Kindle, a Noot Tablet. A statisztika szerint a vásárlók 28%-a kívánná ajándékba ezeket. Az árak változók, de az ünnepek előtt mindig található valahol olcsóbban. I Pad jelenleg 500 dollár körül, Kindle és Tablet 100, olcsóbban 30 dollár – a kapacitástól függően. A televízió ami a következő népszerűségben. Most a lapos képernyős a fölkapott, az árak a mérettől függőek. A tavaly nagyon hirdetett 3 dimenziós tévé jóformán eltűnt a piacról, nem lett praktikus.

Most mindenfele árucikket lehet vásárolni leszállított áron. A jelek szerint a vásárlási szezon idáig sikeres, 7,5% a javulás a múlt évhez képest. Külön napja van a cyber-, az internetes vásárlásnak. A leszállított árak mellet az áruk szállítása eg napig ingyenes, de néha később is.

Ildikó, Anglia

A topajándék nálunk mindenképpen a táblagép (nem tudom, mi a pontos magyar fordítása vagy megfelelője a tablet pc-nek). Nagyon népszerű, korosztálytól függetlenül. Egyes telefonszolgáltatóknál most olyan akció van, hogy bizonyos feltételek mellett, bizonyos előfizetés típusnál ajándékba adják a táblagépet. A másik legmenőbb ajándék a nagy tudású fényképezőgép.

A mobiltelefonokat, táblagépeket és egyéb elektronikus kütyüket lehet látni a legtöbb karácsonyi katalógusban, reklámban. A különleges formájú kávéfőző- és eszpresszógépek is népszerűek.

A videójátékok (PS3, XBOX és társai) is eléggé kelendőek, az én ismerőseim között jónéhány örülne ilyennek. A magam részéről én egy utazásnak örülnék nagyon, de mi általában akkor utazunk, ha én megszervezem.

Stefan Fabian, Svájc

Gondolom hogy az én példám általános jellegű. Ma jöttünk vissza Baselból, tele unokáink karácsonyi kívánságaival. A karácsonyt nálunk töltjük, összesen 24-en. A karácsonyfa alatt mindenkitől mindenkinek lesz valami ajándéka. A múlt napokban feleségem unokakislányommal Párizsba ment Baselból, én meg másik unokáimmal töltöttem a napokat. Párizsban a 11 éves unokámnak ruha dolgokat ajándékoztak: blúz, pulóver, kesztyű, cipő. Így lesz karácsonyra is. A kívánságoknál a fiú gyerekeknél az elektronikus – digitális – dolgok, játékok vannak előtérben. Nagy divat most a sál, inkább hölgyeknek, lányoknak, neves nevekkel (Hermes, Gucci, stb.) selyem és kasmír kivételezésben. A reklámok legnagyobb része ezekben a napokban az elektronikus dolgok és az elegáns öltözködés. Mindig is karácsonyfa alá tartoztak a ruhadarabok is, de csak különleges, luxus dolgok, mert különben a mindennapi dolgok mindenkinek megvannak.

Én például semmi anyagi ajándékot sem akarok: van 150 selyem nyakkendőm, mind ajándék. Ez volt a szokásos ajándék: névnap, születésnap, karácsony, valami évforduló, stb. Unalmas és felesleges. Digitális dolgaim meg vannak. Ugyanígy feleségemnek. Csak családi szeretetet kívánunk.

A legkisebbek saját készítményeikkel fognak jönni, amiket az óvodában és az iskola első éveiben készítenek. Divatba jött a pénz ajándékozása is: így a serdülő gyerekek computert, drága elektronikus-digitális dolgokat, drágább sporteszközöket tudnak saját elgondolásuk szerint venni. Egyik unokám az ezüstöt szereti és azt gyűjti. Másik unokám sporteszközt akar venni. Ez a forma ajándékozás is nagyon elterjedt. Mi is ezen a vonalon fogunk mozogni; pénz, ezüst és könyv, sál, kesztyű, stb. Például Francesca fog kapni egy könyvet és egy DVD-t Odysszeusról, mert az akkori történet ma az iskolában aktuális. Igyekszünk a kívánságokat lehetőségeink szerint kielégíteni; ezért sokszor több rokonnak össze kell állni, mert a kívánságok a személyi büdzsé felett vannak. Ez nagyon gyakori forma.

Utazást inkább más alkalommal ajándékoznak az emberek, például 25 vagy 50 éves házassági évfordulóra. Karácsonyra a háztartási szerek is obsolétok, azokat a házasság alkalmából ajándékozzák. A plasztikai műtéteket mindenki reklám nélkül csinálja. Privacy dolog.

Anikó, Parma

Olaszországban az idén nagyon sokan döntöttek úgy, hogy hazai gyártású terméket ajándékoznak szeretteiknek karácsonyra, így próbálnak segíteni a világgazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került olasz cégeken. Különleges élelmiszereket, szeszes italokat, ruhaneműt, lakberendezési tárgyakat, olyan hasznos dolgokat vásárolnak, amelyek „Made in Italy".

A népszerűségi listát évek óta az elektronikai cikkek vezetik, az idén a smartphone (okostelefon) a sláger, a szolgáltatók és a kereskedők számos akcióval csábítják ilyenkor a vevőket.

Szinte minden üzletben lehet ajándék vásárlási utalványt kapni, ezt is sokan választják.

Közkedveltek a karácsonyi kirakodóvásárok is. Az idén a korábbinál többen az interneten rendelik meg a karácsonyi ajándékokat, mert a színes kínálatot böngészve valóban lehet spórolni. Sokan azonban az utolsó napokra hagyják a vásárlást, mert meg kell várniuk a 13. havi fizetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi üzenet Hamburgból

„Ötvenöt évvel ezelőtti karácsonyom története, minden évben advent idején eszembe jut, újra és… Tovább olvasom