Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Karácsony Svájcban

Stefán Svájcból:
 
"Svájcban a karácsony elökészítése hosszadalmas. Már legalább 3 héttel a szent este elött kezdödik a karácsonyi bevávásárlás, az ünnepi készülödés. Nem kellett sokat várnom, meg szavakkal értenem se, mi a legfontosabb. A karácsonyfát meg kell idöben venni, mert a szebbek mennek elöször. A fa diszítése, persze szalonzukor nélkül, mert az kimondottan magyaros, megtörténik legalább egy héttel hamarabb, hogy a rokonok, barátok, akik már az elözö napokban hozzák az ajándékokat, csodálhassák a fát, tudják hova tenni az ajándékokat. Az ajándékok ott maradnak a fa alatt érintetlenül a szent estig.

Hetekkel karácsony elött kezdik a háziasszonyok a süteményeket készíteni. Persze mind ezt üzletekben is meg lehet venni, de a legfinomabb a saját! A Brunsli, Änisguetzli, Spitzbuben, Zimtsterne, a Mailänderli minden háziasszony büszkesége. Mindenki rendíthetetlenül hisz benne, hogy az övé a legjobb. De a süteménytészta keverése, sütése nem csak a gazdasszonyok gondja. A különben fözni nem tudó férjek is neki állnak buzgón segíteni. Bevettek engemet is. Mindenkinek meg van a különleges receptje: a más fajta csokoládé, kevesebb vagy több cukor, a más márkájú vaj vagy a frissebbb tojás, amit a közeli parasztól lehet beszerezni, az egyik titok, A másik meg az, hogy hosszabban de gyenge melegen vagy fordítva, azaz nagy melegen rövid ideig, kell sütni! A gondos és hosszadalmas bevásárlás, a süteménymasszák grammos pontosságú kikeverse, a kiszaggatott formák pihentetése, az edények mosása után a nagy figyelem alatt történö sütés befejezése után nem jön ám a nagy pillanat! Végre, fáradtan, kiéhezve leülni a kényelmes fotelokba hogy munkánk eredményét elpusztitsuk! Nem! A sütéskor csak kis kóstoló illik, amihez hozzájár a beszélgetés: "az X-č kemény volt tavaly… a Brunslinek puhának kell lenni, de hát ahhoz ügyes kéz kell …" és igy tovább. Ez után következik a lényeg: az egész család neki áll csomagolni: rokonoknak nagyobb fém, sokszor drágán vett dobozban egy kiló is kijár. A jó szomszédoknak, az irodában a kollgáknak, a titkárnöktöl a fönöknek kisebb adag jut. A diszesen becsomagolt celofán zacskóba minden fajtából 4-5 darab dukál. Igy mindenki kap sok kis csomagot. Ez nem ajándék, ez csak a figyelmesség jele. Az osztózkodás kezdödik karácsony elött és eltart az új év elsö napjaiig. Mindböl kell izlelni. Ez megtörténik odahaza mint az irodában, a munkahelyen, ahol a fönök kávét rendel hozzá vagy pezsgöt kinál. Köszönni és dicsérni kell: „ez nagyon finom volt"… és ha valaki a szurkálást nem tudja hagyni, megjegyzi: „jobban sikerült mint tavaly". Aki nem olyan édesszájú, annak bizony marad még a februári fehér szabadságra is. Szerencse, hogy hosszan elállnak. Mint a felszedett kilók is!"
 
A Brunsli receptje
Hozzávaló: 500 g kristály cukor, 500 g örölt mandula, 100 –150 g kakaomasse (tömör kakao csokoládé formájú táblában; a közönséges kakaó por nem jó) vagy 200 g olvasztott fekete, magas kakaó tartalmú svájci csokoládé, 2 késhegyni fahéj por, (nem kötelezö de jó bele kis késhegyni szekfüszeg por is), 4 tojás keményre vert habja, 1 evökanál jóminöségü cseresznye pálinka.

Elkészítése: A cukrot, a mandulát, a füszereket, az örölt kakaót összekeverjük. Ha olvasztott csokoládét használunk, akkor ezt utolsónak adjuk bele. Hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérjét, a pálinkát és az egészet egy finom de feszes tésztának kikeverjük A tésztát megcukrozott alapon kb.1 cm vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk különbözö formákra. Sütöpapiron (vagy bevajazott sütölapon) hüvös helyen 1-2 órát pihenni hagyjuk. Gyenge melegen (100-110C°) 20-25 percre elöre felmelegitett sütöbe, középre tesszük. A Brunsli akkor tökéletes, ha a sütés után belül még lágy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szórakozás ára - szerkesztetlen változat

Tovább olvasom