Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kampánykörkép külföldről (szerkesztetlen változat)

A téma: választás-hangulat;

A kérdések:

Miről látszik leginkább, ha kampány van egy országban?
(Politikai plakátok az utcán, máshol, politikai műsorok a tévében, rengeteg politikai gyűlés, program?)

Mennyire befolyásolja az emberek életét, hogy épp kampányidőszak van?
Megmozgatja őket vagy nem is figyelnek rá?

(Tele a postaládájuk politikai kiadvánnyal, szórólappal? Leszólítják őket az utcán az aktivisták? A családtagok gyakran beszélnek a politikai felekről, arról miket mondanak?)

Eljárnak az emberek politikai rendezvényekre?

Mi az ami már durvának számít egy kampányban, mi az ami még „belefér"?

(A jelölt magánéletének kiteregetése, gyalázkodó szavak?)
Mennyire szoktak hozzá az emberek a politikai ellenfelek sárdobálásához, mocskolódásához?

Mennyire hisznek az egymásra licitáló ígéreteknek?

Mennyire élnek az emberek demokratikus jogukkal, hogy választhatnak?
 

Zsolt, New Jersey
Annyit tudok a temahoz hozzafuzni, hogy nekem az nagyon furcsa volt, amikor itt kampany volt, hogy az osszes hirdetes abbol allt, hogy a masik fel mi rosszat csinalt. Nem a sajat "igereteiket" hirdettek, hanem a masik felet szidtak allandoan, aztan az ellenfel az uj kampanyaban azt cafolta es egyben mar szidta is a masikat. Itt ugy latszik az emberek ehhez szoktak hozza. Magyarorszagon ilyent en meg nem lattam, bar el tudom kepzelni, hogy mar ott is most ez lehet :-)
 
Peter, OH
Altalanossagban nagy erdeklodes kiseri a valasztasokat. Vegul is az orszag nagyon polarizalt, s ez most meg jobban latszik, foleg az iraki haboru miatt. Az ember el sem hinne hogy milyen merteku ez a polarizacio, ha nem elne itt, hiszen a ketpartrendszer (republikanus-demokrata) nem sejtet nagy kulonbseget az egypartrendszertol. Ismerek 2-3 olyan embert aki nem koszon a szomszedjanak mert az a masik parttal szimpatizal, vagy pl. konfederacios zaszlo van a szomszed hazan (i.e. deliek a polgarhaboru alatt)
A sardobalas megy, pl. sokszor latni olyan TV reklamot ahol Y-t gyalazzak szo szerint (X ellenfel fizeti) hogy pl. Y mialatt az adott tisztseget elfoglalta 100 millio dollarral emelte az eves adot, meg hogy megtepazta az iskola koltsegveteset evi 10 millioval, tehat ot nem erdeklik a gyermekeink (sic!) ezert ne szavazzanak ra. Az elnoki szintu kampanyrol nem is beszelve, az szerintem meg mocskosabb (mindenket oldarol emlitek dolgot: Swiftboat ads, illetve MoveOn.org) , sokaig lehetne errol beszelni (mindket oldalrol)
Mint ahogy otthon is biztosan, itt is van par olyan dolog, jelszo amit kampany kozben nagyon jol el lehet sutni. Ezek a jelszavak fuggenek az adott neptol, kulturalis hagyomanyoktol, az altalanos muveltsegi szinttol, stb.
Ilyen pl:
- gun control (fegyverviseles, ami mindenkinek szabad, nem az utcan de otthon tarthat fegyvert, de az utcai engedely sem nagy gond, sot gepkarabelyra megszerezni sem olyan nagy gond).Mivel ez a jog az alkotmany altal garantalt (arra az esetre ha az allam elnyomna a lakossagot). Ha valaki ezt megtamadja, a hatasos ellen-valasz: " Do you want a society where only criminals can have guns?", vagy "You bet if a terrorist was walking down the street I would take him out before calling the cops"
- reducing taxes (adocsokkentes). Ez mindenkinek tetszik, boldog a havi 10-30 dollarral amit ez hozzott (kb. arra eleg hogy egyszer elmenjen enni etterembe), addig amig a nyugdijat elkezdik csokkenteni a deficit miatt. A Medicaidet mar igy is csokkentettek (allamilag fizetett gyogyszer-biztositas nyugdijaskorra), arra hivatkozva hogy tul nagy a deficit
- Iraq. Aktualis jelszo: "The world is better off without Saddam, we liberated the Iraqi people, they're free now, there's a progress in women's rights etc" "Spreading freedom around the world"
- Latszolagos, sokszor eljatszott erkolcsosseg, erkolcsi tisztasag
- Az eletre valo jog, illetve az erre valo hivatkozas Isten neveben. Ez foleg akkor hatasos ha a media felkap egy-ket olyan ugyet amibol nagy politikai toket lehet kovacsolni (i.e. az adott esett a media kozeppontjaban all).
- Barmilyen dolog ami soran lehet Istenre hivatkozni, mert az nagyon fontos, pl. az elnoknek "godfearing"-nek kell lennie
- Universal Healthcare (allamilag fizetett biztositas, mert ugye az itt nincs es nagyon sok olyan ember van (kb. 40 millio) akit emiatt vagy nem latnak el, vagy szules utan kap a korhaztol egy 20-40 ezer dollaros szamlat). Erre a hatasos ellen-valasz: "Do you want some bureaucrats from Washington telling us what to do when we go to the doctor?"
- Reducing the size of "bureaucrats in Washington" A masik nagyon hatasos jelszo, ami altalaban nem tortenik meg.
 
Niki és Ádi, London
Itt politikából nemcsak a kampányok elött, hanem a mindennapokban is elege lehet az embernek! Tv, rádió, rendezvények szinte mindennapossak, a szórólap, tlakát meg a hirdetőtábla inkább csak választás elött. Az újság mindig telis-tele van politikával Blair ekkor ezt akkor azt csináltaja.

Itt ehhez már teljesen hozzászoktak az emberek, a tömegközlekedésen sokkal többet bosszankodnak mint a választáson. Itt a foci sokkal inkább szóban van a normál emberek életében, mint az hogy kire voksolnak!Persze azért van akinek a politika még a focinál is sokkal  fontosabb, de nemsok! Ezt eldöntik, és szavaznak.Itt az emberek elég jól élnek, nem az megy mint otthon. Pl.:mi csak heti 20 órát dolgozok, és ebből is jól elélünk. Nem érzem, hogy kirabolnak a politikusok.

Itt az embereket úgy a legegyszerűbb kettéválasztani, hogy aki öltönyben van, az inkább a politikai dolgok felé húzódik(itt az értelmiségiek kiskoruk óta öltönybe járatják a gyermekeiket, és komoly iskolába iratják őket. Ők valószínűleg igen eljárnak politikai rendezvényekre. A másik réteg, az aki nemannyira értelmiségi, nem öltönypárti, és nem szereti a komoly dolgokat, ő nemhinném, hogy megjelenne egy gyűlésen. E két réteg között egy nagyon meredek szakadék húzódik! Az egyik réteg szlengben beszél, nem annyira udvarias (annak aki otthon tanulja az angolt nemteljesen érthető), míg a másik értelmesen, és nagyon udvarias.
Az emberek szeretnek pletykálni, ez eldönthet egy választást.Itt szinte minden nap kitalálnak valamit amit fejleszteni kell! Elképesztő! Igaz az emberek rengeteget adóznak, de érzékelhető a juttatás a pénzünkért! Ha itt egy útnak rossz a minősége, akkor az egészet lezárják, még ha 2000 ember gyalog meg biciklivel megy is munkába 1 hónapig, és először felszedik a régit azt lerakják az új utat! Az olimpia miatt 2007-ig egyik városnegyedből el fogják költöztetni az embereket, hogy legyen hova rakni az olimpikonokat.

Ha valami sárnak van alapja, akkor azt nyilvánosságra hozzák, és eltávolítják az illetőt! Nemhiszem hogy itt előfordulhat ilyesmi! Ezek a politikusok miliókat keresnek (Tony Blear 200.000 fontot, a polgárok tudtával), és nem lopáson törik a fejüket! Ha igen leváltják! Ha valami nem tettszik a népnek, jön a csere! Nem mindig az ígéret a döntő! Pl.: tudják, hogy mi történt, az idő alatt amig 1 illető hatalomnál volt, hanem elégítette ki az igényeket, amiket beígért, vagy nem követett el mindent, akkor gondolkozzunk a többi ajánlaton, de itt tényleg minden nap van valami meglepetés, és ezek tényleg nemcsak ígérgetnek! Magyar szemmel szinte elképesztő, hogy érzékelem ha valami nem jó, kis idő elteltével a semmiből jön valami csapat nekiállnak és helyrehozzák a hibát! Ezt lehet akármire érteni! Mi egy eléghorgalmas úthoz közel lakunk és csak lezárták az egészet 1 hónapra mert építik az egyik tönkrement utat kicsivel lejjebb.

Nem  vagyok biztos az időpontban, de egy átvágótfognak kiépíteni a metrónál, hogy gyorsítsák a forgalat, különleges rendőr egységet képeznek ki, és legmodernebb berendezéssel látják el őket, nemrég vonták ki a régi buszokat a forgalomból, és vadonat újakkal látták el a várost.Ez még csak 1 falat, abból, ami zajlik, de itt 10 milló ember él 1 városban, és még sincsen olyan dudó mint otthon! Talán néha lelassul a forgalom, de nem áll meg!Miért? Mert csak az mehet be a központba, aki kifizeti a "dugo adót" ami 5000-7000forint 1 autóra, és 3-4000 forint mororbiciklire! Így nemsokan jönnek kocsival, motorral inkább a tömegközlekedés! Viszont elég gyakran problémák vannak, mert a bombamerénylők miatt gyakran előfordul hogy lezárják a metrót, vagy a busz késik, vagy nem is jön mert elterelik, vagy építkezés, vagy rendezvény, vagy tüntetés, vagy csak mert egy politikus vágta keresztül az útját.
 
Antal Seattle
Amerikaban ige gyakoriak a valasztasok,nagyon keves ido van amikor a TV ben vagy a postaladakban nincs valami fele kampany hirdetes. Sajnos a szemelyeskedes es a sardobalas mar igen magasra emelkedet it. Sokszor mar majdnem a szuletes napjatol kezdve biraljak a politikusokat.Ez persze igen gyorsan tonkre tudja teni sok ember magan eletet is,mert az iteni polotikaban nincsen kegyelem minden meg van engedve.Ez persze so rendes es becsuletes embert visza tart a politikatol mert a kampany igy igen megviseli a csaladjat is.Persze it is az a baj,hogy a politikusok mindent megigernek a valasztoknak a csilagos egig pedig tudjak,hogy azt ugysem tudjak bevaltani.It a velemeny a politikusokrol nem magasab mint a hasznalt auto kereskedokrol.Es nem szamit,hogy menyit kampanyolnak mert ha a valsztok %60 szazaleka elmegy szavazni az mar egy igen sikeres valasztasnak szamit.Mert a legtob valaszto tudja azt,hogy nem szamit melyik part van hatalmon bor az ugyan az marad csak egy masik uvegbol aruljak.De sajnos akik meg nem menek el meg szavazni se azok az emberek azok akik a legtobet panaszkodnak a kormanyokra.
 
Frani Luxemburgból

Franciaországi tapasztalataim szerint a kampány időszak nyugodt, mocskolódástól mentes. Még sosem szólítottak le az utcán aktivisták, de tereken szoktak standot állítani és, akit érdekel odamehet. Néha vannak ilyenkor kulturális müsorok is esetleg föttvirsli árusítás (vagy valami hasonló inyencség).

A pártok rendeznek összejöveteleket, konferenciákat is. A televizióban és a rádióban egyenlő ideig propagandálhatnak a pártok, és a szavazó helyiségek elött (iskolák, polgármesteri hivatalok) a szavazás elött kis idővel megjelennek a hordozható hirdető falak és a rájuk ragasztott plakátok. Ennél nagyobb, mondjuk oriás plakát méretű plakátokat még nem láttam sehol. Szokott néha röpcédula is jönni a postaládába, de ez kevésbé jellemző. Mindenesetre a szavazás elött néhány héttel egy nagy boritékban összegyüjtve kapjuk egyszerre több párt szórólapját. Igy egyszerre, mindegy, hogy milyen párt.

Ugyan nagyon finoman, de szokták egymást kritizálni a versenygő pártok, de személyeskedést, vagy negatív reklámot nem szoktak alkalmazni. Azt valahogy nem szeretik a franciák, komolytalannak tartanák. A választó polgárok lelkesedése sem olyan nagy sokan el sem mennek a mindig hétvégére eső választási napra, inkább a családjukkal töltik az időt.

Nemrégibben átköltöztem Luxemburgba, de az ittani választási szokásokat még nem ismerem. Ettől függetlenül a germán lelkületű és helyenként gallo szinezetű Luxemburgiaikról nehezen tudnám elképzelni, hogy egymást gorombán aláznák, vagy agresszív választási kampányokkal molesztálnák a szavazókat.
 
Szabolcs, New York

Hogy mondjuk milyen is New-Yorkban a hangulat ygu altalaban a kampanyok ideje alatt? Nos, mivel az otthonit ismerven a legkisebb befolyasoltsagot is elkerulve probalok targyilagosan valaszolni a feltett kerdesekre. A politikai plakat erdo nem tul zavaro, postaladat persze it is bombazak, es a varos is televan fiatal aktivitakal kik mindenaron felakarnak irni valamilyen listara (menekules csak turistak szamara). A partok kevesbe mocskojak egymast, megteszi helyetuk a semlegesnek mondott media, az ugynevezet "talk show" pedig elvegzik a halaos itelet az eppen aktualis aldozaton.Az allampolgari koteleseget, jogot itt sem veszik kotelezo ervenyunek, ami a valasztason valo reszvetelt illeti. Amerikaban mashogy durva a vallasztas, ok masmivel helyetesitik a Magyar virtust, de azt hadjuk.... Ja, igen az igeretekbol van boven , hiszen ne feledjuk azert csak az "igeret foldjen " vagyunk!
 
Anikó (Olaszország)
Olaszországban is idén április 9-10-én lesznek a parlamenti választások, a kampány már itt is megkezdődött. A köztársasági elnök korrekt kampányt kért a felektől, s arra kért mindenkit, hogy az állampolgárok problémáira, az azok megoldására tett javaslatokra koncentráljanak, s tiszteljék politikai ellenfeleiket.

A pártok óriás plakátjai már láthatók szerte a városban. Itt nincs kopogtató cédula, a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat a pártok és az egyéni indulók úgy gyűjtik össze, hogy a települések forgalmas helyein, a belvárosban, a piacon, stb. asztalokat állítanak fel, s ott kérik a részvételhez a támogatást. Így itt nem fordulnak elő olyan sajnálatos esetek, amelyekről a kopogtató cédulák gyűjtése kapcsán olvastam a magyar internetes portálokon.

Arról viszont nemrég megdöbbenve szereztem tudomást, hogy az egyik ismerősöm ellen - akinek a közelmúltban az európai parlamenti választásokon való indulását én és a férjem is aláírásunkkal támogattuk – eljárás indult. Azzal gyanúsítják, hogy a hamis aláírások hitelesítése érdekében megvesztegetett valakit.

A televízió összes csatornájának szinte minden műsorában már most egymást érik a politikusok. Szereplésüket, azok időtartamát a kampány idején szigorúan ellenőrzik, mert a „par condicio"-ról (a pártpolitikusok tv-ben és rádióban való arányos részvételéről) törvény rendelkezik. A napokban az egyik tévécsatornát például 150 ezer eurora bűntették ennek megszegéséért, amely ellen azonban fellebeztek, s még nem született döntés. Gyalázkodó szavakat én eddig sehol sem hallottam, bár sértő megjegyzésekben azért nincs hiány. A vetélytársak magánéletének kiteregetése itt nem jellemző, inkább az ellenfelek programját, ígéreteit kritizálják.
Az egyes jelöltek plakátjai a szavazás időpontja előtt 30 nappal helyezhetők el a megfelelő választási hirdetőtáblákon a számukra kijelölt helyre. Ezek méretéről is jogszabály rendelkezik. Az utolsó hetekben a programot ismertető és a jelölteket bemutató levelekkel, szórólapokkal megtelnek a postaládák.
Azt tapasztaltam, hogy azok a választási rendezvények vonzzák a legtöbb – nem politizáló - érdeklődőt, ahol az adott választókerület jelöltjei, vagy például az önkormányzati választások előtt a polgármesteri székért indulók „csapnak össze", s válaszolnak a választók és egymás konkrét kérdéseire, s vitatják meg a választókerület jövőjével kapcsolatos elképzeléseiket.
A külföldön élők választási névjegyzékébe felvett olasz állampolgárok postán kapják meg a szükséges információkat és a szavazólapot, s voksukat postán kell visszajuttatniuk a konzulátus címére. Olaszországban az idén először lesz lehetőség arra, hogy az ágyhoz kötött, súlyos betegek saját otthonukban éljenek választójogukkal.
 
Bandi Kaliforniabol
Itt nalunk nehez lenne elkerulni a valasztasi kampanyokat.Tekintettel, hogy nincsen egy meghatarozott idopont a kezdesekre, mar honapokkal, nemelyik esetben egy evnel elobb is kezdodik a helyezkedes. Jo pelda ra,hogy a kovetkezo elnok valasztas meg tobb mint ket ev mulva lesz, de mar megy a spekulacio, a penzek gyujtese,a kedvezo hirek terjesztese az esetleges indulo szemelyek korul. Nem nagyon befolyasolja az atlagos szemelyt a kampany idoszaka. Legfeljebb unjak a sok ezzel kapcsolatos hireket.Baratokkal, csaladon belul felmerul a tema, melyik szemely, vagy part lenne a megfelelobb, de vegeredmenyben az a meglatas, hogy barmelyik politikus vagy part nyer nem so valtozast fog hozni. Politikai rendezvenyek, beszedek leginkabb intezmenyeknel, politikai csoportoknal vannak. Igy egy bizonyos letszam biztosiva van. Fontos, hogy tomeget biztositsanak a sajtonak, a televezionak,hogy kedvezonek latszo velemenyeket kapjanak.

Az atlagos, valaszto allampolgart ez nem nagyo erdekli, fotosabbat is talal mint az ures politikai szonoklas. Most mar meszokott dolog a politikusok kozott, hogy az ellenfelre talalni kell valami piszkos dolgot. Szentnek kellene lenni a valasztason idulo szemelynek, hogy valami karos tevekenykedest ne talalnanak. Ami talan a legerdekesebb az egeszben, hogy a legkarasabb vadat altalaban nehany nappal a valasztas elott kozlik. Igy a vadolt szemelynek nem nagyon van lehetosege tisztazni magat. A szolas-mondas itt is az, hogy piszkos a politika.
Amire a valasztas idopontja jon az atlagos szemely torkig van az ures igeretekkel, a rengeteg piszkolodassal, igy nincsen nagy hajlama szavazni.  Megszokott az mar, hogy helyi, megyei valasztasoknal a reszvevok aranya 20-30 %-os. Tekintettel arra, hogy a valasztasokra regisztralt szemelyek szama talan az egesz lakossag fele, igy a 20-30% csak a kisebbseget kepviseli.

A politikusaink mindent megprobalnak emelni a szavazok letszamat, rendszerint sikertelenul. Unalmassa valik a sok igeret ami nem lesz teljesitve, a sok egymasra szort szemet, gyanusitas. Nem elnek az alkotmanyban biztositott jogaikkal az allampolgarok. Erdekes az a teny, a bevandorolt uj generacio szorgalmasan szavaz, viszont mar a gyerekeik kevesbe jar az urnak ele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válaszok olvasóinknak Olaszországból

Tovább olvasom