Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Jól kezdődik! – újévi drágulás (szerkesztetlen változat)

Új év, újabb drágulás. Külföldi magyar olvasóink írták meg tapasztalataikat arról, hogy egyes országokban milyen árat emelő nehézségekkel kell az új év elejétől megküzdeniük az embereknek. Nálunk főként a tömegközlekedés és a szemét elszállításának a díja nőtt január elsejétől.
Róbert, Hamburg
Várható áremelések. Különösen meg fog drágulni a betegbiztositás és a gyógyszerek ára. Néhány gyógyszer, föleg a tartósan betegek gyógyszerei válnak receptmentessé, tehát teljes árt kell értük fizetni.
Újévi változás. Nagyot nyeltem, amikor újév hajnalán buszra ültem és a menetjegyért 5%-kal többet fizettem. Gúnyosan motyogtam: na, jól kezdödik az új év!


Az elmúlt óesztendő úgysem bövelkedett pozitiv gazdasági jelentésekben. Inkább az elönytelen jelentések évének mondhatjuk. Különösen a hajtóanyag ára ingadozott, ért el soha nem látott szintet. A beköszöntött új esztendő ezen csak annyit változtatott, hogy az újabb árdrágulást a kormány határozatai okozzák. Ujév napján annyi új rendelet lépett életbe, hogy egy itteni újság táblázatot készített róla. A táblázatot oszlopokra, szines rovatokra osztotta és a töszavakat az ABC betürendje szerint csoportosította. A, mint Autó kezdet, és Z, mint Zins = kamat a vége. Nincs szándékomban a hosszú táblazatot elemezni, az élet különbözö területeire vonatkozó rendeleteit egyenként itt felsorolni. A Kisalföld olvasóit a részletek úgysem érdeklik. Az itteni polgár bizony kihívott, mert tudnia illik, hogy mi vonatkozik reá és mire kell figyelnie.

Nekem bizony a részleteken át kellett magamat rágni, mert nagyon sok rendelet és elöírás rám is vonatkozik. Engem is érezhetöen érint, ha a bruttokeresem 15%-ra emelik a betegbiztositás diját. Egyben erösen csökkentik, amit az SzTK hajlandó fizetni. A kétszeres érintettséget eléggé érzem. Az új rendelet alapján pl. fizetni kell a vérvételt és az azt követö vérelemzés laboratóriumi költségeit. Hoppá! Ez is pénzbe kerül? Nem is tudtam. Teljes vérkép nincs többé. Csak az, amit az orvos szükségesnek tart. Nagyon kellemetlen meglepetés pl. ha a patikus 5 € receptdíj helyett 25 € gyógyszerárt kér. Mit lehet ilyen esetben tenni? Az ember csak üreset nyel. A tájékozatlan polgár háborog. Szidja a nagyfejüeket, mégis fizeti a borsos árt. Ha képes rá! Nyugdíjas anyóka, aki szeletenként veszi a szalámit, ilyen esetben nagy bajban van. Szociális segélyezö fizet, ha kérvényt kap rá. Kiváncsi vagyok, hogy az év végén mennyi lesz a saját többletkiadásom? A szolgáltatás korlátozását azzal is indokolják, hogy ezzel kiküszöbülik az elharapódzott visszaélés -taxival orvoshoz, saját BMW-vel fodrászhoz- menni szokását. Én ilyent nem teszek. Söt. Teljes vérképre sem emelek többé igényt.
Hasonló a helyzet az áram- az energiaszolgáltatás és a távfütés területén is. Minden háztartás érintett, mert áram és fütés nélkül nincs kényelem.

Áram nélkül nem megy a tv. Nem szól a rádió. Nem müködik a mosógép. Fütés nélkül nincs kellemes közérzet. Stb. Újévkor tartományszerte 21%-kal megemelték 1 kW villany árát. Érezhetö lesz az összeg, amit havonta többet fizetek. A földgáz sem kivétel. Kubikméterenként 23%-kal emelik az árát. Pedig sokan földgázzal föznek és fütenek. Mindenki tudja, hogy 2008-ban mennyibe került egy hordó olaj. A olajmultik meg az energiaszolgáltatok nyeresége nagy és zsirosra keresik magukat, mert áremelési politikájuk összesen 48 millió polgárt érint. Egy négy személyes háztartás többletkiadás havonta 188 €-ra rug. Nem sokára hozzám is jön az évi elszámolás. Eleve félek a boriték felbontásától.

Teljesen új kitaláció az un. ökológiai eljárással fejlesztett villanyáram. Nincs szüksége távvezetékre. Gyakorlati jelentösége még nincs. Az újság szerint nem emelik az árát. A biógázzal való fütés is új divatú. Az állam adóengedménnyel támogatja. Nincs szüksége pipelinere. Egyedi fütésnek tekintendö. Szeretnék, különösen az Zöldek, ha szélesen elterjedne. Elterjedéséért az elektromos távvezetékek és gázpipelinek igénybevételi, ill. használati diját központilag csökkentették. Érdekes módon az illetékes vállalatok ezt nem adják tovább a fogyasztóknak. Ebböl egyenesen látható, hogy a nemzetközileg tevékenykedö vállalatok környezetvédelmi politikája teljesen jelentéktelen.

Nem szóltam a mindennapi kenyér beszerzési áráról. A pénztári jegyen látható, fizetett összegröl. A hivatottak 2,1%-os áremelkedésröl beszélnek. Néhánynapos tapasztalatom ennek lényegesen ellentmond. Kevés az a cikk, amit régi áron lehet venni. Különösen megdrágult a gyümölcs- és zöldségféleség. Nagyon bosszankodom azon, hogy DM korabeli árakat kérnek, amit persze €-val kell fizetni. Tejtermék és húsféleség viszonylag stabil maradt. Az üditö és egyéb ital ára sem ugrott a magasba.

Úgy vélem az alkoholféleségek ára sem lépi túl a szilveszter elöttit. Konzervféleségek ára szerintem csak azért nem a régi, mert a dobozok térfogatáról új rendeletet léptettek életbe. Az elelmiszerrel kapcsolatban amúgy is sok szigoritó rendeletet és új elöirást foganatosítottak. Az újság táblázatában központi helyen van, hogy mi mindenre legyen figyelmes a fogyasztó. Szinte nem is tudom felsorolni a sok árucikket, aminek úgy a beszerzési ára, mint a becsomagolási modja megváltózot. Boltosnak, ha még nem ment ki a divatból, szigorúan be kell tartani a mértekhitelesítö hivatal elöirásait. Tilják és beszüntették a félrevezetö, vagy félreérthetö minöségi kijelzést. A váltózás helyenként érezhetöen érinti az életemet. Ennek dacára kétségbeesésre nincs okom. Szerintem nem jutok koldusbotra. Megnyugtató továbbá az a tudat is, hogy fapadoson is elérhetö a célállomás.

Stefan, Svájc

Sirás vagy tény? Áremelkedés biztosan lesz 2009-ben, de jelenleg inkább árcsökkenésröl van szó! Minden vonalon.

Év végére (nemzeti átlagban) rekord összegek folytak a kereskedelembe! A válság ellenére. Több a sírás mint a valóság? Ha lesz áremelkedés és válság, az gazdasági- politikai spekuláció, rossz manegerek és politikusok büne - és föleg a nyugati országok Europa, USA) kereskedemi tehetlensége. Ha az olajtermelö országok, ahol általában semmi más termelés (=gaz-dagság) nincsen, nem találnak megfelelö ellen-akzciókra, akkor azok minket tetszésük szerint sebre tesznek. Mi az ellen-akció? Ha megemelik az olaj ára, akkor meg kell emelni mindennek az árát, amire nekik szükségük van: az orvosságtól és élelmiszertöl a luxus dolgokik.

Gondoljunk a volt magas olajárra és az ezzel kapcsolatos áremelkedésekre az utóbbi években. Erröl irtam nem régen.
2008-ban átlagban CHFr 1.95-öt fizettem egy liter benzinért (külföldön többet, ahol ca. évi 10'000-km felett teszek), tegnap 1.29-et. Ilyen keveset ca. jó 10 évvel ezelött fizettem (naplót vezetek!). Ez évi 35' 000 km-re sokat jelent. Sok mindenre kevesebbet fogunk fizetni: fütés, élelmiszerek ára (mivel pl.a termelés, a fuvar stb. olcsóbba kerül). Olaszországban Berlusconi kormány kb. 3000 Euro évi spórolást kalkulál az olasz családoknak.

Persze ez nem minden. Ma nyugateurópa Franciaországon kivül, ahol az atom reaktolok az országot az orosz gáztól és az arab alajtól függetlené teszi, ki vannak szolgálva az energiát termelö országoknak. Ha a ma tisztának minösülö atom-energia legtöbb országban elégtelen, az a baloldali pártok (zöldek) volt politikája volt. Az újra beszélé évekbe kerül. Ez ma nyugatom a deviza. Ez az egyik döntö feltétel a jó továbbélésre!

Eszter - Aqaba, Jordánia

Jordániában nem hozott áremelkedést az új év. Drágulást tavaly lehetett inkább tapasztalni, amikor 2008. februárjában a kormány megszüntette a benzinárak támogatását. Onnantól kezdve az üzemanyagok ára hónapról hónapra növekedett, követve az olaj világpiaci árának változását. A benzinárak növekedésével párhuzamosan drágult a tömegközlekedés, a taxi és valamelyest az élelmiszerek is. Augusztus óta viszont ismét folyamatosan csökken a benzin ára, ennek köszönhetően pl. egy helyi buszjegy Aqabában ismét 0,15 dínárba kerül (kb. 40 Ft) a korábbi 0,18 dínár (kb. 47 Ft) helyett. További információ jordániai árakról:
http://www.your-guide-to-aqaba-jordan.com/jordanian_money.html

Bandi Kaliforniából

Az uj esztendo egyenlore nem hozott jelentos valtozast aremelesekkel. Itt rendszerint aprankint emelik az arakat. Igy a fogyaszto kozonseget nem sokk szerint erinti. A heti bevasarlasoknal eszleljuk, hogy elelmiszer es egyeb kozsuksegleti cikkek ara par-par centel emelkedik. Igy egy kicsit konnyeben lehet elviselni. Nyugdijas letunkre minket jobban erint, mint akik meg dolgoznak. A rossz hirek kozott azert van jo is, a benzin ara az egy ev elottihez viszonyitva csak fele mint akkor volt.

Tekintettel arra, hogy itt a sajat auto a leginkabb hasznalt kozlekedesi eszkoz, ez az ar csokkenes sokat szamit nekunk. Ahogy most latszik, hamarosan jon nekunk a kulombozo adok emelese. Kalifornia oriasi koltsegvetesi hiannyal kuzkodik. Amint politikusaink megegyeznek hogy honnan potoljak a hianyt, mi minden szenvedni fogunk. Ebben a romlo gazdasagi helyzetben nem sok jot varhatunk, de bizunk benne, hogy majd csak megoldodik kulonosebb fajdalom nelkul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az örök visszatérő

Kepes András szinte az összes vezető tévécsatornánál megfordult már. Legutóbb a Magyar Televízió… Tovább olvasom