Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Jobbra kettő, balra kettő Dániában

Gulyásleves, csirkepaprikás, töltött káposzta, lecsó, diós-mákos bejgli, csöröge – mindezt megkóstolhatta, aki részt vett a magyar-székely estén nemrégiben a koldingi International Business Academyn. Dániában az uniós diákoknak – így a magyaroknak is – ingyenes a felsőoktatás, amit korábbi cikkeinknek köszönhetően egyre több megyénkbeli fiatal is kihasznál.
A hagyományos magyaros ételeket és süteményeket az akadémia magyarországi és erdélyi diákjai készítették, megvendégelték osztály- és iskolatársaikat. Mintegy nyolcvan különböző országból érkezett és dán diák vett reszt a rendezvényen, akiknek a hagyományos ételeken kívül egy kis bemutatóban is volt részük Magyarország és Erdély történetéről, nyelvérő, tájszólásairól, szokásairól. Székely táncbemutató is volt, amit követően a résztvevők kipróbálhatták a csárdást.


A magyar esten kívül még számos hasonló eseményt szerveznek az akadémián. Például az indiai estén a magyar diákok kóstolhatták meg az indiai hagyományos ízeket, ráadásul kézzel kellett enniük. Azután jön sorban a belga est, a hagyományos dán karácsonyi díszek elkészítését megtanító foglalkozás... Egy percig sem unatkoznak a diákok, s nem csak azért, mert tanulnak, az is hasznos tapasztalat, tudás, amit egymástól megszerezhetnek.


Negyvenhat magyar

2009 őszén a koldingi nemzetközi üzleti akadémián a dán diákok mellett mintegy 180 külföldi fiatal kezdte el tanulmányait nappali tagozaton. A hallgatók 19 különböző országból érkeztek, van köztük 46 magyar anyanyelvű is, többek közt Győrből, Sopronból. Ezenkívül 7 magyarországi egyetemista is úgy döntött, hogy fél évet Koldingban tölt az Erasmus cserediákprogram keretében. A magyar és a más uniós országokból érkező diákok tandíjmentesen tanulhatnak Dániába, ami nagyszerű lehetőség főleg azoknak, akik nem tudnák maguknak megengedni az évi 8-12 ezer eurós tandíjat.


Tulajdonkeppen ennyit fizetnek a nem EU országokból érkezők. Továbbá a diákoknak lehetőségük van angol nyelven továbbtanulni és egyidejűleg a dán nyelvet is megtanulni, amire nem nagyon lenne lehetőségük anyaországukban. Az első év eltöltése után sok diák kihasználja az itt adatott lehetőségeket és 1-2 félévet még valahol más országban tölt, vagy szakmai gyakorlaton, vagy más egyetemen ösztöndíjas cserediákprogram keretében. Nem csoda, hogy a Dániában tanuló külföldi diákok többsége már az első hónapok után úgy érzi, helyesen döntött, hogy a külföldi továbbtanulást választotta.


Zéhák helyett próbavizsga

„Most már biztos vagyok benne, hogy helyesen döntöttem amikor Dániát és az IBA-t választottam. Itt az oktatás teljesen másképp működik, mint Magyarországon, inkább gimnáziumérzetem van, mint egyetemi. Az órák 45 percesek, kis létszámú osztályokban tanulunk, ami véleményem szerint hatékonyabb, mint több 100 diákot egy terembe zsúfolni. A tanárok roppant segítőkészek: sokban megkönnyíti a munkánkat, hogy az órán leadott anyagokat felteszik az iskola internetes portáljára (BlackBoard).


A sokféle nemzetiségű diákkal már pár hónap után is szoros kapcsolat alakult ki, remélhetőleg ez a jövőben is így marad. Zéhák, zárthelyi dolgozatok nincsenek, novemberben van próbavizsgánk, ahol felmérik az eddigi tudásunkat, az igazi vizsga majd januárban lesz." – írta Kánai Szandra Koldingból. A győri lány marketing és gazdaság szakra jár az International Business Academyn.


Az iskola számos lehetőséget ajánlott neki további külföldi továbbtanulásra. A második évtől lehetősége van az Erasmus programban való részvételre, tanulmányi kirándulásokra Amerikába, Dublinba vagy akár Berlinbe. A negyedik félévben alkalma nyílik arra, hogy a kötelező szakmai gyakorlatot Új-Zélandon, Írországban vagy akár az Államokban töltse. Az IBA-t minden olyan jövendőbeli egyetemistának ajánlja, aki szereti a kihívásokat, az idegen nyelveket és kultúrákat, és nem utolsó sorban részese akar lenni egy olyan közösségnek, amely életre szóló élményekkel gazdagítja.

Boldog ország

„Dánia..., a világ legboldogabb országa. Egy ország, ahol a járókelők, a kerékpárosok, a sofőrök egyaránt rád mosolyognak és attól, hogy te visszamosolyogsz rájuk, jobban érzed magad. Itt senki nem siet, mindenki nyugodt és vidám." – fogalmazta meg Decsei Kinga, aki Sepsiszentgyörgyről jutott az északi országba. Úgy érzi, az, hogy az IBA-t választotta, a lehető legjobb döntés volt, amit hozhatott. Mindent megkapott ott, amire számított, sőt annál sokkal többet. Magas szintű közgazdaságtant tanul angolul, fejlett, barátságos környezetben, nemzetközi diákság, rugalmas, segítőkész, motiváló tanárok körében, sokszínű, dinamikus órákon.


Élvezheti az aktív diákéletet, valami egészen újat, mást, mint amihez hozzászokott. „Más itt, mint otthon. Az egész felfogás, a mentalitás, az értékrendszer. A hangsúly az elmélet gyakorlati alkalmazásán van. Itt nem érződik a tanár-diák közti státuszkülönbség. A tanárok örülnek, ha kérdezel, érdekli őket a véleményed és figyelembe is veszik, az órákba igyekszenek bevonni. Gondolkodásra és kreativitásra ösztönöznek. Gyakoriak a csoportmunkák és a projektek. A program, amin én vagyok, a menedzsment szak változatos: reál és elméleti tantárgyaim egyaránt vannak. Csak pozitív élménnyel szolgálhatok, nekem bevált Dánia, Kolding, az IBA."


Kisvárosi divattervezés

„Idén érettségiztem Győrben és már szeptemberben el is kezdtem a tanulmányaimat Sonderborgban divattervezést tanulok (International Fashion Design). Az első félév végén választhatok, hogy a divattervezést folytatom, vagy inkább e szakma üzleti részének megtanulását választom. Mindamellett, hogy azt tanulhatom, amit nagyon szeretek, elsősorban azért döntöttem úgy, itt tanulok tovább, hogy önálló lehessek, megtanuljak megállni a saját lábamon és nem utolsó sorban gyakorolhassam az angol nyelvet, megismerkedhessek más diákokkal, kultúrákkal." – fogalmazta meg Pásztor-Turák Réka.


Sonderborg egy kis egyetemi város, ahol nagyon sok külföldi diák van a világ minden részéről. Ez a legjobb hely, ha valaki igazából tanulni szeretne. Nem egy zajos nagyváros, jól lehet koncentrálni a dolgozatokra, csoportos projektmunkákra, amelyek a győri lánynak nagyon tetszenek. Ami még hatalmas előnyt jelent neki, hogy nem kell fizetnie tandíjat. Igaz, nem olcsó ország Dánia és nem könnyű diákmunkát találni a válság közepette. „Végül is nagyon szeretek itt lenni, megismerkedtem sok emberrel, folyton angolul beszélek és barmikor lemehetek a tengerpartra, hacsak kedvem támad hozzá."


További cikkek a témában:

http://www.kisalfold.hu/kulfoldi_olvasok_jelentese/daniai_lehetoseg_magyar_diakoknak/2103133/

http://www.kisalfold.hu/kulfoldi_olvasok_jelentese/daniai_portal_magyaroknak/2105314/

http://www.kisalfold.hu/kulfoldi_olvasok_jelentese/dan_tandijmentesseg_magyaroknak_is/2050028/


Szakok

A következő szeptemberben induló tanévben is van lehetőség tandíjmentesen továbbtanulni Dániában a következő szakokon:

Applied Professional Degree in Merketing & Economics (Manamegent Major, International Major, Tourism Major) + Bachelor in International Sales & Marketing

Applied Professional Degree in Multimedia Design & Communication + Bachelor in Web Development

Applied Professional Degree in Computer Science + Bachelor in Software Development

Applied Professional Degree in Fashion Design

Bachelor in Leisure Development

Bachelor of architecture and construction management

Bachelor of Value Chain Management

Bachelor of IT-Engineering

Bachelor of Civil Engineering

Bachelor of Mechanical Engineering

Bachelor of Global Business Engineering

Bachelor in Nutrition and Health

A Multimedia Design & Commincation szakon februári tanévkezdes is van, amire már most lehet jelentkezni!

Bővebb információ a dániai továbbtanulási lehetőségekről: www.daniaitovabbtanulas.dk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos vírusok tömlöce

Hamburg. Mivel foglalkozik az észak-európai Hamburgban egy forró égövi intézet? Például ebbe a… Tovább olvasom