Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 24°C Még több cikk.

Japán: női szakasz

Mikor külföldön élő olvasóinkat kérdeztük a női esélyegyenlőségről, a japánban élő Radnóty István előbb számolt be a női szakaszokról, mint a hírügynökségek.
 
„Japán ismerten férfidomináns társadalom, de persze itt is megvannak a jogszabályok az esélyegyenlőségre. Kérdés, mennyire veszik azokat igénybe. Szülés előtt és után 8-8 hét fizetett szabadságot adnak, amit meg lehet hosszabbitani 1 év fizetésnélkülivel. A legtöbben inkább vissza se mennek. Még mindig kevés a vezető beosztású nő, még ritkább, aki munka mellett családot is vezet. A mostani kormányfő előszeretettel invitál női politikusokat csapatába, jelenleg kettő a női miniszter, a környezetvédelmi és az igazságügyi. Tavaly mutatták a tévében az ország első női pilótáját, pár éve végre vannak női kalauzok is, ez 9 éve elképzelhetetlen lett volna. Egyre több vonattársaság vezeti be a különvagont a reggeli munkásjáraton, ahova csak hölgyek szállhatnak. Azért mert sajnos mindennapos a tapizás a tömött vonatokon."
 
Hírügynökségi jelentés:

A rendőrség ajánlására Tokióban kilenc nagy közlekedési magántársaság és metró avatott a közelmúltban olyan vagonokat, amelyeket csak nők használhatnak.

A reggeli csúcsban állnak ezek a kocsik rendelkezésre, hogy megkíméljék a nőket attól, hogy fogdossák őket, vagy obszcén felvételeket készítsenek róluk, többnyire mobiltelefonnal, a szoknyájuk alatt, amire reagálni sem tudnak a kocsik kapacitását háromszorosan meghaladó zsúfoltságban.

Egy 2004-es felmérés szerint az áldozatok kétharmada 20 és 30 év közötti nő. A múlt évben az ilyen jellegű szexuális zaklatás miatti feljelentések száma meghaladta a kétezret, ami az 1996-os feljelentések háromszorosa. A panaszok 1886 esetben vezettek letartóztatáshoz. Szakértők szerint e nagy szám nem jeleni, hogy ennyivel növekedett ezeknek a bűncselekményeknek a száma, inkább arról van szó, hogy a nőkben tudatosult: ezeket nem lehet szó nélkül hagyni és a bűnösnek felelnie kell.

A nők örülnek az új rendelkezésnek, a férfiak különbözőképpen reagálnak. Van, aki pozitívnak tartja, mondván, így legalább nem vádolhatják azzal, hogy perverz, mások szerint az lesz a következménye, hogy a férfiak vagonjai még tömöttebbek lesznek, és vannak, akik kifejezetten a férfiakkal szembeni diszkriminációnak tartják. Az első tapasztalatok szerint a rózsaszín csíkokkal megjelölt vagonokban oldottabb a légkör.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borravaló: A kiszolgálás ára a nagyvilágban

A kormány száz lépés programja kapcsán került a napokban napirendre a borravaló megadóztatása. Ha a parlament is jóváhagyja, a vendéglátósok szervizdíjat vezethetnek be, az önként bevallott borravaló után 15 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetni. E téren világszerte eltérő a gyakorlat. Tapasztalataikról külföldön élő magyar olvasóink számoltak be, akik közül többeknek szakmába vágott a kérdés. Tovább olvasom