Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Íz-világ: Washington – frissen fogott hal indiánoktól

Ahogy a házastárs, egy-egy vidék is lakva mutatja meg igazi arcát, ezért legjobb a tájakat a helyi étkeket kóstolva megismerni. Érdemes itthon is egy-egy távoli régió szokatlan receptjeit kipróbálni, ebben segít ízvilági kalandozásunk, ami ezúttal Washington államba vezet.
Egyszer volt módomban egy, a szakácskirályok közé tartozó gasztromesterrel beszélgetnem és nagyon kíváncsi voltam, hogy ő, aki több Michelin-csillaggal rendelkezik – aminek elvesztése miatt a franciák még öngyilkosságra is képesek – és főzhetett az amerikai elnöki párnak is a Fehér Házban, maga milyen ételt szeret a legjobban. Valami nagyon bonyolult és hosszú nevű, a pekingi narancsos kacsánál is nehezebben elkészíthető, egzotikus, mennyei, drága ritkaságra számítottam. Ehelyett habozás nélkül rávágta: kedvence a frissen fogott tengeri hal, amit a parton vesz a halászoktól és azonmód rögtön natúr megsüt és meg is eszi, majd egy kis fehérborral lelocsolja. Nos, valami ehhez hasonlóan egészséges és természetes étket ajánl washingtoni olvasónk is.


– Nálunk igen népszerű a „smoked salmon", ami magyarul a füstölt lazac. Mindenféle típust lehet ebből a halfajtából kapni. Évente egyszer van rá halászszezon is egy rövid ideig és kettőt foghatnak ki a sporthalászok. Az indiánok viszont egész évben halászhatják rezervátumukban. Én is oda szoktam menni hozzájuk és náluk mindig igen finomat és frisset vehetek és persze igazi Csendes-óceáni lazacot, nem pedig olyat, amit farmon neveltek, mint a csirkéket. Az ízben és az árban is nagy különbség van az indiánok fogta és a bolti lazac között – írta olvasónk, Szabó Antal Seattle-ből, az Egyesült Államokból. Ha vesz egy csaknem egy méter hosszút, körülbelül 75-80 dollárba kerül, de egy ekkoráért a halkereskedők több mint 130 dollárt kérnek és az nem is friss, ráadásul az ember nem lehet biztos az eredetében. Az indiántörzsek viszont a tengerparton éltek mindig is és már több ezer éves tapasztalatuk van, mert ez a hal az ősi ételük.

A füstölt lazacot a jégszekrényben sokáig el lehet tartani. Olvasónk pirított, vajas és fokhagymás francia kenyérrel és friss salátával, finom rajnai rizlinggel szereti és így ajánlja másoknak is. Amikor meleg az időjárás, szerinte gyorsan és élvezetesen el lehet vele intézni az étkezést.

Királylazacot, ami csak a hideg Csendes-óceáni vizekben létezik, nyersen is szokott venni. Korán kell kelnie miatta és lemennie a partra, ott várnia, mikor fut be egy kis halászhajó. Amit tőlük frissen és olcsón megvesz, azt otthon feldarabolja, mint a steaket, nagy szeletekre és gyakran grillen megsüti. Amikor így vásárol, a parton sokszor találkozik olyan ügynökökkel, akik megveszik a friss halat és szárazjégbe csomagolva küldik New Yorkba repülővel. Azt állítják, hogy még aznap föltálalják a halat a drága New York-i éttermekben. Na, tessék csak elképzelni, hogy mi pénzt elkérhetnek ott azért!

Lazac Tóni módra
A csendes-óceáni lazacot pucolás után be kell kenni extraszűz olívaolajjal, a belsejét meg kell tölteni finomra szeletelt citrommal, hagymával, fokhagymával és gyömbérrel. Becsomagolva alufóliába kerül a meleg sütőbe 45-50 percre. Hófehér gőzölt ázsiai rizzsel és finomra szeletelt vörös csemegepaprikával, hagymasalátával, jó erős csípős paprikával tálalható. Desszertnek illik hozzá a szeletelt ananász. Utána egy frissen darált, jó minőségű kávé, egy jó adag franciakonyakkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeum az asztronauták sajtjának

Először csak „vendégként" járt az űrben, aztán az asztronauták a felkészülés során és az… Tovább olvasom