Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Iskolavilág

Tanzániában a szülők még mindig sokat költenek a gyerek iskolai egyenruhájára, az olaszoknál viszont a diákok olcsón veszik és kedvelik a használt könyveket, sőt már az internetes tananyagot várják. Külföldön élő megyénkbeliek arról írtak, milyen eltérések vannak iskolák és iskolák között a világban.

László, Németország: „Idén Bajorországban a pápa látogatása miatt egy nappal később, szeptember 13-án kezdődött az iskola. A tanórák a gimnáziumokban 9-kor kezdődnek. Az általános iskola 9 évig tart, azután megvan az úgynevezett »Qualifizierter Hauptschullabschluss«, a legalacsonyabb végzettség. Ezután meg is szűnik a tankötelezettség. Általában a negyedik vagy az ötödik osztály után cserélik a gyerekek az általánost középiskolára, ami 10-ik osztályig tart, akkor megvan a »Mittlere Reife«. A gimnáziumot lehet folytatni 13-ikig, ami után megkapható az »Abitur«-nak nevezett érettségi. Csak ezzel lehet egyetemre menni. Most az a legújabb a bajoroknál, hogy 13 év helyett 12 évre húzták össze az időt az érettségiig. Ezt csak úgy tudták elérni, hogy több óra lesz naponta, sokszor délután is."

Szülők a tanórákon

Sanna, Svédország: „A tanítás már augusztus 21-én elkezdődött. Az elsősöknek hétfőn és pénteken 10.50-ig, a többi napon 12.50-ig tart a tanítás. Az általános iskola 9 éves. Az átlagos osztály létszám 20. A 0. osztályban és az elsősöknél 2 tanító van. Mindent ad az iskola, tanszereket, festékeket, füzeteket, tankönyveket, az ebéd is ingyenes. Így a szülőknek nem kerül az iskola egy őrében se. A szülők bármikor bemehetnek egy tanórára, még ebédet is kapnak. A lányomat meglátogathatom, ő elsős, de a fiam aki másodikba jár, már zavarnám. Ezért kihasználom az időt és igen gyakran ott ülök a lányom osztályában. Itt őszi, karácsonyi, húsvéti, nyári és sportszünet is van. Nincs osztályismétlés, főiskolán, egyetemen nincs tandíj."

Niki és Ádám, Nagy-Britannia: „Angliában a szülők anyagi helyzetétől függ, milyen iskolába jár a gyerek. A kicsit jobb iskolákban kötelező az egyenruha viselete, állandóan. Itt a gyerekek korábban kezdik az iskolát, 5 éves kor körül, és korábban be is fejezik, 16 éves kor körül. Azután mennek főiskolára, ami 2 éves képzést jelent, és 18 évesen már érett munkavállalóként böngészik a munkapiacot."

Szünet a hőség miatt

Enie, Thaiföld: „A szülők általában vallásuk, pénztárcájuk alapján választanak iskolát. Az átlag thai, állam által finanszírozott iskolába jár, az állam által előírt tananyagot tanulja. Nekik a tanév májusban kezdődik és februárban fejeződik be. Azért, mert a március, az április a legforróbb hónapok. Év közben is vannak szünetek, amelyek a buddhista vallás, a thai állam ünnepeihez, a királyi ház tagjainak születésnapjaihoz igazodnak. A gazdagabbak és a külföldiek nemzetközi iskolákba íratják gyermekeiket. Ezeken a helyeken a tanítás angolul, franciául, kínaiul vagy németül folyik, ami mellet kötelező a thai nyelv is. A nemzetközi iskolát az ember vagy a saját zsebéből oldja meg vagy benne van a munkaszerződésében. A nagykövetségek dolgozóinak gyermekei például az utóbbi kategóriába esnek. A tanév a nemzetközi iskolákban szeptember 1. és 21. között kezdődik és június végéig tart, a szünetek nagyjából úgy alakulnak, mint nálunk. Az iskolák 12 osztályosak, vagyis a gyermek 6 éves korától 18 eves koráig ugyanoda jár. Az oktatás az állandó nagy hőség miatt 6.50 és 7.30 között kezdődik és a diákok korától függően 12-15 óra között ér véget. Minden iskola biztosít sportolási, zenetanulási lehetőségeket, amelyek benne vannak a tanítás árában. A nemzetközi iskolák árai 1,5 és 3 millió forint/év között ingadoznak kortól, iskolától függően."

Bidellók, segédtanerők

Anikó, Olaszország: „Északon előbb, délen később ültek padba a diákok. Őszi szünet itt nincs, de 11 ünnepnap lesz az idei tanévben. A karácsonyi vakáció január 7-ig tart, s húsvétkor is egy hétre bezárnak az oktatási intézmények. Van olyan suli is, ahol 7.50-re, vagy 8.20-ra kell menni. Általában 20-22 az osztálylétszám. Emilia-Romagna tartományban jelentős összeggel támogatják az iskolaelhagyás megakadályozására irányuló kezdeményezéseket, mert a nagy a lemorzsolódás. Egy új, bevezetésre váró reform lehetővé tenné, hogy akár már 5 évesen is iskolapadba üljenek a nebulók. Minden iskolában dolgoznak bidellók, pedellusok, akik az iskola, a folyosók rendjéért felelnek, a diákokra felügyelnek a szünetekben.

A szellemi fogyatékkal élő vagy nehezen kezelhető gyermekek mellé – általában pszichológus végzettségű – segédtanárt rendelnek, ő a diákkal ül egy padban a tanítás alatt végig.
Az oktatási tárca elérte, hogy a tankönyvek ára idén nem emelkedett. Az általános iskolában – ez itt az 1-5. osztályt jelenti – a tankönyvekért nem kell fizetni, a költségeket az önkormányzat állja. A felső iskolákban drágábbak a tankönyvek és a nélkülözhetetlen szótárak. Ezért sikeres a használt tankönyvek piaca. Sok diák azért is szereti a használt könyveket, mert gyakran hasznos jegyzetek díszítik azokat. Sok család tankönyv-hitelt kénytelen felvenni, s a könyvesboltok többségében részletfizetés is kérhető, de előbb-utóbb az interneten is hozzáférhetők lesznek. Első osztálytól kezdve kötelezően tanulják a kicsik az angolt és az informatikát. Ugyancsak jó dolog a viszonylag sok gyakorlati jellegű foglalkozás, laboratóriumokban könyv nélkül sajátítják el a szükséges ismereteket a tanulók. Az állami általános iskolákban kétféle lehetőség közül lehet választani: az egész napos oktatás délután 5-ig tart, ekkor a szombat szabad, a csak délelőttös oktatásnál szombaton is van tanítás."
Egyenruha nyárra, télre

Veronika, Ausztrália: „Mivel itt fordítva vannak az évszakok, ezért a tanév is megfordul: februárban kezdődik, decemberben van vége, két kéthetes szünettel júniusban és szeptemberben. A tanórák általában 8.45-kor kezdődnek, a lányoméknál 8.35-kor, a fiaméknál 8.55-kor. Az egyenruha kötelező. Van olyan iskola, ahol a cipő is csak egyfajta lehet, de még a liberálisabb szelleműekben is csak zárt cipőt szabad viselni. Amelyik nap testnevelés óra van, azon lehet sportegyenruhát viselni. A szülő beszaladhat az udvarra a szünetben az elfelejtett tízóraival, az iskolai büfé is főleg a szülők önkéntes munkáján alapul, de a középiskolába csak nyílt napokon lehet bemenni. Fél 4 körül végeznek a gyerekek, egy hosszabb ebédszünettel. A legjobb otthon csomagolni ennivalót. Tazmániában 6 év az általános, 4 év a középiskola, 10.-ben záróvizsga, majd két év »college«, után jöhet az egyetem. Vannak egyházi és magániskolák, ahol mind a tizenkét év végigtanulható. Idén mindkét középiskolás gyermekemnek az állami iskolában 410 ausztrál dollár (mintegy 65 ezer forint) volt a tandíj, ebben viszont az utolsó ceruzáig az összes tanszer és tankönyv benne volt. Az egyenruhákra hasonló összeget költöttünk, de a kétszeresét is kifizethettük volna ha nem sikerül a drágább darabokat, téli szövetszoknyát, szövetblézert használtan venni."

Bandi, Egyesült Államok: – Városonként, körzetenként változik az iskolaév kezdete. Ahol mi lakunk, már augusztusban elkezdődött a tanítás, hogy előre ledolgozzák azokat a napokat, amikor télen hóakadályok miatt az iskolákat zárva tartják. Tantárgytól függően 8-9 órakor kezdődik a tanítás. A sportolók, zenekari tagok előbb kezdik a napot. Most azt szeretnék elérni, hogy csak 25 diák jusson egy-egy osztályba. Szeretnék az 5 éveseket is rendszeresen tanítani; 12 év az előírt, kötelező iskolázási idő. Kalifornia állam a diákok napi megjelenése alapján fizeti az iskolákat, így a létszámellenőrzés fontos. Nagy problémát okoz a nagyobb városokban, hogy sok diák nem fejezi be az iskolát, arányuk eléri a 20 százalékot, belőlük lesznek gyakran bandázók."

Összeállította: Rimányi Z.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A téma: zavargások Budapesten;

Tovább olvasom