Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Iskolaidő - szerkesztetlen változat

A téma: iskolaidő;
A kérdések:
– Mikor kezdődik a tanév (általános, középiskola) abban az országban, ahol jelenleg él/tanul/dolgozik? (Itthon rend szerint szeptember 1-én, de tudtommal ez nem mindenhol van így.)
- Megünneplik a tanévnyitót protokolláris keretek között?
– Mikor kezdődnek egy-egy nap a tanórák? (Nálunk reggel 8-kor, de tudtommal ez nem mindenhol van így.)
– Miben tér leginkább az iskolába járás gyakorlata a hazaihoz képest? (Például: egyenruha, segédtanító az osztályban, bemehetnek-e a szülők egy-egy órára, bármi, amit érdekesnek tart.)
- Mennyi az átlagos osztálylétszám?
- Hány évesen kezdik a kicsik az általános iskolát, hány évig járnak oda? Van előiskola, előképző?
- Milyen lehetőségeik vannak a továbbtanulásra?
- Kapnak valamilyen kedvezményt az iskolakezdők szülei, anyagi támogatást vagy munkaidőkedvezményt?
- Mennyibe kerül az iskolakezdés a szülőnek? (Tankönyvek, ruhák, felszerelések, beszerzése, ára.)
- Mennyi szünetük van a diákoknak? (őszi, téli, húsvéti, nyári)
 
László, Németország
Iskola némtországon idén legalábbis bajor országon a pápa látogatása miatt egy nappal késöb fog kezdeni: Szeptember 13-án. Tanórák az alacsonyabb iskolákon 8-kor, gymnásiumon 9-kor kezdötnek. Általános iskola 6-éven felülieknek kezdödik. Ha egy gyerek szeptember után született, szülök egy évvel késöb is adhatják az iskolába. Az általános iskola 9 évig tart, azután megvan az úgy nevezett "Qualifizierter Hauptschullabschluss", a legalacsonyabb iskola végzés. Ez után meg is sünik a tankötelezettség. Általában a negyedik vagy az ötödig osztáj után csrélik gyerekek az iskolát: Van aki marad az általános iskolán (Hauptschule), van aki középiskolára cserél  (nem vagyok biszos így hívják e magyarum, Németországon "Realschule" a neve). ez az iskola typus 10-ik osztájig tart, ami után meg van a "Mittlere Reife". Ezután folytathat a gymnáziumon a 13-ik osztájig, amiután megkapja az "Abitur"-nak nevezett éretségit. Csak ezzel lehet egyetemre menni.
Most a legújabb Bajorországon az, hogy 13 év helyett 12 évre húzták össze az idöt az éretségig. De es csak azzal lett elérve, hogy ebben a 12 évben több óra lessz naponta. Sokszor délután is lessz tanóra. Csak nem lessz több helység, nem lessz több tanár, és sokszor még a diákoknak vagy szüleiknek kel azzal törödniük, hogy honnét szedig az ebédet - mer a eddig félnapi iskolák erre nem vannak fölkészítve. Bajor miniszter elnök szellemi hasménése ennek az oka - úgy latszik rosszul álmodott egy este ... Eddig délután szölöknek legalább meg vol a lehetöségük, azt rendbehozni, amit az iskola elszalasztot. Most - délutáni iskolával - márt az is nehéz lessz.
 
Sanna, Svédország
Svédországban a tanitás augusztus 21.én kezdödött..
A tanévnyitás nem szokás az álltalánosiskolában. Reggel 8,10-kor kezdödnek az tanórák az elöiskolások vagyis a 6 évesek és az elsösök 10,50.ig  hétfön és pénteken a többi napokon pedig 12,50.ig van a tanitás. Fokozatosan emelik az idöpontot. A felsötagozatban már 14,50-ig tart a tanitás.
Az általanos iskola 9 éves , 3 tagozatból áll alsó , közép és felsö. Az átlagos oszt´ly létszám 20.  A  0. osztályban  és az elsösöknél 2 tanito van .Mindent ad az iskola tanszereket ,fest´keket ,füzeteket , tankönyveket az ebéd is ingyenes.Egyenruha nincs. Igy a szülöknek nem kerül az iskolakezdés egy örében sem. (Fizetünk épp el´g adót! )
A szülök bármikor bemehetnek egy tanór´ra, még ebédet is kapnak.A lányomat meg látogathatom Ö elsös , de a fiam aki 2.ba jár már zavaro vagyok, úgy hogy kihasználom az idöt amig lehet és igen gyakran ott ülök a leányom osztályában .  Szünet öszi, karácsonyi, sport , husvéti és nyári van
Tovabbtanulásra elvileg minden tanulónak van lehetösége mivel nincs osztályismétlés minden tanuló elvégzi az iskolát és mehet a gimnáziumba. Föiskola , egyetemre már mások a követelmények , nincs tandij igy az anyagiakra nem kell gondolni van tanulmányisegélyés tanulmányikölcsön.
 
Niki és Ádám, London
Itt angliában rétegtől függ hogy milyen iskolába jár a gyerek, de a kicsit jobb iskoláknál kötelező az egyenruha viselete állandóan. Itt a gyerekek korábban kezdik az iskolát 5 éves kor körül, és korábban be is fejezik 16 éves kor körül. Azután mennek főiskolára 2 éves képzés, és 18 évesen már érett munkavállalóként böngészik a munkapiacot.
Természetesen itt is vannak segélyek, a rászruló családoknál, de nemsokan vannak rászorulva. Ha úgy nézem, hogy a családnak már van 1 háza, akkor 3-4 órányi munkabérből ki tudja fizetni a villanyt, 1 napi bérből a gázt, 1 órányi bérből a vizet, és 2 napi bérből a helyi tanácsadót (karban tartó, takarító, stb).
A diákoknak ugye ingyen van a metró, busz. egyedül az élelmezés, és ruházás maradt hátra. De ezt is meg lehet oldani már olcsón, mert ide is betört a kínai. Hozzá kell tennem én mindent minimálbérrel számoltam! Egy jól kereső férfi mellett a nők nem szoktak dolgozni, csak gyereket nevelnek. Itt a környéken rengeteg példa van kövér semmittevő nők csücsülnek a ház elött, és kiabálnak a fára mászó gyereknek, "hogy le ne ess, mert elöröm a lábad!"
Niki és Ádám, London
 
Enie, Thaiföld
Tajfoldon az iskolarendszer nagyon nyitott. A szulok altalaban vallasuk illetve penztarcajuk alapjan valsztanak. Az atlag taj, az allam altal finanszirozott iskolakba jar es az allam altal eoirt tananyagot tanulja. Nekik a tanev majusban kezdodik es februarban fejezodik be. Mindezt azert, mert a marcius, aprilis a legforrobb honapok. Erre az idore a tanitas leall. Ev kozben is vannak kisebb nagyobb szunetek, amelyek a Buddhista vallas unnepeihez, a kiralyi haz valamely tagjanak szuletesnapjahoz, valamint a taj allam kulonbozo unnepeihez igazodnak. A gazdagabb tajok illetve a kulfoldiek nemzetkozi iskolakba iratjak gyermekeiket. Ezeken a helyeken a tanitas angolul, franciaul, kinaiul vagy nemetul folyik, ami melle kotelezoen kell oktatni a taj nyelvet is. A nemzetkozi iskolat az ember vagy a sajat zsebebol oldja meg vagy benne van a munkaszerzodeseben. A nagykovetsegek dolgozoinak gyermekei peldaul eme utobbi kategoriaba esnek. A tanev a nemzetkozi iskolakban nagyjabol september 1-21 kozott kezdodik (teljesen iskola fuggo) es junius vegeig tart es a szunetek nagyjabol ugy alakulnak mint nalunk. Termeszetesen, azok a gyerekek, akik nemzetkozi iskolakba jarnak beszelik az adott tanitasi nyelvet. Az iskolak 12 osztalyosak vagyis a gyermek 6 eves koratol 18 eves koraig ugyanabba az isolaba jar, hacsak kozbe nem jon valami. Megesik azonban, hogy az iskolahoz ovoda (elokepzo) is tartozik, ahova 3 eves kortol jarhat a gyermek. Legyen az akar taj jellegu akar nemzetkozi iskola, az oktatas az allando nagy hoseg miatt 6.50 es 7.30 kozott kezdodik es a diakok koratol fuggoen 12-15 ora kozott er veget. Minden iskola biztosit extra-curricularis rendezvenyeket is, mint peldaul sport, matematika, zene tanulas stb., amelyek benne vannak az egy-egy iskola egy evre megjelolt tanitasi araban. Csak elgondolkoztatsul, a nemzetkozi iskolak arai 1,5 es 3 millio forint/ev kozott ingadoznak kortol es iskolatol fuggoen.
 
Anikó (Olaszország)
Olaszországban tartományonként változik az iskolakezdés napja. Általában északon előbb, délen később ülnek padba a diákok. Szeptember 11-én nyitották meg kapuikat az első intézmények, s ezt követően folyamatosan a többiekben is megkezdődik az oktatás. Az idén Emilia-Romagna tartományban – ahol én is lakom – a leghosszabb a vakáció, itt szeptember 19-én, kedden csengetnek be először. De az iskola igazgatója dönthet úgy is, hogy pár nappal korábban megkezdi a tanítást, ezt az egy-két napot azonban később „visszakapják" a diákok. A tanítási napok száma az idén összesen 204 lesz. Őszi szünet itt nincs, de 11  ünnepnap lesz az idei tanévben. A karácsonyi vakáció január 7-ig tart majd, s húsvétkor is egy hétre bezárnak az oktatási intézmények.
Úgy tudom, sehol nem rendeznek ünnepélyes tanévnyitót és évzárót. (A bizonyítványt egy meghatározott napon a szülő veszi át az iskolában.) Nincs egyenruha és nem viselnek iskolaköpenyt sem a diákok. Az intézmények többségében 8 órakor kezdődik a tanítás, de van olyan suli is, ahol 7.50-re, vagy 8.20-ra kell menni. Általában 20-22 fős osztályok vannak, kivéve a kis településeket, ahol esetleg nincs ennyi gyerek. A szakközépiskolákban viszont ennél nagyobb létszámmal indulnak az osztályok, de elég nagyarányú a lemorzsolódás. Emilia-Romagna tartományban például – ahol több mint 154 ezer középiskolás diák tanul – jelentős összeggel támogatják az iskolaelhagyás megakadályozására irányuló kezdeményezéseket.
Az olasz gyermekek abban az évben mennek elsőbe, amikor betöltik hatodik életévüket. (Tehát a 6. születésnapjukat december 31-ig betöltők is iskolakötelesek már az év szeptemberében.) Egy új, bevezetésre váró reform lehetővé tenné, hogy akár már 5 évesen is iskolapadba üljenek a nebulók.
Minden iskolában dolgoznak bidello-k (pedellusok), akik az iskola, a folyosók rendjéért felelnek, a diákokra felügyelnek a szünetekben. Korábban ők takarították a tantermeket is, de ma már ezt takarító vállalatokra bízzák.
Barátnőmnek két iskolás gyermeke van, egy kisvárosban élnek, tőle kérdeztem, miben is különbözik a magyar iskolától egy itteni. Meglepődve hallottam, hogy az általános iskolában a szülők csak a kapuig kísérhetik a gyermekeket - még a kis elsősökkel sem lehet bemenni a tanterembe -, innen aztán a bidello (ha hölgy, akkor bidella) veszi gondjaiba őket. Ha az anyuka beszélni szeretne a tanítóval, a pedellussal kell kihívatnia.
A szülői értekezleten a nevelők csak általánosságban beszélnek, soha nem említenek név szerint senkit sem, legyen szó a tanulmányi eredményről vagy a magatartásról. Ilyen információkat csak a fogadóórán kaphat a szülő, kizárólag a saját gyermekéről.
A szülők nem kapnak munkaidő-kedvezményt, de – a munkahelyi igazolás bemutatása után - a kisdiák reggel korábban bemehet az intézménybe, a pedellus előbb kinyitja számára az iskolát, illetve délután az előre megbeszélt ideig maradhat, amíg hozzátartozói nem jönnek érte.
A szellemi fogyatékkal élő vagy nehezen kezelhető gyermekek mellé – általában pszichológus végzettségű - segédtanárt rendelnek, ő a diákkal ül egy padban, a tanítás alatt végig, így egészséges társaikkal ők is egy osztályba járhatnak. Emilia-Romagnaban az idén – a tavalyinál lényegesen több – csaknem 5500 segédtanár fog dolgozni.
Egy júniusi oktatási minisztérium rendelet értelmében, a kiadókkal kötött megállapodást követően a tankönyvek ára az idén nem emelkedik.
Az általános iskolában – ez itt az 1-5. osztályt jelenti - a tankönyvekért nem kell fizetni, a költségeket az önkormányzat állja. A szülő a könyvesboltban egy névre szóló igazolást kap, amelyet az osztályfőnöknek kell leadni, vagy pedig meg kell ugyan vásárolni a  köteteket, de azok árát az iskolában visszaadják. Az alsósoknak tehát csak a tanszereket kell megvenni. Ez sem olcsó mulatság, hiszen már a legfiatalabbak is márkás hátizsákot, tolltartót, noteszt szeretnének. A - középső iskolának nevezett - 6-8. osztályban átlagosan 300 euróba kerülnek a tankönyvek, a legdrágább a 6-osoké, valamivel olcsóbb a következő két osztályban.
A felső iskolákban – gimnáziumban, szakközépiskolában - viszont még ennél is drágábbak a tankönyvek és a nélkülözhetetlen szótárak. Ezért is van minden évben nagy sikere a használt tankönyvek piacának, csereberéjének. Újabban egyes könyvesboltok is felvásárolják szótárakat és a három évnél nem régebbi kiadású, jó állapotban lévő középiskolás tankönyveket (általában a borítón feltüntetett ár 30 %-áért) és az eredeti ár felén árusítják azokat. Becslések szerint a diákok egyharmada vásárol egy vagy több használt tankönyvet. Sok diák nemcsak a megtakarítás miatt dönt a  használt könyvek mellett,  hanem azért is, mert gyakran hasznos jegyzetek, a dolgozatírásnál felhasználható információk is "diszítik" azokat. Sok család tankönyv-hitelt kénytelen felvenni, s a könyvesboltok többségében részletfizetés is kérhető. Olyan családról is tudok, ahol a legdrágább tankönyveket kölcsönkérik és fénymásolják, bár ez a módszer inkább az egyetemistákra jellemző.
Olvastam, hogy a  tankönyvek előbb-utóbb az interneten is hozzáférhetők, illetve letölthetők lesznek, amennyiben az erre vonatkozó jogi szabályozás megszületik. Minden évben 10 euróba kerül a kötelező diák balesetbiztosítás. Barátnőm szerint az iskola „rendszeresen pénzt kér": önkéntes adományokat vár, de mivel ennek összegéről, a felhasználás módjáról nem tudnak a szülők, egyre kevesebben támogatják ilymódon az intézményt. Mesélte, hogy náluk például nincsen konyha, tehát a máshonnan hozott ebédet meg sem tudják melegíteni, s műanyag tányérból esznek, műanyag pohárból isznak a gyerekek. Remélhetőleg egy nagyvárosi, modern intézményben más a helyzet. Első osztálytól kezdve kötelezően tanulják viszont a kicsit az angol nyelvet és az informatikát. Ugyancsak jó dolog a viszonylag sok gyakorlati jellegű foglalkozás - itt laboratóriumnak nevezik -, ilyen például a környezetismeret is, ahol könyv nélkül sajátítják el a szükséges ismereteket.
Az állami általános iskolákban kétféle lehetőség közül lehet választani: az egésznapos oktatás, amely délután 5 óráig tart, s ekkor a szombat szabad, illetve a csak délelőttös oktatás, ekkor viszont szombaton is van tanítás. A magániskolákban ez a szülők és az intézmény közötti megállapodás függvénye.
 
Veronika, Ausztrália
Mivel itt Ausztráliában forditva vannak az évszakok, ezért a tanév is megfordul: februárban kezdodik és decemberben van vége-a kezdo-és a zárónap államonként változik.
Megünneplik a tanévnyitót protokolláris keretek között? Nem jellemzo... Mikor kezdodnek egy-egy nap a tanórák? A nap általában 8:45-kor kezdodik (a lányoméknál 8:35 a fiaméknál 8:55) Az egyenruha kötelezo, iskolánként változik mennyire veszik szigorúan. Van olyan iskola, ahol a cipo is csak egyfajta lehet, de még a liberálisabb szellemü iskolákban is csak zárt cipot szabad viselni. Amelyik nap valamilyen testnevelés óra van aznap lehet a sport-egyenruhát is viselni. A szülok részvétele iskola-tipusonként változó, általánosban be lehetett szaladni az udvarra a szünetben az elfelejtett tizóraival,stb, az iskolai büfé is foleg a szülok önkéntes munkáján alapult, de a középiskola már "komolyabb", ide csak a nyilt napokon lehet bejönni. A nap hosszabb ideig tart mint otthon, általában 3 - fél 4 körül végeznek a gyerekek, egy hosszabb ebédszünettel. Az iskolákban általában nincs fott étel, a büfék kinálata pedig általában nem az egészséges táplálkozás jegyében születik, szóval a legjobb otthon csomagolni.
Mennyi az átlagos osztálylétszám? Húsz és harminc között
Az utóbbi években egyre korábbra tolódott az iskolakezdés idopontja, régebben abban az évben kellett az iskolát elkezdeni, amelyikben a gyermek betöltötte a hatodik életévét (akár már januárban, akár csak decemberben)ujabban már ötévesen elsosök lesznek, és már négy évesen elokészitobe járnak.
Az iskola hossza államonként eltéro, itt Tasmániában hat év az általános, utána négy év középiskola ,a tizedikben záróvizsga, majd két év un. college ami után jöhet az egyetem.Ez az állami iskolák menetrendje. Vannak egyházi és magániskolák ahol mind a tizenkét év végigtanulható.
Az iskola a tizedik évfolyamig ill 16 éves korig kötelezo, utána lehet foiskolára, egyetemre menni, vagy a TAFE nevü (Technikai és egyéb továbbképzés) iskolatipusban a legkülönfélébb témáju és hosszúságu tanfolyamokon - szakképzéseken oklevelet szerezni.
A szüloi hozzájárulás mértéke iskolánként változik, az idén mindkét középiskolás gyermekemnek az állami iskolában 410 $AU volt a tandij, ebben viszont az utolsó ceruzáig az összes tanszer és tankönyv benne volt. Az egyenruhákra hasonló nagyságú összeget költöttünk, de a kétszeresét is kifizethettük volna ha nem sikerül a drágább darabokat (téli szövetszoknya, szövetblézer) használtan megvenni.
Tasmaniában három részre oszlik a tanév, február közepétol december közepéig két kéthetes szünettel juniusban és szeptemberben.
 
Bandi Kaliforniabol
Itt nalunk Californiaban varosonkent, korzetekkent valtozik az islola ev kezdete. Ahol mi lakunk, itt mar Augusztusban kezdodik a tanitas. Mi a Los Angelest kornyezo hegyekben lakunk es mivel itten telen havazas van, ho akadalyok miatt az iskolakat neha napokig zarva tartjak. Igy ezeket a napokat a gyerekek elore potoljak.  A tanev kezdetet leginkabb az elsosokkel unneplik, a tobbinel csak a szokasos bemutatkozas a tanarok es diakok altal.  Tantargytol fuggoen 8-9 orakor kezdodik a tanitas. A sportolok, zenekari tagok elobb kezdik
a napot.  Szuloknek altalaban meg van a lehetoseg a tanitaskozbeni latogatas, de ez is valtozik a korzetektol fuggoen, altalaban csak igazgatoi engedelyel.  Nekunk furcsa az, hogy a tanterem tantargyhoz kotott, tehat a tanare. A diakok vandoronak teremrol teremre. Az osztalyok osszetetele tantargy szerint valtozo. Nem kotelezo minden tantargy a diakoknak..
 Osztalyok letszama korzetek szerint valtozo, altalaban 30 fo a cel. A legujabb eloirasok szerint 25 diakot akarnak egy-egy osztalyban. Nalunk helyi viszonylatban mas a korulmeny mivel az allando lakossag 14,000 leginkabb nyugdijas, igy kevesebb a diak, mint a nagy varosokban. Az elso osztalyt 6 evesen kezdik a gyerekek, egy ujabb javaslat szerint szeretnek az 5 eveseket is rendszeresen tanitani, ezen a torvenyhozas dolgozik. itt Amerikaban 12 ev az eloirt, kotelezo iskolazas. Ami 8 ev altalanos, 4 ev magas szinvonalu. California allam a diakok napi megjelenese altal fizeti az iskolakat, igy a napi letszam ellenorzes nagyon fontossa valik.  Tovabbtanulasi lehetoseg iskolai eredmenyekhez kotott, de ugyancsak anyagi helyzet es etnikai hatter is szamitasba jon.Osztondijra meg van a lehetoseg ami ugyancsak eredmenyekhez anyagi helyzethez, vagy szarmozashoz kotott. Egyetemi szinvonalon allami kolcson is lehetseges, hosszu lejaratu visszafizetessel.
  Elegge nagy problemat okoz a nagyobb varosokban, hogy sok diak nem fejezi be az iskolazast, 20% neha tobb aki nem vegzi el a 12 evet. Gyakran ezekbol fejlodik a sok gang.  Szuloi tamogatas, munkaido kedvezmeny itt nem letezik. A tankonyvek dragak, anyagi helyzettol fuggoen a diakok kedvezmenyesen is megkaphatjak. Ket unokank allami foiskolas, a tankonyveik teszik ki a legtobb koltseget. Iskola szunetek altalaban Karacsony, Husvet kornyeken vannak. Most mar ez a teli, avagy tavaszi szunet, mivel az uj divatu "politikai corretseg" miatt a kereszteny elnevezest hasznalni tiltva van. Serti azokat akik hitetlenek, vagy mas vallast kovetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A téma: zavargások Budapesten;

Tovább olvasom