Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Irodalomérettségi olasz módra

Az olasz érettségizők a múlt héten írásbeliztek, most kezdik a szóbeliket. Parmaban élő olvasónk, Anikó érdekességképp elküldte az irodalomfeladatokat.

„Ahogy otthon szokás, az irodalom érettségi témákkal kapcsolatban itt is folytak a találgatások, de nem jött be senkinek, nagyon váratlan feladatokat kaptak a diákok. Választhatták Giuseppe Ungaretti A sziget című versének elemzését, írhattak az ENSZ-ről, az Atlanti Szövetségről vagy az Európai Unióról, a vidéki kézműves mesterségek társadalmi jelentőségéről, innovációs lehetőségeiről. Egy újságcikk megírására is vállalkozhattak, ebben az esetben alapanyagokat kaptak. Ennél a lehetőségnél több témakör is volt.

A művészeti-irodalmi témakör: az eltávolodás, a veszteség visszatérő érzése a személyiség fejlődésében. (Ezt választották a legkevesebben.) A szociális-gazdasági: a városi és a külvárosi élet, annak egyéni és kollektív vonatkozásai. A történelmi-politikai: demokrácia és nemzet, Olaszország és Európa egysége, a szabadság és testvériség gondolata Giuseppe Mazzini politikájában. A műszaki-tudományos: a tudományos ismeretek célja és határai, mit mond a tudomány a minket körülvevő világról, saját magunkról és az élet értelméről.

A legtöbben teljesen más témákra számítottak, az internetes előrejelzések alapján a terrorizmussal, az iszlámmal, a kínai kereskedelemmel kapcsolatos kérdéseket vártak. Az írásbeli itt egyébként három napos, az első az olasz irodalomé, a második a szaktárgyé, a harmadikon egy tesztek kapnak a diákok, ami akár öt tantárgyat is átfoghat. Lehetnek benne röviden kifejtendő kérdések, egy-egy szavas választ kívánók, vagy olyanok, ahol több felsorolt válasz közül kell kiválasztani a helyeset."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenszonda autósoknak

Tovább olvasom