Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 32°C Még több cikk.

Ibolyaillat mindenütt

Parma. A virágok nyelvén szerénységet, alázatosságot jelentő ibolyáról elnevezett fesztivált tartottak az észak-olaszországi Pármában a tavasz beköszöntekor. Az illatos, lila virág ugyanis a város egyik szimbóluma, az arról elnevezett parfüm, a Violetta di Parma pedig már 140 esztendeje a világ számos országában népszerű a hölgyek körében, s magát a várost is ismertté tette sokfelé.
A Parmába látogató turisták általában nem térnek haza ibolyás ajándéktárgy nélkül – írta beszámolójában ott élő olvasónk, Sánta Anikó. Az ibolya Napóleon második felesége, Mária Lujza pármai hercegnő kedvence volt, saját maga ültette, gondozta a botanikus kertben és nyári rezidenciája, a colornoi kastély kertjében a kis növényeket.


A hercegnőre ma is nagy tisztelettel emlékeznek a helybeliek, emlékét nemcsak egy neki dedikált múzeum őrzi, hanem – többek között – a világhírű operaház, a Teatro Regio (Királyi Színház), amelyet ő építtetett.


Mária Lujza nemcsak magát a violetta virágot, hanem a lila színt is szerette. Némelyik levelében aláírás helyett például egy ibolyát rajzolt, udvarának inasai, szolgálói lila ruhát viseltek, s a hercegnő általában ilyen színű köpenyt viselt.


Az ő kérésére kísérletezték ki a pármai ibolyának nevezett esszencia titkos receptjét a pármai annunziata rend szerzetesei. Hosszas, türelmes próbálkozások után sikerült előállítaniuk azt az illatformulát, amely teljes egészében megegyezik a virág illatával. Először kizárólag Mária Lujza használta az esszenciát.


Később, 1870-ben egy élelmes pármai vállalkozó, Ludovico Borsari megszerezte a Violetta di Parma receptjét és az elkészítési mód leírását, s merészen elhatározta, nagyobb mennyiségben előállítja a parfümöt.


Elképzelése bevált: a Borsari cég a mai napig gyártja és exportálja a parfümöt. De készítenek testápolót, szappant, fürdőzselét, púdert is. A kezdeteknek állít emléket a városban a parfüm múzeum, amely jelenleg átalakítás miatt sajnos nem látogatható.


Ám nemcsak a szépségipar alapanyaga ez a kora tavasszal virágzó, kedves növény, a természetgyógyászatban is széles körben alkalmazzák: virágát, levelét, ritkábban a gyökerét is felhasználják.


Virága nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású.


A levelét izzasztásra, vértisztításra használják. Enyhíti a köhögést, az asztmát, a szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot.


Gyökeréből pedig enyhe víz- és hashajtó hatású szirupot készítenek. A gyökerét meg kell szárítani a napon, majd papír- vagy vászonzacskóban kell tárolni.


A virágokat és a leveleket viszont árnyékban, szellős helyen kell szárítani és üveg- vagy kerámiaedényben, fénytől védve kell őrizni.


Parmában mondhatni kultusza van az illatos ibolyának: a cukrászok is kedvelik, kandírozott virágait torták, sütemények diszítésére használják és csokoládét, többféle cukorka is készül belőle, amelyeket ízléses dobozokban árusítanak.


A kandírozott violetta egyszerűen elkészíthető: először száraz, levegős helyen meg kell szárítani a virágokat. Ezután kevés vízben fel kell oldani a cukrot és addig főzni, forralni, amíg a víz elpárolog belőle. Ebbe a szirupba kell azután belemártani óvatosan, kis csipesszel a szirmokat, majd a sütőben megszárítani azokat.


Lekvárt is könnyen lehet főzni a virágokból: fél pohár vízben fel kell olvasztani 800 gramm cukrot. Ezután hozzáadni 150 gramm szárított illatos ibolyát, 600 gramm reszelt almát és mindezt 30 percig forralni.


Az ibolya fesztivál legérdekesebb helyszíne a belvárosi botanikus kert volt, ahol számtalan ibolyaféle honos. De a többi helyszín is sok látogatót vonzott, nagy sikere volt a kiállításoknak és a hozzá kapcsolódó kirakodóvásárnak is. Ezért a rendezvényt valószínűleg jövőre is megismétlik.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presser Pici Los Angelesben

A Presser koncertről küldött néhány fotót Los Angelesben élő olvasónk, Erika, de rövid… Tovább olvasom