Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Homokra épülő város

Az Egyesült Arab Emírségek Dubai nevű tagállamára a szó szoros és átvitt értelmében is vonatkoztatható, hogy homokra épült város. Olvasónk, Galgóczi Róbert helyszíni beszámolója.
A város arab neve magyarul találkahely. Ez is szó szerint vonatkozik a városra és a város jövőjére. Sőt, az uralkodó emír terve szerint ebben rejlik a jelenlegi építkezés értelme és üteme.
Találkahely. A dubai emirátus arab mértékkel mérve nem gazdag állam. Föld alatti olajkészlete 8 évre tehető. 8 év után elapad az olaj, elapadnak a petrodollár milliói is és a városnak nem lesz jövedelme. Mohamed bin Rashid al-Maktoum, Dubai mai uralkodója, ezért elhatározta a holnaputáni jövő városának építését. Amit ma itt látunk, holnaputáni technika. Mondván: legyen a város a fizetőképes turisták exkluzív pihenő- és szórakozóhelye.


Az óváros egy kis öböl partján épült. Az őslakók gyöngyhalászatból éltek. Arannyal is kereskedtek. Az óvárost forró sivatag veszi körül. Az új város a perzsa öböl vizében felhalmozott gigantikus homokszigetekre épül. Mint óriási pálmafa az egyik, mint a föld mása a másik. Ezeken nyernek házhelyet luxusvillák és előkelö szállodák építésére. A Burj Arab is, Dubai új jelképe, mesterséges szigetre épült. Az építészeti mestermű alkotása közben sajnos nem fordítottak figyelmet a tengeralatti élőlények épségére.

A város a szuperlatívuszok birtokosa. Dubaiban található a világ legtöbb toronydaruja és földgyaluja. A városban található a világ legtöbb s legnagyobb építkezési helye. A naponta megmozgatott épületanyag a gizai piramis tömege.

Itt emelkedik a világ legmagasabb tornya az égbe. Burj Kalifa 800 méteres a csúcsáig. Itt áll a világ legnagyobb mecsetje. Padlóján a szőnyeg 7139 négyzetméter nagyságú. Itt nyílt meg a világ egyetlen 7 csillagos szállodája. A híres Atlantis Resort. 1539 szobával rendelkezik. Egy éjszakára egy lakosztály ára 36.000 USA dollár. Kevesen tudják megfizetni azon 2 szoba árát, melyekből látni lehet az óriási akváriumban békésen úszkáló halakat. Továbbá: itt épült, itt áll a világ legnagyobb bevásárló központja, a Dubai Mall. 8 szinten akkora felülettel rendelkezik, mint 25 futballpálya. Ekkora épület tervezése, ekkora csarnokok elkészítése, valamint ekkora felület zavarmentes üzemeltetése a technika legfejlettebb szintjét követeli. Hogyan érik el a helységek kivilágítását, a helységek szellőztetését, a helységek áruval való ellátását s a helységek tisztántartását? Mennyi szervezésre van ehhez szükség? Rend és a közönség biztonságának a fenntartása is megoldandó feladat.


A Mall of the Emirates világhíres attrakcióval, számos közönséget vonzó „mágnessel" is rendelkezik. Gondoljunk csak bele. A szabadban 42 fok a meleg! A közeli sivatagból forró szél hevíti a várost. A Ski Dubai légkondicionált helységében, területe 400-szor 75 méter, mínusz 1 fokra hűtik a levegőt. Hóágyúból hullik a mesterséges hó és akinek pénze és kedve van, jöhet síelni. 400 méter hosszú lesiklópálya áll a szórakozók rendelkezésre. Lehet szánkózni s hógolyózni is. A környező sivatag beduin lakói itt láthatnak igazi, európai hóembert.

A kötélpálya kezdeténél, hosszú sorban állnak az emberek. Előzőleg persze meleg ruhát, kemény síbakancsot meg sílécet bérelnek. Ifjabb látogatók szánkóznak. A látott tény dacára hihetetlennek tűnik az egész építmény és berendezés valamint mesterséges téli tájt. Európából hozattak fenyőfát.

A Ski Dubai megtekintése közben az idegenvezető a következő, állítólag valós történetet mesélte. Az emír egyik kedvenc szórakozása, hogy titokban a turisták közé keveredik. Ilyenkor meg-megszólít egy-egy vele összefutó látogatót. 2 kérdést szokott feltenni. „Hogy van uram?" (Hölgyet Arábiában nem illik megszólítani!) „Hogy tetszik a város?"

Egy osztrák turista hiányolta, hogy Dubaiban nem lehet síelni. Tessék! Dicséret helyett elégedetlenség. Ámde. Állítólag ez adta az ötletet, a Ski Dubai építésére. Azóta a turista havonta magas nyugdíjat kap Dubajból.


Ha valaki Dubaiba készül, megéri azon töprengeni, hogy mi újat ajánlhatna az emírnek? A dubai emír egyéb területen is bőkezű. Alattvalóit nem adóztatja. Ennek dacára magas szinten áll az ország infrastruktúrája. A világ első önműködően üzemelő metrója ebben a városban közlekedik. Egy picit félni lehet benne. Igazi szellemvasút. A holnaputáni jövő technikája.

A polgárok nem fizetnek betegbiztosítást. Ennek dacára ingyenes az orvosi kezelés és a felírt gyógyszerek kiváltása is költségmentes. Sem a kórházi gyógyítás, sem a gyógykúra, az ápolás nem kerül pénzbe. A világ legjobb orvosai és kiváló sebészei dolgoznak a dubai klinikákon. Dubai ma az arab világ keresett gyógyászati központja.

Csupán forgalmi adót ismernek a polgárok. A turisták is fizetik. Kik, honnan érkeznek? Az idegenvezető szerint a legtöbb turista az Aeroflot légitársaság első osztályú utasa. Újgazdag oroszok. Nyakukon vastag aranylánc csillámló drágakővel. Ők lepik el a bevásárlóközpontok ékszerüzleteinek pultjait. A következő csoport az amerikai légitársaságok gépén érkezik. Ők is nagy hangerővel rendelkeznek. Viselkedésük azért nem annyira feltűnő. Kik teszik ki a harmadik csoportot? A németek.


Dubai Németországban nagy tekintéllyel rendelkezik. Németország meg Dubaiban örvend nagy tekintélynek. Az új Dubai német „know how" nélkül nem lenne teljes. A legtöbb szálló igazgatója német. És ahogy már szó volt róla, itt nyilt meg a világ egyetlen 7 csillagos szállodája. Az Atlantis Resort. A kávéhoz itt aranypehellyel díszített süteményt tálalnak. Ennek az igazgatója is és az egész ügyvezetősége német. A legtöbb kutatóintézet vezetője szintén. Német egyetemek, német középiskolák itt kirendeltséget működtetnek.

A dubai polgár nem végez fizikai munkát. Dubai polgár nem dolgozik a szolgáltatóipar alsóbb szintjein sem. Mint magas állami alkalmazott igen. Például határőr, vámtiszt, rendőr, katona, pilóta. A dubai hölgy főleg nem végez fizikai munkát. Hogyan is tennék? Fekete ruházatuk, a szem előtti háló, keskeny nyílás nem alkalmas erre. Viszont a hosszú ruha alatt kék farmert viselnek. Sőt, magas sarkú cipő is ki-ki bukkan a lábujjhegyig érő ruhából.


Fizikai munkát dubaiban kizárólag vendégmunkások végeznek. Az építészet területén például szigorúan Indiából érkezett emberek dolgoznak. Ügyelnek arra, hogy egyéb származású ne kapjon alkalmazást. Az útfenntartás területén, például a sivatagban az autópályák mentén kizárólag fekete bőrűek láthatók. Ők söprik el az úttestre fújt homokot. Szállodákban, éttermekben a Fülöp-szigetekről érkezett vendégmunkásokat foglalkoztatják. A híres bevásárlóközpontok kiszolgáló személyzete túlnyomó részt kínai és maláj származású.

Miért épül a város átvitt értelemben is homokra? A gazdasági válság óta nagyon leapadt a fizetőképes turisták áradata. Az új bérházakban nem kelnek el a fényűzően berendezett nagy lakások. A szállodák szobái üresen állnak s újabban alacsony áron kaphatók. Dubai éghajlata nem kedvez a turistáknak. Most 42 fokok a meleg. A sivatag nem mindenkinek a kedvence. Pedig nagyon szép természeti táj. Turista nélkül a holnaputáni Dubai, kihalt szellemvárossá válhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegycsúcs a templomban

A torinói lepelt megtekintő zarándokok, turisták közül sokan útba ejtik a napokban a várostól nem… Tovább olvasom