Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Hol kivetett, hol kényeztetett ebek

Párizsban a hajléktalanok kutyái jobb állapotban vannak, mint a gazdáik, Kanadában előbb volt állatvédelmi törvény, mint gyermekvédelmi,

Párizsban a hajléktalanok kutyái jobb állapotban vannak, mint a gazdáik, Kanadában előbb volt állatvédelmi törvény, mint gyermekvédelmi, az olaszoknál az utazó kedvenceknek külön pihenőhelyek vannak az autópályák mellett. Külföldi olvasóink azonban nemcsak jót tudtak írni a kóbor ebekről, amelyek nálunk is gondot okoznak.

„Az olaszok 46 millió állatot tartanak. A kutyák száma 7 millió, kicsit több a macska, egymillió a teknős, az akváriumokban pedig legalább 16 millió hal él. A becslések szerint 3 ezer oroszlán és párduc is található az olaszok otthonában, s legalább 10 ezer kígyó. Sajnos megnőtt az egzotikus állatok illegális kereskedelme. Itt szinte minden kutyatulajdonos biztosítást köt kedvencére, arra az esetre, ha kárt okoz, netán megharap valakit. Ez az agresszívnek minősített fajok esetében kötelező is. Öt éve a kutyák 15 számjegyű kóddal ellátott mikrochipet kapnak, az állatorvos ültetik be bőrük alá, így azonosíthatók.

Pihenők kedvenceknek

Az utakon, autópályákon gondot jelentenek az elhagyott kutyák: a nyaralni indulók egyszerűen kidobják őket a kocsiból, szerencsétlenek gyakran balesetet okoznak és elpusztulnak. A kutyák elhagyásáért 10.000 eurós (2,5 millió forint) pénzbüntetés, egy éves szabadságvesztés is kiszabható. Ezért az utazó gazdik örömmel fogadták a FidoPark elnevezésű, a kutyák számára elkerített füves, árnyékos, folyó vízzel felszerelt területeket, amelyeket több pihenőhely közelében kialakítottak. A pármai önkormányzati menhelyen jelenleg 110 kutyus várja, hogy örökbe fogadják. A belvárosban én is segítettem pár éve abban a kis boltban, ahol az állatbarátok adományait árusítják, s a bevételből gyógyszert, takarót, élelmiszert vásárolnak a menhely lakóinak. Csak gyógyíthatatlan betegség esetén szabad elpusztítani őket, tilos állatkísérleteket végezni rajtuk. Ismerősöm hobbija, hogy vesz két kutyakölyköt, s hetenkét kétszer jár velük profi idomárhoz, aki mozgássérültek segítésére tanítja be azokat. Amikor már képesek le- és felkapcsolni a villanyt, hozni-vinni a távirányítót és más tárgyakat, kiszedni a mosógépből a ruhát, az ebeket fogyatékkal élő emberek egyesületének ajándékozza. Aztán jöhet újabb két kutyus..."
Anikó, Olaszország

Harminc millió barát

„Párizsban nem lehet kóbor kutyákkal találkozni. Sok hajléktalannak van több is, jobb állapotban vannak, mint a gazdáik. Színes, vidám óriásplakátok hirdetik, hogy óvni kell a kerületek tisztaságát, össze kell szedni az összeszednivalót. Sajnos azért az utcákon sok a kutyapiszok, de nem a parkokban. Ott minden gazdi zacskóval közlekedik, pedig nem ellenőrzik, ezt azért tudom, mert én is gyakran sétáltatok kutyát. A gazdák kedvenceikkel nem nagyon járnak kutyaiskolába. Az ebek, mint a francia gyerekek is, eléggé szabadjára vannak engedve. Ez a híres vagy inkább hírhedt »laisser-faire« (Hagyd, had csinálja!) módszer. Számomra az is meglepő, hogy sok helyre, üzletbe, intézménybe, étterembe be lehet vinni az állatokat."
Nóra, Franciaország

„Franciaországban a kisállattartásnak nagy kultusza van és egyre többen kígyót, patkányt, pókot tartanak. A kóbor kutyákat önkéntesek, járókelők gyorsan állatvédelmi ligához szállítják. Ezek adományokból fenntartott intézmények. Rendszeresen rendeznek áruházakban az elhagyott állatok táplálására gyűjtéseket. Kis cédulákat osztogatnak, amire felírják, milyen termékre van szükségük. Bevásárlás után, a kijárat melletti bevásárlókocsiba lehet tenni az adománynak szánt élelmet. Híres tévéműsor a »30 millions d'amis« (30 millió barát), ami a házikedvencek számát jelzi. Ismert személyiségek mutatnak be örökbe fogadható kedvenceket.

Nemrégiben volt egy komplikált arcátültetési műtét, épp kutyatámadás következtében. Parkok mellé kiteszik az ingyenesen használható, kutyaürüléknek való szemetes zacskókat és sűrűn takarítanak. Aki már volt Párizsban észrevehette, hogy gyakran sepregetnek és gyakran folyik a víz a járda mellett. Ez nem csőtörés, folyóvízzel könnyebb, gyorsabb a járdák takarítása. A Champs Élysée-n pedig a híres motocrotte-ok, motorkerékpár kinézető tartályos alkalmatosságok porszívózzák fel a naponta több tonnányi nem kivánatos dekorációt. Luxemburg ebből a szempontból jóval tisztábbnak látszik és itt ebadót kell fizetni, viszont a veszettség elleni oltás nem kötelező."
Frani, Franciország-Luxemburg

Fizetés hajléktalanoknak

„Londonban nem okoznak gondot a kóbor ebek, mert a hajléktalanok 200 fontot (73 ezer forint) kapnak egy hétre, ha fenntartanak egyet. A többi menhelyen van. Kutyatámadásról nem, de mókustámadásról már hallottunk. Egy éhes rágcsáló elszedte egy asszony táskáját, mogyorót, más finomságot keresett benne. Abból pedig nagy felháborodás lett, mikor egy idős nő ölebe megnyalta egy másik hölgy kezét a buszon. Az újságok is írtak róla, hogy egy fiatal pár a szeretett kutyuliját menhelyre vitte, mert a nő és a férfi is nagyon elfoglalt volt munkája miatt. Két nappal később meggondolták magukat, de későn. Az ebet elaltatták rossz magaviseletéért."
Niki és Ádám, Nagy-Britannia

„Itt szinte mindenkinek van kutyája vagy macskája, de kóbor ebet alig látni, kutyapiszkot még kevésbé. A parkokban 50 méterenként vannak ingyenes zacskók, szemétkosár. Szóval Magyarországgal össze se hasonlítható a helyzet."
Péter, USA, Ohio

„Ha utcán sétáltatja kutyáját a gazdi, akkor zacskó, kis lapát legyen nála. Ha nincs, megbüntetik 100 dollárra (21 ezer forint). Ha valaki megúnja háziállatát, beviheti menhelyre, ami adófizetők pénzéből működik. Ha 10 nap alatt senki se fogadja örökbe, elaltatják. Vannak városrészek, megyék, ahol a harci kutyák tartása tilos. Ha egy kóbor kutyához rendőrt hívnak, a legtöbb esetben lelövi. Ha valaki nem takarít fel a kutyája után, a járókelők rászólnak vagy ugyancsak rendőrt hívnak. Mikor Győrben jártam, minden reggel fél órát sétáltam és sok kutyatulajdonost láttam, de egyet sem, akinél zacskó lett volna.

A kutyák elengedték ürüléküket járdán, játszótereken. Aztán ahol reggel a kutyák csinálták a dolgukat, kisgyerekeket láttam játszani. A városháza körül a szép virágoknál is a kutyák intézték a trágyázást világos nappal. Még a Baross úton is, amikor vendégek, külföldiek ültek a teraszokon. Ez nem csak büdös, de igen egészségtelen is. Hogyan akarják a turistákat ide hívni?"
Antal, USA, Seattle

Társkereső állatok

„Négy év alatt három elütött állatot láttam Vancouverben, ahol kétszer annyi az autó, mint Budapesten. Egy prérifarkast, egy mókust és egy macskát. Utóbbinak segíteni akartam, ezért megálltam. Akkor jöttem rá, hogy egy kis fehér rongy volt rajta. Meg voltam döbbenve. Aki elütötte, vette a fáradságot, kitette az út szélére és letakarta. Kanadában az állatvédelmi szervezet 1869-ben alakult, a lovak sanyarú sorsának megszűntetése miatt. A nyugati világ furcsasága, hogy előbb volt állatvédelmi törvény, mint gyermekvédelmi. A mai Kanadában az állatvédelemről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, csodálatosan megszervezett menhelyek állami kézben.

Mindegyiknek van weboldala, így az állatoknak gyorsan lehet társat keresni. Voltam menhelyeken, ott az ember nem azt érzi, hogy megszakad a szíve, hanem azt hogy »oké, jó helyen vagy, majd jön érted valaki és hazavisz«. Ha egy állatot sokáig nem visznek el, akkor kihelyezik családokhoz ideiglenesen, hogy ne legyen búskomor. Aki állatot kínzott, annak büntetése nem nevetséges és behajthatatlan, mint otthon, nem huszonakárhányezer forint, hanem több ezer dollár. Olyat is hallottam, hogy börtönbüntetést szabtak ki ezért."
Krisztina, Kanada

"Itt Kanadában a nagy tisztaság vilagában lassacskán már cigarettázni se lehet a szabadban. El lehet képzelni, mennyire odafigyelnek a kutyás dolgokra. Kutyatámadásról nincs személyes tapasztalatom, de elég sűrűn hallani, hogy a bulldogok megtámadnak valakit. A bulldog és rottweiler fajtát sok megyében betiltották vagy be akarják tiltani tartásukat."
Tamás, Kanada

„Minden kutya a tulajdonos felelőssége, de tartó-engedély csak régebben kellet, már beszüntették. Kutyaiskolába azok hordják kedvencüket, akik azt megengedhetik. Elég drága. Én szeretem az állatokat, falun nőttem fel, de inkább egy szegény gyereknek adom azt az pénzt, amit sokan állatokra költenek."
A., Ausztrália, Sydney

Gazdi-jogsi

A kutyapiszok hatalom – állítja San Fransisco vezetése, ahol fűtésre, energiatermelésre is hasznosítják az állati ürüléket. Az idei egyébként a kínai asztrológia szerint a kutya, így a hűség éve. Ilyenkor az ázsiai országokban a szokásosnál többen szereznek be házi kedvencet, de nagyrészük aztán az utcán vagy a kondérban végzi. Bécsben viszont kutya-jogsit szerezhetnek a gazdik, hogy igazolják: állatkájuk odaadó társai. A kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük és Ausztriában állatvédelmi ombudsman is van.

Kapcsolódó anyag >>

Kutyavilág (szerkesztetlen változat) (2006-02-24) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampány a világ más részein

A választások közeledtével külföldi olvasóinkat az őket befogadó ország szavazások előtti… Tovább olvasom