Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Hemzsegtek a sajtban a kukacok

Győr-Szardínia - Mindig meglepett, hogy még a kisebb olasz útiszótárakban is szerepel a sajtkukac szó. Miért? Oross Edina tudja. A két éve Szardínián élő győri hölgy szerint arrafelé a sajtot a sajtlégy lárvái teszik krémessé.

Amikor először Szardíniára jöttem, épphogy kiszálltunk a kompból Olbiaban, a sziget észak-keleti partján, egy ismerősök által szervezett sütkérezésre voltunk hivatalosak. Az élmény megmarad bennem örökre! Jól tudom, hogy amivel a külföldit kínálják, azt nem szabad elutasítani, így a számomra ismeretlen dolgokat fenntartások nélkül megkóstoltam.



A két falatnyi szárd kenyérre, pane carasaura kent, nagyon finom és kellemesen pikáns sajt le nyelése után azonban azt vettem észre, hogy több külföldi is a kis dobozkában lévő sajtót szemléli. Mi az ami ilyen érdekes lehet egy sajtban? Gyanakodni kezdtem, de persze tulajdonképpen már mindegy volt, mert már megettem. Azért belenéztem a dobozba és kicsi sajtkukacok millióját láttam, ahogy mozogtak, ugráltak, hemzsegtek. Egy pillanatra megállt bennem az élet.

 



A kukacos sajt, a su casu marzu szardíniai helyi különlegesség.
A sajtot a sajtlégy lárvai teszik krémessé. Körülbelül egy hónap az
érési ideje. Ma már nem lehet forgalomba hozni egészségügyi és
higiéniai okokra hivatkozva, de egyes helyeken még fogyasztják." 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dán tandíjmentesség magyaroknak is

Dánia - Kedvező külföldi továbbtanulási lehetőségre hívja fel a figyelmet Antal Ildikó, öt éve… Tovább olvasom