Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Hemzsegtek a sajtban a kukacok

Győr-Szardínia - Mindig meglepett, hogy még a kisebb olasz útiszótárakban is szerepel a sajtkukac szó. Miért? Oross Edina tudja. A két éve Szardínián élő győri hölgy szerint arrafelé a sajtot a sajtlégy lárvái teszik krémessé.

Amikor először Szardíniára jöttem, épphogy kiszálltunk a kompból Olbiaban, a sziget észak-keleti partján, egy ismerősök által szervezett sütkérezésre voltunk hivatalosak. Az élmény megmarad bennem örökre! Jól tudom, hogy amivel a külföldit kínálják, azt nem szabad elutasítani, így a számomra ismeretlen dolgokat fenntartások nélkül megkóstoltam.



A két falatnyi szárd kenyérre, pane carasaura kent, nagyon finom és kellemesen pikáns sajt le nyelése után azonban azt vettem észre, hogy több külföldi is a kis dobozkában lévő sajtót szemléli. Mi az ami ilyen érdekes lehet egy sajtban? Gyanakodni kezdtem, de persze tulajdonképpen már mindegy volt, mert már megettem. Azért belenéztem a dobozba és kicsi sajtkukacok millióját láttam, ahogy mozogtak, ugráltak, hemzsegtek. Egy pillanatra megállt bennem az élet.

 



A kukacos sajt, a su casu marzu szardíniai helyi különlegesség.
A sajtot a sajtlégy lárvai teszik krémessé. Körülbelül egy hónap az
érési ideje. Ma már nem lehet forgalomba hozni egészségügyi és
higiéniai okokra hivatkozva, de egyes helyeken még fogyasztják." 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dán tandíjmentesség magyaroknak is

Dánia - Kedvező külföldi továbbtanulási lehetőségre hívja fel a figyelmet Antal Ildikó, öt éve… Tovább olvasom