Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Helyzetjelentés a hurrikánzónából

Egyesült Államok - Az amerikai hurrikánszezon korántsem ért véget azzal, hogy Gustav átvonult New Orleanson, ahol a vészhelyzeti koreográfiát a három éve a városban nagy rombolást végző Kathrina tanulságai határozták meg. Texasból nyilatkozott lapunknak a hegyeshalmi származású Hécz-Obermann Andrea.
– New Orleans polgármestere azt mondta: mindenki saját felelősségére térhet vissza a városba és a mondatában a „saját felelősségére" kifejezésen van a hangsúly. Gustav ugyan elvonult, de még egyáltalán nem olyanok a körülmények, amit a városlakók megszoktak. Például nincs áram. Texasból háromszáz villanyszerelőt küldtek a helyszínre, hogy helyreállítsák a rendszert – nyilatkozta a Kisalföldnek a New Orleanstól ötszáz kilométerre dél-keletre, Houston közelében élő hegyeshalmi származású Hécz-Obermann Andrea és hozzátette: a napokban számos humanitárius szállítmány, segélyszolgálat vonul a louisianai partok felé. Onnan ugyanis kétmillió embert evakuáltak, mert 3-as, 4-es erősségű hurrikánra számítottak, de Gustav kitombolta magát mire partot ért, „csak" 1-es erősségű volt.

Kathrina óta résen vannak

A hazatérőknek a segítők iskolafelszerelést, vizet, élelmiszert visznek, főleg kekszet és hasonlókat, ugyanis mivel áram nincs, sokminden más sincs. Andrea hatodikos fiának iskolájában is most a New Orleans-iak számára gyűjtenek pénzt. Az a diák, amelyik egy hónapban egyszer egy dollárt adományoz, az egyszer farmerben mehet a suliba – így ösztönzik a gyermekjótékonyságot, egyébként ugyanis szigorú előírások vonatkoznak a tanulóöltözetre.

Az Amerikában élő magyar asszony arról is beszélt, hogy egy másik hurrikán miatt is idejekorán elkezdték az evakuálást az Atlanti-óceán északi partvidékén, már akkor, amikor Hannát 1-es erősségűre minősítették. Pedig három éve – az emlékezetes, New Orleans nagyrészét megrongáló Kathrina előtt – még nem volt szokás ilyen fokozatú hurrikán esetén a kitelepítés. „Van, aki a Gustav miatti előkészületeket is úgy értékeli: a hatóságok bolhából csináltak elefántot. A Kathrina óta különösen résen vannak, mert akkor sok kritika érte a kormányt. Most viszont sokak szerint túlzott volt az elővigyázatosság, de mi van, ha mégis..."

A választások és a viharok

Az Egyesült Államok hurrikánkérdésben képviselt óvatosságát bizonyítja tudósítónk szerint az is, hogy Bush elnök nem a republikánusok napokban zajlott elnökjelölő konvenciójára utazott, hanem a viharsújtotta övezetbe. „Az elnökválasztási kampány időszakát éljük, így a politika különösen kényes kérdésként kezeli a sok embert érintő természeti csapásokat és a hurrikánfenyegetettségnek még nincs vége, Amerikában ez a szezon még november 30-ig tart." – mondta el Andrea, akinek családja az augusztus elején pusztító Eduardtól félt, de két ablakukon azóta is fent a hurrikánvédő, „mert ha jön a trópusi vihar szele, hamar mindent visz".

– A meteorológiai szolgálatnak itt van olyan szolgáltatása, amely SMS-ben küld információt a telefonra, ha egy-egy hurrikán megváltoztatja az irányát. Aki ezt igényli, annak az interneten kell rögzítenie telefonszámát és tartózkodási helyét, azt, milyen területre vonatkozóan kéri a hurrikáninfót. Hazai ismerőseim már azt is felvetették, miért élnek az amerikaiak egyáltalán olyan helyeken, ahol minden évben ilyen viharok pusztítanak. Erre az a válaszom, hogy a Kisalföldön a télre készülnek fel tüzelővel az emberek, itt meg ahhoz alkalmazkodunk, ami erre a vidékre jellemző – szögezte le Hécz-Obermann Andrea.

New Orleans „úszni fog"

A nemzetközi sajtóban olyan szakvélemény is megjelent, miszerint nem kellene újjáépíteni New Orleanst, mert az elkövetkező években is jelentős hurrikánok várhatók a térségben, amelyeknek épp a célpontjában helyezkedik el. Hécz-Obermann Andrea szerint náluk ilyet a szakemberek nem mondtak, de arról gyakran szó esik, hogy a Kathrina után hétszázmillió dolláros beruházással kialakított gátrendszer nem jelenthet teljes védelmet a korábban nagy rombolást elszenvedett városnak, a következő években New Orleans mindenképp „úszni fog". „Gustav előtt is homokzsákokkal erősítették meg a gátat, ám míg Kathrina hét méteres, Gustav négy méteres hullámokkal csapott át a gátakon, amelyek a sajtó értékelése szerint kiállták a próbát."

(Több hír külföldi olvasóinktól: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatalálnak az elveszett fiatalok?

Tovább olvasom