Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Hegycsúcs a templomban

A torinói lepelt megtekintő zarándokok, turisták közül sokan útba ejtik a napokban a várostól nem messze, a Pirchiriano hegyen magasodó Szent Mihály apátságot (Sacra di San Michele). Olvasónk, Sánta Anikó is ezt tette.
Beszámolója szerint a Szent Mihály apátság egyben az észak-olaszországi Piemonte tartomány szimbóluma. Az ezeréves, már messziről jól látható hatalmas épületegyüttest 600 évig bencés szerzetesek lakták, majd 200 esztendőn át elhagyottan állt.


Később, 1836-ban XVI. Gergely pápa – Károly Albert király kérésére – az Antonio Rosmini alapította rendre bízta az apátságot. Jelenleg is rosminiani atyák élnek ott. Ők és az önkéntes idegenvezetők fogadják és kalauzolják a parkolóból körülbelül 10 perces séta után odaérkező látogatókat.


Az ezer méter magasan épült templomban egyébként jól látható a hegy csúcsa. A templomban – ahol sajnos fotózni, vakuzni nem lehet – az egyik oszlop tövében a padlóból kikandikál egy szikladarab, magának a hegynek a csúcsa. Tehát egy darabon nincs padló, nem fedték be a hegy tetejét. Egyébként egy hatalmas „alapot" építettek először, abban egy nagyon meredek lépcső van. Ezen át érkezik fel arra a szintre a látogató, ahol maga a templom, annak bejárata van.Érdekesség, hogy ez a Susa völgyében (Val di Susa) található Szent Mihály apátság éppen ezer kilométerre épült a Franciaország normandiai partjainál emelkedő Mont-Saint-Michel kolostortól és ugyanolyan távolságra a dél-olaszországi, Gargano-hegyi Szent Mihály szentélytől (San Michele sul Monte Gargano).


A Szent Mihály apátság inspirálta Umberto Eco A rózsa neve című, 1980-ban íródott világsikerű regényét is, amelyből 1986-ban film is készült, Sean Connery főszereplésével.Az apátságból nagyon szép, gyönyörű a kilátás, amit hűen visszaadnak olvasónk képei.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tuti a magyar pizza (is)

„Molto bello! Tutto bene!", azaz Nagyon szép! Egészen tökéletes! – így méltatták… Tovább olvasom