Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Használt tankönyvek vására

"A tanévkezdés témájához szeretnék pár olaszországi adatot hozzáfűzni, mert a témával itt is foglalkozik a sajtó. Olaszországban az iskolaév kezdetét a tartományok külön-külön határozzák meg. Hét tartományban szeptember 12-én csengetnek be először. Emilia-Romagna tartományban például - ahol én lakom - szeptember 19-től június 10-ig tart a tanév. A legtovább Liguria diákjai élvezhetik a szünidőt, ők szeptember 20-án térnek vissza az iskolapadba.

Itt az általános iskola (scuola elementare) 5 év, utána a középiskola (scuola media) 3 év, ezt követi a felső iskola (scuola superiore), amely 4, illetve 5 év. A tankönyvek Olaszországban is évről évre drágábbak. A 29 középiskola 600 osztályában végzett felmérés szerint a tankönyvek átlagosan 2,4%-kal kerülnek többe az idén, mint tavaly. Ez 8 millió euro többlet kiadást jelent a családoknak.

A középiskolai tankönyvek árának - az Oktatási Minisztérium által megszabott - felső határa nem változott az idén: az első osztályban (ami a magyarországi 6. osztálynak felel meg) legfeljebb 280 euroba, a másodikosoknál 108 euroba, harmadikban pedig 124 euroba kerülhetnek a tankönyvek. De például az elsősök tankönyveinél a felmérésben megkérdezett iskolák 44%-a, a harmadikosok könyvei esetében 38%-a túllépte ezt a felső határt. A középiskolák második osztályosai (Magyarországon ők a hetedikesek) esetében pedig háromból két osztály tanulóinak többet kell fizetniük a minisztérium által meghatározott maximumnál.

A felső iskolák esetében (ezek a magyarországi gimnáziumok és szakközépiskolák) két éve nem határozzák meg a tankönyvek árának felső határát. Itt a könyv-áremelkedés a gimnáziumokban 6,4%, az ipari szakközépiskolákban 6,9%. A tudományos és a kereskedelmi szakközépiskolák diákja viszont kevesebbet költenek az idén, 4,5, illetve 6,9%-kal.

Éppen ezért egyre több városban rendezik meg augusztus közepétől az iskolakezdésig tartó használt tankönyvek vásárát, ahol minden diák árusíthatja feleslegessé vált könyveit. Korábban nagyrészt egyetemi tankönyvek, jegyzetek cseréltek itt gazdát, de ma már külön vásárt szerveznek az általános, a közép- és a felsőiskolai használt tankönyveknek is, s a különböző internetes honlapokon is egyre több használt tankönyvet kereső, kínáló hirdetést lehet felfedezni."
Anikó, Olaszország

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álomfizetések mindenhol vannak

Egy felmérés alapján kiderült: a politika fizet a legjobban. Na de mindenhol így van ez az egész… Tovább olvasom