Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Hamburgból a terrorizmusról

A németországi pályaudvarokon meghiusított merényletek kapcsán kérdeztük ott élő olvasónkat.

 

Hamburgban az utcán a szélrózsa minden irányából érkezett emberrel lehet találkozni. Régeb-ben sosem gondoltam arra, hogy a velem szemben jövö ember kinai, japán, maláj vagy éppen valamelyik arab országból származó járókelö. Manapság, pontosabban a londoni, a madridi és újabban a kölni merénylet után, figyelmet fordítok a járókelö kinézetére s feltehö hovatartózá-sára. Arab megjelenésü személy esetében egy másodpercnyi töredékkel tovább megakad rajta a szemem. Akaratlanúl tudatosítom magamban az iszlám terroristák által okozott mindennapi veszélyt. Szinte keresem a tekintetét. Szeretném látni benne, hogy képes lenne-e bombát tenni egy zsufolt vonatkocsi ülése alá? Legtöbbje rokonszeves kinézetü ember. Fanatizmustól fütött iszlám megszállottság nem izzik az arcukon.

Egyiken sem látható, hogy öngyilkosságra lenne hajlandó. Közvetlen a környezetemben élö kollégáktól, ismerösöktöl, barátoktól meg a szom-szédoktól is hasonló nyilatkozat és vélemény hallható. Ök is figyelmet fordítanak az idegen kinézetü utcai járókelökre. De nem szivesen beszélünk a folyton fennáló terrorista veszélyröl. Örökös félelemben senki sem tud élni, létezni. Az ember teljesen tehetetlen az ilyen veszéllyel szemben. Elfojtjuk! A sors kikerülhetetlen és megváltózhatatlan végzetének tekintjük. Inkább beszélünk az itteni HSV meg  a Bayer München közötti focicsata eredményéröl. Úgy teszünk, mintha mitsem hallottunk volna holmi pályaudvari merényletröl. Terrorista tettröl. Mikor Dá-niában egy szélsöséges iromány karikaturát jelenttetett meg Mohamedröl, akkor müködött az iszlám összetartás.

Az egész Közel-keleten, meg itt is, csak úgy harsogott az utcai tüntetök el-itélö tiltakozása. London, Madrid, Köln esetében hol maradt e nyilvános elitélés? Ezt kér-dezzük, mielött megváltóztatnánk a magatartásunkat. A vasúti utasok mennyisége sem vál-tózott. Itt is volt a pályaudvaron terrorista riadó. De vak lármának bizonyult! Felelötlen fon-toskodó ijesztgette az utasokat. Hamburgban különösen érzékenyek az emberek. Terrorcse-lekmény esetében szinte már várjuk, hogy említik a város nevét. Hogy ismét itteni iszlám ter-rorista csoportból származik a tettes. A müszaki egyetemen itt sok mohamedán hallgató van. Jó elömenetelt tanusítanak. A World Trade Center lerombolását is itt tervezték. Azóta az iszlám terrorista veszély mindennapos fenyegetéssé vált. Okáról és elhárításáról sokféle véle-mény létezik.

Az átlagember megoldása egyértelmü. Pontosan megjelöli azon testrészt ahova rugni kéne, hogy az állami ösztöndíjat élvezö egyetemista urak nagy ivben kirepüljenek az országból. A politikusok meg a belügyminisztériumi tisztviselök körében vegyesebb a vélemény. Különösen a Zöldek ellenzik azon felfogást, hogy az úgynevezett „multikulturális“ társadalom, tehát az iszlám és a kereszténység zavartalan együttélése, megbukott. De a pol-gárság sem hajlandó tudomásul venni, hogy a terrorizmus gonoszsága már régóta gyöze-lemmel hivalkodik. Hogy elhárítasa keretén belül a szentnek tekintett demok-rácia, a személyes szabadság, önmaga karikaturájává vált. Bin Laden és öngyilkosságra haj-landó hittestvérei elérték, az itteni  polgári szabadságra kényszerítették, hogy a terrortól való vak félelem az állami törvényhozás alapjává váljon.

A volt kommunizmus hirhedt ÁVH-ja ártatlan kismiska volt, ha napjaink alkotmányvédö szerveivel hasonlitjuk össze. A new yorki tragédia óta törvényesített rendöri, titkosrendöri megfigyelés indokai szinte megszámlálha-tatlanok. Orwell „1984“ címü  könyvére kénytelen az ember gondolni. Big brother is watching you! Hamburg járókelöiröl naponta többszáz videofelvétel készül. Figyelik, fény-képezik a város fötereit, föutcáit és a jelentösebb épületeket. A pályaudvar, repülötér, kikötö s a vásárcsarnok forgalma kedvelt tévéközvetités a rendörségen. Továbbá: Az Alkotmányvédö Hivatal figyelheti mobilom állomáshelyét, lehallgathatja, hogy mikor kivel, miröl telefonálok. Továbbá: indok esetében bekérheti, hogy mikor hol mit fezettem hitelkártyával. A legújabb belügyminisztériumi rendelet szerint a rendörség betekintés vehet az adóügyi hivatal, a beje-lentö hivatal meg a föld hivatal akáiba és adattárába is. A polgárok ezt mind türik. Söt, szük-séges védintézkedésnek tekintik. Érdekes módon nem kiváncsiak az iszlamizmus keletkezése okára. Nem faggatják a politikusokat, hogy a saját polgáraik jogcsonkitásán túl mit tesznek a mohamedánok folytonos frusztrációja csökkentése érdekében? Mert van neki politikai oka is! Robert/Hamburg

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kávé- helyett tejautómata

Tovább olvasom