Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Hamburgból a hasmenésjárványról

Németország. Enni, vagy nem enni? – ez most a nagy kérdés. EHEC-fertőzött vagy nem EHEC-fertőzött? – ez most a megfélemlített fogyasztók legfontosabb tudnivalója. Hamburgban élő olvasónk, Galgóczi Róbert beszámolója a németországi hasmenésjárványról, amely Európa-szerte bizalmatlanná tette a fogyasztókat az uborka és más zöldségek iránt.
A németek, ha ismerőseikkel találkoznak, egyébről sem beszélnek, mint a véres hasmenéssel járó, úgynevezett EHEC okozta járványról. Mindenki aggódva beszél róla. Mindenki fél a fertőzéstől. Napról napra emelkedik a kórházakba szállított betegek száma. A rádió első helyen jelenti a fertőzöttek naponta emelkedő számát. A helyi televízió első helyen mutatja a mentők szorgos munkáját, ahogy riasztókürttel és villogó kék lámpával furakodnak át a belvárosi dugókon. A sajtó térképen piros színnel közli a járvány sújtotta megyék területét. Főleg Észak-Németország érintett. Az újságok kérdezz-felelek rovatot nyitottak, ahol mindenki számára közérthető nyelven, tehát nem orvosilag, magyarázatot nyújtanak a legfontosabb kérdésekre.


Hogyan terjed és mi okozza a fertőzést?
Az EHEC szarvasmarhák bélrendszerében tenyészik és természetes úton kerül, mint ürülék a szabadba. Ezt később, mint trágyát a földekre hintik, ahol talajmenti növényekkel érintkezésbe kerülhet. Mosatlan nyers gyümölcs és zöldségféleség fogyasztása esetében bekerülhet az emberi szervezetbe és fertőzést okozhat. Emberről-emberre is tovább terjedhet.

Milyen tünettel jár az EHEC okozta fertőzés?
Az első tünete híg és véres hasmenéssel, hányingerrel, rosszulléttel és hasfájással mutatkozik. Súlyos fertőzés esetében felléphet vérszegénység, vesebaj és érkárosodás. A fertőzésből kigyógyulva utólagos betegségek is jelentkezhetnek. Többek között vesebaj.

A fertőzött személyek mit fogyasztottak lebetegedésük előtt? Mitől kapták a fertőzést?
Még nem sikerült tisztázni a fertőzés pontos eredetét. De minden jel arra mutat, hogy nyersen fogyasztott zöldségféleség a fertőzés forrása. Ezzel lenne magyarázható az a tény is, hogy a betegek többsége nő. Gyakrabban készítenek ételt, miközben nyers gyümölcs- és zöldségféleséget ízlelnek és így megfertőzik magukat.

Hogyan lehetséges a fertőzés elkerülése? Mire kell különösen ügyelni?
A legjobb védekezési mód a tisztaság. Gyakran mossunk meleg vízben kezet. A német járványügyi intézet véleménye szerint azzal is csökkenthető az EHEC-fertőzés veszélye, ha minden élelmiszert fogyasztás előtt 10 percig 70 fokra hevítünk.

Mit kell elsődlegesen tenni annak, aki a fertőzést megkapta?
Az első gyanú esetében rögtön orvoshoz kell fordulni. Vélt EHEC-fertőzés esetében szomjon túl kell inni, hogy a szervezet folyadék- és sóvesztesége kiegyenlítődjön. Alapos tisztaság a legfontosabb előfeltétel újabb fertőzés elkerülésére. Továbbá: EHEC-cel fertőzött betegeknek semmi esetre sem szabad antibiotikumot szedni, bevenni. Súlyosbítaná a helyzetüket.

A német járványügyi intézet legújabb közleménye szerint a halottak száma – szövetségi szinten – 10-re emelkedett. A kórházakban 1.200 fertőzött beteget kezelnek. Hamburgban már több mint egy hete az újonnan fertőzött hamburgi betegeket helikopterrel Hannoverba szállítják, mert az itteni vérszűrők, dialízis-készülékek leterheltsége kimerült s újabb beteget nem képesek ellátni.

A járványügyi intézet értesítése arról is szól, hogy egy Spanyolországból érkezett uborkában EHEC-t találtak. Erre fel az élelmiszerüzletekből eltűnt az uborka. „Itt a közelemben lévő bevásárlóközpont szombaton 50 mázsa uborkát dobott ki. A spanyolok nyomban cáfolták a jelentést és a hamburgi kikötőt hibáztatják, teszik felelőssé. Azzal érvelnek, hogy az illetékes szállítmány kirakodás közben daruról a padlóra zuhant és ezzel megszakadt a szavatolt tisztaság láncolata. A paradicsomot is gyanúsítják, de arról még nincs hivatalos jelentés. Az itt árusított hollandiai paradicsom anyafölddel nem érintkezik. Így trágyázott talajt sem lát. A bibéit ecsettel porozzák! A fogyasztóvédelmi minisztérium közleménye szerint fokozatos óvatossággal kel bánni különösen a friss fejessalátával. A járványügyi intézet ezt a jelentést tudomásom szerint nem erősítette meg, pontosabban: nem olvastam róla.

A nagy bevásárlóközpontokban idegen emberek szólítják meg egymást. Panaszkodnak: manapság már semmit sem lehet félelem nélkül vásárolni. Egyszer sertés-pestis, másszor kerge-marha, mégmáskor dioxin táp, amit az istállókban etetnek, most változatosságként EHEC terjed. Bizonytalanítja a népet. Az üzlet személyzetét is félő kérdésekkel terhelik, noha ők tényleg semmiről sem tehetnek. Ennek dacára pánik nincs. Kihágásról nem hallani. A polgárok óvatos higgadtsággal kezelik a jelentéseket. „A téma számomra is fontos. Engem is elkaphat, én sem vagyok kivétel, noha úgy remélem, hogy nem kapok fertőzést. Csiklandozó élménynek tekintem, ami most történik körülöttem. De álmatlan éjszakát nekem sem okoz."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmszerepek Japánban, kirándulás Tajvanra

Ázsia. A legtöbb külföldi modell, színész hazautazott Japánból a rekorderejű földrengés után, ám a… Tovább olvasom