Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Gyönyörködtető hagyatékok Szicíliában

Szicília lakóssága olyan kevert, mint egy kártyapakli. Szicília egyedi világ. Azt lehet mondani, hogy önálló földrész. Ide mindég jöttek és ritkán távoztak az emberek. Olvasónk, Galgóczi Róbert helyszíni beszámolója szól a turisták mágneséről, a festőművészek Mekkájáról és arról is bizonyosságot nyert, hogy a kétrészes női fürdőruha nem új találmány. Az ókori mozaikon ugyanis bikinit viselő hölgyek lejtenek, könnyed, táncoló léptekkel járnak.
A sziget évszázadokon át bevándorlók kedvelt helye volt. Ásatások, régi okmányok bizonyítják különböző népcsoportok bevándorlását, hódítását. Kezdetben a sziget lakatlan, üres terület lehetett. Elsőként időszámításunk előtt 800-ban jöttek ide föníciai kereskedők. Merész hajósok voltak. Eredetileg a mai Libanon területén éltek és onnan rajzottak ki kereskedni a Földközi-tenger szélesebb térségében. Szicília alkalmas árulerakóhelynek minősült s a déli partvidéken hamarosan több támaszpontot alapítottak. Letelepedtek. Ahogy később kiderült, nem csak árucikkeikkel érkeztek, hanem magukkal hozták honi hagyományaikat, vallásukat, nyelvüket, valamint fajfenntartó képességüket.


Később, időszámításunk előtt 450-ben jöttek a görög kereskedők. Ez idő tájban élénk árucserét folytattak a Balkán-félszigettől nyugatra s keletre. (Utalás ez a mai Törökország területén található görög eredetű városokra.) Az akkoron már lakott szigetet ők is alkalmas támaszpontnak, telephelynek tekintették. Maradási szándékkal érkeztek. Misem bizonyítja ezt meggyőzőbben, mint az ókori úgynevezett „megalapolis hellas", a mai nagyváros, Agrigento közelében. A régészek itt több vallásos jellegű építményt tártak fel, más-más építészeti korból. Sehol sem lehet jobb és kitűnőbb állapotban ránk maradt Zeusz főistennek, Héra istennőnek, meg Herkules mondai hősnek szentelt templomot látni, mint a gyakran látogatott úgynevezett templomok völgyében. Széles út vezet előttük, ahol az ókori zarándokok egyik templomtól a másikig jártak. Csodálkozni lehet az óvárost övező vastag fal, libabőrt keltő kettős feladatán: védekezési egyben temetkezési építmény. Öblös, boltíves mélyedései budai ülőfülkékre emlékeztetnek, ott ősi sírok nyomai találhatók.


A Monte-Etna közelében, a Monte-Peloritane csúcsán, csaknem a felhők között trónol Taormina, Szicília egyik leglátogatottabb nyaralóhelye, a turisták mágnese, a festőművészek Mekkája. Hosszú szerpentin vezet a város kapujához. Onnan gyalog, kisbusszal vagy taxival jut az ember a szűk utcás belvárosba. Ezt a várost nem bombázták le. Itt minden ház eredeti kivitelét őrzi. Így ősi építmények egész sora csodálható meg. Csak ámulni lehet a város görög hagyatékán, a „teatro greco-romano" nagyszerű épületén.

A görög-római amfiteátrum sziklás hegyoldalba vágott, ellipszis alakú színház, lépcsőzetesen a magasba emelkedő meredek nézőtérrel. Hajdan a görögök nevettető vígjátékokat vagy keseregtető szomorújátékokat adtak elő. Ám a rómaiak gladiátor- és állatviadalok véres, élet-halálra menő harcelőadásaira építették át. Rómaiak s a görögök eltérő mentalitása itt építészetileg is látható kifejezést nyert. Imitt az elutasító komor, vastag fal, amott a hívogató könnyed nézőtér. Járt itt magyar festő is. Csontváry Kosztka Tivadar ezen színház romjait festette meg, háttérben az Etnával. A világ legszebb kilátópontja is itt található.

Le a magasból a tenger partjára! Az Unesco védi. Görög névhez fűződik sok-sok, ma is létező és virágzó szicíliai város alapítása. Palermo, Agrigento, Erice, stb.


Az 1. pun háború után, időszámításunk előtt 241-ben Szicília csaknem 700 évre római tartomány lett. (Ekkoron történt, hogy Hannibál pun hadvezér harci elefántokkal átkelt az Alpokon és Róma elé vonult. Innen ered a híres szállóige: Hannibal ad portas! Hannibál a kapu előtt!) A hosszú római uralom idejéből az azon korban már élenjáró építészeti megoldások öröklődtek az utókorra. Például a vízvezetékek építésénél alkalmazott fejlett mérnöki tudomány. Továbbá a patrícius-villák, szobrok, mozaikok maradványai. Némelyik szinte sértetlenül megtekinthető. Híressé vált az újonnan feltárt Villa del Casale 3.500 négyzetméteres, padlózatot borító mozaikműve, amely hűen szemlélteti az akkor élő ember szabadelvű világképét. A 2.100 éves mozaik mutatja, hogy a kétrészes női fürdőruha nem új találmány. Az ókori mozaikon bikinit viselő hölgyek lejtenek, könnyed, táncoló léptekkel járnak.


A rómaiak után 827-ben jöttek az arabok, akik 250 évig uralták a szigetet. Sok emlék utal építészeti szorgosságukra. Elterjedtek a mecsetek, a mohamedán templomok. Magas, karcsú tornyokból a müezzin hangosan szólította imára a szicíliai hivőket. Nem tetszett a római pápának! Féltette Szicíliát, hogy kiesik a katolikus egyház egészéből, a világot átfogó eklézsiából. Küldöttséget indított a távoli Skandináviába, a zordon északon élő egykori normann néptörzshöz. Honnan tudta, hogy léteznek? Jó kémjei lehettek! Azoktól kért segítséget az arabok ellen indítandó hadjárathoz. Hosszú hajóút után 1061-ben Szicília térségébe értek. A germán normannok merész hajósok és még merészebb hódítók voltak. Mindenestül jöttek és eleve megszálló szándékkal érkeztek. A pápa nekik ígérte Szicíliát, ha megszüntetik az arab uralmat. Megszüntették. Kiváló államalapítónak bizonyultak. A pápa persze vigyázott (és vigyáz ma is), hogy szicíliai befolyásán ne essen csorba.


A 160 éves normann és staufer fennhatóság alatt magasfokú műveltség vette kezdetét, ami arab, bizánci és európai elemekkel felejthetetlen építészeti és képzőművészeti alkotásokat teremtett. Palermo közelében a 3 hajós monreali székesegyház (katedrális) belsejét 6.500 négyzetméter nagy felületen bizánci mozaik dísziti. A templom közepén állva hitetlenkedve áll a turista: ezt ember alkotta? A normannok királyságot alapítottak. Utánuk nem jött hódító telepes. Végül spanyol és bourbon királyok váltották egymást, míg Giuseppe Garibaldi, a magyar szabadságharc résztvevője, 1861-ben Szicíliát elfoglalta és olasz érdekeltség alá helyezte. Most ünnepelték Olaszország 150 éves fennállását.


„Palermoban éppen kávéztunk, amikor az ünnepi felvonulás ott elhaladt. Az emberek arcán láttam, hogy kevert vér folyik bennük. Egy picit arabok, egy picit görögök, egy picit normannok, egy picit olaszok és még ki tudja mik? De. Mindég kedvesek és folyton mosolyognak.

Szicília egyedi világ. Azt lehet mondani, hogy önálló földrész. Ide mindég jöttek és ritkán távoztak az emberek. Minden itt járt s itt élt nép éles nyomot hagyott, nem csak a dologi világban, hanem az emberek keveredése terén is. Egy idegenből érkezett járókelő lépten-nyomon láthatja, hogy a Földközi-tenger térségének lakói lettek itt olvasztókehelybe téve és keverék nép jött ki belőle. De! A született szicíliai egyértelműen súlyt fektet arra, hogy ő nem olasz. Mégis mondom: tele lesz tőlük az ember olasz vidámsággal és létörömmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hercegi frigy vagy tavaszi pihenőhét?

London készül Vilmos trónörökös és Kate Middleton esküvőjére: már a buszbérleten is az ő fotójuk… Tovább olvasom