Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Gyermekmosoly, mint karácsonyfadísz

Olaszország. A vatikáni karácsonyfából gyerekjátékokat, óvodabútorokat készítenek, a Parma központjában felállított fenyőt gyermekfotókkal díszítették. A szolidaritás, a béke, a remény jelképei ezek is.

A pármai karácsonyfa fényeit az idén Lech Walesa, 25 évvel ezelőtt Nobel Béke-díjat kapott lengyel szakszervezeti vezető gyújtotta meg. Párizsból érkezett a városba, a Nobel Béke-díjasok konferenciájáról. A fa is különleges: a 22 méteres vörösfenyőt az idén a világ gyermekeire gondolván díszítették fel. A kocka alakú díszeken öt kontinens gyermekei mosolyognak a járókelőkre. A több mint ezer fotó csaknem fele helybeli gyermekeket ábrázol. A pármai karácsonyfa amúgy nagyon szép és a békére, a szolidaritásra hívja fel a figyelmet, s azt közvetíti: van remény. A több mint 11 ezer elkészített fotóból pontosan 1024 került fel a fára, a többi felvétel egy részéből fotókiállítás nyílik.
Mindez nem véletlen, mert ebben az észak-olaszországi városban mindig többféle gyűjtést szerveznek karácsony előtt. A véradók standjánál egy euróért lehetett forralt bor inni, ez is jótékony célra megy, de a polgári védelem is felállított egy tábori konyhát, ahol a helyi specialitást, a húslevesben főtt finom anolinit, hússal töltött tésztát lehetett enni. Az adakozás célja sokszor gyermekek segítése. Nemrég ért véget az a háromnapos, Telethonnak nevezett akció, amit a tévé is közvetített és amely a ritka betegségekkel kapcsolatos tudományos kutatásokra gyűjt minden évben. Több Parmában zenésznek, operaénekesnek tanuló magyar fiatal is közreműködött a jótékony koncerteken.

A Vatikánba az alsó-ausztriai Gutensteinből, a Piesting-völgyből érkezett az a 33 méteres fenyőfa, amelyet kétezer színes dísz, 1500 égő ékesít. Sokak szerint nem helyes kivágni az ilyen szép példányokat, de ez a karácsonyfa nem vész kárba, ünnepek után fajátékokat és bölcsődei, óvodai bútorokat, padokat, dobozokat készítenek belőle.

Több hír, kép külföldi olvasóinktól: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájk az ünnepekkor? – szerkesztetlen változat

Nagyvilág. Ferihegyi, vasúti, fővárosi tömegközlekedési sztrájk Magyarországon, épp az ünnepek… Tovább olvasom