Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Grófok, őrgrófok a hercegi temetésen

Olaszország. Bourbon Károly Hugó (Carlo Ugo di Borbone), Parma és Piacenza hercege hunyt el 80 éves korában Barcelonában, de a hétvégén Parmában temették el. Ott élő olvasónk, Sánta Anikó számolt be az eseményről.
Parmaban, a Steccata templomban helyezték örök nyugalomra augusztus 28-án a herceget, különleges biztonsági intézkedések mellett. A koporsót a ravataltól az oldalbejáraton kihozták az utcára, majd a főbejáraton vitték az oltár elé. A környező utcákban több száz tisztelője és kíváncsiskodó várakozott, hogy fejet hajthasson Károly Hugó koporsója előtt és megpillanthassa az európai uralkodóházak képviselőit. Érdekes, hogy a pármaiak közül milyen sokan felismerték a búcsúztatásra érkező európai és olasz hercegeket, grófokat, márkikat. A holland királyi család több tagja is megjelent: a trónörökös, Vilmos Sándor koronaherceg feleségével érkezett Parmaba. Beatrix királynő testvére, Irene volt ugyanis Károly Hugó felesége. Ott volt – többek között – Henrik luxemburgi nagyherceg és Habsburg Mónika főhercegnő.

A sekrestyéből az oldalbejáraton át rövid sétát követően a főbejáraton vitték be az oltár elé a koporsót.


A spanyol és a jordán királyi család koszorút küldött a temetésre. A várost is több politikus képviselte. A hölgyek egyszerű, elegáns ruhában, fekete csipke kendővel fejükön érkeztek. A templomban mintegy 400 meghívott vett részt a szertartáson, amelyet Parma püspöke celebrált. Ezt követően a kriptában – ahol a herceg 26 felmenője nyugszik – helyezték örök nyugalomra. Oda csak a család kísérte el. Ezt követően első szülött fia – mostantól Parma és Piacenza hercege – Carlo Saverio (Károly Xavér) mondott rövid beszédet. Felolvasta édesapja végső akaratát, amelynek egy kitétele felkeltette az újságírók figyelmét. Eszerint a herceg továbbra se mondjon le a spanyol trónhoz való jogáról. Károly Xavérnek egyébként erre a napra volt kitűzve egyházi esküvője Brüsszelben – a polgári esküvőt már júniusban megtartották.

A bazilikából a szemközti Királyi Színházba (Teatro Regio) sétáltak át a vendégek, ahol a család megköszönte a részvételt. A múltat idéző történelmi hangulat délutánra véget ért.


A koporsó és a család korábban Piacenzából érkezett Parmaba:
http://parma.repubblica.it/cronaca/2010/08/26/news/parma_saluta_il_suo_principe_un_uomo_che_amava_la_citt-6524512/

Olvasónk, Sánta Anikó még a múlt héten szerdán rótta le kegyeletét a Steccataban, a ravatalnál. Egyszerre ért oda a templomhoz a pármai polgármesterrel és helyettesével. Először természetesen a hivatalos személyek mehettek be a templom nemesi sekrestyéjébe részvétet nyilvánítani a családnak. Olvasónkkal együtt ekkor már sokan – helybeliek és turisták is – várakoztak a bejáratnál. Az első napon inkább idősebb embereket látott. Nagyrészt helybeliek mentek el, de az éppen arra járó, a hercegi ravatalról mit sem tudó turistáknak is feltűnt a templom előtt látható több rendőr- és csendőrautó, így aztán ők is beálltak a sorba.

A pármai herceg ravatalánál a második napon, múlt csütörtökön is több százan rótták le kegyeletüket, az emlékkönyvbe tisztelői köszönő szavakat írtak. Sok látogató személyesen is találkozott a városban Károly Hugóval, aki mindig szívesen váltott pár szót a járókelőkkel. Spanyolországban élt ugyan, de évente többször is ellátogatott Parmába. Pénteken a Steccata templom zárva maradt a szertartás előkészületei és a biztonsági szakemberek munkájának megkönnyítése miatt. A szombati temetésen ugyanis az európai arisztokrácia neves képviselői is jelen voltak.

Számítani lehetett arra, hogy sok tisztelő és kíváncsiskodó is fejet hajt I. Róbert, Parma utolsó uralkodó hercege unokájának koporsójánál, hiszen az előző két napon Piacenzában is meglepően sokan mentek el az ottani Santa Maria di Campagna templomba. Egy olvasónk mellett álló ősz úr azt is fel tudta sorolni, mi mindent köszönhet a város Károly Hugó felmenőinek. Megszámlálhatatlan épület, művészi alkotás köszönhető a Farnese, illetve a Bourbon uralkodóháznak. Uralkodásuk idején Parmát Olaszország Athénjeként emlegették. Valaki hozzátette: amikor annak idején a Parma-Piacenzai hercegséget az Olasz Királysághoz csatolták, s a hercegi család elhagyta a várost, semmit nem vittek magukkal, mindent itt hagytak, nem úgy, mint például a Savoiaiak, akik jócskán kifosztották a várost: a műkincseket a firenzei Pitti palotába és Rómába, a Quirinale palotába „menekítették".


A földre helyezett koporsót spanyol zászlóval takarták le, amelyről azonban hiányzott a királyi címer, egy esetleges diplomáciai incidens elkerülése miatt. A koporsóra mindössze két szál fehér liliomot helyeztek – ez a virág található ugyanis a Bourbon ház címerében –, valamint a spanyol karlista mozgalomra emlékeztető piros baszk sapkát. Károly Hugót ugyanis a karlisták a spanyol trón örökösének tartották. A herceg trónigényéről 1978-ban lemondott.


Amikor nyilvánosságra hozták, hogy a Barcelonában 80 éves korában elhunyt herceget a pármai Steccata templom kriptájában helyezik majd örök nyugalomra, többen megkérdezték, miért adott erre engedélyt a polgármester. Maga az arisztokrata kérte ezt pár hónappal halála előtt a templom tulajdonosától, a Konstantinuszi Szent György Lovagrend Alapítványától. Mivel a nemes több felmenője is ebben a kriptában nyugszik, s Károly Hugó maga is a lovagrend tagja volt, az alapítvány engedélyt kért erre az önkormányzattól. Az olasz jogszabályok szerint privát helyszínen is lehet temetkezni, amennyiben a sír a törvényben előírt feltételeknek megfelel. A szakhatóság megadta az engedélyt. A kriptát a temetés előtt restaurálták, ennek költségét, körülbelül 40 ezer eurót az alapítvány állta.


Fotók a herceg temetéséről:
http://parma.repubblica.it/cronaca/2010/08/28/foto/addio_al_duca_di_parma-6577024/1/
(A 6. képen az új herceg látható, a 7.-en a pármai polgármester.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koronásokat várnak Parmába

Olaszország. Szombaton koronásokat várnak Parmába. Európai és távolabbi uralkodókat, családtagjaikat… Tovább olvasom