Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Gombaszedőbérlet – ártalmasabb a lavinánál

Olaszország. Olaszországban több áldozata van a gombaszedésnek, mint a lavinának, minden évben sok a halálos baleset. Ennek ellenére az Appenninek hegységben is megkezdődött a gombaszezon: napijegyet, bérletet kell venni hozzá. Parmában élő olvasónk, Sánta Anikó beszámolója.
A Parma megyei Borgotaro városkához közeli erdőkben termő híres vargányákat nemcsak a helybeliek szedik ilyenkor, hanem messziről is sokan érkeznek ide, magánszemélyek, étteremtulajdonosok egyaránt. Az erdőlátogatók száma miatt a gombászást szigorú előírások szabályozzák, amelyek betartását folyamatosan ellenőrzik, és a rendeletek megszegőit kíméletlenül megbüntetik az erdészek.

Olaszországban természetesen sok más helyen is terem vargánya, de a Borgotaro környéki „porcini" gombát még a hozzá nem értők is azonnal meg tudják különböztetni a többi tinórúfélétől, mert aromája érdekes, rendkívül kellemes. A Liguria, Toszkána és Emilia-Romagna tartományok találkozásánál gyűjtött vargánya különleges illata és íze a környékbeli erdők klímájának köszönhető. A „borgotarói porcini" elnevezés valójában négy fajtát takar: az ízletes, a bronzos, a nyári és a vörösbarna vargányát.


Évszázadok óta keresik és fogyasztják itt ezt az ízletes gombát, amelyet a 800-as évek óta már Angliában és Amerikában is jól ismernek, mert ezekből a kis olasz hegyi falvakból annak idején nagyon sokan elvándorolni kényszerültek, munkalehetőség híján.


Gombakeresés előtt meg kell váltani a napijegyet vagy a bérletet: helybelieknek a zónától függően egy napra 6-8 eurót kell fizetni, a november közepéig érvényes bérlet számukra 25-80 euróba kerül. Mindenki másnak napi 10-15 eurót, az egész szezonra érvényes bérletért pedig 75-180 eurót kell fizetni. Ezeket a belépőket sok helyen árusítják: trafikokban, kávézókban, üzletekben is megvehetők. A helybeliek legfeljebb napi 5 kilót, a többi gombász napi 3 kilogrammot vihet haza. Kizárólag kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap, napközben lehet gombát szedni.


Az idén egyébként 66.500 napijegyet és 6.600 bérletet bocsátanak ki ebben a körzetben.

Hihetetlen, milyen nagy a forgalom ilyenkor ezekben a kis hegyi falvakban, alig lehet közlekedni az utak mentén parkoló autóktól. Már korán reggel hosszú a sor a legközelebbi autópálya-kijáratnál. Gyakran sajnálatos esetekről is beszámol a sajtó: többször előfordul, hogy az „idegen" gépkocsik gumiját kilyukasztják, megkarcolják. Sajnos nagyon sok a baleset az erdőkben, nem ritka, hogy valaki eltéved vagy szakadékba csúszik, többségük idős ember. A napokban egy meghökkentő adatot lehetett olvasni: Olaszországban több áldozata van a gombaszedésnek, mint a lavinának, minden évben sok a halálos baleset.


Aki olyan sok gombát talált, hogy eladásra is jut belőle, több átvevőhelyen is leadhatja. A gombaszakértők ingyenesen átvizsgálják a frissen szedett gombát. Frissen is nagyon finom, de a többségét mégis szárítva kínálják, a háziasszonyok is inkább ez utóbbit kedvelik.


„Az egyik hegyi településen, Albaretoban a napokban megtartott országos porcini fesztiválon egy helyen láttam friss gombát, kilóját 15-18 euróért, a többi standon különböző méretű és minőségű, fenséges illatú, idei szedésű, szárítottat: a tönk természetesen olcsóbb, mint a kalap. Tíz dekagramm ára 5,50 és 15 euró között volt."


Étvágygerjesztőek a szebbnél szebb kiszerelésben kínált vargányák, a gombakrém és a gombaleves is. Jól értesültek szerint azonban ezek a később olajban, sós lében kínált ínycsiklandozó vargányák külföldről érkeznek, szerintük csak az eredeti, az illatáról kétség kívül felismerhető szárított porcini az igazi. De így is nagyon finom és közkedvelt mindegyik gombabefőtt, hiszen maga a recept itteni.


A porciniből sokféle első és második fogást készítenek a háziasszonyok, s minden pizzéria étlapján szerepel ez a helyi különlegesség, akárcsak a pármai sonka vagy a parmigiano-reggiano (parmezán) sajt.


Nagyon ízletes a vargányás rizottó

Hozzávalók 2 személyre:
40 gramm szárított vargánya
1 gerezd fokhagyma
1 liter húsleves (kockából is megfelel)
150 gramm rizs
olaj, csipetnyi só és pirospaprika
petrezselyem
fél pohár fehér bor

Elkészítés: Fél nappal korábban áztassuk langyos vízbe a szárított gombát. Jól kifacsarjuk, a levét hozzáadjuk a húsleveshez. Lehetőleg olívaolajon megpirítjuk a fokhagymát és a pirospaprikát. Hozzáadjuk a gombát és a rizst, s folyamatosan keverjük. Amint a rizsszemek kicsit megpirulnak, hozzáadjuk a fél pohár fehérbort, s miután elfőtt, kicsinyenként hozzáadjuk a húslevest, amíg teljesen el nem főtt a leve. A végén rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, fedővel letakarva pár percig pihentetjük. Reszelt (parmezán) sajttal tálaljuk.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A múlt bűne a jelen gyöngye

Németország. Hogyan változhat egy vidék a turisták mágnesévé, ha a múltban nagy vétket követtek el… Tovább olvasom