Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Gazdatüntetés: Titkolt támogatások, leszámlázott tüntetések

Külföldön élő magyar olvasók írták meg tapasztalataikat a magyar gazdatüntetés apropóján.
A thai rizstermelők az árak miatt tiltakoznak, a brit gazdák azért, hogy ne hozzák nyilvánosságra, mennyi támogatást kapnak. Svájcban a tüntetők utólag megkapják a károkról a számlát. Az USA-ban pedig nehéz lenne olyan utat lezárni, ami 12–16 sávos. A Kisalföld Online (www.kisalfold.hu) külföldön élő olvasói írták meg tapasztalataikat, véleményüket a magyar gazdatüntetés apropóján.

„ Melbourne-ben ritkán vannak tüntetések, úgy gondolom, ez a végső pont. Ha van, akkor a szakszervezet irányítja a parlament elé vonulókat. A kormány odafigyel az ilyen megmozdulásokra, legtöbbször a felek közös nevezőre jutnak."
József, Ausztrália

„ Évente egy-két tüntetés van. Tavaly az ÖBB (vasúttársaság) tömeges korai nyugdíjazásai és felmondásai ellen tiltakoztak. Abszurd mértékű szociális juttatásokkal nem tud egy cég működni. Az érintettek persze csak maguk, családjuk jólétét veszik figyelembe. Senki nem szól ellenük, míg nem akadályozzák a személyes szabadságában, de megszólták sokan, mikor a klingenbachi határon a tüntetők vígan ettek-ittak."
Móni, Ausztria

„ A bécsi operabál elleni tüntetés jut eszembe. Ott mindenki teszi a dolgát: a tüntetők tüntetnek, a rendőrök vigyáznak a közbiztonságra. A magyar gazdák tüntetéséről azt gondolom, valami hiba lehet az uniós pénzek kifizetésénél."
Erika, Ausztria

„ Az atomhulladékot szállító vonat ellen van több napig tartó tüntetés a zöldek részéről, vegyes társadalmi megítéléssel, mivel a tüntetők között sok a kaotikus, bajkeverő elem, meg az atomenergia ügyében a társadalom megosztott."
Gábor, Németország

„ Gazdatüntetéshez hasonló megmozdulással nem találkoztam. Ez nem németes válasz egy probléma megoldására és a lakosság nem tűrné, ha a közlekedésébe ilyen módon beavatkoznának. Az én személyes véleményem, hogy csalóka az otthoni kép az itteni gazdák helyzetéről. A gazdák száma Bajorországban folyamatosan fogy, főállásban már az iparban, a szolgáltatásban dolgoznak, próbálnak új termékekkel (rucola, vízitorma, biozöldség) a felszínen maradni."
Miklós, Németország

„ A tüntetés Hamburgban szinte mindennapos jelenség. Csaknem minden érdekcsoport él ezen jogával. Felvonulás, gyűlés, ülősztrájk, fénylánc, utcablokád, házlefoglalás. A fogadtatás eltérő. A járókelők vállat vonnak, az autósok duzzognak."
Róbert, Németország

„ Svájcban ritka a tüntetés, működik a munkabéke, ami a sztrájkot, a tüntetést kizárja a munkadók és -vállalók megegyezése alapján. A parasztok sem tüntetnek, valószínűleg, mert jól védik érdekeiket a küldötteik. Akkor van tüntetés, ha gyárakat bezárnak. Tavalyelőtt volt Basel közelében egy nagy tüntetés az atomenergia ellen. Leállt az autópálya forgalma. Később a tüntetők megkapták az okozott kárról a számlát. Sok esetben privát emberek, akiket a tüntetés szabadságukban gátolt és anyagi kárt okozott, bepörölték a tüntetőket és nyertek."

„ Évekkel ezelőtt az északolasz tejtermelők több hónapig tüntettek. Brüsszel megszabta a tejtermelés mennyiségét, a parasztok mégis többet termeltek. Brüsszel megbüntette az államot. A kormány a büntetést a parasztokra hárította. Ebből tanultak."
Stefan, Svájc és Olaszország


„ Olaszországban több esetben tanúi lehettünk az állampolgári tiltakozás formáinak. Dél-olaszországi települések lakói veszélyeshulladék-lerakó miatt torlaszoltak el egy forgalmas autópályát. A vonattal dolgozni járók a szolgáltatás minősége miatt fogtak össze Milánóban és Torinóban. A közlekedési dolgozók munkabeszüntetésével a társadalom többsége elvileg egyetért ugyan, de nem tartja helyesnek, hogy mégis az állampolgárok a szenvedő alanyai. Az akciók többnyire eredményesek."
Anikó, Olaszország

„ Itt nincsenek sztrájkok, nem tudok forgalomlassításról. Demonstrációk vannak és eredményesek. Például: a bíróság előtt egy régi Biblia volt kitéve. Valaki a múzeumban akarta elhelyezni és a lakosság tüntetést rendezett, a Biblia maradt."
Gyöngyi, USA, Texas

„ Seattle-ben ritkák a tüntetések, háborúellenesek vannak. Leggyakoribb a színes bőrű lakosok tüntetése a rendőrség ellen, ha a rendőrök lelőnek egy színes bűnözőt, ami kivétel nélkül önvédelem. Aki a tüntetés alatt megszegi a törvényt, azonnal letartóztatják. Az ilyen tüntetéseknek úgy sincs más eredményük, mint hogy kiváltják a lakosság ellenszenvét. A magyar gazdatüntetés? Elvenni az egyik adófizetőtől a pénzt és odaadni a másiknak? Na, de ez csak az én véleményem."
Antal, USA, New York

„ Amerikára a tévhittel ellentétben nem jellemző a tüntetés, ez alól szinte csak New York kivétel. Egyéni akcióknak nap mint nap tanúi lehetünk a várost járva, az okok: munkahelyek elvesztése, reklámok valótlansága, gyorséttermi hálózatok. Az akciók többsége feledésbe merül."
Szabolcs, USA, New York


„ Két eset okozott fennakadásokat. Az egyik az iraki háború elleni tiltakozás. A másik a New York-i republikánus konvent elleni tüntetés volt. Akkor átszervezték Manhattan közlekedését, arra mindenki készült, morgolódott, akadt, aki beindíttatta a szülését. A társadalom mégis mindkettőt megértéssel kezelte. Itt több toleranciát érez az ember az ellentétes véleménnyel szemben, mint odahaza."
Artúr, USA, New York


„ Ha vannak is demonstrációk, semmiféle forgalomtorlódást nem okozhatnak. Addig semmiféle tüntetést nem lehet kezdeményezni, míg azt egy közvetítő által vezetett egyeztetés meg nem előzte. De ha például a tüntető fél semmiképpen nem akar megegyezni, azt azonnal elzárják bármiféle lehetőségtől. Ezt nevezik itt demokratikus jogállamnak. Ha politikai érzület keveredne más címen a tüntetésbe, azt elutasítják."
Lali, Svédország

„ Franciaországban a sztrájkoknak, megmozdulásoknak, csigaakcióknak nagy a hagyományuk. Megannyi alkalmat találnak rá és a kivitelezésben igen találékonyak: áram kikapcsolása, kísérleti búzatábla letarolása. A gazdák néhány éve lefoglaltak külföldi mezőgazdasági termékeket szállító kamionokat, elégették tartalmukat. Mindez a demokrácia velejárója. El kell fogadni a kellemetlen oldalát, csak úgy lehet élvezni a kellemesebbet."
Francine, Franciaország

„ Az elmúlt 9 évben igazi forgalomlassító tömegmegmozdulást nem láttam Tokióban, ami volt, az mind kisméretű, pár száz embert mozgató felvonulás volt fegyelmezett formában, a rendőrség kíséretében. Arról viszont hallottam, hogy halászok „összevesztek" a felségterületükön kínai halászhajókkal. Volt korábban egy-két ülősztrájkoló is."
István, Japán


„ Az angol földbérlők átlagban évi ötvenezer font dotálást kapnak az EU-tól. A landlordok (földbirtokosok) százezreket sajátjukért. Ezért itt nincs farmerek utakat gátló tüntetése. De korábban az exportjukat gátló franciák ellen tiltakoztak. Ma az angol farmerek tiltakoznak a dotálás számmennyiségének kinyilvánítása ellen. Az egyetlen farmertüntetés a szállítócégekhez kapcsolódott vagy hat éve, mikor a dízelolaj árának emeléséért az olajfinomítók kapuit és a benzinkutakat blokádolták eredményesen, az autós milliók támogatásával."
Terézia, Nagy- Brittania


„ Kanadában jelenleg a marhák és az épületszerkezeti fagerendák, lécek exportálása okoz gondot. De itt senki sem tüntetett, nem reklamált. Mindenki tűrte a nagy veszteséget."
Tamás, Kanada

„ A gazdák Thaiföldön is tüntetnek. Rizstermelésből élnek, melynek eladási árát a kormány szabja meg. Van olyan év, amikor a rizs ára szinte el sem mozdul a nulláról, ilyenkor a gazdák nagy létszámban felvonulnak a Bangkokban székelő kormány épülete elé, hogy kifejezzék nemtetszésüket. A kormány kivezérli a rendőrséget vagy a katonaságot, akik hazazavarják a „rendbontókat". Vannak más célú tüntetések is. Az egyik legnevezetesebb a Soros György thaiföldi látogatása elleni volt."
Enie, Thaiföld

 
Alig 10 hónappal Ausztria EU-csatlakozása után hatalmas gazdatüntetés volt Bécsben. 1995 novemberében 15 ezren tiltakoztak, mert a kormány nem akart olyan többlettámogatásokat kifizetni, amelyeket az EU-támogatáson kívül vártak a gazdálkodók.
Barcelonában is 1995-ben tüntettek az EU agrárpolitikája ellen. Egy évvel később Görögországban a gazdák traktorokkal zárták le az utakat, Luxemburgban pedig égő autógumikkal adtak nyomatékot a gazdálkodók követeléseiknek, hogy kapjanak nagyobb kártérítést a BSE-kór miatti veszteségeikért. Svájcban 1996-ban tüntettek a családi agrárgazdaságok. A rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta a tömeget. Franciaországban is a rendőrség szüntette meg a gazdák kikötői blokádját, amelyet a brit hússzállítmányok miatt emeltek. Az olasz gazdák többször lezárták a határátkelőket a külföldi hússzállítmányok miatt. Az EU-nak pedig már a ’90-es évek közepén is szembe kellett néznie azzal, hogy egyesek visszaélnek a támogatási rendszerével.Kapcsolódó anyag >>

Szerkesztetlen változat (2005-03-16) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom