Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Futball EB: Pápá görögök!

„Pápá görögök! – ezennel nem segítünk rajtatok!" A labdarugó Európa-bajnokság keretében szükségessé vált német-görög mérkőzés mindkét országban élénk izgalmat keltett. Hamburgban élő olvasónk, Galgóczi Róbert beszámolója.
A labdarugó Európa-bajnokság keretében szükségessé vált német-görög mérkőzés mindkét országban élénk izgalmat keltett. Itt is, ott is nagy hangerő közepette zajlik a kölcsönösen sértő sajtóháború. Kinek mi nem tetszik? A büszke görögök szerint: „elegünk van a leereszkedő német kegyességből". Az öntudatos németek szerint: „elegünk van a görögök hálátlan magatartásából, hamisított adatokkal szerezték meg az eurót." Ezek után mindkét fél a gdanski sportesemény kimenetelétől vár politikai igazságszolgáltatást.


A görögök tűzön-vízen át győzni, nyerni akartak. Nekik ez a találkozó jelenti a labdarúgó Európa-bajnokság egyik legkényesebb mérkőzését. Sok politikai csalódást kívántak vele levezetni és gyógyítani. A németek ellen egy győzelem, gyógyír lenne sajgó sérelmükre. Így vélekednek a németek is. Igazolja ezt a megjelent 20 ezer német szurkoló, valamint, Angela Merkel, a jelenlegi kancellárnő. Ő a görögök szemében nemkívánatos személy. Szerintük jelenlegi szorult helyzetük okozója.

Külügyi tanácsadói semleges magatartásra intették. Nem fogadta meg. Minden német rúgott gól esetében helyéről felugrott, karjait a magasba rántotta s mosolyogva jobbra-balra nézett és tapsolt. Úgy lelkesedett és örült, mint a többi, névtelen szurkoló.


Egy-egy találat esetében Hamburgban sivító rakétákat lőttek a magasba, ahol nagy durranással fénylő csillagokra szakadtak. Minden rúgott gól a „Pápá görögök, ezennel nem segítünk rajtatok!" harci kiáltást erősítette meg, mely nagy lelkesedést keltett a frusztrált német polgárság körében. Mondván: bosszút állunk hálátlan magatartástok végett. Igen. A sok német szurkoló lelkéből szólt, ugyanis a német közvélemény újabban nagymértékben ellenzi a görögöknek folyósított több milliárdos „mentőernyőt“. Az itteni polgárok legtöbbje elítéli, sőt, egyenesen ellenzi Görögország további euró-támogatását! A szélsőbaloldali párt alkotmánybíróság elé vitte az ügyet.


„A játszmát a város legnagyobb teréről néztem. Lehet akkora terület, mint 3 futballpálya egymás mellett. A kínai KIA autócég és az NDR (észak-német rádióadó) rendezett ott úgynevezett public viewing, nyilvános megtekintés tévéközvetítést. Korábban mentem, hogy jó helyre kerüljek. A két bejáratnál testmotozást tartottak. Alkoholt, nagy zsebkést vagy fegyvert nem engedtek be. Kirakodó, sátoros búcsúnak tűnt az egész terület. Sütötték az illatos virslit, a buborékos lángost, a fahéjas palacsintát, meg a kínai zöldségtekercset. Pattogatták a kukoricát. Műanyag üvegben, hogy ne lehessen vele valakit fejbe vágni, alkoholmentes sört, mindenféle szörpöt és más italt is árultak. Teát, kávét. Gondoltam: igazi népünnepély, valódi búcsú."


„Idővel, szinte észrevétlenül, nagy tömeg gyűlt össze. Másnap az újságban olvastam: 65 ezer szurkoló. Megtelt körülöttem a tér. Túl közelre került hozzám a szomszéd. Nem jó érzés! Nyomasztó félelem kelt bennem! A nép zajongásától zúgott a lég. Különös érzés, mondhatnám szorongó érzés, 65 ezer lelkesedő szurkoló között állni és hangulatuknak kiszolgáltatottja lenni. Vadidegen szomszéd fekete-piros-sárga nemzeti színű német sálat kötött például a nyakamra. A bolondos hangoskodás néha sértésbe torkolt. Ilyenkor derül ki, hogy a sörösüveg miért tiltott."

A public viewing egyedi rendezvény. Nem csupán futballmérkőzés közvetítését jelenti. Az óriástévé ernyőjén látott kép és hang hatása lelkesedő és szörnyülködő viselkedést kelthet. Vígjáték és tragédia egyszerre. A nézők magasba rántott karral ugrálnak. Egymást ölelgetik. Alkoholmentes sörrel koccintanak. Zászlókat lengetnek. Harsonákat fújtak. Kórusban ordítják: „Deutschland vor, noch ein Tor!" Németország előre, még egy gólt! A tömeg egy testté olvad. Görögök ellen 4 gólt rúgtak. A német válogatott eddig nem kapott ki. Így a lehető legmagasabb pontszámmal, 9 ponttal bejutottak az elődöntőbe. Szinte hallható volt, ahogy a 65 ezer lelkesedő szurkoló lelkéről lezuhant az aggasztó teher. Némelyiknek örömkönny csillogott a szemében. Egymást nem ismerő, vadidegen drukkolók kézfogással gratuláltak egymásnak. Győzött a német válogatott és bejutott a labdarugó Európa-bajnokság elődöntőjébe. Így ismét kereknek tűnik a világ. Vagy az angol, vagy az olasz válogatott áll még, az olyannyira kívánt bajnoki cím útjában.


„A mérkőzés után is érkeztek szurkolók. A sátoros gazdák nagy örömére most kezdődött a fesztelen ünneplés. A német válogatott 4:2-re győzött. Erre fel mindenkinek kedve kelt valamit inni, valamit fogyasztani. Nekem is. A frissen sült virsli illatának nem tudtam ellenállni. Mert a német csapat győzött. Egyet fizettem, kettőt kaptam. Pattanásig jóllaktam."

Jövet haza. Földalattin az utasok arcán sugárzott a német győzelmi öröm. A megállók kijelzőin a lezajlott mérkőzés eredménye állt. A megállóból kijövet, tehát a felszínre érve, a város is hangosnak bizonyult. Vonító rakéták repültek az égbe. Petárdák durrogtak a házak erkélyeiről. Nemzeti színű, schwarz-rot-gold, fekete-piros-sárga zászlócskával díszített, ritmikusan dudáló személykocsik korzóztak, okoztak nagy dugót és közlekedési zavart a belváros amúgy is telt utcáin.


Másnap az egész sajtó lelkesítő szavakkal ünnepelte a fiatal német csapatot. További győzelemre buzdította. „Fiúk, föl a fejjel! Büszkék vagyunk rátok. Az olasz, vagy angol csapat nem jelent különösebb kihívást. Erősek, de nem leküzdhetetlenek."

„Az eddigi mérkőzések lezajlása szerintem más jelentőséggel is bír. Folyton arra kellett gondolnom, hogy a lengyelországi és ukrajnai labdarugó Európa-bajnokság jelenkorunk „panem et circenses", kenyeret és játékokat rendezvénye. Az ókori római szenátorok nagyon jól tudták, hogy a népet mivel lehet korlátok között tartani. A mai politikusok is a játékok lefolytatását támogatják. A görög-német küzdelem erre jó példa volt. Örül a nép, hogy a német válogatott győzött. Megmutatták a görögöknek!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék ösvény Öt Földön

Olaszország. Liguria tartományban van egy szép hely, úgy hívják, hogy Cinque Terre (Öt Föld), mert… Tovább olvasom