Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Futball-vb: helyzetjelentés Hamburgról

Hamburg nagymértékben focilázas. Szinte kicserélték a lakókat. Nincs e nagy városnak olyan negyede, utcája, lakója, hogy ne hatna ki rá a Fifa eme világot átfogó rendezvénye. Itt a labda-rugó világbajnokság nem csak a tv-ben zajlik. Gyakorlati kihatását a polgárok saját börjükön tapasztalják s ki-ki a maga módján reagál rá. VB a város életében közvetlen, azaz egyenesen történö izgalmas esemény.

Minden körülötte forog. Üzletek és vállalatok a lehetö legnagyobb szeletet szeretnének a vb-tortájából levágni. Némely étterem a résztvevö országok jellegzetes italát és ételét kinálja az étlapján. Egy belvárosi áruházban népviseletbe öltöztetett fiatal hol-land táncegyüttest láttam. Vb-labda alaku s diszitésü edami sajtot kináltak. Hamburg is a ren-dezövárosok közé tartozik. Kitüntetésnek tekinthetö.

Még a stadion, „AOL-aréna", nevét hir-detö óriási betüket is körülményesen leszerelték csak azért, mert a Fifa kifogásolta. AOL nem Fifa szponzor. A hivatalos szervek mindennemü kérelmet készségesen teljesítettek csak azért, hogy Hamburgban legyen mérközés és a város neve szerepeljen a tévében. Miután 32 nemzet Németországba küldte labdarugó sportoloinak a javát, százezrek és százezrek vonulnak a 12 kiválasztott város stadiónjába. Rádásúl minden meccs közvetitését több milliárd szurkoló nézi a tévében. Világszerte izgulnak, esengnek a képernyö elött a kivánt gyözelemért.

Gól esetében csak úgy harsog körülöttem a környék. A szomszéd kutyája ugat, ha gazdija lelkendezik. Szil-veszteri rakétákat lönek, eresztenek az égbe, ha a német csapat gyöztesen kerül ki a mérközés-böl. A lengyelek meg a svédek elleni gyözelem napján a szurkolók diadalmenete, nemzeti lo- bogókkal diszitett autókorzója, teljesen megbénította a belváros forgalmát. A városháza elötti téren reggelig tartott a virágos kedvü, pityokás mulatság. Az itt lebonyolított mérközésekre a stadionban nem jutott mindenkinek jegy. Igy a tágas Szentlélektéren nagyméretü vetitöernyöt állitottak fel a kintrekedt szurkolóknak. Lám, lám, ki hinné? A hivatottak nem gyöznek csod-álkozni.

A hamburgiak abban a hirben állnak, hogy zárkózott és komoly emberek. Olyannyira vigyáznak az illemre, hogy a borsót csipeszszel eszik. Ennek dacára most lelkesedésre képe-sek. Szint vallanak. Legtöbbjük arcán fekete-piros-sárga csik, a német zászló szine diszlik! De más nemzetiségüek sem szégyellnek szint vallani. A zöld-fehér-piros csik az olaszokat, piros-fehér-kék csik meg a hollandokat azonosítja. A ghánai, piros-sárga-zöl, a közepén fekete csil-lag sem hiányzik. Ök is hivatottnak érzik magukat a világbajnoki címre.

A város utcaképje is megváltózott. Olyan tarka, mint a tavaszi vadrét. Sok erkélyen, vagy ablakban kitüzött zászló lobog. A nemzeti lobogóval történö diszités olyannyira elterjedt, hogy a személy- és teherko-csik nemzetiszinü zászlóval furikálnak. Csiptetövel a résre kinyitott ablakra erösítik. Van, aki két zászlót is kitüzött. Az én kocsimon pld. fújhatna német és magyar zászlót a szél. Dehát a magyarok a selejtezöben kiestek. Egy otthoni szurkoló el sem tudja képzelni, hogy mit szen-ved végette egy itt elö magyar. Nap nap után újból és újból gúnyolódnak a kollégák és isme-rösök. Naponta ismét és ismét elhangzik a kérdés; a magyar válogatott miért nincs itt? Eme sajgó csalódás hegyé naponta le kell nyelni a magyar labdarugás nevetségessé tétét és a kör-nyezet csipkelödö élcelödését. A tévében számtalanszot elhangzik az örömmámorban ordított ötszörös: gól, gól, gól, gól, gól. Bern, 1954! Hova lett az akkori magyar labdarugó csapat?

Vendégségben a világ barátoknál! Ez a játékok jelmondata. A rendörség mint barát e szerint cselekszik, nyújt segitséget. Angol nyelvtanfolyammal készültek elö a mostani bevetésre. A városba érkezett idegen szurkolókat egyenesen a stadionba kivánják kalauzolni. Nem szivesen látják, ha az utcán félittas állapotban höbölögnek. Különösen az angol meg lengyel, botrányt okozó huligánoktól féltik a békés drukkolókat. Állítólag a határon már lefogják öket és nyom-ban visszautasitást kapnak. A hamburgi rendörség ura a terepnek.

Ki lesz a világbajnok? A hamburgiak nagyon biznak. Szerintük a német válogatott játékosok a világ legjobbjai. Szerintem, az eddigi ellenfelek nem tették öket próbára. Az igazi kihívás ez-után következik.
Róbert/Hamburg

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenszonda autósoknak

Tovább olvasom