Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fülsértő fűnyírás

A forgalom, a fesztiválok, az ipar okozta zaj szerte a világon gondot okoz, de a külföldi országokban a lakóövezetekben tekintettel vannak egymásra a szomszédok: írott és íratlan szabályok biztosítják a nyugalmat, korlátozzák a kerti gépek használatát. A németek például Schiller sorait sóhajtva idézik, az osztrákok szigorúan szabályoznak.

Bécsben szombaton délután és vasárnap tilos a fűnyírás. Ezt a korlátozást ott élő olvasónk, Katalin szerint az ausztriai főváros lakói nem is szegik meg és este nyolc óra után kertekben, lakásokban is kerülnek mindenféle zajkeltést. Ehhez szinte nem is kell szabályozás az osztrákoknál, tudják, nem illik este már például „ütvefúróval ügyködni".

Az olaszoknál nyugodt a szieszta

Az itáliai rendszer a lapunkat onnan rendszeresen tudósító Anikó adatgyűjtése alapján még szigorúbb. A parmai önkormányzat zajjal járó tevékenységekre vonatkozó rendelkezésében a kerti gépek használatát külön bekezdésben szabályozzák. Hétköznap 8 és 13, 15 és 19 óra között, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 9 és 12, 16 és 19 óra között lehet csak bekapcsolni kerti berendezéseket. De emellett is figyelnek szomszédaikra, egymás életritmusára, figyelembe veszik a másik kéréseit a nyugalomra vonatkozóan az olaszok. Ezért a „zajszennyezés áldozatával" rokonszenvez a közvélemény, mikor szomszédok közti, hangos kutyaugatás vagy erős zene miatti vitáról ír az újság.

A svájci rendőrség gyorsan reagál

Svájcban is helyi rendeletek biztosítják a „zajrendet". Stefán írása szerint a legtöbb helyen este 9 és reggel 7 között nem szabad semmilyen zajt kelteni. A rendőrség beavatkozik, ha valaki a szabályozásra hivatkozva reklamál. Elég egy telefon, kiküldenek két járőrt és többnyire öt percen belül a helyszínen is vannak. Sokszor elég, hogy egyenruhában megjelennek, többet nem mer a zajongó a rend ellen cselekedni. Csak így úszhatja meg büntetés nélkül. Különben költséges átépítésekre, zajvédő intézkedésekre kötelezhetik. A svájci szabályozások egyébként nemcsak kerti gépekre vonatkoznak, hanem takarítás, építkezés miatti zajokra is és nem lehet úgy zenét hallgatni, hogy az a szomszédot zavarja. A muzsikosok sem gyakorolhatnak otthon hangszerükön, arra alkalmas helyet kell bérelniük vagy lakásuk teljes hangszigetelését kell biztosítaniuk. Társasházakban azt is kiköthetik, hogy állattal, kisgyermekkel nem lehet odaköltözni. Ezt senki nem tekinti ebben az országban diszkriminációnak, mert csak annak a jelzése, az adott ház nem alkalmas állat- és gyermeknevelésre, az csak problémákat okozna.

Amerikai elv: „élni és élni hagyni"

„Itt Amerikában az ilyen jellegű szabályok ismeretlenek. Ha Európára gondolok, arra, hogy Németországban, Ausztriában vasárnap füvet nyírni tilos, vagy arra amit kevesen tudnak, hogy az osztrákoknál egyes helyeken este tíz után zuhanyozni is tilos, akkor eléggé furcsállom a dolgot. Nálunk az a tendencia, hogy a helyi illemszabályokat kisebb közösségek dolgozzák ki. Már ha egyáltalán szükség van rá, mert általános főszabály a „live and let live" (élni és élni hagyni) elv." – írta Jenő Texasból és kiderül leveléből: az emberek igyekeznek a szűk környezetükben élők kéréseit tolerálni. Bandi e-mailje alapján Kaliforniában sem szokás füvet, bokrot nyírni reggel nyolc előtt és hétvégén, a szomszédok iránti tisztelet okán. Problémát inkább a kerti gépek légszennyezése okoz, Los Angeles a szmog fővárosa, de egyelőre csak szorgalmazzák a benzinmotoros gépek lecserélését. Emellett panasz a fűnyírás után használt „fújós" takarítógépekre van. Átfújja a szomszédba is a szemetet és nagyon hangos, több helyen korlátozzák használatának módját.

Bíróság előtt a békabrekegés

Németországban a Schiller Tell Vilmosából vett sort – „Es kann der Frömmste nicht in Frieden leben, wenn es dem bösen Nachbarn nicht gefällt" – idézik olyan gyakran, hogy már közmondásnak számít. Ez azt fogalmazza meg, hogy a legjámborabb sem élhet békében, ha rosszindulatú a szomszédja. Róbert beszámolója szerint ugyanis ami a kertvárosi szomszédok között nap nap után lejátszódik, a bírósági „döntvénytárban" kilométerhosszú polcokat tölt meg és a veszekedésekről írt kesernyés cikkek, „a nem érintettek nagy (kár)örömére" az újságokban oldalakat töltenek meg. Még a békabrekegést is bíróság elé vitték a németek és ez azért nem nevetséges, mert ott most divatba jöttek a kerti ökotavak és a kuruttyolók elszaporodásának jelentős a hanghatása.

Hamburgi olvasónk szerint hallgatólagos megegyezések teszik elviselhetővé a helyzetet. Például ő maga és a környezetében kertészkedők is mindig gondolnak a szomszédokra, mielőtt belekezdenek valami nagyobb vagy gépet igénylő munkába. Megkérdezik arról a kertszomszéd véleményét és ha kerti partit szerveznek, mindig meghívják a közelben lakókat. Azt beszámolója szerint országos törvény írja elő, hogy hétköznap reggel 7 óra előtt és délután 2 és 4 között tilos füvet nyírni. Ez vonatkozik a sövényvágására és a gallyfűrészelésre is. Vasár- és ünnepnap zajjal járó kerti munkát tilos végezni, még akkor is, ha a fűnyíró, a sövényvágó, az ágaprító zajszintje csak néhány decibel.

A svéd tudja, mikor mit illik tenni

Svédországban Lali tájékoztatása alapján nincs törvény arra, hogy mikor szabad „kerti zajt" okozni, de vannak ajánlások a kommunok (járás) honlapján, tájékoztatóiban. Úgy véli, a svéd ember tudja, mikor mit illik tenni, azaz az íratlan szabályok működnek és azt diktálják, hogy hétköznap félnyolc, hétvégén 9 előtt ne kezdjenek a kertben zajos munkát és hétköznap este 8 körül, hétvégente kora délután abbahagyják. Lali szerint „elvégzik, amit kell, de odafigyeléssel, másokra gondolva". Fűnyirót, fűlevegőztető moszatirtót és sövényvágót használnak, kapagépet, ágszeletelőt szinte egyáltalán nem, így a zaj eleve tompább, rövidebb. Azért mellőzhetik az ágaprítót, mert a fát szelektív gyűjtőhelyekre viszik benzinkutaknál kölcsönözhető utánfutókkal.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petra jelenti Kínából - KÉPGALÉRIA ITT!

Tovább olvasom