Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Fontos szám a diszkók falán

Külföldi magyar olvasóinkat ezúttal a magyarországi diszkótragédia kapcsán kérdeztük a szórakozóhelyek külföldi óvintézkedéseiről, tapasztalataikról.
A téma apropója:
A múlt hétvégén három fiatal lány halt meg egy budapesti diszkóban. A jelenlegi hírek szerint az látszik a legvalószínűbbnek, hogy a hatalmas zsúfoltságban a lépcsőn összetorlódók úgy nyomták neki őket a korlátnak, hogy megfulladtak. És ehhez valószínűleg nem is kellett pánik, riadalom, annyival több embert engedtek be a helyre a még optimálisnál. Élő „heringparti"!

A kérdések:
Tud hasonló tragédiáról azon a környéken, ahol jelenleg él/tanul/dolgozik? Milyen óvintézkedésekkel, feltételekkel, engedélyekkel, létszámkorláttal, korhatáros beléptetéssel, korlátozott italfogyasztással működhetnek a diszkók? Szigorúan ellenőrzik azokat? Például, hogy van-e elég kijárat, biztonsági őr, tűzoltókészülék? Mire kell figyelniük a fiataloknak, ha ilyen helyre mennek? Az Önök ismerősei hogyan óvják magukat az ilyen veszélyek ellen? Milyen a nemzetközi visszhangja a magyar tragédiának?


A zenének nincs stop
Kántor Gábor, Luzern

Számomra érdekes óvintézkedés, hogy ha valamiféle szerencsétlenség történik a diszkóban, a zenei fesztiválon, akkor mérlegelnek a szervezők, a biztonsági emberek és általában nem állíttatják le a zenét, nem kapcsolják fel a világítást, hogy ne legyen még nagyobb pánik. Persze nyilván ez attól is függ, milyen baj történt éppen.


Ingyenszondát kell biztosítani
Anikó, Olaszország

Az olasz sajtóban nem olvastam a budapesti diszkóban történt tragédiáról, a tévéhíradóban sem láttam beszámolót róla.

Ilyen súlyos esetről nem hallottam Olaszországban az elmúlt években. A szórakozóhelyek itt csak úgy kaphatnak engedélyt, ha megfelelnek a különböző biztonsági, egészségügyi előírásoknak. Például: akadálymentesített bejutás, külön illemhely a kerekes székben élők számára. Pánik elleni, illetve tűzálló ajtók vannak szinte mindenütt. Olaszországban tilos a dohányzás 2005 januárjától, illetve arra – a törvényben leírtak szerint – külön helyiséget kell kijelölni.

Éjjel 2 óra után tilos az alkohol árusítása, továbbá az üzemeltetőknek rendelkezniük kell ingyenes alkoholszondával azok számára, akik autóval szeretnének hazamenni. (Olaszországban ugyanis kis mennyiségben fogyaszthatnak szeszes italt az autósok: a megengedett érték 0,5 gramm/liter.)

Tilos akciós szeszes italt árusítani, tehát akkor sem adhatják olcsóbban például a koktélokat, ha egyszerre többet rendel valaki. Ennek ellenére Olaszországban sajnos nagyon sok fiatal veszíti életét a hétvégén, éjszaka autóbalesetben, a diszkóból hazafelé menet. Gyakran az alkohol és/vagy a kábítószer fogyasztása miatt történik a baleset.

Mivel én nem járok diszkóba, megkérdeztem fiatal főnököm véleményét. Szerinte sok esetben csak a szerencsének köszönhető, hogy itt eddig nem történt olyan súlyos eset, mint Budapesten. A működési engedély kiadásának és az üzemeltetésnek szigorú feltételei vannak, ám a valóságban nem mindig tartják be ezeket. Igaz, a menekülési útvonalat mindenütt jól látható, világító táblákkal jelzik, de többször járt már olyan szórakozóhelyen, amely zsúfolásig megtelt, szó szerint lépni sem lehetett. A biztonsági előírások betartásának ellenőrzését még soha, sehol nem látta, de pénzügyőröket, illetve a szerzői jogvédő hivatal munkatársait annál inkább: talán fontosabb, hogy a vendég kapott-e blokkot, illetve befizették-e a zeneszámok lejátszásának díját...

A felkapott helyek közelében szinte lehetetlen parkolót találni, ezért előfordul, hogy tiltott helyen hagyják az autót a diszkózók, gondolván, éjszaka úgysem büntetnek meg senkit. A diszkó végén aztán meglepődnek, amikor megtalálják a csekket a szélvédőn.


Fontos szám a diszkó falán
Péter, Amerika, Ohio

A helyi tűzoltóság (ehhez tudni kell hogy itt nem a BM kötelékébe tartoznak, hanem minden varosnak/falunak saját tűzoltósága van, de azért állami (state) előírásoknak meg kell felelni) meghatározza, hogy hány embert engedhetnek be minden helyiségbe (nyilvános helyiségbe). Ez minden helyiség oldalára ki van írva. Ennyi ember tartózkodhat biztonságban a helyiségben és menekülhet ki, ha baj van.

Most tényleg nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy itt mindenki milyen törvénytisztelő, mert ez távolról sincs így, de bizonyos szinten felül (gondolok itt menedzserekre) az emberek nem kockáztatják meg azt, hogy probléma esetén jogi ügy legyen a dologból, ilyen volumenű ügy esetén, ahol emberéletek lehetnek veszélyben. Arról nem is szólva, hogy itt barmit elsimítani nagyon nehéz, akkor is, ha az embernek kapcsolati vannak. És a büntető törvénykönyvek államról államra változnak. Jóval, hangsúlyozom jóval súlyosabb büntetési tételeket szabnak meg, mint Magyarországon. Itt emberölést 5 évvel lehetetlen megúszni. És itt most nem közlekedési kihágásokra gondoltam.

Teremőrség és kamerák
Galgóczi Róbert, Hamburg

Heringpartiról Németországban, Hamburgban nem hallottam. Máig újságban sem olvastam. Az ismerőseim sem tudnak hasonló esetről, ami most otthon történt. Oka valószínűleg az lehet, hogy, ha valaki diszkót vagy tánclokált kíván itt nyitni, akkor a koncesszió elnyeréséhez számos egészségügyi, balesetvédelmi, tűzvédelmi, akusztikai és más biztonsági berendezést, például több vészkijáratot kell biztosítania. Sőt! Az illetékes helyi önkormányzat arra is ügyel, hogy a diszkó lehetőleg ne sűrűn lakott negyedben működjön és elegendő parkírozóval rendelkezzen.

Továbbá: a diszkóban lévő helység, illetve táncterem nagyságától függ az engedélyezett vendégek maximális létszáma. Az összes diszkó az egészségügyi hivatal, az illetékes rendőrőrs, a tűzrendészet meg a teremőrség folytonos ellenőrzése alatt áll. Ne talán, ha néhány vendég között nézeteltérés keletkezne, a jelen lévő teremőrség azonnal közbe lép.

Mennyezetre szerelt egy vagy több videófelvevővel figyelik a tánctéren zajló történést is. Tumultus esetében nyomban megszűnik a zene és közbelép a teremőrség. Berúgott fiúkat vagy lányokat feltűnés nélkül hazaküldik, illetve mentővel a kórházba küldik. A berúgott fiúk és lányok újabban nagyobb gondot jelentenek, mint a diszkó túltöltöttsége. Divatba jött az úgynevezett „Kommasaufen", a „tökrészegség". Az érintett fiatalok olyannyira a garaton túl isznak, hogy a mentő egyenesen az intenzív osztályra viszi őket. Volt már eset, hogy az érintett belehalt. Ilyenre tényleg lehet mondani, hogy halálra itta magát.

Beszéltem egy huszonéves diszkóba járó legénnyel, aki igazolta a diszkókról írt beszámolómat és kiegészítette egy fontos tétellel, ami a biztonságot nagy mértékben befolyásolja. Mégpedig, hogy izmos ajtóőrök, más néven kidobók ellenőrzik a bekívánkozó fiatalok életkorát és esetleges ittas állapotát. Fiatalkorúaknak, azaz 18 éven aluliaknak tilos a bemenet. Ittas állapotban sem szabad bemenni.

Más eset az évente egyszer más-más városban megrendezett „love-parade". Ott már történt zsúfoltság végett halálos áldozat, hogy embereket összetiportak. A diszkók heringpartijához ennek semmi köze.

Mentősök is felügyelnek
Bandi Kaliforniából

Hamar ideért a budapesti tragédia híre, a sajtó röviden, de beszámolt róla. Nálunk a nagyvárosokban is rendeznek hasonló eseményeket rendezettebb körülmények között. Már sok éve korlátozott az eseményeken résztvevők létszáma. Ez a törvény nem csak koncertekre vonatkozik, de még vendéglőkre, klubbokra is kötelező. A maximum kapacitás láthatóan jelezve van. A hatósági közegeknek jogában van a létszám ellenőrzése. A törvény megsértése esetén a helyet rövidebb-hosszabb időre bezárhatják.

A rendezvényeknél rendszerint magáncégek biztonsági őrei tartatják be a rendet, felügyelnek. A korhatárt is ellenőrzik, átnézik a táskákat, hogy kábítószer vagy alkohol bevitelét akadályozzák.

Minimum a bejárati ajtó és egy vészkijáratot szükséges biztosítani. A nagy rendezvényeknél, mint például a fedett arénában vagy a stadionokban tartottaknál a mentőszolgálat, a tűzoltóság és néhány rendőr is jelen van, de csak az ajtókon, kapukon kívül.

Itt is előfordul az, hogy illegálisan rendezett eseményen kint a szabad ég alatt a sivatagban baj keletkezik, ital vagy leginkább kábítószer miatt. A rendezőit súlyosan büntetik.

Cél az extázis?
Stefan, Svájc

A téma nagyon égető. A budapesti diszkótragédia bejárta Európa szinte összes országát és újságát; nem azért, mert egyedülálló, hanem mert olyan hír, amit az emberek manapság szeretnek olvasni. Sajnos. Diszkótragédiák túl gyakran történnek. Ezek nem csak a tömegpánikból erednek, hanem abból is, hogy a diszkólátogatók egy része agresszív lesz, megváltozik agytevékenységük és olyan dolgokat tesznek, amiket különben józan aggyal nem tennének. Felelőtlenek lesznek.

Késelés diszkókban, csak az utóbbi hónapokban: München, Köln, Leipzig, Lätzeburg, Höchstadt, Bécs-Simmering, Schweiz-Tessin. Tömegpánik (sok esetben tűz következtében): Treuenreut, Bankog ( 1 halott, 200 sérült), Kína (46 halott), Moszkva (111 halott, 134 sebesült), Perm (130 halott), Mexico- City (12 halott), Ecuador (15 halott, 30 sebesült). Halálos autóbalesetek is történnek diszkólátogatás után: alkohol, drog, gyorshajtás játszanak szerepet.

A diszkólátogatók legnagyobb részben fiatalok, 18 év alattiak is. Akkor is ha a diszkó legtöbb országban 16 vagy 18 év alatt meg van tiltva. A hétvégi diszkó általában be van tervezve a különben „nyomorult" hét lefolyásába. Cél nem a normális ember szerinti szórakozás vagy az amit mi fiatal korunkban annak gondoltunk. Cél a muzsikán, a tömegen, az alkoholon és a drogon keresztül egy más érzelmi világba magukat beleheccelni. Elfelejteni a mindennapi életet. Extázisba kerülni. Előtte esetleg 1-2 sör, hogy kezdődjön a hangulat, aztán a diszkóban kimondottan olyan zene, ami felizgat és erősebb alkohol, drog. Mindenki tudja, hogy főleg a mesterséges kábítószerek nagy mennyiségben vannak fogyasztva. Ezek mindig olcsóbbak lesznek. Legtöbb európai országban törvényeken, rendeleteken, szabályozásokon keresztül igyekeznek a problémát megoldani. Svájcban az ifjúságvédelmi törvények a megyék hatáskörébe tartoznak vagy ezek a különböző más törvényeknek részei (pl. az alkohol törvény az élelmiszer törvény része). Ausztriában is hasonlóan van mit Svájcban, más országokban országos jellegűek ezek a törvények. Az ifjúságvédelmi törvények foglalkoznak pl. azzal, hogy milyen kortól lehet diszkóba menni, meddig (záróra kórtól függően, pl. 18 év alatt csak éjfélig), kivel; vendéglőbe, szórakozóhelyekre, moziba menni, milyen filmet szabad megnézni (média törvények: Franciaországban a kultuszminiszter 4 kategóriába ossza a filmeket); ki dohányozhat, ki fogyaszthat alkoholt stb. Országtól országig, megyétől megyéig kicsit mások a törvények (ez érvényes az EU országaira is.

Dániában a diszkók maguk döntik el, hogy 18 vagy 21 évtől lehet bemenni, Spanyolországban országos jellegűen 18 évtől, de vannak diszkók 14-18 éveseknek is, Franciaországban 16 év felett, Svájcban 18 évtől. Alkoholt általában Európa-szerte 16 vagy 18 évtől szabad venni és fogyasztani.

Egyik probléma a diszkókban a felügyelet. Mindenfelé. Ha vannak is megfelelő szabályok, azok rendszeresen ki vannak kerülve, meg vannak sértve. Legtöbb esetben ahol tömegpánik tört ki, több ember volt bent mint az engedély, legtöbb esetben a menekülő ajtók, utak le voltak zárva, vagy nem is voltak elengedőek. A tűzoltórendeletek (minden épületet használata előtt ilyen szempontból is meg kell engedélyezni) nincsenek folyamatosan ellenőrizve. Az iparengedély diszkókra és hasonló rendezvényekre (technoparty) sokszor felületesen van levizsgálva. A biztonság sok esetben bagatellnek van kezelve.

Mi a legjobb tanácsom? Nem állítom se azt, hogy a diszkóban kell a hibát keresni, se azt, hogy csak a társadalom a hibás, se azt, hogy a törvény és az ellenőrzés a bűnös. A probléma megoldása ezeknek a lehetőségeknek összeegyeztetése. Sok-sok múlik a családon is, de ma a család is krízisben van, hiszen mindig többen válnak. Hogyan lehet így gyereket nevelni? Mindig ritkább a jó és az értékeket megbecsülő nevelés. Sajnos ezek tények, amelyeket nem lehet egyszerűen és főleg hasznos időben megváltoztatni. De lehet és kellene rajta dolgozni! Se az én gyerekeim, se már felnőtt unokáim nem jártak diszkóban és nem is hiányzott nekik. Nem volt és nincsen megtiltva. Más értékeket kaptak, mint a sport, a tanulás, a szakma, a család, a közösségi felelősség. Ez a tanácsom. Ilyen irányban lehet valamit elérni. Itt van a kutya elásva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megelőzhetők a heringpartik?

A külföldi magyar olvasóinknak címzett újabb körkérdés apropója a budapesti diszkótragédia.
Tovább olvasom