Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Földről az égbe és vissza

„Útitársam nem akart velem jönni. Félt. Bíztatnom kellett. Hasonló lehetőséged az életben még egyszer nem lesz! Ki kell használni a kínálkozó alkalmat. A sors különös szeszélye lenne, ha ez a híres toronyház pont a mi súlyunk alatt omlana össze." – olvasónk, a Hamburgban élő Galgóczi Róbert beszámolója Dubajból, a Burj Kalifa toronyházból.
Megnyugtató, hogy az építményt úgy tervezték, a földrengés sem árt neki. Tengeri beteg sem lesz benne az ember. Szilárdan áll. Nem inog. Alapterületét és homlokzatát szélcsatornában végzett kísérletek alapján tervezték. A homlokzat három függőleges körszeletből áll. Úgy alakították ki, hogy erős szél esetén az éleken örvény keletkezik, ami a homlokzatra ért szélnyomást kiegyenlíti. A szél megemészti önmagát. A torony színe ezüst. Visszaveri a napfényt. Belső helyiségei nem hevülnek fel. Minden ötödik emeleten óvóhely van. Ha tűz törne ki, ezek elérésére szolgál a lépcsőház. A látogatók biztonsága így szavatolt.


Burj Kalifa toronyház a világon csak egy van. Nem valószínű, hogy ide többször eljut az ember. Éjjel-nappal villogó fénnyel jelzett csúcsáig 800 méter magas. Kilátószintje a 240. emeleten, 600 méter magasságban található. Innen – gondolta olvasónk egyben magát is bíztatva – betekintést lehet nyerni a mennyországba. „Innen kézzel simogathatod a kerek holdat."

A torony kilátószintjére jutni nem egyszerű feladat. Csak úgy ukmukfukkra nincs jegy. Legalább két héttel előbb be kell jelentkezni. Idegenvezető segíti a látogatókat. Előzetes megrendelés nélkül is a kívánt napra és órára szerez jegyet. De nem árt előre tudni, hogy a nap melyik órája alkalmas a legszebb kilátásra. Olvasónk 18.30-kor indult. Miért pont ilyenkor? Mert a dubai alkonyat 19.30-kor kezdődik. Tán 2 órát töltött a toronyban. Így gyönyörködhetett a napfényben és a mesterséges villanyfényben úszó város tarkaságában.


Tanulságos élmény volt. Miért? Az égbe nyúló sötét háztömbök ablakaiban nincs világítás. A drága apartmanok fényűzően berendezett lakosztályai üresek? Nincsen lakó? Nem élnek ott emberek? A pénzügyi válság meghiusítja az uralkodó emír tervét? Állítólag kevesebb turista érkezik a városba.

A Burj Kalifa felvonója nem a falon kívül közlekedik. A ház homlokzata nem sík felület. Felfelé mindig keskenyebb lesz. A henger alakú felvonót házon belüli aknában működtetik. Nem látni ki belőle. A kabinban mérsékelt világítás és nyugtató, andalító hárfazene hat az utasokra. Húsz személyt szállít egyszerre. Senki sem beszélt. Olvasónknak sem volt mondanivalója, gombóc szorult a torkába.


A felvonó ajtaja gombnyomásra hangtalanul záródik. Órájára nézett és megjegyezte a másodpercmutató állását. Nagy meglepetésére nem érezte a felvonó indulását. Nem érezte az emelkedést, a lassuló fékezést sem. Csupán a nyugtató zene hallatszott. Egyszer csak kinyílt az ajtó. Csodálkozott: felértünk? Ismét az órájára nézett. Tizenhét másodperccel többet mutatott. Bizony furcsa és szokatlan tapasztalat volt. Egyhamar nem lehet elfelejteni. Holnaputáni technika.

Később a szállodában papyíron kiszámította a kabin emelkedési sebességet. Számítása szerint 35,29 métert tettek meg másodpercenként. Ez kereken 127 kilométeres óránkénti sebességet jelent. Ezért értek olyan gyorsan fel.


A felvonó alagsori bejáratához hosszú gyalogút meg gyalogszalag vezet. Ki-ki a maga módján közlekedik. A toronyház alagsorában szigorúan tilos tartózkodni. Terrorista merénylettől félnek? Két rendőr meg egy jegykezelő ügyel a rend betartására. Az arabok jó szervezők. Az érdeklődő látogatók sodró áradatát nagyon okosan zsilipelik. Félóránként engednek húsz embert beszállni. Így a kilátó szintjét nem zsúfolják teli. Mindenki talál szabad ablakot, képernyős távcsövet, ahonnan a lenyűgöző kilátást és a szédítő lelátást zavarmentesen élvezheti.

„Felérés után nem rohantam egyszerre az ablakhoz. Először megállva körülnéztem, hogy hova jutottam?" Tágas, steril helység. A kilátó 240. szintje 3 ilyen helységből áll. Alapterületük 60 fokos körszeletre emlékeztet. Tetszetős terem. A tervező értette mesterségét. Az acélváz- és az üvegszerkezetet kitűnően társította. Könnyed benyomást kelt. A belterület összképe egy szikrát sem éreztette, hogy 600 méter magasan van. Az ablaküveg, illetve a ház homlokzati burkolata nem volt homályos. Zavarmentes átlátást biztosít. Kérdés hogyan tisztítják?


Milyen a kilátás? „Először vízszintes irányba, a távolba tekintettem." A látóhatár egyik végétől rozsdavörös sivatag látható. A látóhatár másik végétől a Perzsa-öböl vize csillog. Úgy tűnt, mintha a Burj Kalifa tornya a találkozási vonalon állna. A Perzsa-öböl valódi tenger. Felületén jól lehet látni a föld hajlatát. A konténerszállító óriáshajók parányi bárkáknak látszottak.

A sivatag lenyűgöző. Méltóságteljessége nagy benyomást kelt. Önmagában hallgatagon nyugvó táj. Csupán a szél, a homokot hordó örök szél zúgása hallható. A magasból szélesebb vidék terül a szem elé. Óriási üres táj. Remeg felette a levegő. Sehol egy fa. Sehol egy bokor. Üresség honol mindenütt. A szem folyton valamit keres. Valamit hiányol. Valamit látni akar. Talán imbolygó beduin tevekaravánt? Semmi! Csak itt-ott, helyenként látható valamilyen kis zöld folt, de a magasból nem lehet azonosítani. Emberi nyom a sivatagban még képernyős távcsővel sem látható. A sivatag nem a turisták kedvenc kirándulóhelye.

Más kép tárul elénk a táj, ha nyugvóra jár a nap. A fényében csillogó porszemek elvakulnak. A homokfúvások, a homokdűnék mögött sötét árnyék képződik. Vöröses színdús fény ömlik a tájra.


Milyen a lelátás? „Eleve tudtam, hogy mindent kisebbnek fogok látni. Hasonlatként emlékeztetek a repülő ablakából látott tájra. A különbség szerintem csak az, hogy a látott tárgyakat itt alulról ismertem. Az óriás is törpének tűnik, ha messziről nézzük. A toronyból minden törpének látszott. A torony szomszédságában álló 80-90 szintes épületek tetején dolgozó emberek nem voltak nagyobbak, mint egy gyufaszál. Nagyon meglepett, hogy a keskenyre szűkült utcákon közlekedő személyautókat alig lehetett kivenni. Távolabb a metrószerelvény játékvasútnak tűnt. A belváros felhőkarcolói élére állított gyufásdobozoknak tűntek.

Széles kilátás nyílik a városra. Úgy terül az emberek elé, mint egy óriási térkép. Jól látható, hogy a város magja nem a perzsa öböl partján fekszik. Keskeny és hosszú öböl nyúlik a sivatagba és ennek a partján keletkezett az óváros. Dubai úgy a múltban, mint ma, Hongkong után a legjelentősebb aranypiaccal rendelkező helység. A bevásárlóközpontok ékszerüzletei jó példával szolgálnak. Szerte a világról jöhetnek az újgazdagok. A dollár- és a rubelnehéz turisták.

„Dubaiba megéri ellátogatni. Az ott töltött napok számomra nagy élményt jelentettek. A technika legújabb vívmányait lehetett itt megcsodálni. Az uralkodó emír nagy ütemmel a holnaputáni várost építteti. A világ leghíresebb építészeit foglalkoztatja. Állítólag a gizai piramis építője, Ramszesz, a példaképe. Sok sikert kívánok neki. Remélem nem homokra épül. A várost körös-körül sivatag övezi."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Homokra épülő város

Az Egyesült Arab Emírségek Dubai nevű tagállamára a szó szoros és átvitt értelmében is… Tovább olvasom