Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Foci Eb után hallani a csendet a németeknél

Németország - A hamburgiak még a borsót is csipesszel eszik, most tartózkodás helyett mégis igazi szenvedély jellemezte őket a focibajnokság idején. Ott élő olvasónk összegzi szurkolói szemszögből az eseményeket: küzdöttünk, véreztünk, vesztettünk.
Az utóbbi hetek teljesen a Labdarugó Európa Bajnokság jegyében zajlott. Szinte minden körülötte forgott. Gyakorlati kihatását a polgárok lépten-nyomon a saját bőrükön tapasztalták és ki-ki a maga módján reagált rá.

Az aluljáróban is kiírták

A földalatti jelzőtábláján például látni lehetett a mérkőzés állását, ha a német csapat játszott. Nincs a városnak olyan negyede, hogy ne hatott volna rá az UEFA eme Európát átfogó rendezvénye. Mindenütt nagy érdeklődéssel figyelték az ausztriai és a svájci mérkőzések kimenetelét. Különösen a német válogatott szereplése váltott ki széles és élénk visszhangot. Sok erkélyen, ablakban ilyenkor a „fekete-piros-arany" szinű zászló lobogott.

A nemzeti színekkel történő díszítés olyannyira elterjedt, hogy némelyek a három színt az arcukra is festették. De olyanok is akadtak, akik személykocsiikban és a teherkocsiikban is nemzetiszínű zászlóval furikáztak. Csiptetővel az ablak kinyitott résére erősítették. Volt, aki két zászlót is kitűzött. Piros alapon fehér félhold és csillag. Török, az nem volt ritka jelenség.

Színfigyelés autókon, arcokon

Az én kocsimon például fújhatott volna német és magyar zászlót a szél. De hát a magyarok a selejtezőben kiestek. Egy otthoni szurkoló el sem tudja képzelni, hogy mit szenved végette egy itt élő magyar. Nap nap után újból és újból elhangzik a kérdés: „A magyar válogatott miért nincs itt?". Az EB ennek dacára nem csak a tévében zajlott. Itt a tágas Szentlélek téren nagyméretű vetítőernyőt állítottak fel, amit néha kétezer szurkoló nézett. Lám, lám, ki hinné?

A hivatottak nem győztek csodálkozni. A hamburgiak abban a hírben állnak, hogy zárkózott és komoly emberek. Olyannyira vigyáznak az illemre, hogy a borsót csipesszel eszik. Ennek dacára most lelkesedésre váltottak. Színt vallottak. Legtöbbjük arcán fekete-piros-sárga csík, a német zászló színe díszlett! De más nemzetiségűek sem szégyellték, hogy kinek drukkolnak. A zöld-fehér-piros az olaszokat, a piros-fehér-kék a hollandokat azonosította. Ők is hivatottnak érezték magukat az európabajnoki címre.

Étlapot befolyásoló meccsek

Minden valamire való áruház, étterem, kávéház, sőt kikötői lebuj is elvileg részt vett az eseményben. Például némely étterem azon ország ínyencségeit, ételeit és italait kínálta a napi étlapon, amelyik országgal a német csapat éppen játszott. Mindenki, üzletek és neves vállalatok, a lehető legnagyobb szeletet óhajtottak az EB-tortából levágni. Szeretett volna a német csapat sikeres szerepléséből nyerni és a forgalmát emelni, a szerzett hírnévből a sajátot növelni.

Sokáig nem is mutatkozott baj. A német csapat kitűnően szerepelt. Egy belvárosi áruház lengyel népviseletbe öltöztette az eladókat, amikor Lengyelország és Németország küzdött, küszködött egymással. (A lengyel gyökérről szakadt Podolszki legfájóbb sikerének minősítette az akkori meccset.) Német részről viszont nagy lett az öröm, a boldogság, a zabolátlan lelkesedés, a zúgó zsivaj és a lárma. Durrogtak a petárdák, sivítottak a rakéták, amikor a bíró lefújta a mérkőzést.

Előre ittak a medve bőrére

„Itt az új Európa-bajnok tette tiszteletét" –hangzott az újságírók tollából. „Itt az új Európa-bajnok mutatkozott be!" – hangzott a tv-bemondók szájából. Már akkor a német válogatottnak ítélték a babérkoszorút!? Az öntelt hangvitel sértett minden nem németet szurkolót! Különösen a portugál büszkeség vélte magát érintettnek.

Szerintem a német csapat kitűnően szerepelt. El kellett ismerni. De mérget nem vettem volna rá, hogy meg fogják nyerik a kupát. A portugálok elleni győzelem végképp eloszlatta az aggódó bizonytalanságot. Erre fel Berlinben a Brandenburgi kapu előtt építeni kezdték a leendő Európa-bajnok méltó fogadására szánt díszemelvényt. Mert ahhoz ugye nem fért, nem férhetett kétely, hogy a német válogatott lesz az új Európa-bajnok.

Az alpesi luxuriózus ötcsillagos svájci Giardino szállodában gyűjtött a csapat elegendő erőt a döntő játszmára. Ott eszelték ki a spanyolok elleni taktikát és a játékosok ott nyertek végső felállítást. A német edző fiatalos. A spanyol jóval idősebb. A német edző játéktaktikája hagyományos, a spanyol edzőé viszont újszerű. 4-1-4-1! Ő találta ki. Milyen lesz a német felállítás? Vég nélkül sok fejtegetés született ebből a sorsdöntő körülményből. Ki az egyiknek, ki a másiknak adott igazat. A német győzelemben senki sem látszott kételkedni.

Napjaink gladiátorai

Végül elérkezett a tetemrehívás napja! A bécsi Ernst Happel Stadionban egymás szemébe nézett napjaink huszonkét gladiátora. Készek, konokul elszántak a modern párviadalra. Tipegve vártak. Végül is a bíró elindította a játszmát. Az óra ment. Az idő múlt. A földalatti kijelzőjén Németország - Spanyolország 0:0 állt! A harmincharmadik percben ez 0:1-re módosult. A német szurkolók ereiben megfagyott a vér. Nem durrogott petárda. Nem sivított rakéta. Az óra járása szorongó perceket és perceket mutatott. Kibírhatatlanná vált az izgalom. A kilencvenedik perc lejárt. A bíró két percet hosszabbított. Az eredmény maradt!

Hosszúra nyúlt arc, merev tekintet

A mentők ekkorra nem győzték a bevetést. Vége a döntő játszmának. Németország - Spanyolország 0:1. Fuccs a bajnoki címnek. A spanyol válogatott csapat lett elismert Európa-bajnok. Mert megérdemelt eredménnyel győzött. Hosszúra nyúlt a németek arca. Merevre vált a tévére szegezett tekintet. A német csapat csak a helyettes bajnoki címet nyerte el. Küzdött, vérzett, de veszített. Így az általánosan elvárt helyezés alatt ért célba. „Töööbbet vártunk tőletek!" – vezércímezett egy itteni újság egyedi helyesírási szabállyal.

Három hétig a focilázban élő Hamburgban szinte hallható lett a néma csend. Nem durrogott számos petárda, mint a sikeresen végződött lengyel játszma után. Nem repült az égbe vonító rakéta, mint a portugálok feletti győzelem után. A szomszéd kutyája sem ugatott, mert a gazdija nem lelkendezhetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínában képviseli hazánkat KÉPGALÉRIÁVAL!

Megnyerte a kínaiul tanuló külföldi diákoknak meghirdetett, „A kínai nyelv hídjai" nevű… Tovább olvasom