Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fenyőfázás a nagyvilágban

Mű vagy igazi, udvaron vagy szovában, fenyőfarmokról a tavakba, halak búvóhelyének – például. A karácsony szimbóluma sok helyen divatos, de változatosan. Külföldi magyar olvasóink beszámolói.
Ildikó, London
A munkahelyeken és minden üzlethelyiségben, boltban is már novemberben felállították a karácsonyfákat. A közterek, utak, utcák is fel voltak már díszítve, minden nagyon szépen. Szinte minden élelmiszerjellegű boltban is lehetett műfenyőt venni. Viszont mindenhol műfenyők vannak. Olyan szépek ezek a műfenyők, szerintem senki nem hiányolja az igazit.


Szabó Péter, London
Londonban a „fenyőfahasználatnak" nincs akkora kultusza, mint például hazánkban, amennyiben a fenyőfa fogalmába a műfenyő nem tartozik bele. De élő, illetve kivágott fákat állítottak tereken és középületekben is.
Viszont a saját otthonokban állított fák esetében egy érdekes dolgot tudtam meg az angoloktól. Először is a megkérdezettek szerint nagyjából egybehangzóan mintegy 80-90% közötti arányban állítanak fát itt. Élő illetve kivágott – de a lényeg, hogy valódi – fenyőfát csak az emberek mintegy 10%-a állít és ez meglehetősen a tehetősebb – és talán nem túlzok – sznob réteg szokása. Az családok nagy része műfenyőt állít. A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezek általában nagyon jó minőségűek és a megtévesztésig hasonlítanak az eredetire.

Gábor, Luzern
Svájcban szinte minden háztartásban állítottak fenyőfát karácsonykor. Az üzletekben, bevásárlóközpontokban, mindenhol. A községek a nagyobb tereken nagy fákat állítottak, melyek ki is vannak világítva.

Stefán, Svájc
Karácsonyra szokás szerint valódi fenyőfa jár a mi családunkban. Mivel vannak kis unokák is, midig plafonig érő fát veszünk. A karácsonyt éppen úgy ünnepeljük, mint valaha Magyarországon az én gyerekkoromban: a fa a sötétedésre lesz feldíszítve, a gyerekek ennél nincsenek jelen. Az ajándékokat a Kisjézus hozza.
A valódi fenyőfát egyik városi gyűjtőhelyre kell aztán majd bevinni, onnan a fákat a tóba süllyesztik le a halak habitatjára.
A svájciak nagy része valódi fenyőfát használ karácsonyra; már egy hónappal karácsony előtt elkezdődik mindig az árusítás. Különböző minőségűeket lehetett venni; az ár ettől meg persze a nagyságtól függ, mintegy 40 és 120 frank közötti.
Műanyag karácsonyi fákat valóban keresni kell! Nálunk nem szokás és nem is olcsók. A természetvédelem zászlaja alatt igyekeznek a kereskedők ilyen fákat eladni, pedig a valódi fenyőfa jobban megfelel a természetvédelemnek Fenyőiskolákból kerülnek ezek ki, nem az erdőket pusztítják.
Lehetett gyökeres fát is venni, amit az ünnepek után a kertben el lehet a földbe helyezni és növekedni hagyni.
A fát feldíszítik, ami hiányzik, az csak a szaloncukor, de helyette csokoládé van. A svájciak nagy része a karácsonyfát már 4-5 nappal hamarabb feldíszíti és kezdi az ajándékokat is alája tenni, rokonok, barátok, nem a család maga.
Karácsony napjának, illetve Jézus születésnapja ünnepének „elhígítása" üzleti ok: az üzletek tele vannak november elejétől karácsonyi díszdolgokkal. A karácsonyt még az itt élő nem keresztények is megünneplik, Babbo Natale, Father Chrismas elnevezés alatt.

Eszter, Aquaba
Jordánia lakosságának nagy része muszlin, akik elvileg nem ünneplik a karácsonyt. Ennek ellenére az utóbbi években egyre több helyen árulnak műfenyőt és karácsonyi díszeket, tehát – gondolom a globalizáció hatására – kezd itt is teret nyerni ez az ünnep, meg ha ez leginkább csak a külsőségekben nyilvánul is meg. Aki állit karácsonyfát, az műfenyőt használ, mert az élő fa nagy kincs ebben a főleg sivatagos országban.

Ildikó, Dánia
Itt, Dániaban használnak élő fenyőfát. Talán Dánia piacvezető a „karácsonyfatermelésben", mivel nagyon sokat exportál Közép- és Kelet-Európába is. Itt a karácsonyfákat sokszor már jóval karácsony előtt feldíszítik, sőt kinn is szoktak a kertekben, nemcsak benn a lakásban. Ami viszont nem ismeretes az a szaloncukor és a habcsók. Ehelyett kézzel készített karácsonyi díszeket, figurákat tesznek a fenyőfára. A tehetősebbek pedig drágább design karácsonyi díszeket. Kis karácsonyi díszek kaphatok minden árkategóriában.

Bandi, Kalifornia
A fenyőfa, mint a karácsony szimbóluma itt Kaliforniában a mai világban is népszerű. Másak a szokások, már sok családnál november végén felállítják, feldíszítik. Érdekes az, hogy nem csak keresztényeknél, hanem más vallásúaknál is, főleg, ha kicsinyek vannak a családban.
Az élő fenyőfa használata csökken már évek óta, a műfa praktikusabbnak vált be. Az élő fenyők ide Oregon államból érkeztek, ahol farmokon nevelték. A környékünkön is létezik néhány fenyőfarm, ahol kiválasztható a fa és rögtön ki is vágják. Az árak nem változtak, talán mivel kevesebb a pénzük a vásárlóknak. A legfelkapottabb a boncos, nyírott fenyő, de kapható az ezüstfenyő is borsos áron. Nekünk műfenyő van már évek óta, a vásárlásnál drága, de aztán évekig nincs rá gond.

Róbert, Hamburg
Fenyőfa nélkül Németországban sem nevezhető karácsonynak az ünnep. Szinte minden település főterén, legyen az falu vagy város, gyertyával díszített fenyőfa áll. Pedig a fenyőfa pogány eredetű szimbólum. Már a germán időszakban, például a vikingek fenyőfával ünnepelték a téli napforduló, december 21. idejét. A kereszténység akarva, nem akarva átvette ezt a szokást. Mélyre vert gyökereit nem tudta kiirtani. Az ünnepnek más nevet adott.

Szabó Antal, Seattle, Washington, USA
Itt majdnem minden házban és a házak előtt is használják az ünnepek alatt a fenyőfát feldíszítve. Éjjel ki vannak világítva mindenfele színes égővel. Sok házban van műfa, de a legtöbb helyen friss fákat használnak, az is segít ugye, hogy itt az egész állam tele van fenyőfákkal; aki nem lusta és kimegy pár kilométerre a városból, ingyen is kivághatta... viszont ha elkapták az erdészek vagy a sheriff, akkor aztán jól megbüntették. Mivel itt az emberek igen vallásosak, így sok karácsonyfa áll még mindig mindenhol. A hivatalok előtt is ki vannak rakva, persze legtöbbször a zsidó vallás jelképét is kiteszik a hanuka miatt.

Anikó, Parma
Olaszországban is állítanak fenyőfát karácsonykor, de itt már december elején feldíszítették a családok, nem úgy, mint Magyarországon. Általában 8-án, amely itt ünnepnap, Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának napja (Immacolata). Szaloncukor és csokidísz azonban nem kerül rá, csak szebbnél szebb gömbök, színes égők. A legtöbb lakásban műkarácsonyfát látni, ritkább az élő fenyő, de azt is általában gyökerestől, cserépben vásárolják, s az ünnepek után elültetik a szabadban. Dél-Olaszországban, különösen Nápolyban nagy hagyománya van a jászolnak, különböző fajtájú és méretű szobrocskákból megépítik otthon a betlehemi jeleneteket. A Vatikánban, a Szent Péter téren is felállították XVI. Benedek pápa karácsonyfáját, amely ezúttal Belgiumból érkezett. A 30 méter magas, 7 méter átmérőjű óriásfenyőt az Ardennek hegységben vágták ki november végén.

József, Melbourne
Ausztráliában 30-40 fok meleg volt az ünnepek alatt, de már előtt több mint egy hónappal már mindenhol és mindenki a karácsonyra készült. Élő vagy plastic karácsonyfát majdnem mindenki felállít és természetesen sokan szabadságra mennek el a tengerpartra. A hagyományos étel a sültpulyka és a sonka, és természetesen a tengeri halak.

Sanna, Svédország
Svédországban az első fenyőfát advent első vasárnapján állítják fel adventi lámpákkal díszítve a kertekben, az erkélyeken a családi házaknál. A második fenyőfát 24-én díszítik fel a lakásban. Ünnepek után a gyűjtőhelyeken lehet kidobni a fát, hogy fel tudják használni másra. Nekem van egy igazi fenyő a kertben, ezt szoktam fellámpázni és adventifenyő lesz belőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lóhúsért kampányolnak

Parma. Az új esztendő első napjaiban nem az ilyenkor esedékes áremelkedések vagy a rendkívüli téli… Tovább olvasom