Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Felnőttképzések divatja – a teljes válaszok

A külföldi magyar olvasóinknak feltett körkérdés ezúttal a felnőttképzések divatjára vonatkozott. A válaszok teljes változata.
- Milyen tanfolyamokra, képzésekre jelentkeznek a felnőttek leginkább, túl az iskolaköteles korhatáron?

- Olyanra, ami újabb állást hozhat nekik vagy épp azért szükséges, mert elvesztették korábbi állásukat és új szakmában akarnak próbálkozni? Milyen szakmákat tanulnak jellemzően? Mit érdemes?

- Másoddiplomát igyekeznek szerezni?

- Nyelvtanfolyamok? Különböző mozgásformát, sportot megtanító tanfolyamok? Ezoteriával összefüggő képzések, előadások? Szabadidős játékok tanulása? (barkács, varrás, jóga, asztrológia, bridzs, sajtszakértés, thai chi, borászat, kertészet, rajzolás-festés)

- Melyek miért népszerűek? Mennyit kell költeni ezekre? Jut ilyesmire pénzük az embereknek?


Szingliknek táncórák
Anikó, Olaszország


Az idén is óriási a választék a különböző, felnőtteknek szánt tanfolyamokból, akinek kedve és ideje van, könnyen talál érdeklődésének és pénztárcájának megfelelő kurzust Parmaban és a megyében. Valószínűleg így van ez a többi olasz városban is.

Lehetetlen felsorolni, mennyiféle szabadidős tanfolyamra iratkozhat be itt az ember. Sok közöttük az ingyenes is, de a fizetősek többsége is elérhető áron látogatható. A legnépszerűbbek a különböző szintű informatika és nyelvtanfolyamok. A hagyományos idegen nyelvek mellett egyre többen akarnak kínaiul, arabul, sőt japánul tanulni. A jelbeszéd elsajátításával is évről évre többen próbálkoznak. A képzőművészet szó szerint minden területét megismerhetik azok, akiknek esetleg fiatal korában nem volt erre lehetősége. A tanév végén közös kiállításon mutatják be alkotásaikat a hallgatók. Ugyancsak népszerűek a pszichológia, a filozófia, a vallástörténet, a helytörténet, a mitológia, a grafológia, a film- és zenetörténet kurzusok, de valóban kifogyhatatlan a sor. Bor- és pálinka sommeliere, cukrász és főző tanfolyam is indul sok helyen, s több intézmény szervez gyógymasszőr-képzést is.

Nagyon kedveltek a tánciskolák, minden elképzelhető táncot tanítanak. Egyre többen váltanak bérletet a számtalan konditerem egyikébe, ahol a hagyományos edzések mellett van például Wu-Li (a sárkányok égi tánca) torna és brazil ju jitsu is.

A bőséges kínálatban mindig akad újdonság is, mint például a víz alatti digitális fotózás elmélete és gyakorlata, vagy az elektromos gitár elkészítése.

Ismerőseim közül többen évek óta látogatnak valamilyen csoportot, elsősorban kedvtelésből és nem utolsó sorban a jó társaság miatt. Az egyik tanítónő ismerősöm 40 évesen iratkozott be az egyetem biológia szakára, azért, hogy régi álmát valóra váltsa. s egyelőre nem gondol arra, hogy pályát változtat. Barátnőm pedig egy először hobbynak indult shiatsu és masszőr tanfolyam végén ebben a szakmában helyezkedett el.

Millió dolgot fel lehetne sorolni, tényleg mindent szerveznek és mennek az emberek. A társaság miatt is, mert ugye év elején ismerkedési pizza, karácsony előtt pizza, év végén pizza, oklevél átadáskor (ha van) pizza... Érdekes emberekkel lehet megismerkedni.

Amennyire én tudom, inkább kedvtelésből jár a többség, nem átképzés miatt. A pármai tánctanfolyam-kínálatból csak néhány...
Évek óta vezeti a népszerűségi listát az argentin tangó és a milonga, de minden tánciskolában lehet karib táncokat is tanulni. Emellett ilyeneket hirdetnek: country, rueda, portoricói tánc, reggaeton, hip-hop, cha cha cha, bachata, total body, keleti táncok, hastánc. Emellett van társastánc oktatás is. A 40-es szingliknek talán alkalmat kínál az ismerkedésre is a heti 1-2 táncóra.

Emberközelibb munkára vágyva
Péter, Ohio

Olyanra jelentkeznek a felnőttek, amilyet élveznek csinálni és hosszútávú megélhetést biztosít. Én már találkoztam itt topmanagerből lett kórházi diplomás nővérrel, programozóból lett ingatlanügynökkel, cégigazgatóból átvedlett tanárral is.

Az érdekes dolog, amit megfigyeltem az az, hogy itt az emberek bizonyos része 5-6 évente munkát, sokan karriert váltanak. Kiégnek szakmailag az emberek, valami másra vágynak. Vagy, egész egyszerűen vágynak valamifajta olyan munkára, ami spirituálisabb, humánusabb, emberközelibb.

Van itt mindenfele tanfolyam, csak legyen az embereknek pénzük megfizetni. Jóga körülbelül havi 80-100 dollár (a 2200 USD átlagkeresethez képest), thai chi is népszerű. Kertészettel is sokan vezetik le a feszültséget, van tanfolyam is nem tudom hogy mennyi. Sokan BSc képzés után elmennek dolgozni, utána fél év után megunják befásulnak és visszamennek MS képzésre ha tudnak.

Legnépszerűbb? Most a diplomás nővér képzés a felkapott. Persze a képzés színvonalban gyengébb. mint otthon főiskolai szakon, azt hiszem itt csak 2 éves, de nem kapnak itt BSc fokozatot. Kevés a nővér a piacon, 55-60 ezer dollár átlagfizetés a csábító, meg a hosszútávú előrejelzés, hogy nagy lesz rájuk a kereslet.

Portásból könyvelő
Ildikó, London


Van egy kollégám, aki a cégnél recepciósként kezdte évekkel ezelőtt, most már ő a felelős a pénzügyek javáért, és most is minden héten kétszer jár könyvelői tanfolyamra. Nem tudom, hogy ez Magyarországon milyen szintnek felel meg, mérlegképesnek talán, de tényleg nem tudom.

Aztán ezenkívül az itt ingyenes újságokban keddenként oldalakat szentelnek a különböző tanfolyamok, képzések, felsőfokú szakképesítések hirdetésének, és ezek általában hamar be is telnek.

Sajnos azonban ezek nagyon drágák is, én például szerettem volna elvégezni egy Montessori tanfolyamot, közel 2000 font lenne az ára. De találtam olyan szakácsképzést is, ami 6000 fontnál kezdődik. A bankok meg persze, rá is mennek erre, szinte mindegyiknek van kimondottan diákoknak kínált csomagja.

Egy élet, sok szakma
Antal, Seattle


A jó pap holtig tanul, de mit tanul? Láttam én már 80 éves papot is. mégis bután halt meg! Az én tapasztalatom szerint itt sok ember végez továbbképzést azután, hogy elvesztette az állását és a legtöbbjük állami segítségben is részesül.

A probléma ott kezdődik, hogy legtöbbjük nem végez egy vizsgálatot, hogy a kiképzés után tud-e állást találni abban a szakmában, amire kiképezte magát. Itt, mint minden dolog, pénzbe kerül és a konkurencia igen magas, minden iskola hirdeti magát a tévében és újságokban nagy ígéretekkel és sajnos sok puhaagyú ember bedől a reklámnak. Aztán a tanfolyam után rájönnek, hogy amit tanultak, az nem ér semmit.

Persze vannak kivételek, mint például az egészségügyben, mert ott igen magas azok száma, akiknek nem tetszik a munka és otthagyják egy rövid idő múlva. Pedig a mostani világban nem sok olyan ember lesz, aki az egész életét egy szakmában egy helyen le tudja dolgozni, amíg a nyugdíjkorhatárt eléri. Sajnos ez az igazság és aki nem képzi ki jól magát, annak nem lesz valami rózsás a jövő. Mint a jó papnak, mindhalálig tanulni kell, még akkor is, ha bután halnak meg.


Bandi, Kaliforniából

Felnőttképzés nálunk már nagyon régen lehetséges. Én magam is reszt vettem benne évekkel korábban, ennek köszönhettem, hogy nem ragadtam meg egy munkában, szakmában. Régebben minimális térítésért lehetett új szakmát, új pályára készülést tanulni. A helyzet változott, minden drágább lett, a mostani körülmények között is lehet továbbképezést elérni, de most több pénzért.

Munkanélküli személyeknek állami támogatással most is fent áll a lehetőség új szakmát tanulni, közben a munkanélküli segélyt tovább folyósítják. Eléggé gyakori, hogy második diplomáért tanulnak, a lehetőség megvan rá. Nagyon sokan irányt változtatnak, a mostani körülmények között. Szakmai tanulásnál leginkább a gyorsított, csak munkával kapcsolatos tantárgy a fontos ha az alap megvan hozzá. Az úgy evezett elektromos pályákra készülnek legtöbben. A számológép, computer használata, fejlesztése, javítása a legkeresettebb a továbbtanulásnál.

A lehetőség létezik hitelre a tanuláshoz, aminek a visszatérítése a diploma megszerzése után esedékes. Az hogy mibe is kerül az nagyon változó, nincsen egy átlagos árszabály rá. Iskolák szabják meg a költségeket, akár állami, vagy éppen magános. Unokánk jár fellnőttként magánfőiskolába, gyorsított folyamaton, a másfél éves folyamat 30 ezer dollár. Tanár lányunk, mesterdiplomáért tanul, ez is több mint 20 ezer dollárba kerül. A magasabb képzettséggel jobb állásra tud pályázni, így megtérül a tanulásra fordított pénz. Neki is a hitelre felvett pénz adja meg a lehetőséget. Nagyon sok esetben nem élnek a lehetőségekkel az emberek. Az is igaz, hogy hitelképtelenek, csődben vannak, vagy éppen lusták hogy mozduljanak. A lehetőség megvan a változtatásra, csak élni kell vele. 

Olvasóink írták

  • 1. knifemaster 2009. október 09. 21:50
    „"A lehetőség megvan a változtatásra, csak élni kell vele. "
    Csak mert ki lett emelve <bold>-al.
    Amikor egyre több állás betöltésénél több éves gyakorlatot követelnek meg ,ugyan mekkora esélye van egy új képzettséget szerzettnek e téren?

    "Aki "mindenhez" ért,nem ért semmihez."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit tanul a felnőtt?

A külföldi magyar olvasóinknak címzett újabb körkérdés témája a felnőttképzések divatja.
Tovább olvasom