Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Fehér asszony afrikai ölelése

Győr – Dar Es Salaam. Önkéntesmunkára indult Tanzániába, de kalandtúrát élt át a győri Lengyel Éva Csilla. Közép-Kelet-Afrika európaiakra leselkedő veszélyeit kiismerve viszont már azt mondja: a stressztől szenvedőknek olyan gyors testi-lelki gyógyulást ad a fekete kontinens, amilyet itthon hónapok alatt is nehezen érhetnek el.
A mindennapjaitól gyökeresen eltérő környezetet és életmódváltást javasolt az orvos olvasónknak, mert a stressz fokozta keringési problémáját. S mivel jótékony akciókban amúgyis rendszeresen részt vett, jelentkezett önkéntesmunkára Afrikába. Vissza a természetbe ! – gondolta és, hogy ezzel magán, másokon is segít. Felkészült az ilyenkor szükséges oltásokkal, gyógyszerekkel, de arra nem számított, mekkora hátrányt okoz, hogy a Bécsből indult repülő lekéste a londoni csatlakozást.


A brit fővárosban johannesburgi átszállással kapott jegyet Tanzániába, ami félkontinensnyi kerülőt jelent. Mivel nem érdeklődött a reptereken, hogy csomagjait átrakodták-e, azokat csak Dar Es Salaamba érkezése után hat nappal kapta meg. Felszerelés nélkül viszont nem csatlakozhatott az önkéntesmunka szervezett, falvakat látogató részéhez.


Mivel nem turistaútra készült, szállodát nem engedhetett meg magának, egy motelben egy veszélyesebb városrészben lakott. Ez az idő félelemben, kalandosan telt. Piacon igyekezett ruhaneműt, törülközőt, ilyesmit vásárolni, de egy utcai pénzváltó elszaladt az útitársánál lévő szinte összes pénzzel.


Csak pár napot tölthetett azzal, amire eredetileg készült: a maszáj falvak sárból tapasztott házaiban élők közt kerítésfestéssel, ananászszedéssel, hétköznapi foglalatosságokkal. Olyan helyeken segédkezett, ahol jellemzően kevés nagyszülő él együtt sok unokával, mert a felnőtt korosztály jobbára az AIDS következtében meghalt.


A nagymamák elvégzik a ház körüli teendőket, de arra már nem jut erejük, hogy a gyerekekkel törődjenek. Ez a dolga az önkénteseknek. Olvasónk is velük játszott, elmondta nekik az Egyedem, begyedem… mondókát, de kiderült: a kicsiknek főleg figyelemre, szeretetre van szükségük. Arra, hogy meghallgassa énekeiket, megnézze táncukat és megölelje őket. Fehér asszonynak szólították az angolul jól beszélő kis maszájok és rajongással hálálták meg a rövid időt, amit velük töltött.


– Egy réteg Tanzániában tényleg csak a fán magától megtermő gyümölcsöt lesi, sőt fel se mászik érte, mondván előbb-utóbb úgyis leesik a földre, de vannak jópáran, akik tanulnak és minden iránt érdeklődnek, amiből vállalkozás lehet. A nyomorúság számos bugyrát láthatja az európai Afrikában, s ennek hatására jobban megbecsül életét – állítja a magyar asszony, akit elbűvölt a naplemente és a holdfelkelte Egyenlítő közelében tapasztalható együttes és sajátosan lenyűgöző látványa.


Testközelből csodálhatta az elefántokat, a kafferbivalyokat, a gnút és két kölyökoroszlán is elsétált sátruk mellett, de akkor gyorsan bezárkóztak a terepjáróba, hátha jön a felnőtt állat is.


Lengyel Éva Csilla az átéltek hatására személyiségfejlesztő trénerként ma már azt mondja: jobb megoldást nem is találhatott volna állapotára és másoknak is meri ezt javasolni, akik a napi mókuskerékből nehezen tudnak kitörni. Persze itthon is számos lehetőség nyílik a gyógyulásra, a változtatásra, de mivel ugyanazok az ingerek érik az embert, terheitől rövid időre sem tud szabadulni, így jóval tovább tarthat, mire feltöltődik. Tanzániában viszont internet és mobiltelefon nélkül hamar kiszabadul a gondok börtönéből, magára és a nála jóval szegényebbekre tud figyelni.


Olvasónknak Tanzánia hatására megszűntek tünetei, memória- és látászavara. Afrika megtanította Évának, hogy sok felesleges dologgal foglalkozunk, ezzel okozunk magunkban problémákat. Ott jött rá igazán, hogy merni kell lassítani a túlhajszolt tempón, és amit elképzelünk, azt meg is tudjuk valósítani, ha nem adjuk fel. Csak több természetben töltött időre, több csendre lenne szükségünk.


Csak pár napig lehetett a maszáj gyerekekkel, de egy percig se érezte idegennek magát közöttük Lengyel Éva Csilla.


Tanzánia lakosságának 44 százaléka 14 éven aluli gyerek, többségük járványok által veszélyeztetett. Az országban a születéskor várható átlagéletkor 51,45 év. Férfiaknál 50,06 év, nőknél 52,88 év.


Az elérhetetlenség előnye

Ma már szinte illetlenségnek számít, ha valaki nem érhető el azonnal mobiltelefonján. Ha ki is kapcsoljuk egy-egy előadás, fontosabb tárgyalás idejére, mentegetőzünk emiatt azoknak, akik közben hívtak. Pedig a legnagyobb gyógyító erőt Lengyel Éva Csilla számára azzal jelentette Afrika, hogy nem biztosított térerőt.


A személyiségfejlesztő tréner szerint manapság egy húsz perc alatt elvégezhető, könnyebb koncentrációt igénylő munka alatt is előfordul, hogy ötször csörög a telefonunk. Ilyenkor még csak zokon se vesszük, hogy félbeszakítanak minket a feladatunktól egészen eltérő információkkal, megoldandók kérdésekkel. Lehet, hogy nem érezzük ezt gondnak, mert megszoktuk, de szervezetünk igenis nehezményezi ezt a fajta túlterhelést és gondoljuk csak meg: az ilyen hívások az esetek túlnyomó többségében nem elhalaszthatatlanok.


Még büszkék is lehetünk rá, hogy többfelé tudunk figyelni, de nem erről van szó, hanem arról, hogy a figyelemeltereléssel túl sokszor megszakított munka árt. Ilyenkor nem arról van szó, amit a nőknek szoktak tulajdonítani, hogy egyszerre többfelé is tudnak figyelni. Az persze természetes, hogy főzés közben arra is fülelnek, mit csinál a gyerek vagy, hogy például az utcán sétálva felfigyelünk az olyan zajokra, szagokra, amelyek veszélyt jelezhetnek.


Sokan azt gondolják, elég védelmi korlátot jelent, ha kikapcsolják mobiljukat szabadidejükben és amikor a családdal vannak és egyébként sem kapcsolják be túl korán, este pedig korán lehalkítják. De ennél is többre lenne szükség: egy-egy feladat elvégzésének idejére teljesen mellőzni kellene a mobil nyújtotta előnyöket.

Olvasóink írták

  • 1. 983 2010. március 30. 16:40
    „Szép cikk! A természet, a csend, testmozgás és az absztrakt gondolatok kerülése jó kikapcsolódás, itthon is meg lehet oldani, elvégre nem sok embernek van pénze Afrikába utazni. Keresni kell egy hegyet vagy egy tópartot, máris nem a megszokott környezet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrködnek a szomszédok?

A külföldi magyar olvasóinknak címzett újabb körkérdés témájának egy friss abdai esemény adott… Tovább olvasom